ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν διετές «πάγωμα» μισθών

Ζητούν, παράλληλα, την ακύρωση κάθε δικαιώματος που έχει απομείνει στους εργαζόμενους

Δέσμη μέτρων που συνδυάζουν το «νοικοκύρεμα» της λειτουργίας του Δημοσίου και των ελεγκτικών μηχανισμών του, με τη χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των εργατικών οικογενειών, την περαιτέρω αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων, την ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου, προτείνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Το ΙΟΒΕ ανακεφαλαιώνει ουσιαστικά τις αντιδραστικές θέσεις του ΣΕΒ για τη διέξοδο από την κρίση και κάνει λόγο για την αναγκαιότητα ενός «μακροχρόνιου σχεδίου ανάταξης της ελληνικής οικονομίας» με «ριζικό αναπροσανατολισμό σε νέες κατευθύνσεις». Οι κατευθύνσεις αυτές στοχεύουν στο να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση των καπιταλιστών, ώστε οι μεγάλες επιχειρήσεις να βγουν από αυτή ισχυρότερες. Ταυτόχρονα, αξιοποιούν ως πρόσχημα τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας για να επιφέρουν τις βαθιές αντεργατικές ανατροπές ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου, που μέχρι σήμερα υλοποιούνταν τμηματικά, λόγω των εργατικών αγώνων και μπροστά στο φόβο των λαϊκών αντιδράσεων.

Επίσης, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι οι προοπτικές της οικονομίας για το 2010 είναι «αβέβαιες» και ότι αναμένεται νέα μείωση του ΑΕΠ, αν και μικρότερη από του 2009. Για το απερχόμενο έτος εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 1,2% με τάσεις ανόδου και η ανεργία στο 9,4%, επίσης με τάσεις ανόδου μέσα στο 2010. Βασιζόμενο σε αυτές τις εκτιμήσεις, ζητά άμεση εξειδίκευση των μέτρων του 4ετούς σταθεροποιητικού προγράμματος και σημειώνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν αρκεί, οπότε ζητά παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις και ενίσχυση του «ανταγωνισμού».

Το ΙΟΒΕ ξεκινά με ένα μέτρο ενδεικτικό και αποκαλυπτικό της λογικής των μεγαλοεπιχειρηματιών: «Διετές πάγωμα αμοιβών και προσλήψεων στο Δημόσιο».

Στο Ασφαλιστικό ζητά: «Σύγκλιση των ασφαλιστικών παραμέτρων όλων των Ταμείων με αυτές του ΙΚΑ. Κατάργηση ασφαλιστικών διακρίσεων ανδρών - γυναικών. Αναθεώρηση καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σταδιακή προσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης (αύξηση μέσης σύνταξης κατά 1,5%-2% λιγότερο από την αύξηση του μέσου μισθού)».

Οι προτάσεις του μεγάλου κεφαλαίου πλήττουν και ευθέως δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και συνδυαστικά. Παράλληλα με τη χειροτέρευση των όρων ασφάλισης, προτείνεται η υποβάθμιση του τομέα της Υγείας, με την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία να συναρτάται με τα αποτελέσματα, μέτρο που προτείνεται και για τα Πανεπιστήμια! Προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των περιοριστικών μέτρων, προτείνονται «έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές σε δημόσιους οργανισμούς και την τοπική αυτοδιοίκηση», καθώς και εισαγωγή συστημάτων πληροφορικής που θα αποτιμούν τα αποτελέσματα στα νοσοκομεία. Ζητείται, ακόμη, η «κατάργηση εκατοντάδων, περιττών σήμερα, δημοσίων οργανισμών».

Στο Φορολογικό: Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη και τα καύσιμα. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα, κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών και ειδικών τρόπων φορολόγησης επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στον τομέα του «ανταγωνισμού», το ΙΟΒΕ προτείνει: «Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ειδικά στις οδικές μεταφορές. Αρση περιορισμών που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό: cabotage, bake-off, καύσιμα, ελάχιστες υποχρεωτικές τιμές, υψηλά σταθερά περιθώρια κέρδους σε κλάδους οικονομίας, ωράρια λειτουργίας μουσείων».

Από τα μέτρα «ανάταξης» της οικονομίας δεν ξεφεύγει ούτε ο τομέας της Παιδείας. Η μεταρρύθμιση που προτείνει το ΙΟΒΕ περιλαμβάνει επαναφορά του θεσμού των προτύπων δημόσιων σχολείων και κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Δεν υπάρχουν χρήματα!

«Χρήματα δεν υπάρχουν, αλλά δεν μπορείς και να μη φας». Μ' αυτή τη φράση αποδίδεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, έτσι ακριβώς την ακούσαμε χτες στην αγορά από μισθοσυντήρητο οικογενειάρχη. Στην πραγματικότητα, οι εργαζόμενοι, που χτες έδειχναν να δημιουργούν μια αυξημένη κίνηση στα καταστήματα, εξαντλούν τις αγορές τους πρώτα και κύρια στα είδη διατροφής των ημερών κι αυτό πολύ «συντηρητικά», ενώ για τους περισσότερους τα καταναλωτικά είδη - η παράδοση που θέλει την ανταλλαγή δώρων στις γιορτές - είναι τα τελευταία χρόνια όλο και πιο απρόσιτη πολυτέλεια, όπως παρατηρούν και οι καταστηματάρχες.

Αν αναλογιστεί κανείς μόνο το κονδύλι που απαιτείται για τη διατροφή των γιορτινών ημερών, από κοντά με μια σειρά έξοδα που αναπόφευκτα «περίμεναν» το 13ο μισθό για να αντιμετωπιστούν, οι δυσκολίες για ένα μεγάλο μέρος νοικοκυριών είναι για ακόμα μια χρονιά ανυπέρβλητες.

Φέτος η παραδοσιακή γαλοπούλα «πέταξε» για τα καλά μέχρι τα 8 ευρώ το κιλό, μπορεί κανείς να βρει και με 6 με την ένδειξη «ντόπια», ενώ η εισαγόμενη (Ιταλίας) πωλείται στα 4,50-6 ευρώ το κιλό. «Τσιμπημένες» είναι οι τιμές και στα αμνοερίφια, που πωλούνται στα 8,50-10,50 ευρώ το κιλό το αρνί και στα 9-11 ευρώ το κατσίκι. Είδαμε, ακόμη, γουρουνόπουλο στα 6-9 ευρώ το κιλό και μικρότερα «γάλακτος ντόπια» στα 10 ευρώ το κιλό. Το κουνέλι, επίσης για τσέπες που «αντέχουν», πωλείται στα 8 ευρώ το κιλό και ο κόκορας στα 5 ευρώ.

Το ωράριο των καταστημάτων

Τις επόμενες μέρες τα καταστήματα θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη 24/12: 9 π.μ.-6 μ.μ.
  • Δευτέρα 28/12 - Τετάρτη 30/12: 9 π.μ.-9 μ.μ.
  • Πέμπτη 31/12: 9 π.μ.-6 μ.μ.

Το Σάββατο 2 Γενάρη τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά λόγω της εργασίας της Κυριακής 20/12.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Σε πτώση οι αγοραπωλησίες

Στην κατάρτιση ειδικών δεικτών για τη μέτρηση της μεταβολής των τιμών και του όγκου των αγοροπωλησιών στην αγορά ακινήτων προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδας. Οι εξελίξεις στον κλάδο ενδιαφέρουν τις τράπεζες τόσο σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων από το ενδεχόμενο απότομης μείωσης των τιμών, όσο και από την άποψη των τάσεων που διαμορφώνονται στις χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων. Τα σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση των τιμών, παρά την κρίση, είναι σχετικά αμελητέα, σε αντίθεση με τον όγκο των αγοροπωλησιών, που εμφανίζει κάθετη πτώση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

  • Στο 9μηνο του 2009 (σύνολο της χώρας) καταγράφεται μείωση τιμών σε ποσοστό 3,8% έναντι αυξήσεων 1,7% στο 12μηνο του 2008 και 5,9% για το 2007. Στα νέα ακίνητα (μέχρι 5 έτη) η υποχώρηση διαμορφώνεται σε 2,3% και στα παλαιά (πάνω από 5 χρόνια) σε 4,7%.
  • Η χρηματική αξία των συναλλαγών - 9μηνο 2009 - εμφανίζει ραγδαία υποχώρηση 49,2% έναντι πτώσης 20% για το 2008 και αύξησης 41,1% για το 2007.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ