ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενας ακόμα βαθιά ταξικός προϋπολογισμός ψηφίστηκε χτες, μετά τα μεσάνυχτα, από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Στο σύνολό του ο προϋπολογισμός αντανακλά το αντιλαϊκό πρόγραμμα και τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και στόχο έχει να μεταφέρει τα βάρη της στους εργαζόμενους, ανοίγοντας ταυτόχρονα νέα πεδία υπερκερδοφορίας για το κεφάλαιο. Σ' αυτή τη στρατηγική στόχευση κανένα από τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ δεν αντιτάχθηκε. Το αντίθετο μάλιστα. ΝΔ και ΛΑΟΣ πρόσφεραν απλόχερα τη συναίνεσή τους στην προώθηση των αντιδραστικών μέτρων που υπηρετεί ο προϋπολογισμός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκε σε «συστάσεις» προς την κυβέρνηση να εξωραΐσει με περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά και διαχειριστικά τερτίπια την πολιτική της. Καταπέλτης ήταν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα, παίρνοντας το λόγο, κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό σε γενικευμένη αντεπίθεση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχευση για ταχύτατες και βαθιές ανατροπές

Τη συναίνεση των λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική που εχθρεύεται τα δικαιώματά τους προσπάθησε να εκβιάσει ξανά χτες ο πρωθυπουργός

Από τη χτεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή
Με γνώμονα την στήριξη του κεφαλαίου και την ταχύτατη προώθηση αντεργατικών μέτρων θα κινηθεί η κυβέρνηση με στόχο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών καπιταλιστικών κέντρων, ξεκαθάρισε χτες με την ομιλία του στην Βουλή, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε πως η κυβέρνηση θα κάνει τις «αναγκαίες και δύσκολες τομές για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», αφού «είναι ιστορική υποχρέωση να δούμε κατάματα τις ρίζες της ασθένειας που μας οδήγησε στην κρίση» και μάλιστα «με αυστηρό χρονοδιάγραμμα».

Παράλληλα χαρακτήρισε οποιαδήποτε αντίθεση σε αυτή την λογική, ως «ανεύθυνη κακοφωνία που ακυρώνει κάθε σοβαρό κοινωνικό διάλογο», εκβιάζοντας την συναίνεση στην αντιδραστική της πολιτική. Ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε προκλητικά να παρουσιάσει τους νέους φόρους σαν αναγκαία προϋπόθεση για να γίνουν προσλήψεις σε Υγεία και Παιδεία και επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να «νοικοκυρέψει» τα δημόσια οικονομικά πετσοκόβοντας τις ελάχιστες κοινωνικές δαπάνες που έχουν απομείνει.

Ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να συντηρήσει και τον άσφαιρο καυγά με τη ΝΔ, λέγοντας ότι «το 2004 είχαμε βάλει τις βάσεις για να κάνει η Ελλάδα το βήμα προς το μέλλον». Μίλησε ακόμα για «λαφυραγώγηση, αδιαφάνεια, πελατειακές πολιτικές, μικροκομματικά συμφέροντα, αυθαιρεσία αντί μιας κοινωνίας δικαίου» που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ και έτσι «σήμερα καλούμαστε να κάνουμε μια μεγάλη υπέρβαση» με «βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα».

ΝΔ
«Πλάτες» στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής

Πιστοποιητικά συναίνεσης στην αντιλαϊκή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής, ο Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος της ΝΔ. Ευθέως δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα «βάλει πλάτη» σε όλα τα μέτρα που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αυτοπροσδιόρισε την πολιτική του πρόταση ως «κοινωνικό φιλελευθερισμό». Η άσφαιρη κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ περιορίστηκε σε διαχειριστικά θέματα, αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παντελή έλλειψη ενός σχεδίου».

Προβάλλοντας το «αναπτυξιακό μοντέλο» της ΝΔ, ο Α. Σαμαράς έκανε λόγο για την ανάγκη προϋπολογισμών «από μηδενική βάση», ενώ στο θέμα των εσόδων ελάχιστα διαφοροποιήθηκε από τις κυβερνητικές προτάσεις και πρακτικές, τασσόμενος υπέρ της αύξησης της έμμεσης φορολογίας. Οσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε σαφώς υπέρ της πλήρους παράδοσής τους στον ιδιωτικό τομέα, λέγοντας πως «καίρια σημασία έχουν τα έργα παραχωρήσεων με αυτοχρηματοδότηση. Τα έργα αυτά δεν απαιτούν κονδύλια του δημόσιου, αλλά πραγματοποιούνται με ιδιωτικά κεφάλαια έναντι παραχωρήσεως δικαιωμάτων χρήσης μετά την περαίωσή τους».

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της νέας ενίσχυσης του τραπεζικού κεφαλαίου και των βιομηχάνων λέγοντας ότι «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 13 από τα 15 εκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας», διευκρινίζοντας πως πρέπει «αυτό να γίνει με γνώμονα τα κριτήρια βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οσον αφορά το έλλειμμα ο Αντ. Σαμαράς διαφώνησε με την κυβέρνηση λέγοντας ότι βρίσκεται στο 9,7% του ΑΕΠ και υποστηρίζοντας - απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ - ότι «εσείς το ανεβάσατε με λογιστικές αλχημείες». Συμφώνησε όμως στην ανάγκη καταπολέμησης του ελλείμματος τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να επιτευχθεί και γι' αυτό «πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικοί».

ΛΑ.Ο.Σ.
Ρατσιστικό και λαϊκιστικό κήρυγμα

Σε ένα - ακόμη - ρατσιστικό και λαϊκιστικό παραλήρημα επιδόθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι οι μετανάστες ευθύνονται για το δημόσιο έλλειμμα. Παράλληλα ήταν προφανής η προσπάθειά του για πολιτικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του κόμματός του με τη ΝΔ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης διευκρίνισε εξαρχής ότι «αυτά που ακούγονται για ψήφο στους μετανάστες εμάς θα μας βρουν απέναντι», ζητώντας δημοψήφισμα για το θέμα. Ως αποτρεπτικό παράγοντα για τις επενδύσεις παρουσίασε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων λέγοντας πως «οι επενδυτές φοβούνται την ανυπαρξία εργασιακής ειρήνης», ενώ όσον αφορά στον εξωτερικό δανεισμό ζήτησε «να δανειστούμε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με πολύ πιο χαμηλό επιτόκιο». Τέλος, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε «εξηγήσεις από τη ΝΔ» και την καινούρια ηγεσία της για τα θέματα που αφορούν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης καθώς και για το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ θέτοντας το ερώτημα αν «θα ακολουθήσετε τις θέσεις του καραμανλισμού» και αν «θα είστε το άλλο ΠΑΣΟΚ ή το άλλο πατριωτικό κόμμα στη Βουλή».

ΣΥΡΙΖΑ
Με σοσιαλδημοκρατικά αναμασήματα

«Προγραμματική» αντιπολίτευση, με στρατηγικό πυρήνα τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση άσκησε χτες ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ανάμεσα σε άλλα, ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα αναρωτώμενος «πού πήγε η περίφημη δέσμευσή σας κε Παπανδρέου, για ισχυρό δημόσιο πόλο στο τραπεζικό σύστημα;». Αναπαράγοντας ξεπερασμένα ιδεολογήματα, ζήτησε «ένα δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα», αφού «έτσι θα αναπτυχθεί ένας αναγκαίος ανταγωνισμός στον τραπεζικό χώρο και θα καταστεί δυνατή η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «πρέπει να ανοίξει η στρόφιγγα, που σήμερα την κρατούν κλειστή οι ιδιωτικές τράπεζες, για να ανασάνει η αγορά και να κινηθεί η παραγωγική μηχανή».

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ενισχύσει τις αυταπάτες για τη δημιουργία ενός φιλολαϊκού προγράμματος σταθερότητας στο πλαίσιο της ΕΕ, λέγοντας προς την κυβέρνηση «διεκδικήστε θαρραλέα στην ΕΕ» και ισχυριζόμενος πως «έχετε σηκώσει τα χέρια απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανάλογο με το δικό μας. Κάντε μέτωπο μαζί τους, διεκδικήστε». Μεταφέροντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι το σύμφωνο σταθερότητας «πρέπει να καταργηθεί» επικαλούμενος την έκθεση του Οικονομικού Επιμελητηρίου, όπου «υποστηρίζεται ότι δεν ισχύει πλέον κανένα επιχείρημα για τη διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, και προτείνεται η αναθεώρησή του». Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να «πιέσει» για «δανεισμό κατ' ευθείαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή για έκδοση ευρωομολόγου».

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2010


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ