ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόσθετα μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος
  • Σχεδιάζεται η ουσιαστική κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ για μισθωτούς - συνταξιούχους - μικροεπαγγελματίες
  • Διευκολύνσεις σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους - πλουτοκρατία

Πρόσθετα μέτρα αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος έχει στα σκαριά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των αξιώσεων που προβάλλουν η ΕΕ, άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και οι διάφορες ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας. Την πολιτική αυτή έρχεται να υπηρετήσει και ο δήθεν διάλογος με δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού για το φορολογικό σύστημα, η επίσημη έναρξη του οποίου ξεκίνησε χτες υπό τη σκέπη του υπουργού Οικονομικών. Μια διαδικασία που ονομάστηκε «κοινωνικός διάλογος», αλλά, στο πλαίσιο της ...διαφάνειας που διαφημίζει η κυβέρνηση, έγινε πίσω από κλειστές πόρτες και με προτροπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στους συμμετέχοντες να μην προχωρήσουν στη δημοσιοποίηση πληροφοριών για όσα ειπώθηκαν. Η κατάληξη του «διαλόγου» είναι εκ των προτέρων δεδομένη. Τα φορολογικά μέτρα μόνιμου και σταθερού χαρακτήρα «ποσοτικοποιούνται και οριστικοποιούνται» στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα κατατεθεί στην Κομισιόν μέσα στο Γενάρη του 2010.

Αυτό που φαίνεται να έχει ήδη καταληχθεί είναι η κατάργηση ουσιαστικά του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους (ξεκινά από 12.000 ευρώ) και η πλήρης κατάργησή του για τους επαγγελματίες (σήμερα στα 10.500 ευρώ). Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγοντας την τακτική «καρότο και μαστίγιο» προχωρούν στην εφαρμογή ενός αφορολόγητου ορίου - «λάστιχο», το οποίο θα εξαρτάται από την αξία των αποδείξεων λιανικής, που θα καταφέρει να συγκεντρώσει κάθε νοικοκυριό στη διάρκεια του έτους! Και ενώ τα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων συνεχίζουν και συσσωρεύονται με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς - σε πείσμα και της καπιταλιστικής κρίσης - η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ως υπαίτιο της φοροδιαφυγής τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Είναι απόλυτα φανερό ότι η διαφημιστική καμπάνια που προετοιμάζουν με σλόγκαν του τύπου «μαζέψτε αποδείξεις από 1η Γενάρη», έρχεται αντικειμενικά να στρεβλώσει την πραγματικότητα, να καλλιεργήσει ψευδή αντίληψη στις λαϊκές συνειδήσεις για τα αίτια και τη ρίζα του ζητήματος. Η κλιμακούμενη επιχείρηση ξεκινά από σήμερα και στο διαδίκτυο όπου θα ...μπορεί κάποιος να «απαντά» σε προκάτ ερωτήσεις της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο.

Εξω από κάθε «διάλογο» είναι η ήδη δρομολογημένη απόφαση που αφορά στην παραπέρα αύξηση στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης πάνω στα καύσιμα. Η παραπλάνηση έχει και συνέχεια με τη δήθεν αυξημένη φορολόγηση στα επιχειρηματικά κέρδη.

Οι σχεδιασμοί τους σε ό,τι αφορά στην άμεση φορολογία περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

  • Αφορολόγητο όριο: Για τους μισθωτούς - συνταξιούχους εξετάζεται η καρατόμησή του μέχρι και στο μισό (στο όριο 6.000 με 8.000 ευρώ αντί για 12.000 ευρώ σήμερα) ή λίγο παραπάνω σε ειδικές κατηγορίες. Τα υπόλοιπα θα δίνονται εάν και εφόσον υπάρχουν αποδείξεις. Στις αποδείξεις που αναγνωρίζονται, σύμφωνα με τους τωρινούς σχεδιασμούς τους, δεν περιλαμβάνονται βασικές δαπάνες των νοικοκυριών (όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ), στις οποίες δε βλέπουν να υπάρχουν φαινόμενα φοροδιαφυγής!
  • Για τους επαγγελματίες προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου και στη συνέχεια η σύνδεσή του με τις αποδείξεις, οι οποίες ταυτόχρονα θα αποτελούν και τεκμήριο διαβίωσης!
  • Για συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών (ταξί, πωλητές λαϊκών αγορών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κ.ά.) σχεδιάζεται η υπαγωγή σε καθεστώς λογιστικού προσδιορισμού και η χρήση ταμειακών μηχανών.
  • Προχωρούν στην «επανεξέταση» σημερινών φοροελαφρύνσεων.
  • Η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε ενιαία φορολογική κλίμακα συνεπάγεται πρόσθετους φόρους σε μεγάλη γκάμα μισθωτών. Και δεν αφορά μόνο στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα κατηγοριών του δημοσίου, αλλά και άλλους, όπως τους γιατρούς του ΕΣΥ (αμοιβές για υπερωρίες κ.ά.) που, να σημειωθεί, έχουν δοθεί στο παρελθόν αντί για μισθολογικές αυξήσεις.
  • Προωθείται η παραπέρα μείωση στα λεγόμενα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, δηλαδή των ισχυρών ομίλων που έχουν τις δυνατότητες να σχηματίζουν τέτοια κονδύλια με τη μορφή αποθεματικών ή άλλων τρόπων. Η συγκεκριμένη δυνατότητα ανοίγει διάπλατα τη φάμπρικα μείωσης του φόρου, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στο παρελθόν. Τα περί υπαγωγής στη φορολογική κλίμακα για τα διανεμόμενα κέρδη σε φυσικά πρόσωπα πρόκειται για ανέκδοτο. Για παράδειγμα, μεγαλορεντιέρηδες από το εξωτερικό που έχουν να παίρνουν πολύ πάνω από τα μισά μερίσματα των τραπεζών και των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο φορολογούνται με βάση τις διμερείς διακρατικές συμβάσεις και βέβαια δεν έχουν να δώσουν λόγο στην ...Εφορία. Είναι πρόδηλο ότι τον «τρόπο» της έχει και η ντόπια πλουτοκρατία.

Στο πλαίσιο του «διαλόγου» η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου εντόπισε το πρόβλημα στο «παρεμπόριο» και στη «σπάταλη πελατειακή πολιτική του κράτους». Ανάλογους ισχυρισμούς προέβαλε και η διοίκηση της ΕΣΕΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο στόχαστρο μισθοί και συντάξεις

Την περαιτέρω μείωση των μισθών και των συντάξεων με τη λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, αφήνοντας μάλιστα ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αύξηση της παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα και σε όλους τους τόνους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι ο σκληρός αντιλαϊκός προϋπολογισμός είναι «μόνο το πρώτο βήμα» της κυβέρνησης και «θα ακολουθήσει η κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο».

Τους συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες της σφοδρής επέλασης σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ο οποίος μάλιστα εντελώς υποκριτικά επιχείρησε να βαφτίσει το «κρέας - ψάρι» ισχυριζόμενος ότι από τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης «δε μειώνεται το εισόδημα» των εργαζομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει «μια δικαιότερη στροφή στο φορολογικό σύστημα» την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει κατά 10% τα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, ισχυριζόμενος μάλιστα προκλητικά ότι μια τέτοια κίνηση «δε συνεπάγεται και δε σημαίνει περικοπή μισθών (...) υπάρχει ένα θέμα, του να γίνει πιο δίκαια η κατανομή των βαρών»! Είναι συνέχισε «πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα. Αυτό είναι ως αποτέλεσμα. Δεν είναι μείωση του μισθού».

Την ίδια στιγμή, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, απαντώντας σε ερώτηση του «Ρ» αν «εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο αύξησης της παρακράτησης του φόρου για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες», ο Γ. Πεταλωτής τόνισε «στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο θα συζητηθούν πολλά ζητήματα», αποφεύγοντας φυσικά να απορρίψει το συγκεκριμένο σενάριο. Εξάλλου, ο ίδιος με έμφαση σημείωσε ότι «το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι η δεύτερη φάση της αξιοπιστίας» της χώρας απέναντι στην ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους για παραπέρα περικοπές στους μισθούς και νέο μπαράζ φόρων έρχονται σύντομα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τάχτηκε παράλληλα υπέρ της προώθησης του μέτρου της «συλλογής αποδείξεων» ακόμα και από τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδέσει ακόμα και το «αφορολόγητο όριο» με την προσκόμιση αποδείξεων, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Εξάλλου, συνεχίζοντας το «διάλογο» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με τις «αγορές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας την υποβάθμιση της οικονομίας που ανακοίνωσε ο οίκος «Moody's», ανέφερε αρχικά ότι υπάρχει μια «σχετική υποβάθμιση, που είναι πολύ πιο θετική από τις άλλες υποβαθμίσεις», τονίζοντας συγχρόνως ότι φαίνεται πως οι αγορές «κρίνουν σε θετική κατεύθυνση την πορεία και τα μέτρα της κυβέρνησης. Και αναμένουν την εφαρμογή των μέτρων αυτών»!

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Κάθετη πτώση τζίρου - παραγγελιών

Σε κάθετη πτώση συνεχίζει ο τζίρος στη βιομηχανία, σε μια εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της πτώσης του επιπέδου λαϊκής κατανάλωσης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση του τζίρου κατά 17,8% στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας που αφορούν στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2010:

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στη μεταποίηση υποχωρεί - μέσα επίπεδα - σε ποσοστό 19,6%. Κάμψη εμφανίζεται σε ολόκληρη την γκάμα των ταξινομούμενων κλάδων με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τρόφιμα (6,4%), είδη ένδυσης (26,2%), δέρμα - υπόδηση (14,7%) κ.ά.

Σε ραγδαία υποχώρηση συνεχίζει και ο δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία που αποτελεί ένδειξη για το μελλοντικό επίπεδο της παραγωγής. Στο 10μηνο η πτώση διαμορφώνεται σε 29,2%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ