ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Εξω από τα τείχη η ζωή

Ενας τρόπος να διαβάσεις τον προϋπολογισμό είναι τα νούμερα στο σχετικό έντυπο. Αυτός είναι ο καλός τρόπος. Αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Ολα τακτοποιημένα.

Ενας άλλος τρόπος, ριψοκίνδυνος, είναι να πας για λίγο σε όποια εφορία. Εκεί που κάνουν ουρά οι βιομήχανοι που διαμαρτύρονται γιατί πληρώνουν πολλά στην εφορία. Εκεί που κάνουν ουρά οι μεγαλομαγαζάτορες που σπεύδουν να αποδώσουν τον παρακρατημένο ΦΠΑ.

Μετά, βεβαίως, ξυπνάς, παίρνεις προληπτικά ένα υπογλώσσιο για την καρδιά σου, μπαίνεις στην ουρά κι αρχίζεις να πληρώνεις: Γιατί μετά από 30 χρόνια δουλειάς είσαι υψηλόμισθος, γιατί διατηρείς ένα παλιό αμάξι άρα ρυπαίνει άρα πληρώνεις, γιατί, βρε αδερφέ, σε σένα στηρίζεται το κρατικό ταμείο στα έκτακτα και σήμερα έχουμε κρίση.

Μόλις κάνεις τη σούμα της εφορίας, είναι η ώρα να πάρεις το χάπι που προλαβαίνει τα εγκεφαλικά και είσαι έτοιμος πια να πας στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ. Σίγουρα θα σε βρει στο κινητό και ο ασφαλιστής του αυτοκινήτου (που μαθαίνουν πότε πήρες το δώρο και πλακώνουν όλοι μαζί;) ενώ αφήνεις τελευταία την τράπεζα που είναι το πικρό ποτήρι. Κάποτε φτάνεις στο σπίτι κι αν έχεις καταφέρει να ξεφύγεις από τον διαχειριστή που ζητά δικαίως ο άνθρωπος να πληρωθεί το πετρέλαιο, ανοίγεις την πόρτα και προτείνεις στην οικογένεια βόλτα για σουβλάκι - καλαμάκι, ένα ο καθένας ε;

Γελάς; Αυτά ισχύουν για όσους - εντός των τειχών - έχουν σταθερή δουλειά. Τα πράγματα είναι κάπως αλλιώς για όσους δεν έχουν...

Γι' αυτό σου λέω: Καλύτερα να μαθαίνεις για τον προϋπολογισμό από τα νούμερα, ή έστω χαζεύοντας τη συζήτηση από την τηλεόραση. Εχεις πιθανότητα έως και να ευτυχήσεις. Τα νούμερα πάντα ευημερούν. Κι όταν τους ακούς να τα λένε, τότε είναι που πιστεύεις πως πράγματι αν αρρωστήσεις το δημόσιο σύστημα θα σε καλύψει. Βάρδα μην ακούσεις κανέναν κομμουνιστή - πάντα εκτός των τειχών αυτοί - να μιλάει. Γιατί τότε κινδυνεύεις να μάθεις ότι για την Παιδεία που ήδη σου κοστίζει ο κούκος αηδόνι όλα κι όλα που θα δοθούν περισσότερα από πέρσι είναι 160 ευρώ. Ναι, 160 ευρώ, έναντι 15 δισ. για τα εξοπλιστικά.

Τσαντίζεσαι; Κακώς. Δες πόσο ψύχραιμος είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Το λέει καθαρά ο άνθρωπος. Να πληρώσουν αυτοί που δεν πληρώνουν τα νόμιμα. Κι όπως είναι γνωστό οι βιομήχανοι πληρώνουν τα νόμιμα. Από το 45% φορολογικό συντελεστή τους το κατέβασε στο 35% το ΠΑΣΟΚ, μετά ήρθε η ΝΔ το κατέβασε στο 25%, τώρα θα πληρώνουν φόρο στο 20% και θα δώσουν και αυξήσεις στους μισθούς. Συγκρατημένα, αλλά θα δώσουν. Μπορεί να στο βεβαιώσει και ο Παναγόπουλος.

Ποιος είναι ο Παναγόπουλος; Αυτός που δήλωσε τις προάλλες πως όποιος απεργεί είναι παράνομος. Χτες καταγράφηκε και μια καλύτερη δήλωσή του: Δικαίωμα να απεργεί, είπε, έχει μόνο ο συνδικαλισμένος. Δηλαδή, μόνο το 15% του εργατικού δυναμικού. Οχι, δε ζητάει μετάθεση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να πατάξει την παρανομία. Εκεί που είναι θέλει να μείνει. Από κει που είναι κάνει την καλύτερη αστυνόμευση. Τύφλα να 'χουνε τα ΜΑΤ όταν η καταστολή έχει αναδειχθεί σε επιστήμη από τους εργατοπατέρες.

Καταστολή; Κοίτα τώρα συνειρμός: Πώς γίνεται και κάθε φορά που θέλουν να αυξήσουν τους αστυνομικούς κι, ακόμα χειρότερα, όταν θέλουν να «δέσουν» καλύτερα τον κατασταλτικό μηχανισμό, τότε ακριβώς να πλημμυρίζει η τιβί από ρεπορτάζ με το ένα έγκλημα να διαδέχεται το άλλο; Τώρα, το νέο πακέτο λέγεται «οικονομικό έγκλημα» (πιστεύεις πως το εμπόριο σκοτώνει την τέχνη και πως η αντιγραφή μουσικής την διαδίδει; είσαι παράνομος κι αυτή η παρανομία θέλει τον ειδικό αστυνόμο που θα την αντιμετωπίσει). Εσύ, βέβαια, είσαι δύσπιστος, διαβάζεις και «Ριζοσπάστη», οπότε το μυαλό σου κάνει άλμα και πάει κατευθείαν στο χαφιέ της γειτονιάς. Δίκιο έχεις, αλλά δε θα τον λένε έτσι.

Μα, γιατί έχεις κολλήσει με την περίπτωση της Σαλαμίνας; Συμβαίνει κάθε μέρα. Δυο ληστές ήταν σε μια τράπεζα. Πέρναγαν τυχαία απέξω δύο αστυφύλακες. Βγήκαν οι ληστές και γάζωσαν τους αστυφύλακες που δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι μέσα γινόταν ληστεία. Πώς σου κόλλησε ότι ήταν καρτέρι; Επειδή εκείνη την ώρα ο Χρυσοχοΐδης ανακοίνωνε έξαρση της εγκληματικότητας; Είπαμε, να είμαστε καχύποπτοι, αλλά τέτοια σενάρια μόνο στο Αμέρικα γίνονται πράξη. Εδώ είναι Ελλάδα. Ακόμα... Και δω, στην Ελλάδα, το οργανωμένο έγκλημα δε συνεργάζεται με την ΚΥΠ για να σε δέσουν. Ακόμα. Η, τουλάχιστον, αυτό μας βεβαιώνουν.

Ασχετο: Πώς το λέει ο ποιητής για εκείνον που δεν κατάλαβε πότε χτίστηκαν γύρω του τα τείχη;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΚΙ Ο ΧΑΦΙΕΣ ΤΗΣ

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ: «"Πρωτοφανή κρίση ασφάλειας που δυναμιτίζει τα θεμέλια οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους" χαρακτήρισε χθες ο Μ. Χρυσοχοΐδης την αύξηση της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Και για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα συνδέονται άμεσα και ότι υπάρχει "επαναστατικό ταμείο" που χρηματοδοτεί τους τρομοκράτες. Δύσκολη η υλοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει κάποιο σχέδιο αυτή τη φορά» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ: «Ως σχεδιασμός είναι εξαιρετικά φιλόδοξος. Και είναι αναπόφευκτο μια και στοχεύει στη δημιουργία μηχανισμών, οι οποίοι θα θέτουν την προστασία του πολίτη και τη δίωξη της οργανωμένης εγκληματικότητας σε σύγχρονες βάσεις, ανάλογες εκείνων των χωρών της δυτικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών, στα πρότυπα του FBI και της Σκότλαντ Γιαρντ (...) Οτι υπάρχει η πολιτική βούληση να αποκτήσουμε επιτέλους αστυνομία είναι βέβαιο. Ας ελπίσουμε το αποτέλεσμα να είναι ανάλογο των φιλοδοξιών» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ: «Με μια κάμερα στο κεφάλι η οποία θα καταγράφει κάθε τους επαφή με τους πολίτες θα κυκλοφορούν οι αστυνομικοί της Καλιφόρνιας (...) Οι αρχές ευελπιστούν να αντιμετωπίσουν τα συχνά παράπονα των πολιτών για βίαιη συμπεριφορά των αστυνομικών» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ: «Η κυβέρνηση αξιοποιεί την αύξηση της εγκληματικότητας και την προβοκατόρικη "τρομοκρατική" δράση για να αναδιοργανώσει τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, υλοποιώντας τους "ευρωτρομονόμους" και τη στρατηγική αντιμετώπισης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και πάλης. Τα κυβερνητικά μέτρα μόνο το κοινό ποινικό έγκλημα δε θα αντιμετωπίσουν. Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, χωρίς να φέρουν καμία μείωση της εγκληματικότητας. Αντίθετα, με τη νέα δομή των υπηρεσιών Ασφάλειας, θα διευρυνθεί η καταστολή, οι παρακολουθήσεις κατά του λαϊκού κινήματος και οι διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες. Η εγκληματικότητα έχει κοινωνικές αιτίες που συνδέονται με το απάνθρωπο και ξεπερασμένο κοινωνικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί για το κέρδος. Ο υπουργός απέκρυψε ότι το οργανωμένο έγκλημα δε διασυνδέεται μόνο με τη λεγόμενη τρομοκρατική δράση, αλλά και με επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς και με μηχανισμούς του καπιταλιστικού συστήματος. Είναι απαράδεκτη η ονομασία ως "επαναστατικού ταμείου" των ληστειών και των χρηματοδοτήσεων των ύποπτων δράσεων που αποδεικνύονται χρήσιμες σε όσους επεξεργάζονται κατασταλτικά σχέδια και αντιλαϊκά μέτρα» (η εκτίμηση του ΚΚΕ για τα νέα αστυνομικά μέτρα / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΑΦΙΕΔΩΝ γιατί στοχεύουν το λαϊκό κίνημα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΓΑΖΩΣΑΝ» ΕΝ ΨΥΧΡΩ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΥΡΑ Σαμαρά κατά Παπανδρέου

Η ΧΩΡΑ: Καυγάδες και φλυαρίες πάνω από το πτώμα της οικονομίας

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΓΙΩΡΓΟ πού μας πας;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΡΟΥΚΕΤΕΣ Σκανδαλίδη - Βάσως

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΤΕΩΡΗ η έκτακτη εισφορά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε συναγερμό οι εφορίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σαφάρι φορο-ελέγχων

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΒΟΜΒΑ» στην έκτακτη εισφορά του 2007

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Το κράτος δε γνωρίζει πόσες Υπηρεσίες πληρώνουμε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανησυχεί εντόνως για την Ελλάδα η Κομισιόν

Η ΑΥΓΗ: Πειραματόζωο η Ελλάδα για την Ευρωπαϊκή Ενωση

ΤΑ ΝΕΑ: Εφυγε ένας μεγάλος Ελληνας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πένθος για έναν μεγάλο Ελληνα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ στο εκδοτικό και πολιτικό σκηνικό προκαλεί ο θάνατος του Χρ. Λαμπράκη

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το ταμείο

«Επειδή ούτως ή άλλως το ταμείον είναι μείον, αρχίζει εξάμηνο σαφάρι ελέγχων για την τόνωση των δημόσιων εσόδων, με επίκεντρο ανέλεγκτες υποθέσεις, οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν επέλεξαν την περαίωση ή "ξέχασαν" να υποβάλλουν ΦΠΑ κ.ά.». (το θέμα στα ΝΕΑ)

«Δεν πείθονται»

«Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, τονίζει το BBC, έχει πολλές εξηγήσεις. Μία από αυτές είναι ότι οι απλοί πολίτες δεν πείθονται ότι τα χρήματα που καταβάλλουν (και που είναι πάρα πολλά, συχνά και εξωφρενικά), πηγαίνουν πράγματι σε κοινωφελή έργα και υπηρεσίες. "Ετσι, λοιπόν, το "χάσμα αξιοπιστίας" είναι πολύπλευρο: άλλες κυβερνήσεις χωρών της ευρωζώνης δεν εμπιστεύονται τις ελληνικές στατιστικές. Οι πολίτες της χώρας δεν πληρώνουν τους φόρους τους, γιατί δεν εμπιστεύονται εκείνους που θα τους ξοδέψουν. Και πολλοί, τέλος, απλώς δεν πιστεύουν πως τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά όσο παρουσιάζονται"» (η καταγραφή από τον Χρ. Μιχαηλίδη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Αυτός που δεν πληρώνει

«Στο στόχαστρο ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος πρέπει να είναι οι έχοντες που δεν δηλώνουν και όχι οι κατέχοντες που πληρώνουν (...) οι αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί σε ολα τα μέτωπα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, "τώρα ή ποτέ" όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη νέα σύμβαση εργασίας, φάνηκε όμως ότι οι προτάσεις του θα είναι αρκετά συγκρατημένες» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ)

Ζητάει μετάθεση στο Δημόσιας Τάξης;

«Δηλαδή, τι έπρεπε να πούμε; Οτι μπορεί να βγαίνει το ΚΚΕ και να λέει να κάνει απεργία το ΠΑΜΕ και ο κόσμος να κάνει απεργία; Απο πού προκύπτει; Μόνο τα μέλη των συνδικάτων μπορούν να κάνουν απεργία». (η νέα δήλωση του Γ. Παναγόπουλου στο «Κανάλι 1»/ΕΘΝΟΣ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ