ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2010

Αρχισε το Σάββατο το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010. Η διαδικασία προβλέπεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών.

Ο προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς, που συμπίπτει με την επανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ στην κυβερνητική εξουσία, είναι ένας προϋπολογισμός που καταρτίστηκε σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και στην εκπόνησή του κυριάρχησε η προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει το σύνολο των επιπτώσεων της κρίσης στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Δεν πρόκειται για έναν προϋπολογισμό λιτότητας, αλλά απόλυτης μείωσης ακόμα και των ονομαστικών μισθών για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων, έναν προϋπολογισμό παραπέρα καρατόμησης των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, έναν προϋπολογισμό που σηματοδοτεί νέο φοροκυνηγητό ενάντια σε μισθωτούς, συνταξιούχους και μεσαία στρώματα. Ιδιομορφία του προϋπολογισμού για το 2010 είναι η δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα σε ...τροποποιήσεις και προσαρμογές, ώστε τα τελικά μεγέθη του να συμβαδίζουν με τις συμφωνίες που έχει κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με την ΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης πρόκειται να λάβουν το λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ αναμένεται να πάρουν το λόγο περίπου 200 βουλευτές.

Από το Σάββατο μέχρι και χτες το βράδυ μίλησαν ήδη οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων, όπως επίσης ένας μεγάλος αριθμός υπουργών και βουλευτών.

Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις των εισηγητών και βουλευτών του ΚΚΕ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν τη νύφη

Η παρέμβαση του γενικού εισηγητή του ΚΚΕ στη συζήτηση

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2010 ως ταξικό, ως αντιλαϊκό, ως αδιέξοδο για τα πλατιά λαϊκά νοικοκυριά. Ομως δε μένει μόνο σ' αυτό. Αποκαλύπτει το μύθο ο οποίος καλλιεργείται όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα, που λέει ότι αυτός ο δρόμος είναι μονόδρομος για τον ελληνικό λαό». Τα παραπάνω τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Παράλληλα, ανέδειξε τον αντιλαϊκό - αντιδραστικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, χαρακτηριστικά που οξύνονται με πρόσχημα την κρίση και το συνακόλουθο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Περιγράφοντας την ουσία της οικονομικής κρίσης, ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι τα κέρδη του κεφαλαίου παραμένουν σε υψηλότατα επίπεδα παρά τους αρνητικούς δείκτες της οικονομίας. Οπως σημείωσε, «η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει και ως απόρροια της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης, η μείωση του ΑΕΠ για το 2009 αναμένεται ότι θα προσεγγίσει το 1,5%. Ο γενικός δείκτης της βιομηχανικής παραγωγής παρουσιάζει πτώση, με πολύ μεγαλύτερη πτώση της μεταποιητικής βιομηχανίας και μάλιστα με ορισμένους κλάδους της μεταποίησης, όπως η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός, η ένδυση, να παρουσιάζουν μια συνεχή μείωση την τελευταία δεκαετία. Η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα μειώνεται. Το ίδιο διάστημα συνολικά οι εξαγωγές των εμπορευμάτων παρουσιάζουν ραγδαία μείωση στο πρώτο εννεάμηνο κατά 24,3%. Η επίσημη ανεργία υπολογίζεται ότι θα ανέβει στο 9,2%, μέγεθος το οποίο δεν ανταποκρίνεται και αμφισβητείται ήδη από τον αριθμό των επίσημα εγγεγραμμένων ανέργων στα κατάστιχα του ΟΑΕΔ. Την ίδια όμως στιγμή και παρά την κρίση τα καθαρά κέρδη του εννεαμήνου των εισηγμένων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσεγγίζουν τα 5,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα επίπεδα του 2008 που δεν υπήρχε η κρίση».

Σύμφυτο του συστήματος το χρέος

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημόσιο χρέος, τονίζοντας ότι δε συνιστά ...ελληνική ιδιαιτερότητα. Μάλιστα, αναρωτήθηκε ρητορικά: «Η διόγκωση του δημόσιου χρέους αποτελεί ιδιομορφία του ελληνικού καπιταλισμού; Δεν έχουμε στην Ιαπωνία δημόσιο χρέος που ξεπερνάει το 200% του ΑΕΠ; Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν προσεγγίζει το 100%; Στην Ιταλία την τελευταία δεκαετία δεν παραμένει σταθερά πάνω από το 105% του ΑΕΠ; Μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης και εξαιτίας των τεράστιων "πακέτων" στήριξης στο κεφάλαιο, είτε αυτό δραστηριοποιείται στο χρηματοπιστωτικό τομέα, είτε σε άλλους τομείς και κλάδους της οικονομίας, το δημόσιο χρέος αυξάνεται σε όλες τις χώρες. Μάλιστα, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπεται να αυξηθεί από 61,5% το 2008 στο 79,3% το 2010, δηλαδή σχεδόν είκοσι ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Στην Ελλάδα το ιστορικά διαμορφωμένο υψηλό δημόσιο χρέος αντανακλά το μικρό μέγεθος του τομέα της μεταποίησης σε σύγκριση με άλλες αντίστοιχου μεγέθους, αντίστοιχου επιπέδου καπιταλιστικής ανάπτυξης οικονομίες. Αυτός ο τομέας της μεταποίησης συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο εξαιτίας της ένταξης της χώρας μας στην ΕΟΚ και ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε «παράγοντα διεύρυνσης του δημοσιονομικού χρέους» τις «πολιτικές επιλογές των αστικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που ικανοποιούν διαχρονικά τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών - σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, τεράστια επενδυτικά κίνητρα προς το μεγάλο κεφάλαιο, η πολιτική προμηθειών - αλλά επίσης και τις ανάγκες χρηματοδότησης των υπέρογκων εξοπλιστικών προγραμμάτων εξαιτίας της συμμετοχής της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό ΝΑΤΟικό οργανισμό», οι οποίες εκφράζονται και στον προϋπολογισμό του 2010.

Συνολικά ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως η κυβέρνηση «επιδιώκει να εμφανίσει ότι αυτές οι δυσμενείς συνθήκες ευθύνονται για τη συγκεκριμένη πολιτική, ευθύνονται για το συγκεκριμένο καθορισμό των μεγεθών του Κρατικού Προϋπολογισμού, τη συρρίκνωση της αναδιανομής, αλλά και συνολικότερα της οικονομικής της πολιτικής», όμως στην πραγματικότητα τόνισε «η κυβερνητική πολιτική διαμορφώνεται από την πολιτική ικανοποίησης των αναγκών του κεφαλαίου, των αναγκών των κεφαλαιοκρατών». Πρόσθεσε πως «μόνο ως πρόσχημα μπορεί να θεωρηθεί η δημοσιονομική εκτροπή», αφού «οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο Εργασιακό και στο Ασφαλιστικό, η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών αφορούν το σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανεξαρτήτως της δημοσιονομικής τους κατάστασης».

Αντιλαϊκές επιλογές

Αναδεικνύοντας τα σαφή ταξικά χαρακτηριστικά του κρατικού προϋπολογισμού, ο κεντρικός εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε πως «παρουσιάζει αύξηση των εσόδων εν μέσω της κρίσης. Ποιοι θα πληρώσουν αυτή την αύξηση των εσόδων; Θα την πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα. Θα έχουμε αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων και ταυτόχρονα μείωση της φορολογίας των νομικών προσώπων». Επίσης ανέφερε ότι προβλέπει «μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων» καθώς και ότι «στο όνομα των περιορισμών των υπαρκτών σπαταλών χτυπάτε ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, την οποία μειώνετε μη λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη κάλυψης των αναγκών, με αποτέλεσμα ή να πρέπει να συρρικνωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τα ασφαλιστικά ταμεία ή οι ασφαλισμένοι να πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη». Στη συνέχεια επισήμανε ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί, στηρίζει την αντι-αγροτική πολιτική, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που οδηγεί στο ξεθεμελίωμα, στο ξεκλήρισμα τη φτωχή και μεσαία αγροτιά».

Ειδικά για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «στηρίζει τις επενδυτικές επιλογές των κεφαλαιοκρατών» και «πετάει στο καλάθι των αχρήστων τέτοια μέτρα, τέτοιους στόχους που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων». Ως παράδειγμα θύμισε πως «τα μέτρα της αντισεισμικής θωράκισης δεν είναι επιλέξιμα ούτε από το ΕΣΠΑ ούτε βεβαίως από το συμπληρωματικό του εθνικό σκέλος. Τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα, γιατί δεν είναι άμεσα στις προτεραιότητες των κεφαλαιοκρατών».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε πως «υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης. Δεν είναι μόνο ο δρόμος που εξυπηρετεί τις ανάγκες των κεφαλαιοκρατών, δεν είναι μόνο ο ευρωμονόδρομος, είναι και ο δρόμος που εξυπηρετεί, που ικανοποιεί τις ανάγκες των εργαζομένων, των παραγωγών του πλούτου, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, της πόλης και της υπαίθρου, τα οποία βλέπουν τα όνειρά τους να γκρεμοτσακίζονται στις συνθήκες του ανταγωνισμού, στις συνθήκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Πολιτική στήριξης του κεφαλαίου

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του ειδικού εισηγητή του ΚΚΕ

Στην διαχρονική ταξική πολιτική των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που «εξασφάλιζαν και εξασφαλίζουν υπέρογκα κέρδη» στο κεφάλαιο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης. Ενδεικτικά παρέθεσε συγκεκριμένα μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση αναφερόμενος στη «μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 45% στο 35% επί ΠΑΣΟΚ και στο 25% επί Νέας Δημοκρατίας και τώρα στο 20%» και πως και στην «μείωση του φορολογικού συντελεστή 30% επί του τζίρου των διαφημίσεων, των τηλεοράσεων στο 20% με το ΠΑΣΟΚ και στην κατάργησή του με τη Νέα Δημοκρατία» όπως και στην «πλήρη απαλλαγή από τον ειδικό φόρο στα καύσιμα που χρησιμοποιούν ναυτιλιακές, ακτοπλοϊκές, αεροπορικές εταιρείες» με αποτέλεσμα να «υπάρχει απώλεια δεκάδων δισεκατομμυρίων για τα ταμεία του κράτους ενώ γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων».

Από την άλλη πλευρά - τόνισε ο Αγγελος Τζέκης - «αυξάνετε συνεχώς τους άδικους, έμμεσους, ταξικούς φόρους για να πληρώνει ο λαός. Και βέβαια η αναλογία φυσικών και νομικών προσώπων φαίνεται και στον Κρατικό Προϋπολογισμό: Αυξάνονται οι φόροι που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι κατά 4,4% και μειώνονται των νομικών προσώπων κατά 3,6%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΙΚΑΠ, την τετραετία 2005-2008 τα καθαρά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων έφθασαν το ποσό των 66,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2009 στο εννεάμηνο είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ». Επιπρόσθετα είπε ότι αν «προστεθούν άλλα 70 δισ. καθαρά κέρδη της τετραετίας 2001-2004, τότε σε όλο αυτό το διάστημα τα καθαρά κέρδη των \μεγαλοεπιχειρηματικών ομίλων ναι, ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ». Το ΚΚΕ, επισήμανε στην συνέχεια, «έχει αποδείξει ότι αυτά δεν πρέπει να ξαναπληρώσει ο εργαζόμενος λαός το λογαριασμό για τα ελλείμματα, αλλά εκείνοι που καρπώνονται για δεκαετίες το τεράστιο εθνικό προϊόν που παράγει ο λαός και στη δεκαετία 2001-2009 έφτασε πάνω από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ».

Εστιάζοντας στις εξοπλιστικές δαπάνες και κυρίως στον προσανατολισμό τους, ο Αγελος Τζέκης τόνισε ότι «ειδικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις προβλέπεται να δοθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα, δαπάνες του ΝΑΤΟ, για τα στρατεύματα που είναι σε τρίτες χώρες ως δυνάμεις κατοχής και όχι ως ειρηνευτικές δυνάμεις, όπως ισχυρίζεστε. Χρεολύσια δανείων των Ενόπλων Δυνάμεων που τα χρέη για τα εξοπλιστικά προγράμματα φτάνουν τα 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ». Την ίδια στιγμή - τόνισε - «για την Παιδεία ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δίνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα από πέρυσι. Ομως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η διαφορά είναι μόνο 160 ευρώ και ως ποσοστό του ΑΕΠ 3,58%, ίδιο με πέρυσι».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Επονται και ... συμπληρωματικά μέτρα

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να πιάσουμε τους στόχους, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προετοιμάζοντας τους εργαζόμενους για τα ακόμα χειρότερα

Tη λήψη και πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων πέραν όσων έχουν εξαγγελθεί προκειμένου να εκτελεστεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2010 προανήγγειλε ουσιαστικά από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στην παρέμβασή του στη συζήτηση που συνεχίζεται. Ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να είναι συνεπής στους στόχους που έχει βάλει για τη μείωση του ελλείμματος. Περιγράφοντας τις άγριες περικοπές που θα γίνουν παντού, ανέφερε ότι το 2010 θα είναι η πρώτη χρονιά που το αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου θα είναι καλύτερο από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

Κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, ο υπουργός έριξε όλα τα βάρη για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, οι οποίες όπως είπε δημιούργησαν ένα τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας το οποίο είναι ακόμα μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα. «Δε μας πιστεύουν στην ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να γίνει αρεστή και πιστευτή στις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές.

Ως κύριο στόχο του φετινού προϋπολογισμού ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε τη μείωση του ελλείμματος κατά 3,6% και την ταυτόχρονη συγκράτηση της αύξησης του δημόσιου χρέους. Για το έλλειμμα είπε ότι η μείωση θα προέλθει κατά το μισό με μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα και κατά το άλλο μισό από τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων. Συγκεκριμένα, κατά 4,5 δισ. ευρώ από τα καθαρά τακτικά έσοδα και κατά 4,2 δισ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών. Η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και από τη σημερινή κυβέρνηση θα προκύψει από την αύξηση των έμμεσων φόρων στα ποτά και τα τσιγάρα, όπως είπε ο υπουργός, αναφέροντας ότι θα υπάρξει και μια σημαντική συνεισφορά 800 εκατομμυρίων ευρώ από τη «μείωση των επιστροφών εσόδων και από άλλα μη φορολογικά έσοδα».

Απαντώντας στις κατηγορίες της ΝΔ ότι η κυβέρνηση σκόπιμα «φούσκωσε» το φετινό έλλειμμα προκειμένου το 2010 να εμφανίσει μεγάλη μείωση, είπε ότι πρόκειται για θέσεις που διακατέχονται από «παντελή έλλειψη αισθήματος ευθύνης». Ο φετινός προϋπολογισμός είπε θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση και τα σχετικά στοιχεία θα δημοσιοποιούνται άμεσα προκειμένου να υπάρχει άμεσος έλεγχος από τη Βουλή και τους πολίτες.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μαζί με το ΠΑΣΟΚ στην κοινή μάχη

Στήριξη, χωρίς προσχήματα, σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή

Στήριξη επί της ουσίας στην κυβερνητική πολιτική, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τον προϋπολογισμό, έδωσε στη Βουλή η ΝΔ. Ο Δ. Αβραμόπουλος, που θεωρείται ο Νο 2 μέσα στο κόμμα, στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για «κοινές μάχες που έχουμε να δώσουμε, όπως κοινός είναι και ο πόλεμος για να μετατραπεί η οικονομική κρίση σε πολιτική ευκαιρία για νέο ξεκίνημα».

Βάζοντας πλάτες στην κυβέρνηση είπε ότι είναι κοινές οι μάχες που πρέπει να δώσουμε «για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας μας, της αξιοπιστίας του ίδιου του πολιτικού συστήματος, για την πάταξη της διαφθοράς». Ο Δ. Αβραμόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στις αντιλαϊκές της πολιτικές λέγοντας ότι πρέπει «να δώσουμε μάχη με τον χρόνο ώστε η καταστροφική απώλειά του να μην σταθεί εμπόδιο στις τομές που πρέπει να γίνουν για την αναδιοργάνωση του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας».

Εδωσε το στίγμα της συναινετικής πολιτικής αναφέροντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει απέναντί του «μια υπεύθυνη, καλοπροαίρετη και παραγωγική αντιπολίτευση» που θα ασκεί η ΝΔ και είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση «κάνει πως αγνοεί αυτά που όλοι μας γνωρίζουμε για την οικονομική κατάσταση της χώρας και ταυτόχρονα πειραματίζεται με ατελέσφορες πολιτικές που προσθέτουν νέα προβλήματα στα ήδη υφιστάμενα».

Ο Δ. Αβραμόπουλος υιοθετώντας την τρομοκρατική κινδυνολογία της κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας είπε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τη χώρα μας να πτωχεύσει» και δήλωσε την ετοιμότητα της ΝΔ να συνεργαστεί με την κυβέρνηση «για να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές της για ένα νέο δυναμικό ρόλο, αρκεί ο δρόμος στον οποίο θα συναντηθούμε να μην είναι ο δρόμος των καθυστερήσεων, των αοριστιών και της αναποτελεσματικότητας αλλά να είναι ο δρόμος της επιστροφής στην πολιτική του συγκεκριμένου, του ουσιαστικού, του αποτελεσματικού».

Ντελίριο υποκρισίας

Μπορεί ο ηθοποιός Γ. Βούρος να είναι καινούργιος στα βουλευτικά έδρανα, αλλά στον αντικομμουνισμό ξεπερνάει και παλιές καραβάνες. Μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό και μην μπορώντας να χωνέψει ότι οι κομμουνιστές δεν σκύβουν το κεφάλι στο μαύρο μέτωπο που έχει στήσει η κυβέρνηση με το κεφάλαιο, εξαπολύοντας νέες επιθέσεις σε βάρος των εργαζομένων, είπε - με το γνωστό υποκριτικό του στόμφο - ότι το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές θα πρέπει να κοκκινίζουν από ντροπή για την πολιτική που ακολουθούν! Ταυτιζόμενος πλήρως με τις φωνές που θέλουν τους εργαζόμενους σκυμμένους, χωρίς εργασία, χωρίς μεροκάματο, χωρίς ασφάλιση, χωρίς μέλλον, και παραληρώντας σε βάρος του Κόμματος, ο νεόκοπος αντικομμουνιστής είπε επί λέξει:

«Θα τελειώσω με ένα ακόμη θέμα, που έχει σχέση με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Ειλικρινά, απορώ πώς η νοοτροπία αυτής της μικρογραφειοκρατικής αντίληψης, αυτής της θεολογικής προσκόλλησης, εξακολουθεί και διακατέχει αυτό το ιστορικό Κόμμα. Ο τρόπος αυτός δεν οδηγεί πουθενά. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεστε σαν αντιπολίτευση, θα οδηγήσει αυτό το ιστορικό Κόμμα, να γίνει ένα απόκομμα της πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Το κόκκινο χρώμα που αφορά το σύμβολό σας που είναι η σημαία, το κόκκινο χρώμα στο αστέρι του Τσε Γκεβάρα, το κόκκινο χρώμα του Γοργοπόταμου, της Αλαμάνας, θα έπρεπε να βάφει και τα μάγουλά σας, στο χρώμα της ντροπής, για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε»!

Αμεσα αντέδρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, που παρά τις προσπάθειες του προεδρεύοντος Ε. Αργύρη να τον εμποδίσει να ανταπαντήσει τόνισε ότι «θα πρέπει να ντρέπονται εκείνοι που είναι υπηρέτες των κεφαλαιοκρατών» και ξεκαθάρισε ότι «όσο για το ΚΚΕ θα πρέπει να ξέρουν όλοι του ΠΑΣΟΚ ότι εμείς αυτά που πιστεύουμε δεν θα τα εκχωρήσουμε».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Αναρωτιέται ... «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο»

Σε κλίμα αποπροσανατολισμού των εργαζομένων οι αξιολογήσεις τους

Με «απορίες» που καλλιεργούν ξεκάθαρα αυταπάτες, του είδους «ποιος λαμβάνει επιτέλους τις οικονομικές αποφάσεις, σε αυτήν τη χώρα;» παρενέβη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο κεντρικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Αποσιωπώντας την ουσία και το περιεχόμενο των συμφωνιών της κυβέρνησης με την ΕΕ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και με προφανή επιδίωξη να εμφανίσει ότι υπάρχει δήθεν δυνατότητα κατάρτισης ενός «διαφορετικού», μη αντιλαϊκού προϋπολογισμού στο πλαίσιο της ΕΕ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποιος συντάσσει τον προϋπολογισμό σε αυτήν την χώρα» και ζήτησε απάντηση, αν τον συντάσσουν «οι διεθνείς κεφαλαιαγορές και οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης». Ανακυκλώνοντας, μάλιστα, τη σύγχυση που θέλει την κυβέρνηση να ανθίσταται αλλά κάποιοι να την πιέζουν κόντρα στις δικές της επιλογές, αναρωτήθηκε αν «αποφασίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος για τις οικονομικές μας εξελίξεις ακόμα και για τα νομοσχέδια, ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;»

Πάντως, αναφερόμενος και στις ιδιωτικοποιήσεις, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σαφή περιθώρια για ...«καλές» και «κακές» ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι «φθάσαμε στο σημείο να πουλάμε τη δημόσια περιουσία - έτσι βγαίνει από αυτούς τους ειδικούς λογαριασμούς - για να επιχορηγείται ο ΟΔΙΕ, ο Ιππόδρομος και ο Αθήνα 2004 περισσότερο. Γι' αυτό πουλάτε την Ελλάδα; Γι' αυτό πουλάτε τις δημόσιες επιχειρήσεις; Γι' αυτό πουλάτε το δημόσιο πλούτο; Για να γίνονται αδιαφανείς οι δαπάνες και μάλιστα να μειώνουν πλαστά το έλλειμμα;». Επανέφερε μάλιστα τη γνωστή πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης των ειδικών λογαριασμών ως «έμπρακτο βήμα διαφάνειας».

ΛΑ.Ο.Σ.

Σε επιδερμική κριτική στον προϋπολογισμό χωρίς να αμφισβητεί την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής επιδόθηκε ο εισηγητής του ΛΑ.Ο.Σ. Κ. Αϊβαλιώτης, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός «δεν έχει όραμα». Πρότεινε, δε, στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο ξεπούλημα της όποιας δημόσιας περιουσίας έχει μείνει στην κατοχή του Δημοσίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός δεν προνοεί για την εκμετάλλευση της απίστευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας.

Κατά τα άλλα είπε ότι οι προϋπολογισμοί των δύο κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθετεί τις φορομπηχτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν και στο παρελθόν. Ανέφερε ότι επιβάλλεται χαράτσι στα ακίνητα, στα ποτά, στα τσιγάρα και τα καρτοκινητά και είπε ότι επιβάλλονται πρόσθετοι έμμεσοι φόροι που φτάνουν το 1,6 δισ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ