ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στήνει» χαφιέδικους μηχανισμούς με πρόσχημα την εγκληματικότητα

Επικίνδυνες για το λαϊκό κίνημα κυβερνητικές εφαρμογές βγαλμένες από τις αμερικάνικες κυρίως αλλά και ευρωενωσιακές ιμπεριαλιστικές δράσεις στο εσωτερικό χωρών ενάντια στον «εχθρό λαό»

Την «καθιέρωση της συμμετοχικότητας στην άσκηση της αντιεγκληματικής πολιτικής» με τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς», ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη. Στην ουσία, επιχειρούν, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε πολίτες, φορείς, μαζικοί σύλλογοι κλπ. να αποτελέσουν συνεργάτες της Ασφάλειας. Αλλωστε - όπως είπε ο υπουργός - προβλέπεται η «σύσταση τοπικών συμβουλίων πρόληψης παραβατικότητας σε όλη τη χώρα και η άμεση ενεργοποίηση όσων μέχρι σήμερα δεν λειτουργούν».

Πραγματικός στόχος τους είναι να χτυπηθεί η λαϊκή πάλη και ριζοσπαστικοποίηση. Είναι γνωστό ότι αυτά τα συμβούλια μαζί με άλλους θεσμούς, όπως ο «αστυνομικός της γειτονιάς», παίζουν το ρόλο χαφιέδικων μηχανισμών ενάντια στο λαϊκό κίνημα, αφού συνεργάζονται άμεσα με την ΕΛ.ΑΣ., συντάσσουν εκθέσεις ενημερώνοντας για τη δράση τους, προτείνουν μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Ολα αυτά προβλέπονται από σχετικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το 1999 το ΠΑΣΟΚ με νόμο καθιέρωσε τα λεγόμενα συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας και, στη συνέχεια, η ΝΔ το 2005 με άλλο νόμο «έστησε» το «Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας», που ανέλαβε το συντονισμό των τοπικών συμβουλίων. Θυμίζουμε επίσης ότι ο Δήμος Βύρωνα, το 2004, συγκρότησε το λεγόμενο Σώμα Εθελοντών Φύλαξης με 150 «εθελοντές», το οποίο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα αναλάμβανε περιπολίες στην πόλη και καθήκοντα φύλαξης. Οι εντονότατες αντιδράσεις των εργαζομένων της πόλης ακύρωσαν στην πράξη τη λειτουργία αυτού του μηχανισμού.

Η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί της υφιστάμενοι επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνειδήσεις τέτοιες που να θεωρούν ότι το να «καρφώνουν» στην αστυνομία ενέργειες και δράσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι απολύτως θεμιτό.

Οπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής αστυνόμευσης θα ενεργοποιηθεί ο «αστυνομικός της γειτονιάς» σε 18 αστυνομικά τμήματα της Αττικής, σε έξι της Θεσσαλονίκης και σε 21 τμήματα επαρχιακών πόλεων. Επίσης, θα ενεργοποιηθεί το Κεντρικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ενώ θα συναφθούν μνημόνια συνεργασίας με τους δήμους για κοινές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας με τις Δημοτικές Αστυνομίες, αλλά θα υπάρξει και συνεργασία με τους ΟΤΑ για την ανάπτυξη ...δράσεων προστασίας της νεολαίας. Θα συσταθεί δε διυπουργικό όργανο «συντονισμού δράσεων προληπτικής αντιεγκληματικής πολιτικής».

Ακόμα, αναβαθμίζεται το λεγόμενο σύστημα διαχείρισης κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. Εκτός από τη σύσταση διακλαδικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων θα καταρτιστεί «εθνικό πρόγραμμα προστασίας κρίσιμων υποδομών». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ΕΕ στην κατηγορία των υποδομών ζωτικής σημασίας μπορούν να συμπεριληφθούν μια σειρά δημόσιων ή ιδιωτικών επιχειρήσεων. Γι' αυτές προτείνονται διαρκή μέτρα ασφαλείας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν και «απειλές» από εργατικές κινητοποιήσεις.

Η ...υπερ-ασφάλεια

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε και την ίδρυση υπερ-Ασφάλειας, η οποία, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, θα αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα, θα έχει πανελλαδική δράση και εμβέλεια, ενώ σε αυτήν θα ενταχθεί η κρατική ασφάλεια και βραχυπρόθεσμα η αντιτρομοκρατική. Στην ουσία, συστήνεται μια κεντρική «ευκίνητη» υπηρεσία που θα αναπτύξει ανάλογες «συνεργασίες» με υπηρεσίες άλλων χωρών της ΕΕ και των ΗΠΑ, ενώ θα ενισχυθούν τα γραφεία συνδέσμων με Ιντερπόλ και Γιουροπόλ.

Οσον αφορά τους πρόσφυγες και μετανάστες, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το «εκρηκτικό μείγμα των παράνομων και αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαμορφώνουν ένα τριτοκοσμικό σκηνικό παρακμής στις μεγάλες πόλεις», λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Για την αντιμετώπισή του αναφέρθηκε στις πρόσφατες συνεννοήσεις με το γενικό διευθυντή της Frontex, Ι. Λαϊτίνεν, στην ενίσχυση, δηλαδή, των πολιτικών καταστολής στα σύνορα με στόχο τους εξαθλιωμένους που ζητούν καταφύγιο στην ΕΕ.

Για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας ο υπουργός ανέφερε πως «είναι πολιτικό ζήτημα. Υπάρχει ένας παλιός νόμος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα». Ισχυρίστηκε πως δε θα υπάρξει νομοθετική ή άλλη ρύθμιση, ενώ πρόσθεσε ότι θα γίνουν «επιχειρησιακές βελτιώσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε πως υπάρχει «επαναστατικό ταμείο» (έτσι το ονόμασε με προφανή την πρόθεσή του να αμαυρώσει την μαζική λαϊκή επαναστατική πάλη), το οποίο συγκεντρώνει λεφτά από εγκληματικές ενέργειες για να αγοράζονται «καθαρά όπλα» από δίκτυα κακοποιών, «όπως, επίσης, οι ρουκέτες οι οποίες έχουν προμηθευτεί από την οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" προμηθεύτηκαν από κακοποιούς και πληρώθηκαν από τον "Επαναστατικό Αγώνα"». Συμπλήρωσε δε πως «θα υπάρξουν κατά το δυνατό γρήγορες απαντήσεις με αποδείξεις». Αυτό που απέφυγε να πει ο υπουργός είναι πως το οργανωμένο έγκλημα συνδέεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί των οποίων προΐσταται, διαπλέκονται με το οργανωμένο έγκλημα, στο όνομα της αντιμετώπισής του. Τόσο, μάλιστα, που στους τρομονόμους υπάρχει ειδική αναφορά για την προστασία ανθρώπων των μηχανισμών καταστολής των αστικών κρατών που εμπλέκονται - ευρισκόμενοι σε αποστολή - σε τέτοια δράση.

ΚΚΕ
Αναδιοργάνωση υπηρεσιών για να χτυπηθεί η λαϊκή πάλη

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τις εξαγγελίες του Μ. Χρυσοχοΐδη για την αναδιοργάνωση των μηχανισμών καταστολής.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση αξιοποιεί την αύξηση της εγκληματικότητας και την προβοκατόρικη "τρομοκρατική" δράση για να αναδιοργανώσει τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, υλοποιώντας τους "ευρωτρομονόμους" και τη στρατηγική αντιμετώπισης της λαϊκής ριζοσπαστικοποίησης και πάλης.

Τα κυβερνητικά μέτρα μόνο το κοινό ποινικό έγκλημα δεν θα αντιμετωπίσουν. Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια και σε άλλα καπιταλιστικά κράτη, χωρίς να φέρουν καμία μείωση της εγκληματικότητας. Αντίθετα, με τη νέα δομή των υπηρεσιών Ασφάλειας, θα διευρυνθεί η καταστολή, οι παρακολουθήσεις κατά του λαϊκού κινήματος και οι διασυνδέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες. Η εγκληματικότητα έχει κοινωνικές αιτίες που συνδέονται με το απάνθρωπο και ξεπερασμένο κοινωνικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί για το κέρδος. Ο υπουργός απέκρυψε ότι το οργανωμένο έγκλημα δεν διασυνδέεται μόνο με τη λεγόμενη τρομοκρατική δράση, αλλά και με επιχειρηματικούς κύκλους, καθώς και με μηχανισμούς του καπιταλιστικού συστήματος.

Είναι απαράδεκτη η ονομασία ως "επαναστατικού ταμείου" των ληστειών και των χρηματοδοτήσεων των ύποπτων δράσεων που αποδεικνύονται χρήσιμες σε όσους επεξεργάζονται κατασταλτικά σχέδια και αντιλαϊκά μέτρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ