ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΠΑΜΕ: Δύναμη οργάνωσης και ανασύνταξης του κινήματος

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων συνδικαλιστών από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έγιναν οι εργασίες το περασμένο Σάββατο

Ο Χρήστος Κατσώτης στο βήμα της συνδιάσκεψης
Ο Χρήστος Κατσώτης στο βήμα της συνδιάσκεψης
Στον απόηχο της μεγάλης απεργίας των ταξικών δυνάμεων στις 17 Δεκέμβρη, έγινε το περασμένο Σάββατο η Παναθηναϊκή Συνδιάσκεψη του ΠΑΜΕ, όπου μεταξύ άλλων αναδείχτηκε η νέα Γραμματεία Αθήνας. Στις εργασίες αποτυπώθηκε ως κοινή πεποίθηση, αυτό που και εισηγητικά διατυπώθηκε για την απεργία: «Είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη για το ταξικό κίνημα, ποιοτικό βήμα χειραφέτησης και απεγκλωβισμού εργατικών δυνάμεων από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό» απεργία - ορόσημο που «ανοίγει το δρόμο για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Η ζωντάνια, ο πλούσιος προβληματισμός, η αισιοδοξία, αλλά κυρίως η εμπειρία που έφτασε από δεκάδες σωματεία και χώρους δουλειάς για την προετοιμασία της απεργίας και συνολικά για τη δράση και παρουσία του ΠΑΜΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αθήνα, ήταν τα στοιχεία που διαπέρασαν και χρωμάτισαν τις δεκάδες παρεμβάσεις των συνδικαλιστών από τα ταξικά σωματεία και συνδικάτα της πρωτεύουσας.

Η επιτυχία της απεργίας, η μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως και στην πορεία που ακολούθησε, αλλά και οι διαθέσεις που διαπιστώνονται μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, επιβεβαιώνουν τη δυναμική που αποκτά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στην εισήγησή του εκ μέρους της Γραμματείας Αθήνας ο Χρήστος Κατσώτης, «δείχνει ότι το εργατικό κίνημα μπορεί να ανασυνταχθεί, η εργατική τάξη να αποκτήσει τη δύναμη για να αποκρούσει και να ανατρέψει την αντιλαϊκή θύελλα που συντονισμένα προωθούν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και καπιταλιστές».

Να περάσουμε στην ιδεολογική αντεπίθεση

Προϋπόθεση για την ενίσχυση αυτής της δυναμικής είναι η όξυνση της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, η χειραφέτηση της εργατικής τάξης από τους μηχανισμούς χειραγώγησης, το ξεπέρασμα της αστικής «νομιμότητας», των λεγόμενων θεσμικών οργάνων. «Χρειάζεται - σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης - να επιμείνουμε ότι η αστική νομιμότητα κατοχυρώνει την εκμετάλλευση, τη μοιρολατρία, μπαίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης.

Με συνδικαλιστές κάθε ηλικίας και κλάδου γέμισε η αίθουσα όπου έγιναν οι εργασίες της Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης
Με συνδικαλιστές κάθε ηλικίας και κλάδου γέμισε η αίθουσα όπου έγιναν οι εργασίες της Παναθηναϊκής Συνδιάσκεψης
Το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", σημαίνει η εργατική τάξη να βρίσκει τρόπους να ανατρέπει τους νόμους που κατοχυρώνουν τα δεσμά της, να μην πειθαρχεί στα όργανα της απεργοσπασίας και του κεφαλαίου, όπως η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ... Η γραμμή της "απειθαρχίας" έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του εργατικού κινήματος».

Ειδικά για το ρόλο της ΓΣΕΕ, το στέλεχος του ΠΑΜΕ σημείωσε: «Σήμερα η ΓΣΕΕ είναι αντίπαλος του εργατικού κινήματος, όργανο του κεφαλαίου των αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων και ως αντίπαλος πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι η σημερινή ΓΣΕΕ μπορεί να αλλάξει με κάποιον "καλύτερο συσχετισμό". Και μετά την απεργία, από τη ΓΣΕΕ συνεχίζεται ο αισχρός αντικομμουνισμός και οι επιθέσεις στο ταξικό κίνημα. Η αναμέτρηση μαζί της χρειάζεται να συνεχιστεί μαχητικά στους χώρους δουλειάς».

Χαρακτηρίζοντας την «πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα» ως ένα «από τα κεντρικά ζητήματα της αναζωογόνησής του», ο Χρήστος Κατσώτης υπογράμμισε: «Οταν μιλάμε για αλλαγή συσχετισμού δύναμης, εννοούμε τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από την επιρροή των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών απόψεων, από την επιρροή της εργοδοσίας και του κράτους για την προσέλκυση στη συνδικαλιστική οργάνωση νέων δυνάμεων που σήμερα είναι μακριά από τα συνδικάτα και την πάλη».

Δουλειά με τους νέους κλάδους και τη νεολαία

Με βάση και τη δεκάχρονη πείρα του ΠΑΜΕ, ο εισηγητής σημείωσε την ανάγκη για τον εμπλουτισμό των μεθόδων της δουλειάς και των οργανωτικών μέτρων. Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε η ανάγκη να δυναμώσει η δουλειά για:

  • Ισχυροποίηση των κλαδικών σωματείων και δημιουργία νέων.
  • Οργάνωση των εργαζομένων σε ενιαία σωματεία ανεξάρτητα από ειδικότητα, εργασιακές σχέσεις με ιδιαίτερη προσπάθεια οργάνωσης των μεταναστών και σθεναρή αντίσταση στις ρατσιστικές αντιλήψεις.
  • Προσανατολισμό σε νέους κλάδους, με νέα στρώματα εργαζομένων και ιδιαίτερα στη νεολαία, γενικά στους σύγχρονους κλάδους που αναπτύσσονται.
  • Τα ταξικά σωματεία, και τα κλαδικά να αποκτήσουν μόνιμη σταθερή σχέση με τους νέους που βρίσκονται σε σχολές (μαθητεία, νυχτερινά, ΤΕΙ, ΑΕΙ).
  • Να γίνουμε πιο τολμηροί σε μορφές οργάνωσης των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από σωματεία ή μετακινούνται γρήγορα από δουλειά σε δουλειά.
  • Να βελτιώσουν ουσιαστικά τη λειτουργία τους τα πρωτοβάθμια σωματεία και ιδιαίτερα αυτά που είναι στην επιρροή του ΠΑΜΕ.

Ταυτόχρονα - όπως σημειώθηκε στην εισήγηση της Γραμματείας της Αθήνας - «Ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και προοπτική στον αγώνα του σημαίνει να μπει πιο ορμητικά σε αυτόν η νεολαία, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Χρειάζεται στροφή στη δουλειά του ΠΑΜΕ. Το πιο επείγον είναι να συνδεθούν τα ταξικά σωματεία με τις αντίστοιχες σχολές σε ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Αυτό απαιτεί καλή γνώση και θέσεις για τα ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες εκπαίδευσης, εργασίας και ζωής της σπουδάζουσας νεολαίας». Το ίδιο σημαντικό είναι η δουλειά του ΠΑΜΕ στις γυναίκες, γιατί όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «Είναι κριτήριο του βαθμού ταξικής συνειδητότητας και ταξικής ευαισθησίας, η φροντίδα για τη ζωή και τα προβλήματα των γυναικών της εργατικής τάξης, για τη συμμετοχή τους στην ταξική πάλη».

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Δυναμώνουν οι «ρίζες» της ταξικής οργάνωσης

Την πλούσια πείρα και τα νέα καθήκοντα που βάζει η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ αποτύπωσε η γόνιμη συζήτηση

«Τα βλέμματα πολλών εργαζομένων είναι στραμμένα πάνω στο ΠΑΜΕ». Σε αυτή τη φράση - όπως ειπώθηκε από έναν συνδικαλιστή οικοδόμο - συμπυκνώνεται η συζήτηση που έγινε το Σάββατο το πρωί για τις αδυναμίες και τα εμπόδια, τα θετικά βήματα και τις κατακτήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Οπως αποτυπώθηκε στις τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών εκπροσώπων από κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα τα καθήκοντα που μπαίνουν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι πολλά και μεγάλα, όπως η ανάγκη να αποκτήσει το ΠΑΜΕ παντού σταθερά «ποδάρια», Επιτροπές Αγώνα, η ανάγκη να βαθύνει η κουβέντα με τους εργαζόμενους για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης και να προβληθεί σε όλους τους χώρους η γραμμή της ρήξης.

Μιλώντας για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος ο Γιώργος Σκιαδιώτης από την ΕΓ του ΠΑΜΕ σημείωσε μεταξύ άλλων ως βασικούς άξονες με τους οποίους πρέπει να ενισχυθεί η δράση των ταξικών δυνάμεων: Είσοδος νέων δυνάμεων και ηλικιακά και από νέους κλάδους στα συνδικάτα και πολιτικοποίηση αυτών των δυνάμεων. Πρέπει να γίνει καλύτερος συνδυασμός της οικονομικής και της πολιτικής πάλης, είπε, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν συνδικάτα ουδέτερα στο ζήτημα του τρόπου ανάπτυξης. Επιπλέον, επιβάλλεται η αλλαγή των συσχετισμών στα συνδικάτα, η χειραφέτηση του κινήματος από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Αντιστοίχηση των δομών οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Να δημιουργηθούν μεγάλα κλαδικά συνδικάτα ανά νομό.

Σημαντικό εργαλείο οι Επιτροπές Αγώνα

Η δημιουργία σωματειακών Επιτροπών Αγώνα ως κύριος τρόπος παρέμβασης που πρέπει να «απλώσει» σε όλους τους χώρους δουλειάς αναδείχθηκε στη σύσκεψη: «Η Επιτροπή Αγώνα στην επιχείρηση Multicollection ήταν τα "αυτιά και τα μάτια" του σωματείου στο χώρο», όταν έκλεινε η εταιρεία και οι εργαζόμενοι κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα, σημείωσε η Π. Λιάπη από το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού.

«Οπου δημιουργήσαμε σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα είχαμε αποτελέσματα. Εκεί που υστερήσαμε είναι στην παρακολούθηση αυτών των επιτροπών και στη συνεχή διεύρυνσή τους», υπογράμμισε ο Ν. Παπαγεωργίου από το Συνδικάτο Επιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων.

Το Νοέμβρη του 2008 το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων δημιούργησε την πρώτη σωματειακή επιτροπή στην εταιρεία Cosmocar, ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στα διαφημιστικά φυλλάδια, τον Αύγουστο του 2009 η επιτροπή των εργαζομένων στη Γενική Ανακύκλωση, στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Μαρούσι και στην Ελληνική Ανακύκλωση (Κωστούλας), οι τελευταίες αποτελούμενες αποκλειστικά από μετανάστες, ανέφερε ο Γ. Χαρβαλιάς. «Πάνω από 300 εργαζόμενοι μετανάστες γράφτηκαν στο σωματείο το τελευταίο τρίμηνο, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων πήρε μέρος στην απεργία και στο συλλαλητήριο». Την ίδια στιγμή, το σωματείο και οι επιτροπές των εργαζομένων στην ανακύκλωση σημειώνουν σημαντικές κατακτήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς.

Ο Θ. Δημουλάς εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής) μετέφερε τη θετική πείρα 30 εργαζομένων στο νοσοκομείο που σήκωσαν ανάστημα στους προϊσταμένους τους και συμμετείχαν στην απεργία. Επίσης, στο Αττικό Νοσοκομείο το θέμα της απεργίας μπήκε στη Γενική Συνέλευση και ψηφίστηκε από όλο το Σώμα της ΓΣ. «Μετά από 28 χρόνια δουλειάς, ένας απεργός στάθηκε μπροστά στους καταπέλτες των καραβιών, υπερασπιζόμενος την απεργία των ναυτεργατών. Μετά από αυτή την εμπειρία μου είπε: Εχω πολλά να δώσω γι' αυτά τα 28 χρόνια που απουσίαζα από τους αγώνες!», μετέφερε τα λόγια του συναδέλφου του ο συνδικαλιστής.

Αφετηρία νέων αγώνων

Τη θετική πείρα, με την οποία η απεργία της περασμένης Πέμπτης εξόπλισε το κίνημα για τους επόμενους αγώνες μετέφεραν μια σειρά κλάδοι. Οπως το Μέταλλο, όπου νέοι απεργοί από την ΕΔΡΑΣΗ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ. Τον κλάδο της Ενέργειας, όπου «πολλά νέα παιδιά στάθηκαν πρωτοπόρα και απήργησαν», όπως ειπώθηκε. Τους Λιθογράφους, όπου σε αρκετά τυπογραφεία νέοι εργαζόμενοι σήκωσαν ανάστημα και συμμετείχαν στην απεργία, «ενώ πριν δεν τολμούσαν να κοιτάξουν το αφεντικό στα μάτια», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας και αλλού. Στις Τηλεπικοινωνίες, η εργοδοτική τρομοκρατία πίεσε πολλούς να μην απεργήσουν, παρά το ότι συμφωνούσαν, ωστόσο αρκετοί κατάφεραν τελικά να πάνε στη συγκέντρωση. Στην Hellas On Line (όμιλος Ιντρακομ), είπε ο Αλ. Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ, η εργοδοσία εξέτρεψε το τηλεφωνικό κέντρο τη μέρα της απεργίας σε εταιρεία ενοίκιασης, επειδή οι εργαζόμενοι απήργησαν. Την ίδια στιγμή το εργοδοτικό σωματείο της Ιντρακομ έβαλε «λυτούς και δεμένους» για να μην απεργήσουν οι εργαζόμενοι.

Επιτυχημένη ήταν η συμμετοχή και των καθαριστριών στην απεργία παρά το όργιο τρομοκρατίας που επικρατεί στις εταιρείες ενοικίασης, είπε η Π. Χατζηιωάννου, από το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών. «Είναι πολύ μαύρο αυτό που παλεύουμε εκεί μέσα», είπε χαρακτηριστικά η Μ. Κοντάκη από την Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού, καθαρίστρια η ίδια στον ΗΣΑΠ, μέσω εργολάβων. «Φέτος καταφέραμε να πάρουμε πρώτη φορά δώρο Χριστουγέννων», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη τα συνδικάτα να κινηθούν σε αγωνιστικό «δρόμο». «Εχουμε πολλές δυσκολίες. Ακόμα και η γλώσσα είναι εμπόδιο. Το 85% των εργαζομένων στην καθαριότητα είναι αλλοδαποί, πρέπει να βγάλουμε ανακοίνωση σε 5 διαφορετικές γλώσσες, να επικοινωνήσουμε κάπως μαζί τους», είπε.

Να αντιτάξουμε τις αξίες της τάξης μας

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι η ταξική πάλη δεν είναι "περίπατος"», τόνισε ανάμεσα σε άλλα ο Γ. Πέρρος εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη «να αντιτάξουμε πιο σθεναρά τις αξίες της τάξης μας» απέναντι στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως είναι η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά, ο αγώνας και θυσίες. «Να δυναμώσουμε το μέτωπο ενάντια στην ηττοπάθεια, το συμβιβασμό, τον ατομικισμό, τις θεωρίες περί σεβασμού των αστικών θεσμών και να κάνουμε πράξη το "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"», είπε.

Τονίζοντας πως η ταξική πάλη θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο, είπε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτή τη μάχη, γιατί αυτό έχει ανάγκη η τάξη μας». Να αναδειχτούν νέα πρωτοπόρα συνδικαλιστικά στελέχη, με υψηλό αγωνιστικό ήθος και κύρος στην εργατική τάξη. Ταυτόχρονα, κλείνοντας υπογράμμισε, ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρέπει να φύγει ούτε δευτερόλεπτο «από την ανάσα της εργατικής τάξης» και πως υπάρχουν δυνάμεις κρυμμένες ακόμα που καταλαβαίνουν ότι η δύναμη του κινήματος είναι «εδώ», στο ΠΑΜΕ, και ας έχουν κάποιες διαφωνίες.

ΛΑΡΙΣΑ
Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η νομαρχιακή σύσκεψη

Στο προσκήνιο ήρθαν τα θετικά βήματα αλλά και τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Στιγμιότυπο από τις εργασίες στη Λάρισα
Στιγμιότυπο από τις εργασίες στη Λάρισα
Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών δεκάδων Σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, και πολλών εργαζομένων από διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ, η Νομαρχιακή Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στο νομό Λάρισας. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η ανασυγκρότηση του ΠΑΜΕ αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, ώστε να περάσει στην επίθεση, σε συντονισμό και κοινή δράση με τους αντίστοιχους αγωνιστικούς φορείς της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης, στην προοπτική της συγκρότησης της κοινωνικής συμμαχίας που να μπορεί να ανατρέψει την κυρίαρχη μέχρι σήμερα πολιτική και να εξασφαλίσει έναν άλλο - φιλολαϊκό - δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα και το λαό της.

Οπως τόνισε στην εισηγητική ομιλία ο Π. Λιόλιος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, «η δράση του ΠΑΜΕ μέσα στους χώρους δουλειάς, μέσα στα συνδικάτα και όπου αλλού ζει η εργατική τάξη, ακουμπά στη συνείδηση της, δημιουργεί μια νέα κατάσταση που φέρνει στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των εργατών την γενικότερη αμφισβήτηση αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος από μεγάλη μερίδα της εργατικής τάξης». Και συνέχισε: «Η πλουτοκρατία καθώς και οι εκπρόσωποί τους στα συνδικάτα ανησυχούν όχι μόνο για το σήμερα αλλά κυρίως για το μέλλον, για την προοπτική που δίνουν οι θέσεις του ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη. Γι' αυτό λυσσομανούν απέναντί του όπως και στην τελευταία απεργία στις 17 Δεκέμβρη, ιδιαίτερα μετά τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων σ΄ αυτή».

Στην πλούσια και γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι μετέφεραν την πείρα τους από τη δράση του ΠΑΜΕ, στους χώρους δουλειάς. Τονίστηκε ότι η δεκάχρονη ζωή και δράση του ΠΑΜΕ, έχει δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στη γραμμή της πλήρους ενσωμάτωσης και υποταγής της εργατικής τάξης, στα συμφέροντα του κεφαλαίου, την οποία υπηρετούν φανερά, πλέον, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που έχουν την πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και σε πολλές ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια Σωματεία. Στον αντίποδα αυτής της γραμμής, υπογραμμίστηκε, είναι η δράση του ΠΑΜΕ.

Ειδικότερα για το νομό Λάρισας επισημάνθηκε ότι: Συγκροτήθηκαν νέες κλαδικές γραμματείες του ΠΑΜΕ, σε κλάδους όπως οι Κατασκευές, ΟΤΑ, Εμπόριο, Επισιτισμός, Μεταφορές. Συγκροτήθηκαν νέα Σωματεία (χρηματοπιστωτικό, Εμπόριο κ.ά.) Δημιουργήθηκαν Σωματειακές Επιτροπές σε άλλους χώρους (Ιδιωτικές Κλινικές, Εμπόριο, Κατασκευές κ.ά.), άλλαξαν οι συσχετισμοί σε άλλα Σωματεία (π.χ. Ηλεκτρολόγοι). Ενισχύθηκαν, υπέρ των ταξικών δυνάμεων, οι συσχετισμοί σε μια σειρά κλάδους και Σωματεία (Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Επισιτισμός - Τουρισμός κ.ά.).

Στην Νομαρχιακή Σύσκεψη αναδείχτηκε και η νέα Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Νομό Λάρισας.

Γόνιμη συζήτηση και στον Πειραιά

Αναδείχτηκε το έδαφος όπου κερδίζει η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ στις συνειδήσεις των εργατών

Το μαζικό «παρών» από αντιπροσωπείες σωματείων, εκπροσώπους αγωνιστικών παρατάξεων, καθώς και συνδικαλιστών και εργαζομένων από μια σειρά χώρους, που για πρώτη φορά ήρθαν σε επαφή με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, χαρακτήρισαν και τις εργασίες της συνδιάσκεψης που οργάνωσε και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ. Απόδειξη τόσο του κύρους που έχει αποκτήσει το ΠΑΜΕ στην εργατική τάξη του Πειραιά, αλλά και του ότι ολοένα και νέες δυνάμεις εργατών κατανοούν το δίκιο της γραμμής πάλης του ΠΑΜΕ. Μετά τις εργασίες, η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ ενισχύθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κλάδους όπως αυτοί των εργαζομένων στην ελαιουργοσαπουνοποιία, των μηχανικών συντηρητών, του εμπορίου, των εργαζομένων στους ΟΤΑ και άλλους.

Στη διάρκεια της συζήτησης που αναπτύχθηκε μεταφέρθηκε η εμπειρία από τη δράση που αναπτύσσουν οι ταξικές δυνάμεις στους χώρους δουλειάς, με την οργάνωση μιας σειράς πρωτοβουλιών, παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στις απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία, το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων. Μεταφέρθηκε η πείρα από την επί 70 και πλέον μέρες απεργία στο εργοστάσιο ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ όπου αναγκάστηκε η εργοδοσία να πάρει πίσω μια σειρά απολύσεις.

Ο Νίκος Ξουράφης εισηγητικά ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απευθύνθηκαν αποφασιστικά στους εργαζόμενους είχαν και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Στη σύντομη παρέμβασή του από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Σκιαδιώτης ανέφερε τους άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η υπόθεση της ανασυγκρότησης. Πρώτος άξονας είναι η πολιτικοποίηση της δράσης του εργατικού λαϊκού κινήματος που πρέπει να κατανοείται πριν από όλα ότι «η πάλη για τα οξυμένα προβλήματα της εργατικής τάξης, η πάλη για την αντιμετώπιση της κρίσης, των συνεπειών της κρίσης, πρέπει να εξελίσσεται και να εξελιχθεί όλο και πιο αποφασιστικά σε πάλη κατά της ίδιας της εξουσίας των μονοπωλίων». Δεύτερος άξονας είναι ότι πρέπει να κατανοείται η υπόθεση της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα πριν από όλα «ως βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της δουλειάς» των υπαρχουσών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, με τη δημιουργία πυρήνων του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς ώστε να αρχίσει να αποκτά ποδάρια. Τέλος, βασικός άξονας είναι το ζήτημα της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τους μικρομεσαίους της πόλης και τη φτωχή αγροτιά.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη του ΠΑΜΕ

Με συνδικαλιστές και κατοίκους προσφυγικών καταυλισμών συναντήθηκε χτες η αντιπροσωπεία

Την έμπρακτη διεθνιστική του αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της Παλαιστίνης, εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, αντιπροσωπεία του οποίου βρίσκεται από χτες στη χώρα που έχει βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Χτες το πρωί, το ΠΑΜΕ είχε συναντήσεις με συνδικαλιστικά στελέχη από διάφορες περιοχές της Παλαιστίνης, στα γραφεία της Γενικής Ενωσης Εργατών Παλαιστίνης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με βασικότερο την ανεργία, αλλά και για το ζήτημα της ισραηλινής κατοχής. Στη συνέχεια, έγιναν συναντήσεις της αντιπροσωπείας με τον υπουργό Εργασίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Χασάν Αλ Χαντίμπ και με τον νομάρχη της Ναμπλούς, Μπάκρι.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε δύο καταυλισμούς προσφύγων στην περιοχή της Ναμπλούς. Στην Παλάτα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στη Δυτική Οχθη με 25.000 πρόσφυγες και στην Ασκα με 16.000 πρόσφυγες. Στην Παλάτα, από το 2000 μέχρι σήμερα, οι επιθέσεις των Ισραηλινών, έχουν κοστίσει τη ζωή σε 200 πρόσφυγες και 3.000 τραυματίες. Η χτεσινή μέρα έκλεισε με σύσκεψη με συνδικαλιστές της περιοχής. Σήμερα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, θα μεταβεί στη Χεβρώνα.

Η αποστολή του ΠΑΜΕ ολοκληρώνεται σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ