ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό και μαζικό εργατικό κίνημα η απάντησή μας

Σε κοινή ανακοίνωση κατέληξαν τα κόμματα που συμμετείχαν στη Συνάντηση της Θεσσαλονίκης ενώ εκδόθηκαν ψήφισμα ενάντια στον αντικομμουνισμό και ανακοίνωση ενάντια στην προκλητική ενέργεια της γεωργιανής κυβέρνησης να κατεδαφίσει αντιφασιστικό μνημείο

Στο προεδρείο της Συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

MotionTeam

Στο προεδρείο της Συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων, με θέμα: «Η οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης σε συνθήκες οικονομικής κρίσης στα Βαλκάνια».

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων χρόνων, η Συνάντηση για μια ακόμη φορά συνέβαλε στην ισχυροποίηση των δεσμών των κομμάτων και στην κοινή δράση ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενώ ανέδειξε την ανάγκη του ακόμη καλύτερου συντονισμού τους.

Στη Συνάντηση συμμετείχαν 9 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών, Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, ΚΚΕ, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Εργατικό Κόμμα (EMEP) Τουρκίας.

Από το ΚΚΕ συμμετείχε αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και Ζήση Λυμπερίδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Θεσσαλονίκης. Στις εργασίες της Συνάντησης παραβρέθηκαν οι Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Κώστας Αβραμόπουλος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και πολλά ακόμα στελέχη του Κόμματος των Οργανώσεων Περιοχών Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Στιγμιότυπο από τις εργασίες

MotionTeam

Στιγμιότυπο από τις εργασίες
Δημοσιεύουμε το πλήρες κείμενο της Κοινής Ανακοίνωσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των Βαλκανίων:

«Στις 19 Δεκέμβρη 2009 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση 9 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 7 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Η Συνάντηση συνέβαλε στην ενίσχυση των προσπαθειών για την ισχυροποίηση των σχέσεων και της κοινής δράσης των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Βαλκανικής.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες διεθνούς συγχρονισμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Εκτιμήθηκε πως η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της, γιατί τα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία.

Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης των Βαλκανικών Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων συζητήθηκαν οι εμπειρίες των κομμάτων στους αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Η αντεπανάσταση ύψωσε τείχη στους λαούς

Οι μετέχοντες διαπίστωσαν ότι 20 χρόνια μετά τη νίκη της αντεπανάστασης, υψώθηκαν πολλά τείχη μπροστά στους λαούς. Η ελευθερία που ήρθε είναι αυτή των ιμπεριαλιστών της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των καπιταλιστών, να επιτίθενται από καλύτερες θέσεις στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, να διεξάγουν άδικους πολέμους, διαμελισμούς κρατών, να επιδίδονται στο δουλεμπόριο εκατομμυρίων ανθρώπων, να θωρακίζουν τις δυνάμεις καταστολής, να καταστρέφουν το περιβάλλον.

Οι πανηγυρισμοί των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, δήθεν περί "νίκης της δημοκρατίας" στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, είναι 100% υποκριτικές και ψεύτικες.

Συνεχίζεται και εντείνεται η εκστρατεία του διεθνούς ιμπεριαλισμού να αμαυρώσει τη μεγάλη προσφορά στους λαούς του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Παράλληλα, καταβάλλονται επίμονες και συντονισμένες προσπάθειες, από τις κυβερνήσεις και το σύνολο των αστικών κομμάτων, να εμφανίσουν τον καπιταλισμό ως σύστημα αιώνιο, ως σύστημα που εξασφαλίζει την ελευθερία και τη δημοκρατία, αλλά και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων.

Η ΕΕ ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και δημιουργεί νέους, θεσμοθετεί την αστυνομική και δικαστική συνεργασία, εντείνει τον αντικομμουνισμό, για να χτυπηθεί η πρωτοπορία του εργατικού κινήματος, τα ΚΚ και οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις γύρω από αυτά, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις που γεννάει η ενιαία πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης με περικοπή των δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης στα κράτη - μέλη της.

Σημειώθηκε πως η παραπέρα διεύρυνση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ με νέες χώρες των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ, η εμφάνιση στην περιοχή των Βαλκανίων νέων στρατιωτικών βάσεων και ξένων στρατιωτικών σωμάτων, η δημιουργία προτεκτοράτων στην περιοχή μας, με την ενεργό συμμετοχή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και η προσπάθεια ανακίνησης από τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ) υπαρκτών ή και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, αποτελούν παράγοντες αποσταθεροποίησης της Βαλκανικής, προκαλούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και δίνουν έδαφος για την παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Σημειώθηκε, από εκπροσώπους των κομμάτων, η ανάγκη αποφασιστικής ανάπτυξης του κομμουνιστικού κι εργατικού κινήματος στην περιοχή και ενίσχυσης του συντονισμού του. Καθοριστικής σημασίας είναι η ανάπτυξη ενός πολύμορφου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος όπως και των ταξικών δυνάμεων στο εργατικό κίνημα της περιοχής.

Κοινές πρωτοβουλίες

Οι συμμετέχοντες θα ενισχύσουν τις πρωτοβουλίες ενάντια στον εθνικισμό, στη διαίρεση και το μίσος των λαών, ενάντια στη διαμόρφωση προτεκτοράτων, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στην πρόσδεση των χωρών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θα προωθήσουν τον αγώνα για τα κοινά ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων της Βαλκανικής, τον απεγκλωβισμό των χωρών από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια κι οργανώσεις, την αναζωογόνηση των σοσιαλιστικών - κομμουνιστικών ιδανικών στα Βαλκάνια.

Σημειώθηκε πως η χειροτέρευση της ζωής των εργαζομένων στα Βαλκάνια, η ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα μέτρα καταστολής κατά των κομμουνιστών και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που λαμβάνονται σε όλη πλέον την Ευρώπη, αυξάνουν και την ανάγκη τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα να δράσουμε καλύτερα, πιο οργανωμένα και συντονισμένα μέσα στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό και μαζικό, εργατικό κίνημα.

Στη Συνάντηση των ΚΚ εκφράστηκε η κοινή διάθεση για να ενισχυθούν και να πυκνώσουν οι κοινές πρωτοβουλίες, ο συντονισμός και η κοινή δράση των κομμάτων μας, αλλά και οι ευρύτερες αντιιμπεριαλιστικές δράσεις. Οπως:

  • Να αναπτυχθούν και πυκνώσουν οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στους εργατικούς και άλλους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες που γίνονται στη Βαλκανική.
  • Τα ΚΚ μπορούν καλύτερα να συμβάλουν στην ενίσχυση και διεύρυνση του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου, ώστε:

-- Να δυναμώσει παραπέρα η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, στις ξένες βάσεις και τα στρατεύματα, ενάντια στη λεγόμενη Βαλκανική Ταξιαρχία και τη συμμετοχή των στρατιωτικών σωμάτων από βαλκανικές χώρες σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε άλλες χώρες, όπως Αφγανιστάν, Ιράκ, στον Περσικό και αλλού.

-- Να επιστρέψουν τα στρατεύματα από βαλκανικές χώρες, που βρίσκονται σήμερα εκτός συνόρων.

-- Καμιά εμπλοκή των χωρών μας στους νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον Καύκασο και στις απειλές που εκτοξεύονται κατά του λαού του Ιράν, της Συρίας, όπως και κατά άλλων λαών.

-- Να μην τηρηθούν οποιεσδήποτε "συμβατικές υποχρεώσεις" που άμεσα ή έμμεσα εμπλέκουν τις χώρες μας.

  • Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Κούβας και να δυναμώσουμε την πάλη μας για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών από τις φυλακές των ΗΠΑ.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα των Βαλκανίων επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να εργαστούν από κοινού σε διμερή και πολυμερή βάση για τον καλύτερο συντονισμό και δράση για όλα τα παραπάνω. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να εργαστούν ώστε ο συντονισμός των κομμάτων μας να αποκτήσει στην πορεία πιο μόνιμα και σταθερά χαρακτηριστικά».

Να σταματήσουν οι αντικομμουνιστικές απαγορεύσεις

Ψήφισμα της Συνάντησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Βαλκανικής

Τα ΚΚ που συμμετείχαν στη Συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη εξέδωσαν ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν τη νέα αντικομμουνιστική επιχείρηση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε μια σειρά χώρες της ΕΕ. Αναλυτικά αναφέρεται στο ψήφισμα:

«Καταγγέλλουμε τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις:

Στην Τσεχία, με στόχο την απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας αυτής (ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας). Πρωταγωνιστές αυτής της επίθεσης είναι ομάδα γερουσιαστών που στο παρελθόν έχει κινήσει τη διαδικασία για να τεθεί εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία Τσεχίας.

Στην Πολωνία με το νέο αντικομμουνιστικό κρούσμα σε συνδυασμό με τις πρόσφατες απαγορεύσεις κομμουνιστικών συμβόλων.

Στη Ρουμανία με το νόμο 51/1991, άρθρο 3, που αφορά την "εθνική ασφάλεια", επιβάλλονται βαριές ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα για την ίδρυση ή στήριξη του ΚΚ.

Στη Λετονία, στη Λιθουανία, στην Εσθονία, στην Ουγγαρία και άλλες χώρες της ΕΕ με τις αντικομμουνιστικές ενέργειες που διαμορφώνουν στην Ευρώπη ένα αντικομμουνιστικό κλίμα υστερίας και διώξεων. Σε αυτό καίρια συμβολή έχουν οι αποφάσεις της ΕΕ, τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου και των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΑΣΕ που βιάζουν την ιστορική αλήθεια και επιδιώκουν να ταυτίσουν τον κομμουνισμό με το φασισμό, να παραγράψουν από την εργατική - λαϊκή συνείδηση τις τεράστιες κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που δείχνουν τα πλεονεκτήματα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, του εκμεταλλευτικού αυτού συστήματος.

Ολες αυτές οι αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις φανερώνουν την ιμπεριαλιστική και βαθιά ταξική φύση της ΕΕ, την υποκρισία των υποστηρικτών της αστικής δημοκρατίας, αλλά και το φόβο της αστικής τάξης απέναντι στο κομμουνιστικό κι εργατικό κίνημα. Η αντικομμουνιστική επίθεση αποτελεί μέρος της στρατηγικής του ιμπεριαλισμού με στόχο να σβήσει από την εργατική - λαϊκή συνείδηση, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, τη μόνη πραγματική διέξοδο από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού, την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Αυτές οι νέες αντικομμουνιστικές προκλήσεις δε θα μείνουν αναπάντητες!

Η απάντηση θα είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων της Ευρώπης. Γιατί ο αντικομμουνισμός δεν έχει στόχο μόνο τους κομμουνιστές, αλλά τη λαϊκή συνείδηση και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, καλλιεργώντας τη μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων που αποφασίζονται στα όργανα της ΕΕ, για να φορτωθούν και τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους.

Τα ΚΚ της Βαλκανικής απαιτούν εδώ και τώρα:

Να αρθεί αμέσως τώρα η απαγόρευση των ΚΚ των χωρών της Βαλτικής και της ΚΝ Τσεχίας. Να σταματήσουν οι αντικομμουνιστικές διώξεις, απαγορεύσεις και απειλές που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της».

Πρόκληση στον Αντιφασιστικό Αγώνα των λαών

Ανακοίνωση για την ανατίναξη αντιφασιστικού μνημείου στη Γεωργία

Ανακοίνωση καταδίκης της ανατίναξης του αντιφασιστικού μνημείου στη Γεωργία, εξέδωσαν τα ΚΚ που συμμετείχαν στη Συνάντηση. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Οπως έγινε γνωστό στις 19 Δεκέμβρη, τη μέρα που πραγματοποιήθηκε η Συνάντηση των Βαλκανικών ΚΚ στη Θεσσαλονίκη, το φιλοΝΑΤΟικό καθεστώς της Γεωργίας προχώρησε στην ανατίναξη (!) του αντιφασιστικού μνημείου στην πόλη Κουταΐσι, προκαλώντας και ανθρώπινα θύματα.

Η προκλητική αυτή ενέργεια έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που γίνονται από την ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΑΣΕ, με στόχο τη διαστρέβλωση της Ιστορίας, το σβήσιμο της συνεισφοράς της ΕΣΣΔ στη συντριβή του φασισμού. Δείχνει το μίσος των αστών απέναντι στην Αντιφασιστική Νίκη.

Τα Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα των Βαλκανίων εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα αθώα θύματα αυτής της απαράδεκτης ενέργειας την οποία και καταδικάζουμε! Η πράξη αυτή, πρώτα απ' όλα, προσβάλλει τις 300 χιλιάδες και πλέον των Γεωργιανών, που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη με το φασισμό, προσβάλλει τη μνήμη όλων των λαών, που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασισμό.

Οι λαοί των Βαλκανίων, που έδωσαν το αίμα τους για την απελευθέρωση από το φασισμό πρέπει να δουν και με αφορμή αυτό το γεγονός πως ο κατήφορος του αντικομμουνισμού, της διαστρέβλωσης της Ιστορίας δεν έχουν πάτο και να του γυρίσουν την πλάτη!»

Στο μνημείο του Εργάτη

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εργάτη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής οι εκπρόσωποι των 9 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 7 χώρες των Βαλκανίων που συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Απότισαν φόρο τιμής στους χιλιάδες εργάτες που θυσιάστηκαν στην ταξική πάλη, στη διαρκή αναμέτρηση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της, στον αγώνα για την κατάκτηση της εξουσίας.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ανατίναξη αντιφασιστικού μνημείου

Με 2 νεκρούς και 4 βαριά τραυματίες!

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Ενοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας και πολλών ακόμη κομμάτων κι οργανώσεων της Γεωργίας και του εξωτερικού, οι αρχές της Γεωργίας πραγματοποίησαν στις 19 Δεκέμβρη στην πόλη Κουταΐσι την τερατώδη σε σύλληψη ενέργεια της ανατίναξης του Αντιφασιστικού μνημείου των Γεωργιανών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να σημειωθεί πως οι εργασίες για την κατεδάφιση του μνημείου (ύψους 46 μέτρων) είχαν ξεκινήσει από τις αρχές της περασμένης βδομάδας, ενώ η ανατίναξή του ήταν προγραμματισμένη να γίνει τη Δευτέρα στις 21 Δεκέμβρη, ημέρα των γενεθλίων του νυν Προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Ομως προχώρησαν στη βιαστική κατεδάφιση του μνημείου φοβούμενοι τις μαζικές διαμαρτυρίες. Η αντιπολίτευση της Γεωργίας είχε σχεδιάσει την ίδια μέρα εκδήλωση διαμαρτυρίας, με την περικύκλωση του μνημείου με «ζωντανή αλυσίδα». Για να αποφύγουν την κορύφωση των λαϊκών κινητοποιήσεων, οι αρχές προχώρησαν στην εσπευσμένη ανατίναξη, χωρίς, όπως αποδείχτηκε, τη λήψη στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Ως αποτέλεσμα, μια γυναίκα και η 8χρονη κόρη της σκοτώθηκαν από κομμάτια τσιμέντου που έπεσαν στην αυλή του σπιτιού τους. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, άλλοι τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Ηδη από την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, διάφορες οργανώσεις της Γεωργίας πραγματοποιούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ζητώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι του νέου αυτού εγκλήματος της φιλοΝΑΤΟικής ηγεσίας της Γεωργίας.

Από τη μεριά τους, οι αρχές της Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις διαμαρτυρίες δηλώνουν πως έχουν αποσπάσει τον Γεωργιανό ιππέα, που υπήρχε στην όλη σύνθεση του μνημείου και θα τον επανατοποθετήσουν σε άλλο σημείο του Κουταΐσι. Επίσης, ο Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι απομάκρυνε από τα καθήκοντά του τον νομάρχη της περιοχής, ενώ συνελήφθησαν 10 άτομα με την κατηγορία της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας κατά την ανατίναξη του μνημείου.


Ι.Π.

Διαμαρτυρία από το Δήμο Νίκαιας

Αντιπροσωπεία του Δήμου Νίκαιας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Βαγενά κατέθεσε χτες στην πρεσβεία της Γεωργίας την απόφαση - ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση του μνημείου της Αντιφασιστικής Νίκης στην πόλη Κουτάισι της Γεωργίας.

Ο δήμαρχος Νίκαιας συναντήθηκε με τον αντιπρέσβη κ. Aleksidze και μετά την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχε μαζί του, δήλωσε: «Η ανταρτομάνα Κοκκινιά έδωσε εκατοντάδες νεκρούς στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό. Οι Γερμανοί κατακτητές και οι συνεργάτες τους δεν κατάφεραν να κάνουν να λυγίσει ο λαός της πόλης μας. Η σημερινή μας διαμαρτυρία είναι χρέος τιμής στους εκτελεσμένους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς στις 17 Αυγούστου του 1944 και σε όλους τους Κοκκινιώτες και Κοκκινιώτισες, αλλά και σε όλους όπου Γης που έπεσαν αγωνιζόμενοι ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό».

Εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης παραβρέθηκε η πρόεδρος Μάρυ Λαυρεντιάδου, η οποία κατήγγειλε την κατεδάφιση του μνημείου της Αντιφασιστικής Νίκης ως πράξη προσβολής στους αντιφασίστες αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία των λαών. Τέτοιες ενέργειες, τόνισε, πρέπει να βρουν σθεναρή αντίσταση από όλους τους αγωνιστές της διεθνούς αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Παραβρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κοκκινιάς, με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Παράσχο.

Κατά τη συνάντηση ο αντιπρέσβης επιχείρησε να δικαιολογήσει την ανατίναξη του μνημείου ως «αναγκαία για την ανάπλαση της πόλης».

Αφού ανέφερε πως δε γνώριζε ότι η Νίκαια ήταν αδελφοποιημένη πόλη με το Κουτάισι, δήλωσε ότι η Γεωργία τιμά τους βετεράνους του αντιφασιστικού αγώνα και υπάρχουν και άλλα μνημεία της πόλης για τους ήρωες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στον πόλεμο, είπε, οι Γεωργιανοί αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο των νεκρών που έδωσε η Σοβιετική Ενωση. Μάλιστα, είπε ότι η πληροφόρηση που έχουμε για την ανατίναξη του μνημείου δεν είναι ακριβής και επέρριψε ευθύνη στη Ρωσία που δε διστάζει να βγάζει τέτοιες ειδήσεις στο διαδίκτυο. Η κατεδάφιση του μνημείου και συγκεκριμένα όπως είπε του πέτρινου τοίχου μπροστά από τον οποίο υπήρχε ένα άγαλμα μπρούντζινο έγινε για να δοθεί αυτή η πολύ μεγάλη έκταση του μνημείου για ανάπλαση. Το χαρακτήρισε αισθητικά άσχημο ως μνημείο και τόνισε ότι το μπρούντζινο άγαλμα θα μεταφερθεί αλλού και θα είναι ωραιότερα.

Σχολίασε καυστικά το γεγονός της παράστασης διαμαρτυρίας για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ δεν έγινε κάτι αντίστοιχο το 2008 όταν η Ρωσία επιτέθηκε στη Γεωργία και τότε κατέστρεψε πολλά αντίστοιχα μνημεία.

Στη συζήτηση ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο αντιπρέσβης ουσιαστικά παραδέχτηκε την είδηση περί κατεδάφισης του μνημείου και τόνισε ότι είναι αδιανόητο να καταστρέφεται ένα μνημείο αφιερωμένο στους αγώνες ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό για να γίνει ανάπλαση της πόλης.

Για τον πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας τόνισε ότι πρέπει να δούμε ποια είναι τα αίτια του πόλεμου και να κατηγορήσουμε για αυτό τον ιμπεριαλισμό των Αμερικανών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ