ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
Οταν το προϊόν κινδυνεύει...

Τρέχουν και δε φθάνουν οι άνθρωποι της UEFA, που βλέπουν την εικόνα του οικοδομήματός τους να «τσαλακώνεται»

Πολλές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαραίνουν και τις ηγεσίες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Associated Press

Πολλές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση βαραίνουν και τις ηγεσίες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου
Σοκ έχει προκαλέσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η λίστα της UEFA με τα 200 «ύποπτα» παιχνίδια και όλοι στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία δηλώνουν αποφασισμένοι να βάλουν το... μαχαίρι στο κόκκαλο. Σε συνάντηση των ισχυρών ανδρών της UEFA με εκπροσώπους των «εμπλεκομένων» Ομοσπονδιών, αποφασίστηκαν αρχικά βαριές τιμωρίες και εντατικότεροι έλεγχοι. Ωστόσο όσο και αν κάποιοι πέφτουν από τα σύννεφα με αυτό που αποκαλύφθηκε ίσως τα πράγματα τελικά να μην ήταν τόσο σκοτεινά ή τουλάχιστον τόσο... απρόοπτα. Λίγο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, στο φως ήρθαν και άλλες πληροφορίες για το τι τελικά συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια. Εκείνο όμως που κάνει εντύπωση είναι το δημοσίευμα των αγγλικών «Times» του Λονδίνου, στο οποίο υποστηρίζεται ότι υψηλόβαθμα στελέχη της UEFA γνώριζαν και συγκάλυπταν τη δράση της «σπείρας του Μπόχουμ», που έστησε πάνω από 200 ματς σε 9 χώρες (καθώς και 15 στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ)!

Υψηλές... ευθύνες

Μπορεί μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο επίσημη αντίδραση από την UEFA στο δημοσίευμα των «Times» να μην υπήρχε, στα υψηλά κλιμάκια της Συνομοσπονδίας όμως έτρεχαν και δεν έφθαναν... Η δημοσιοποίηση των ομάδων που θεωρούνται πιο... ένοχες από τις ένοχες, οι απειλές για τις ομάδες που εμπλέκονται, και οι σκόρπιες κουβέντες (προς στιγμήν) για αυστηρές ποινές, και η δημιουργία κώδικα προστασίας ήταν μερικές από τις πρώτες αντιδράσεις των υπευθύνων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παρ' όλα αυτά άσχετα με το ποιοι γνώριζαν και το ποιοι όχι, και τι ποινές θα επιβληθούν ή τι μέτρα θα παρθούν στη συνέχεια, οι ευθύνες για ό,τι συμβαίνει βαραίνουν τους ανθρώπους της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Οι ίδιοι, τόσο αυτοί που βρίσκονται στη νυν διοίκηση (Πλατινί) όσο και οι προκάτοχοί του (προεδρία Γιόχανσον) είναι αυτοί που, πιστοί στις αρχές της εμπορευματοποίησης, μετέτρεψαν σε ένα προϊόν προς πώληση το λαοφιλέστερο άθλημα, το ποδόσφαιρο. Αυτοί άνοιξαν το δρόμο στους χορηγούς - πολυεθνικές να μπουν στις ομάδες, στα γήπεδα και τις διοργανώσεις. Τους δίνουν το δικαίωμα να διοργανώνουν τα δικά τους τουρνουά (κυρίως το καλοκαίρι) και να δημιουργούν το δικό τους «κράτος εν κράτει». Οι ίδιοι είναι που επιτρέπουν τις χορηγίες σε ομάδες ή τις διαφημίσεις στα γήπεδα των πολυεθνικών εταιρειών που ασχολούνται με τα στοιχήματα στο ποδόσφαιρο και είναι αυτές που ουσιαστικά παράγουν το μεγαλύτερο τζίρο (ακόμα μεγαλύτερο και από τις επίσημες χορηγίες) γύρω από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Και σε αυτό το πάρτι... των δισ. ευρώ που διακινούνται γύρω από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες θα ήταν τουλάχιστον αφελέστατο να πιστεύει κάποιος ότι δεν υπάρχει τίποτα... παράνομο.

Πανευρωπαϊκά πλοκάμια

Ακόμα και αγώνες υψηλού επιπέδου διοργανώσεων τίθενται πλέον σε αμφισβήτηση για την... καθαρότητά τους
Ακόμα και αγώνες υψηλού επιπέδου διοργανώσεων τίθενται πλέον σε αμφισβήτηση για την... καθαρότητά τους
Η Τουρκία βρέθηκε στο στόχαστρο με τα 29 «ύποπτα» ματς, οι Αυστριακοί φοβούνται για περισσότερα και η UEFA προσπαθεί να ρίξει φως στο παράνομο στοίχημα, που έχει απλώσει δίχτυα ακόμα και στις μεγαλύτερες διασυλλογικές διοργανώσεις. Σ' αυτή την προσπάθεια πρόσφατα οι ισχυροί άνδρες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου συναντήθηκαν με εκπροσώπους των «εμπλεκομένων» Ομοσπονδιών από Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Κροατία, Σλοβενία, Τουρκία, Ουγγαρία, Αυστρία και Βοσνία. Ορισμένες Ομοσπονδίες έχουν αντιδράσει έντονα, όπως αυτή της Γερμανίας όπου μάλιστα θα συσταθεί ειδική επιτροπή, ανεξάρτητη από αυτή της UEFA, ώστε να διαλευκάνει αν η Μπουντεσλίγκα είναι... ύποπτη. Παράλληλα, ο υπουργός Αθλητισμού της Αυστρίας, Νόρμπερτ Νταράμπος, ζήτησε από την Ομοσπονδία της χώρας του σκληρότερες ποινές. Μάλιστα, από την Εισαγγελία του Μπόχουμ υπάρχουν υποψίες πως 11 είναι τελικώς τα ύποπτα ματς στην αυστριακή Λίγκα.

Ομως τα «στημένα» ματς δεν έχουν μπει στο επίκεντρο μόνο της UEFA. Μάλιστα το θέμα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις μετά τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν το ξέσπασμα του σκανδάλου ότι ύποπτα παιχνίδια υπάρχουν και στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου μέχρι τώρα οι αρμόδιοι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου υπερηφανευόταν για την καθαρότητά του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γερμανός εισαγγελέας Μπίνιοσεκ αποκάλυψε ότι στη λίστα με τα «στημένα» ματς συμπεριλαμβάνονται τρεις αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ (χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί εάν πρόκειται για προκριματικούς αγώνες ή για τη φάση των ομίλων), 12 αγώνες του Γιουρόπα Λιγκ και του Κυπέλλου UEFA.

Αντιδρούν οι χορηγοί

Τα... πλήγματα από το μεγάλο σκάνδαλο του παράνομου στοιχηματισμού στην Ευρώπη έρχονται το ένα μετά το άλλο! Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Ντόιτσε Βέλε», η ADIDAS απείλησε πως θα κόψει τις χορηγίες στις εμπλεκόμενες ομάδες, φέρνοντας προ... των ευθυνών τους τις ομάδες που ενεπλάκησαν στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ενώ η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) και η Ενωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου (DFL) αποφάσισαν να συγκροτήσουν επιτροπή για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι των δύο αυτών κορυφαίων ποδοσφαιρικών οργανισμών της χώρας ανέφεραν πως η επιτροπή αυτή θα είναι ένα είδος «task force» και σκοπός της θα είναι τόσο να διερευνήσει τις συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν για το γερμανικό ποδόσφαιρο από το σκάνδαλο, όσο και να προσφέρει τη βοήθειά της στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.

Το προϊόν κινδυνεύει...

Αυτές οι αντιδράσεις των χορηγών επί της ουσίας είναι και η άκρη του νήματος, ώστε η UEFA να αναγκαστεί να πάρει... το όπλο της. Η κατάσταση με τα απανωτά κρούσματα τα τελευταία χρόνια δείχνει να είναι ανεξέλεγκτη και πλέον το προϊόν κινδυνεύει πιο πολύ από ποτέ να γίνει ανυπόληπτο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πλέον στον κόσμο, που αποτελεί το μεγαλύτερο χρηματοδότη του ποδοσφαίρου και των πολυεθνικών του, η αμφισβήτηση για την εγκυρότητα παιχνιδιών ακόμα και στις λεγόμενες υψηλές διοργανώσεις, που μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο, συνεχώς μεγαλώνει. Οι άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αυτή τη στιγμή προσπαθούν να προλάβουν τα χειρότερα. Οι προειδοποιήσεις από τους χορηγούς, οι οποίοι δε θέλουν να σκορπούν τα λεφτά τους σε ανυπόληπτες διοργανώσεις, είναι σαφέστατες αφού θα έχουν και αυτοί τη δική τους χασούρα... Οι καταστάσεις δεν πρέπει να ξεφύγουν περισσότερο και σίγουρα δεν πρέπει να χαθεί και ο έλεγχος, τουλάχιστον από αυτούς που έχουν στα χέρια τους τα ...χρυσά κλειδιά της διοίκησης του ποδοσφαίρου. Ομως όποιες και αποφάσεις παρθούν το σίγουρο είναι ότι θα βρίσκονται πάντα εντός του συστήματος της εμπορευματοποίησης και δε θα έχουν καμία σχέση με βαθιά τομή στο όλο οικοδόμημα. Για τους ανθρώπους της UEFA εκείνο που προέχει είναι το... λίφτινγκ του προϊόντος, η αλλαγή ενός στάτους κβο και όχι σίγουρα η κατάργησή του...


Μπ.ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ