Ωστόσο, τόσο ο Π. Κουκουλόπουλος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, που τάσσονται υπέρ της οπλοφορίας, δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν ότι αυτή δε θα επεκταθεί και στα περιστατικά σύλληψης, αρμοδιότητα που - σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη συγκρότηση του νέου αστυνομικού σώματος - περνά στη Δημοτική Αστυνομία. Οπως δεν μπορούν να καθησυχάσουν τις ανησυχίες πολλών αιρετών - όπως αυτές εκφράστηκαν και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής - πως το σχέδιο ΠΔ που συνέταξαν από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, συγκροτεί ένα νέο αστυνομικό σώμα, ενισχυτικό της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε αυτό συνηγορούν οι ίδιες οι διατάξεις, άλλωστε, του σχεδίου ΠΔ, που κάνουν λόγο για στενή συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας, από τη μία πλευρά, και πριμοδοτούν στη διαδικασία προσλήψεων τους έφεδρους αξιωματικούς και, γενικά, όσους έχουν προϋπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις.
Με την εν λόγω διάταξη διαφωνούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα μέλη της ΚΕΔΚΕ. Στην προχτεσινή συνεδρίαση, τα μέλη του ΔΣ είπαν όχι στην πριμοδότηση των παραπάνω. Ενώ εμφανίστηκαν δύο τάσεις ως προς τον τρόπο πρόσληψης των περίπου 12.000 δημοτικών αστυνομικών. Η πρώτη ζητά οι προκηρύξεις να γίνονται πανελλαδικά, όπως διενεργούνται από την ΕΛ.ΑΣ. Η δεύτερη ζητά οι προκηρύξεις να γίνονται τοπικά ανά δήμο.
Παράλληλα, την προχτεσινή συνεδρίαση απασχόλησε και το μείζον ζήτημα της κάλυψης του κόστους λειτουργίας της νέας Δημοτικής Αστυνομίας. Τρεις είναι οι τάσεις που διαπιστώνονται. Η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, ζητά το 1/3 του κόστους να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, το άλλο 1/3 από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και το υπόλοιπο από τους ίδιους τους Δήμους. Τα προσκείμενα στη ΝΔ μέλη του ΔΣ ζητούν το κόστος λειτουργίας να καλύπτεται κατά 75% από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο από τους Δήμους. Εκφράστηκε, τέλος, και η άλλη άποψη, πως το συνολικό κόστος πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια τουλάχιστον της υλοποίησης ομόφωνων αποφάσεων των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ, που ξεκαθάριζαν ότι οι Δήμοι δε θα αναλαμβάνουν καμία αρμοδιότητα χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Τέλος, εκφράστηκε η βεβαιότητα πως οι μικροί δήμοι ή κοινότητες δε θα μπορέσουν οικονομικά να ασκήσουν αυτήν την αρμοδιότητα.
Το δικό τους μήνυμα κατά των ναρκωτικών, θα εκφράσουν με πολύμορφες εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 26 Ιούνη 2000, Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, διάφοροι φορείς. Το ΕΣΥΝ οργανώνει τη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, παναττικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή γνωστών ηθοποιών. Στις 8 μ.μ., θα ξεκινήσει πορεία, η οποία, οδηγούμενη από μεγάλο αριθμό τυμπανιστών - μουσικών, θα επιδώσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης στην ΕΣΗΕΑ, στη Βουλή και στον ΟΗΕ. Στην εκδήλωση, θα συμμετάσχουν και τα μέλη του «18 Ανω».Το πρωί της ίδιας μέρας, 400 έφηβοι και γονείς, μέλη του Θεραπευτικού Προγράμματος «Στροφή», θα περπατήσουν σε ομάδες στους δρόμους της Αθήνας, μεταφέροντας το μήνυμά τους κατά των ναρκωτικών. Στις 12 το μεσημέρι, στο Σύνταγμα (πεζόδρομος Ερμού), θα γίνει συναυλία με τους «Apurimac» και τα μουσικά σχήματα της «Στροφής» και της «Διάβασης».
Οταν, που λέτε, «ετελεύτησε» τον βίο του τον επίγειο ο επίσκοπος Θεόδουλος, μητροπολίτης (ας πούμε) Χρυσοπαγκαριώτιδος και περιχώρων, φόρεσε την άσπρη πουκαμίσα του και, κουνώντας χαριτωμένα τις αγγελικές φτερουγίτσες του, ξεκινάει για τον ουρανό. Οταν έφτασε εκεί ψηλά στο υπερπέραν, στρίβει αμέσως δεξιά, για τον Παράδεισο. (Οι πόρτες εκεί είναι αντικριστά. Αριστερά, της Κόλασης και δεξιά, του Παράδεισου). Χτυπάει, λοιπόν, όλο χαρά την πόρτα του Παράδεισου, και περιμένει να βγει ο φίλος του ο Πέτρος, να τον υποδεχτεί. Ομως, με το άνοιγμα της πόρτας, αντί για τον Αγιο Πέτρο, βλέπει να προβάλλει με τα κλειδιά στο χέρι ένας άλλος πορτιέρης. Ο θεόδουλος δεν τον γνώρισε. Εκείνος, όμως, τον γνώριζε και, μάλιστα, πολύ καλά. Ηταν - όταν ζούσε - ένας φτωχός παπαδάκος, σε μια ενορία του Θεόδουλου. Ο δεσπότης τού έπαιρνε, χωρίς απόδειξη, όλες τις εισπράξεις της ενορίας, στο τέλος τον έβγαλε και καταχραστή, τον ξούρισε, τον έδιωξε απ' την ενορία, και ούτε γάτα ούτε ζημιά. Ομως, όταν ο παπαδάκος ανέβηκε στον ουρανό, ο Αγιος Πέτρος, εκτιμώντας το ήθος και την τιμιότητά του, τον έκανε υπασπιστή βοηθό του και πολλές φορές τον άφηνε στο πόδι του, πορτιέρη στην πύλη του Παράδεισου.
«Τι θέλεις;», τον ρώτησε, κάνοντας τον ανήξερο.
«Να εισέλθω εις τον Παράδεισον, φυσικά!», είπε αγέρωχα ο Θεόδουλος, ενοχλημένος, μάλιστα, για την απρεπή ερώτηση.
«Φύγε!», του λέει ο παπαδάκος, και του έδειξε με το δάχτυλο απέναντι, την πόρτα της Κόλασης. «Εδώ στον παράδεισο, δεν έχεις θέση».
«Εγώ δεν έχω θέση στον Παράδεισο;», αγρίεψε ο θεόδουλος. «Φώναξέ μου αμέσως τον Πέτρο! Πού είναι ο Αγιος Πέτρος;».
«Ο Πέτρος πήγε για... αφόδευση», είπε ατάραχος ο πορτιέρης, κρύβοντας πίσω απ' τα μουστάκια του ένα σαρκαστικό χαμόγελο. «Εδώ, κάνω κουμάντο εγώ».
«Για πρόσεξε πώς μιλάς!», ξέσπασε γεμάτος οργή ο δεσπότης. «Σου είπα ότι είμαι ο επίσκοπος Θεόδουλος! Υπηρέτης και δούλος του Θεού. Το λέει και το όνομά μου. Κι αν δε σου φτάνει αυτό, ορίστε!». Τράβηξε σαν πιστόλι από την τσέπη της πουκαμίσας μια πλαστική ταυτότητα, και την κόλλησε προκλητικά στο πρόσωπο του παπαδάκου. «ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ! Τι άλλο θέλεις;...».
«Εδώ δεν ισχύουν αυτά», απάντησε ήρεμα ο πορτιέρης. Ταυτότητες και κουροφέξαλα. Εδώ, τα κιτάπια τα δικά μας, άλλα γράφουν». Επιασε και ξεφύλλιζε ένα δεφτέρι, ψάχνοντας τάχα να βρει το όνομα... «Θε... Θε... Θεόδουλος! Ορίστε, εδώ το γράφει: Κλέφτης, τραμπούκος και πόρνος. Ανασκέλωσε "ανιψιές", "ξάφρισε" παγκάρια, ξούρισε - άδικα - παπάδες. Βασάνισε αθώους ανθρώπους στις Γιούρες και στα Μακρονήσια, και, με τη χούντα, ήταν κολλητός του Παττακού. Μπρος, στρίβε!», ξαναείπε με φωνή που δε σήκωνε αντίρρηση, και του έκλεισε κατάμουτρα την πόρτα του Παράδεισου.