ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η κυβέρνηση υποθάλπει τις ρατσιστικές εκδηλώσεις

Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Τσιγγάνους της Νέας Κίου

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, που υποθάλπει και τροφοδοτεί ρατσιστικές εκδηλώσεις ενάντια στους Τσιγγάνους της περιοχής της Νέα Κίου, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Τσιγγάνους της Νέας Κίου κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής τόνισαν ότι στόχος τους δεν είναι να καταδείξουν σαν μοναδικούς υπεύθυνους τους κατοίκους της περιοχής της Νέα Κίου, αλλά και την ίδια την πολιτεία που υποθάλπει ρατσιστικές εκδηλώσεις. Επίσης, εξέφρασαν την ανησυχία ότι η περίπτωση της δίωξης των Τσιγγάνων στη Νέα Κίο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θέση - πιλότος και να εφαρμοστεί σε όλη την Πελοπόννησο. Δηλαδή να επιβάλλουν την απομάκρυνση ομάδων ανθρώπων από την περιοχή, φέρνοντας σαν παράδειγμα τους Πολωνούς, Αλβανούς, Ποντίους που κατοικούν στην Πελοπόννησο.

Αναφέρθηκαν επίσης στα επεισόδια ρατσιστικής βίας που κλιμακώθηκαν με απόφαση του ΔΣ της Νέας Κίου και κορυφώθηκαν με τον εμπρησμό της παράγκας της οικογένειας Δημητροπούλου και τον τραυματισμό του 18χρονου Χρ. Δημητρόπουλου. Επισήμαναν επίσης, ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αντίκεινται στο νόμο και στο Σύνταγμα και συνιστούν προτροπή σε ρατσιστικές ενέργειες και σε πράξεις βίας σε βάρος των Τσιγγάνων.

Η Επιτροπή ζητά την άρση των παράνομων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, την άμεση επανασύνδεση των παροχών ρεύματος και νερού, αλλά και να παρέμβει άμεσα το υπουργείο Παιδείας για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο.

«ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ» ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Ολοταχώς προς υπογραφή

«Ad referendum». Ετσι έχει χαρακτηριστεί στη διπλωματική γλώσσα το πρωτόκολλο αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ανάμεσα στις διωκτικές αρχές της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Στα ελληνικά σημαίνει κείμενο υπό διαρκή διαπραγμάτευση και αναμένεται να υπογραφεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζάνετ Ρίνο. Ο χαρακτηρισμός αυτός του κειμένου δεν είναι τυχαίος. Μέχρι το φθινόπωρο πολλά μπορούν να συμβούν... Αλλωστε οι ελαστικές διατάξεις που περιέχει μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τα γεγονότα και τις προθέσεις των συμβαλλομένων μερών. Η δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακόλουθου δε θα μείνει «αναξιοποίητη».

Ενα πλήρες κείμενο του πρωτοκόλλου παρουσιάστηκε προχτές από τις στήλες της εφημερίδας «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία». Το κρίσιμό του κεφάλαιο είναι αυτό που αναφέρεται στις μορφές συνεργασίας. Καθορίζεται ένα γενικό πλαίσιο για τη συνεργασία ΕΛ.ΑΣ. και FBI για το οποίο η αμερικανική πλευρά απαιτούσε σαφέστερες διατυπώσεις. Η ίδια η εφημερίδα χαρακτηρίζει τη συμφωνία ως «τυπικό κείμενο με ελαστικούς όρους που δε σημαίνουν τίποτα, αλλά σημαίνουν και τα πάντα, αναλόγως με τις διαθέσεις των δυο συμβαλλόμενων πλευρών». Αλλωστε με βάση το πρωτόκολλο «τα μέρη θα συστήσουν ομάδα εργασίας υπεύθυνη για την υλοποίηση του παρόντος πρωτοκόλλου. Αυτή η ομάδα θα εξετάζει μεταξύ των άλλων και την ανάγκη σύναψης συμπληρωματικών πρωτοκόλλων, με σκοπό η συνεργασία να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και εποικοδομητική».

Πάντως οι... διαθέσεις των συμβαλλομένων έχουν φανεί όταν στις αρχές του 2000 ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και τη ΝΔ, στη Βουλή η σύμβαση δικαστικής συνδρομής Ελλάδας - ΗΠΑ. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εισχωρήσουν στο ποινικό σύστημα της χώρας μας στο όνομα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως προβλέπουν οι διατάξεις της, αρκεί και μόνο οι ΗΠΑ να θεωρούν μια πράξη αξιόποινη για να σπεύσει η χώρα μας να υλοποιήσει τις απαιτήσεις τους, ακόμα και αν στην Ελλάδα η πράξη για την οποία κατηγορείται κάποιος δε θεωρείται αξιόποινη.

Το πρωτόκολλο συνεργασίας διαπιστώνει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις αυξανόμενης διασύνδεσης μεταξύ της διεθνούς παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Ομως οι ΗΠΑ έχουν τα δικά τους «κριτήρια» για το τι αποτελεί τρομοκρατία. Πολλά λαϊκά κινήματα έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ μπορεί οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. να κινούνται στο σκοτάδι, όμως δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς» δίνει το χαρακτήρα των «αντιτρομοκρατικών» μέτρων που προτείνονται. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «Σκότλαντ Γιαρντ» κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για «απαράμιλλη ακαταλληλότητα και αδυναμία συνεργασίας». Κι αυτό διότι μέρες μετά τη δολοφονία δε στήθηκαν μπλόκα στους δρόμους γύρω από το σημείο της επίθεσης κατά του Βρετανού ταξιάρχου, ώστε να ανακριθούν οι οδηγοί που συνήθιζαν να έχουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο...

Νεοφασίστες κατά βιβλιοπωλείου

Νεοφασίστες επιτέθηκαν στο βιβλιοπωλείο με την επωνυμία «Μαρξιστικό» (Αναξαγόρα 14, Ομόνοια), καταστρέφοντας βιβλία, πάγκους και βιτρίνες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η διεύθυνση του βιβλιοπωλείου.

Η επίθεση έγινε το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι και σύμφωνα με την ανακοίνωση δύο από τους νεοφασίστες απειλούσαν τους εργαζόμενους με μαχαίρια, ενώ οι υπόλοιποι κατέστρεφαν το βιβλιοπωλείο. Κύριος στόχος της επίθεσης ήταν η Εκθεση Αντιρατσιστικού Βιβλίου που οργανώνει το «Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αφού κατά τη διάρκεια της επίθεσης οι νεοφασίστες φώναζαν «Είμαστε Ναζί», «Αντιρατσιστική έκθεση, θέλατε;» και «Ζήτω ο Ναζισμός».

Το «Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο» καλεί όλους στην έκθεση που θα γίνει από 19 έως 24 του Ιούνη και στην εκδήλωση στις 22 Ιούνη στο βιβλιοπωλείο, με σκοπό να καταδικαστεί «η ναζιστική επίθεση που θυμίζει το χιτλερικό κάψιμο βιβλίων».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Οι δήμοι δεν έχουν ανάγκη από «ράμπο»

Φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί η τρομο-λαγνεία και ο φόβος που καλλιεργήθηκε εδώ και καιρό στο λαό μέσα απ' όλα τα ΜΜ Ενημέρωσης. Να εμφανιστεί σαν λύση η μεγαλύτερη αστυνόμευση που θα γίνεται από την ονομαζόμενη "Δημοτική Αστυνομία" στο όνομα των Δήμων.

Η σημερινή συγκυρία διευκολύνει αυτές τις προθέσεις.

Στην τελευταία εκδοχή του σχεδίου ΠΔ γι' αυτήν την Αστυνομία: Δεν προβλέπεται η δημιουργία μιας υπηρεσίας, που θα ελέγχει την εφαρμογή των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων. Αντίθετα, προβλέπεται η δημιουργία ενός αστυνομικού σώματος, που θα εκτελεί γενική αστυνόμευση, θα έχει τη δυνατότητα να συλλαμβάνει, θα βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, όπως η ΕΛ.ΑΣ., θα έχει ανακριτικά καθήκοντα. Δημιουργείται ένα ειδικό σώμα "ράμπο" στο Δήμο, τη γειτονιά, στο τετράγωνό μας. Είναι ένας κατασταλτικός μηχανισμός, αφού το ειδικό προσωπικό της απαγορεύεται ακόμη και "να πρεσβεύει θρησκευτικές δοξασίες που εμποδίζουν την άσκηση των καθηκόντων του", όπως αναφέρεται στο σχέδιο ΠΔ, δηλαδή ότι, δεν πρέπει να έχουν κανένα κώλυμα, για να φέρουν και να χρησιμοποιήσουν όπλα. Αυτόν τον κατασταλτικό χαρακτήρα εξυπηρετούν τα απαιτούμενα ιδιαίτερα σωματικά προσόντα (ύψος, διάμετρος στήθους) που αποτελούν τα πρώτιστα ελεγχόμενα στοιχεία για την πρόσληψη, μαζί με τις επιδόσεις σε αθλήματα (μήκος, ύψος, τρέξιμο). Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και γι' αυτό βαθμολογείται ιδιαίτερα η αποκτηθείσα εμπειρία αυτών που υπηρέτησαν ως έφεδροι αξιωματικοί ή στις ειδικές δυνάμεις ή έχουν υπηρετήσει 5ετή θητεία. Ενώ προβλέπεται ότι αυτή η "αστυνομία" θα αποτελεί δημοτική υπηρεσία και αυτοί που την αποτελούν θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι. Η πρόσληψή τους γίνεται με ειδικές διαδικασίες άμεσα. Θεωρείται πρώτιστη ανάγκη η σύσταση αυτού του σώματος. Ετσι, οι τεχνικοί, οι διοικητικοί, οι άλλες ειδικότητες που ζητούνται για τη σωστή λειτουργία των Δήμων μπορεί να μην προσληφθούν ποτέ, αλλά οι "ράμπο" θα προσληφθούν άμεσα. Η πρόσληψή τους γίνεται από ειδική επιτροπή, όπου θα συμμετέχει αξιωματικός της αστυνομίας. Στην υπηρεσία που θα δημιουργηθεί μπορούν να κάνουν μετάταξη υπάλληλοι της ΕΛ.ΑΣ. και μέχρι να "στρώσει" η λειτουργία της μπορεί να ορίζεται προϊστάμενός της συνταξιούχος αστυνομικός ή αστυνομικός εν ενεργεία με απόσπαση.

Για το προσωπικό αυτής της υπηρεσίας δεν ισχύουν τα ίδια καθήκοντα, δικαιώματα και οι υποχρεώσεις με τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους. Αυτά καθορίζονται με ειδική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας και Διοικητικής Αποκέντρωσης. Δεν πρέπει να διαφεύγει η δυνατότητα που υπάρχει να μεταφερθεί σ' αυτήν την υπηρεσία, η εξουσία να εκδίδει Κανονιστικές Πράξεις, χωρίς τη γνώμη και με περιορισμό της εξουσίας των αιρετών οργάνων. Εξάλλου προβλέπεται να ελέγχει αυτή η υπηρεσία στην περιοχή του Δήμου την "ευκοσμία" και "ευταξία". Με κομψές εκφράσεις όχι απλώς ανατίθεται σ' αυτήν γενικά καθήκοντα αστυνόμευσης, αλλά και ο καθορισμός της "τάξης" και του "κόσμιου". Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι το προσωπικό αυτής της υπηρεσίας υποχρεούται να συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και των επιμέρους οργάνων της, χωρίς να απαιτείται καμιά απόφαση του αιρετού Δημοτικού Συμβουλίου, που απεκδύεται κάθε πολιτικού ρόλου.

Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι απλώς μέσο, αλλά μοχλό για τη διοχέτευση και εφαρμογή της πολιτικής της. Απέναντι σ' αυτήν την προσπάθεια είναι επιτακτική ανάγκη οι αιρετοί να αντιδράσουν:

Να μην αποδεχτούν αρμοδιότητες της όποιας υπηρεσίας να επεκτείνονται πέρα από τα θέματα λειτουργίας της πόλης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Να αποκλείσουν τη δημιουργία μηχανισμών γενικής αστυνόμευσης και κατασταλτικού χαρακτήρα, την οπλοφορία και τη χρήση όπλων, που οδηγούν στο να στενέψουν τα όρια της δημοκρατίας της καθημερινότητας και όχι μόνο. Να αντισταθούν στην όποια παράκαμψη και υποκατάσταση των πολιτικών αιρετών οργάνων που επιχειρείται με τη δυνατότητα έκδοσης Κανονιστικών Πράξεων από υπηρεσίες του Δήμου και την οριζόντια διασύνδεσή τους με άλλες υπηρεσίες, εκτός Δήμους χωρίς εντολή τους.

Είναι νομίζουμε "εκ των ων ουκ άνευ" να υποστηρίξουμε ότι οι αιρετοί δεν πρέπει να αποδεχτούν όχι μόνο αυτήν την απαράδεκτη αρμοδιότητα που τους ανατίθεται, αλλά και κάθε αρμοδιότητα σε βάρος και με επιβάρυνση των δημοτών τους. Εξάλλου, οι δεσμεύσεις τους να μην αναλάβουν αρμοδιότητες χωρίς πόρους είναι πρόσφατες, ας τις τιμήσουν. Είναι καθήκον τους να απαιτήσουν την άμεση κάλυψη των αναγκών των Δήμων σε άλλο προσωπικό που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους και να μην αποδεχτούν την εφαρμογή "ειδικών" μεθόδων και κριτηρίων για την πρόσληψη και λειτουργία "ειδικών" υπηρεσιών των Δήμων. Η στάση τους αποτελεί κριτήριο. Η παραπληροφόρηση για την εγκληματικότητα δεν πρέπει να είναι το άλλοθι για συναίνεση και αποδοχή ρυθμίσεων που λειτουργούν κοινωνικά και οικονομικά σε βάρος των δημοτών, σε βάρος της ουσίας και του περιεχομένου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όλοι επικαλούνται τουλάχιστον στα λόγια.


Σταύρος ΒΑΡΟΥΤΣΗΣ
Μέλος του τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ

ΛΑΡΙΣΑ
Ημερίδα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ημερίδα με θέμα «Η νέα κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση και η άλλη πρόταση» διοργανώνουν αύριο στη Λάρισα, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία και η Δημοτική Συνεργασία. Οι εργασίες της ημερίδας, που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, θα ξεκινήσουν στις 7 μ.μ. και εισηγητές θα είναι ο Σταύρος Βαρουτσής, πολιτικός μηχανικός, ο Βαγγέλης Μπούτας, νομαρχιακός σύμβουλος Καρδίτσας, ο Χρήστος Χαλκιάς, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας και ο Γιάννης Στρατηγός, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ