ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στερούνται το σχολείο επειδή είναι προσφυγόπουλα!

Επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ προς την υπουργό Παιδείας

Την εξασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών που διαμένουν στον καταυλισμό πολιτικών προσφύγων της Παλαιάς Πεντέλης, να πάνε στο σχολείο, ζητά η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου με επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Η επιστολή του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

«Στον καταυλισμό προσφύγων Παλαιάς Πεντέλης μένουν περίπου 80 πολιτικοί πρόσφυγες, οι περισσότεροι από τους οποίους προσπαθούν να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα για να πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ανάμεσά τους υπάρχουν περίπου 5 παιδιά σχολικής ηλικίας, στα οποία δε δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να μάθουν γραφή και ανάγνωση της μητρικής ή άλλης γλώσσας. Σημείωση: πριν την πυρκαγιά ο αριθμός των παιδιών έφτανε τα 20).

Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν παιδιά σήμερα που τους στερείται η δυνατότητα να καθίσουν στα μαθητικά θρανία, επειδή έχουν την ταυτότητα του μετανάστη ή του πρόσφυγα.

Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει το σχολείο που υπήρχε στον καταυλισμό, με κατάλληλα εξοπλισμένους και καταρτισμένους εκπαιδευτικούς και να παρθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων παιδιών».

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παρεμβάσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και γενικότερα τα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων, αλλά και ειδικά αυτών που διαμένουν στον καταυλισμό της Παλαιάς Πεντέλης, που δέχτηκαν επιπλέον πλήγμα με την πρόσφατη πυρκαγιά.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εμπαιγμός με τα κενά εκπαιδευτικών!

Ενίσχυση του απαράδεκτου καθεστώτος της ωρομισθίας, προσλήψεις κάτω απ' τις ανάγκες και ο αριθμός των κενών ...άγνωστος!

Εμπαιγμό στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές φανερώνουν οι κινήσεις του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία. Η υπουργός Παιδείας απέδειξε περίτρανα ότι η ωρομισθία όχι μόνο δεν καταργείται αλλά ενισχύεται, ενώ ομολόγησε ότι ο συνολικός αριθμός των κενών είναι άγνωστος στο υπουργείο!

Για τον αριθμό των κενών θυμίζουμε: Η υπουργός Α. Διαμαντοπούλου, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις, στη Βουλή, υποστήριζε ότι τα κενά είναι «πάνω από 5.000». Χτες, δήλωσε ότι το υπουργείο «εργάζεται εντατικά χαρτογραφώντας πλήρως τα κενά που υπάρχουν αλλά και τις περιπτώσεις με πλεονάζον προσωπικό». Και παρόλο που ομολόγησε ότι ...ακόμα μετρούν τα κενά, δε δίστασε να «δεσμευτεί» πως «την επόμενη εβδομάδα θα έχει αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σε όλη τη χώρα»!

Χτες, ανακοινώθηκε η έγκριση της πρόσληψης 2.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών και 2.400 ωρομίσθιων εκπαιδευτικών. Με λίγα λόγια, προσλήψεις πολύ κάτω απ' τις ανάγκες που υπάρχουν και συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος της ωρομισθίας. Είναι παραπάνω από φανερό ότι, παρά το κλίμα που καλλιεργήθηκε από συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στην εκπαίδευση και από τις φιλοκυβερνητικές φυλλάδες που διατυμπάνιζαν την «κατάργηση της ωρομισθίας», η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση με τη ΝΔ: Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να εργάζονται στα σχολεία με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με 6,8 ευρώ την ώρα, χωρίς δικαιώματα, σε διαρκή ομηρία.

Εκτός όλων αυτών η Α. Διαμαντοπούλου επέμεινε ότι το πρόβλημα θα ...λυθεί και με «ένα νέο σύστημα για τις αποσπάσεις, με διαφανείς όρους και αντικειμενικά κριτήρια». Αυτό δεν αποτελεί τίποτα λιγότερο από: Ομολογία ότι οι προσλήψεις δε θα είναι τόσες ώστε να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες και να εξαλείψουν τα κενά, αλλά θα καλύψουν μόνο ένα μέρος αυτών και μετά θα αναζητηθούν ...άλλες «λύσεις».

Συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ

Στο μεταξύ χτες η υπουργός Παιδείας είχε συνάντηση με το ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) σε ...«οικογενειακό κλίμα» (9 στις 15 έδρες του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ανήκουν στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ). Είναι άκρως ενδεικτικό ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, που εκπροσωπεί χιλιάδες εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών κλπ. που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με άθλιες αποδοχές και «τσαλαπατημένα» δικαιώματα και σε καθεστώς διαρκούς τρομοκρατίας από τους εργοδότες... δεν έθεσε ούτε μισό αίτημα για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα του κλάδου!

«Ενθαρρυμένη» μάλλον από αυτό το κλίμα, η υπουργός Παιδείας επιχείρησε να αρνηθεί να ακούσει τις τοποθετήσεις των μελών του ΔΣ από τις άλλες παρατάξεις, πράγμα που δεν πέρασε, μετά από επιμονή του εκπροσώπου των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Στην τοποθέτησή του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έθεσε έντονα το ζήτημα της συνολικής στρατηγικής της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία (που δεν είναι άλλη από τη στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων), ενώ στάθηκε και στο ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, συνδέοντάς το και με τη διαιώνιση της ωρομισθίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων.


Εταιρικές «ευαισθησίες» για το περιβάλλον!

Η εταιρεία της «κόκα - κόλα» και μια ΜΚΟ εισβάλλουν στα σχολεία διδάσκοντας σε μαθητές την ...«αγάπη για τα δάση»

Αρκεί μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μία μεγάλη εταιρεία και ένας ...«ευγενής στόχος», για να ανοίξει η πόρτα του σχολείου και να καλοδεχτεί για μια ακόμα φορά τα διάφορα προγράμματα τα οποία ταιριάζουν γάντι στις νέες δομές που έχουν φέρει οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων στα σχολεία. Στον κατάλογο των ιδιωτών που εφαρμόζουν διάφορα προγράμματα στα σχολεία προστίθεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αρκτούρος», μαζί με την εταιρεία «coca-cola Τρία Εψιλον», που μέσα από το πρόγραμμα διαφημίζει ένα συγκεκριμένο προϊόν της, το νερό «Αύρα». Μάλιστα, διατρανώνουν ότι το πρόγραμμα έχει την έγκριση του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «ο σχεδιασμός του προγράμματος από την παιδαγωγική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι κατάλληλος για την αξιοποίησή του από τον/την εκπαιδευτικό τόσο στο επίσημο σχολικό πρόγραμμα όσο και σε δραστηριότητες που αφορούν σε θεματικές του Ολοήμερου Δημοτικού και της Ευέλικτης Ζώνης στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», επιβεβαιώνοντας ότι η ευέλικτη ζώνη εκτός από μοχλός διαφοροποίησης αποτελεί πια και την... πλέον εμπορική ζώνη στο σχολικό πρόγραμμα. Σημειώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα που τιτλοφορείται «Το Δάσος: Πηγή Νερού και Ζωής» θα εφαρμοστεί δωρεάν σε 400 σχολικές τάξεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 10.850 μαθητών. Η επισήμανση του «δωρεάν» είναι εύγλωττη και ενδεικτική του στόχου, στο μέλλον ακόμα και να πληρώνονται(!) τέτοιου είδους «μαθήματα», που αποτελούν πλύση εγκεφάλου και «ξέπλυμα» των πολυεθνικών στις νεανικές συνειδήσεις.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας ανοίγει την πόρτα των σχολείων στις εταιρείες και τις ΜΚΟ για να «διδάσκουν» μικρούς μαθητές. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έχει να επιδείξει επίσης πλούσιο έργο ως προς αυτό. Είναι ενδεικτικό όμως ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να συνεχίσει στην ίδια τακτική, καταθέτοντας από τα πρώτα της βήματα απτά δείγματα γραφής του τι σημαίνει «ανοιχτό σχολείο» και σε ποιους θα είναι ανοιχτό.

Και σε τελική ανάλυση, ακόμα κι αν είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά δουλεμένο το περιεχόμενο του προγράμματος, και μόνο το γεγονός ότι η υπόθεση της «αγάπης» και της «προστασίας» του περιβάλλοντος γίνεται από μια ΜΚΟ και από μια πολυεθνική εταιρεία ακυρώνει το όποιο θετικό του περιεχομένου. Γιατί το περιβάλλον καταστρέφεται ουσιαστικά από το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες και η «προστασία» του δεν είναι ατομική υπόθεση (μέσα από τις ΜΚΟ) αλλά υπόθεση του λαϊκού κινήματος και της εργατικής τάξης που παλεύει για να χτίσει τη δική της κοινωνία.


ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλουν ελλείψεις και κτιριακά προβλήματα

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες στο υπουργείο Παιδείας

Διαχρονική τόσο η απαίτηση για σχολεία στην Ανατολική Αττική... όσο και η ανυπαρξία δεσμεύσεων και λύσεων από τις κυβερνήσεις
Διαχρονική τόσο η απαίτηση για σχολεία στην Ανατολική Αττική... όσο και η ανυπαρξία δεσμεύσεων και λύσεων από τις κυβερνήσεις
Σε παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χτες η Ομοσπονδία Γονέων Αν. Αττικής μαζί με συλλόγους εκπαιδευτικών και γονιών, στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της Αν. Αττικής είναι πάρα πολλά. Συγκεκριμένα, ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά, πάνω από 75 στο 2ο Γραφείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πάνω από 190 στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής. Υπάρχουν τάξεις χωρίς δάσκαλο. Τα περισσότερα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία δε λειτουργούν. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, με σχολεία να στεγάζονται σε ακατάλληλα νοικιασμένα κτίρια ή προκάτ αίθουσες, ενώ δε καλύπτονται λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.

«Η κατάσταση αυτή οδηγεί στην ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τη μεγάλη επιβάρυνση των γονιών», επισημαίνουν οι γονείς και εκπαιδευτικοί, και απαιτούν: Την άμεση κάλυψη όλων των κενών, με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων στη σχολική στέγη με άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Την άμεση κατασκευή νέων δημόσιων σχολικών κτιρίων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την άμεση χρηματοδότηση των σχολείων για την αντιμετώπιση των αναγκών τους. Την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων στην προσχολική αγωγή με την ίδρυση νέων δημόσιων νηπιαγωγείων. Τα παραπάνω επισήμαναν με υπόμνημά τους που επέδωσαν στο υπουργείο κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με την υφυπουργό Παιδείας Ε. Χριστοφιλοπούλου, η οποία δε δεσμεύτηκε σε κανένα από τα αιτήματα των φορέων. Μετά την άκαρπη συνάντηση, γονείς και εκπαιδευτικοί προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ