ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ξεκίνησε μαζικές απολύσεις

Με απεργία στη ΦΑΓΕ απαντούν αύριο το επιχειρησιακό σωματείο και το κλαδικό συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών

Στιγμιότυπο από περιφρούρηση παλιότερης απεργίας στη ΦΑΓΕ
Στιγμιότυπο από περιφρούρηση παλιότερης απεργίας στη ΦΑΓΕ
Μπαράζ απολύσεων ξεκίνησε ο Ομιλος Φιλίππου, πετώντας στο δρόμο 18 εργάτες στη ΦΑΓΕ και έναν στην ΕΒΓΑ. Απαντώντας στην κλιμακούμενη επίθεση της εργοδοσίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά στην Αθήνα και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία στη ΦΑΓΕ. Η οργάνωση της πάλης χωρίς καμιά καθυστέρηση και με άξονα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των αναγκών της εργατικής τάξης, κόντρα στη λογική που λέει «κάντε υπομονή να περάσει η κρίση» (στη ΦΑΓΕ η διοίκηση επικαλείται τη μείωση της παραγωγής λόγω κρίσης) γίνεται επιτακτική. Η ίδια η πείρα των εργαζομένων έχει δείξει ότι μόνο η έγκαιρη και ταξικά προσανατολισμένη οργάνωση του αγώνα μπορεί να απαντήσει στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας που επιχειρεί με κάθε τρόπο να εμποδίσει τους εργάτες να σηκώσουν κεφάλι.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, μετά τη χτεσινή τρίωρη στάση εργασίας που έγινε στην ΕΒΓΑ ενάντια στην εισβολή εργολάβων, η διοίκηση ανακοίνωσε την απόλυση του μηχανικού Κώστα Σοφιανόπουλου. Οπως σημείωσαν στον «Ρ» εργαζόμενοι, η ΕΒΓΑ εδώ και δυο χρόνια έχει ξεκινήσει να μπάζει εργολάβους στην εταιρεία, κάτι που αναδεικνύει ότι προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη της με κάθε τρόπο, ανεξάρτητα από το κόστος για τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΦΑΓΕ απαιτεί την άμεση ανάκληση των απολύσεων και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και την περιφρούρησή της σημειώνει: «Η ενότητά μας, η αγωνιστική συμμετοχή μας είναι αυτή που θα κάμψει την αδιαλλαξία της εταιρείας. Η ενότητα, ο αγώνας, η αλληλεγγύη του κλαδικού συνδικάτου, της ομοσπονδίας και όλου του κλάδου θα φέρει επιτυχίες στο δίκαιο αγώνα μας». Αναδεικνύει γιατί η πάλη για την ανάκληση των απολύσεων, αλλά και για να μπει φρένο στα σχέδια και την επιθετικότητα της εργοδοσίας στη ΦΑΓΕ, αλλά και σε κάθε κλάδο πρέπει να γίνει υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης. Συνδέοντας την πάλη ενάντια στην αντεργατική επίθεση, το σωματείο καλεί ακόμα τους εργάτες να παλέψουν για υπογραφή ικανοποιητικής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης, μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, όπως επέκταση του κλιματισμού - εξαερισμού σε όλους τους χώρους του εργοστασίου, αλλά και για τα δικαιώματα όσων δουλεύουν στη διανομή των προϊόντων (π.χ. αναρρωτικές άδειες).

Την αλληλεγγύη του στους εργάτες της ΦΑΓΕ εκφράζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων, ενώ την απόλυση στην ΕΒΓΑ καταγγέλλει η Ομοσπονδία Μηχανικών και Θερμαστών Ελλάδας.

ΑΓΩΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΚΑΡΙΠΙΔΗ»
«Ενοχλεί» γιατί παραδειγματίζει

Αποκαλυπτική η επιχειρηματολογία με την οποία η εργοδοσία στοιχειοθέτησε, χτες στα δικαστήρια, το δικαίωμά της να απολύει

Αγωνιστική απάντηση στη νέα πρόκληση της εργοδοσίας της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» που κατέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των εργατών που παλεύουν για την ανάκληση των δυο τρομοκρατικών απολύσεων και την καταβολή των δεδουλευμένων δόθηκε χτες το πρωί στην κινητοποίηση που έκανε το ταξικό σωματείο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή εργαζομένων από άλλους χώρους αλλά και φοιτητών, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. Το μήνυμα ήταν καθαρό: Η αλληλεγγύη πρέπει να δυναμώσει, οι μεθοδεύσεις του Καριπίδη πρέπει να βρουν απάντηση και έξω από τους τοίχους του εργοστασίου.

Η αγωγή κατατέθηκε ενάντια στον πρόεδρο και το γραμματέα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, με αίτημα να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι κυλιόμενες 24ωρες απεργίες που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι για το διάστημα 14-26/10, καθώς και κάθε άλλη μελλοντική απεργιακή κινητοποίηση με τα ίδια αιτήματα. Ζητούν παράλληλα τη χρηματική ποινή των 3.000 ευρώ και την προσωπική κράτηση για 6 μήνες των συνδικαλιστών του ταξικού σωματείου.

Η εργοδοσία επιχείρησε και στη διάρκεια της χτεσινής εκδίκασης της αγωγής της να στοιχειοθετήσει την προσπάθεια ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων. Προσπάθησε μάλιστα να εμφανιστεί ως θύμα των εργαζομένων που πετά στο δρόμο και έχει απλήρωτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αξιοποίησε τον «μπαμπούλα» της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι η απεργία οδηγεί στην οικονομική εξόντωση της επιχείρησης. Εφτασε ακόμα στο σημείο να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην απεργοσπασία προκειμένου να τεκμηριωθεί η ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων.

Είναι φανερό πως το ότι οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι, δεν αποδέχονται την απλήρωτη εργασία, τις απολύσεις όσων διεκδικούν τα δικαιώματά τους ανησυχεί την εργοδοσία. Εμπιστευόμενοι τη δύναμή τους οι εργαζόμενοι αποφάσισαν σε χτεσινή νέα γενική τους συνέλευση να συνεχίσουν τον αγώνα τους, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου η οποία προβλέπεται να ανακοινωθεί σήμερα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ-ΝΤΙΑ
Στις κάλπες μέχρι την Κυριακή

Ο σημαντικός ρόλος του σωματείου για την υπεράσπιση των εργαζομένων κάνει επιτακτική την προσέλευση στις κάλπες

Συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων ΔΣ στα παραρτήματα αλλά και στην κεντρική διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΤΙΑ». Στην Αθήνα, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν (με ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ) καθημερινά από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. και την Κυριακή 25/10, οπότε ολοκληρώνονται οι εκλογές από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου (Σωκράτους 51, 5ος όροφος).

Στη Θεσσαλονίκη για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο τοπικό παράρτημα ψήφισαν 278 έναντι 212 στις προηγούμενες εκλογές. Αναδείχθηκε η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στον ταξικό προσανατολισμό του σωματείου, η ανάγκη να μαζικοποιηθεί και να δυναμώσει ολόπλευρα το σωματείο, ώστε να πάρουν απάντηση η επίθεση της εργοδοσίας και τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς.

Ο ταξικός προσανατολισμός του σωματείου, η συνεπής, σταθερή και καθημερινή δράση των ταξικών δυνάμεων για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων μέσα στους τόπους δουλειάς, κερδίζει συνεχώς συνειδήσεις. Αποτέλεσμα της δράσης του σωματείου είναι και ο περιορισμός των μερικώς απασχολουμένων και των ωρομισθίων συνολικά, την ώρα που το σωματείο δυναμώνει τη συντονισμένη με άλλους κλάδους πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το προηγούμενο διάστημα έγιναν σημαντικοί αγώνες για να σπάσει η τρομοκρατία και η εκμετάλλευση στις κεντρικές αποθήκες στην Αθήνα όπου το 70% των εργαζομένων είναι μετανάστες. Αυτός ο αγώνας του σωματείου συσπείρωσε τους μετανάστες που συμμετέχουν ενεργά στη δράση του.

Κορυφαίος σταθμός στη δράση του σωματείου ήταν και η μάχη που έδωσε την προηγούμενη χρονιά σε πανελλαδικό επίπεδο ενάντια στις τρομοκρατικές απολύσεις που έγιναν σε κατάστημα της επιχείρησης στην Καλαμπάκα. Μάχη που έληξε νικηφόρα με την επαναπρόσληψη αυτών των εργαζομένων αλλά και με το στήσιμο νέων παραρτημάτων του σωματείου.

«ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ»
Κανείς να μη μείνει ανεργος

Κινητοποίηση σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με δίωρη στάση εργασίας, σήμερα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, απαντούν στις δύο απολύσεις συναδέλφων τους, οι εργαζόμενοι της «ΝΟΤΟΣ ΓΚΑΛΕΡΙ» στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση έχει κάνει άλλες εννέα απολύσεις σε Αθήνα και Πειραιά. Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση έξω από το κατάστημα. «Μαζί έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε τα σχέδια της εργοδοσίας και να αλλάξουμε την κατάσταση», υπογραμμίζει.

Το Σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την εργοδοσία για το μπαράζ απολύσεων που ξεκίνησε στα καταστήματά της σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη αλλά και για την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απολύσεις - «τακτοποιήσεις» και άλλων εργαζομένων. Απαιτεί ανάκληση όλων των απολύσεων και καλεί σε συντονισμό της δράσης με τους εργαζόμενους στα άλλα καταστήματα της επιχείρησης. «Δεν πρέπει να μας τρομάξουν ούτε να μας φοβίσουν. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται να συσπειρωθούμε στο Σωματείο. Ενωμένοι και με αποφασιστικότητα να κάνουμε ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δε θα αφήσουμε να χαθεί καμία θέση εργασίας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ

Ερώτηση στη Βουλή για τις απολύσεις στην επιχείρηση «ΝΟΤΟΣ ΚΟΜ» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, Θ. Παφίλης, Γ. Μαυρίκος, Ν. Παπακωνσταντίνου και Γ. Πρωτούλης, καταγγέλλοντας ότι «μέσα σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, οι εργοδότες παίρνουν μια σειρά αντεργατικών μέτρων, αξιοποιώντας το έδαφος που έχουν στρώσει με την πολιτική τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ