ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφωνία για μακροχρόνια λιτότητα

Συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητα 3-4 χρόνων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση με την ΕΕ

Στην εφαρμογή μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας, αλλά και στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο την έξοδο του ελληνικού καπιταλισμού από την κρίση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικής του θέσης και την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους, συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για εξέλιξη, που οδηγεί σε «χειρότερες μέρες» τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να επωμισθεί τα βάρη της νέας λιτότητας, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, καθώς μέσω των πολιτικών ενίσχυσης του ανταγωνισμού προσδοκούν ενίσχυση της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και νέα άνθηση της κερδοφορίας.

Οι θέσεις αυτές συναποφασίστηκαν και από τις δύο πλευρές, στη διάρκεια των εργασιών των Συμβουλίων Γιουρογκρούπ και Εκοφίν, που πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως και αναμενόταν, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα οικονομίας, Χ. Αλμούνια, τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, Ζ. Κ. Γιούγκερ, και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ. Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, είναι ενδεικτικό το πνεύμα ομοφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που θεωρούν ότι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού αρχικά ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 12,5%, στη συνέχεια υποστήριξε ότι «θα υποβάλουμε τις επόμενες εβδομάδες, μετά από συζήτηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμο, το οποίο ταυτόχρονα θα βοηθάει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αλλά και να βάζει τα δημόσια οικονομικά, σε ένα χρονικό ορίζοντα 3-4 ετών, σε μία βιώσιμη βάση, βάση στην οποία δυστυχώς δε βρίσκονται σήμερα».

Από την πλευρά του ο Χ. Αλμούνια, σε γραπτή δήλωση, την οποία έκανε μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια που θα συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Η συνεχής αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν στα δημοσιονομικά της χώρας, όπως αυτά παρουσιάζονται πότε από τη ΝΔ πότε από το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων της ΕΕ, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα χαρακτήρισαν αναξιόπιστα... Ο μεν Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι «είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις», ο δε Ζ. Π. Γιούγκερ εμφανίστηκε να δηλώνει «το παιγνίδι τελείωσε για την Ελλάδα».

Πάντως, ελληνική κυβέρνηση και Βρυξέλλες συμφώνησαν στο βασικό. Οτι θα πρέπει να εφαρμοστεί για την επόμενη περίοδο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Από εκεί και πέρα, υπήρξε συζήτηση για τις επιμέρους πλευρές. Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η ελληνική πλευρά ζήτησε χρονική παράταση τριών - τεσσάρων ετών. Στο συγκεκριμένο θέμα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ απέφυγαν να δεσμευτούν, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκέμβρη. Είναι προφανές ότι πριν αποφασίσουν για το θέμα της παράτασης, αναμένουν πρώτα δείγμα γραφής από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό δεν είναι παρά ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2010, ο οποίος θα πρέπει να απεικονίζει το συμφωνηθέν πλαίσιο λιτότητας, να ενσωματώνει δηλαδή όλα τα μέτρα τα οποία ζητούν οι Βρυξέλλες από την Αθήνα. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις δηλώσεις Αλμούνια, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα: «Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο». Το δεύτερο βήμα θα είναι η κατάθεση στις Βρυξέλλες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με βάση το οποίο κρίνεται η πρόοδος των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας.

ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση «εδώ και τώρα»

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων για το λαό, με πρόσχημα τα εμφανιζόμενα «ελλείμματα»

Προσαρμοσμένη στις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας στην κατά το δυνατόν αναίμακτη έξοδό τους από τη φάση της καπιταλιστικής κρίσης είναι η «ενδιάμεση έκθεση» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλου, που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα λαϊκά δικαιώματα με μπούσουλα τη «δημοσιονομική προσαρμογή» και τις νέες καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις που σε αυτή τη φάση αξιώνουν η ΕΕ και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οργανισμοί. Για λόγους που έχουν να κάνουν με την κατά το δυνατόν απρόσκοπτη επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, η Τράπεζα της Ελλάδας τη διανθίζει με τσιτάτα περί βελτίωσης της κατανομής του εισοδήματος και άλλα αντίστοιχα που δεν έχουν απολύτως κανένα αντίκρισμα.

Με πρόσχημα και τα δημοσιονομικά μεγέθη, που έχουν «επιδεινωθεί δραματικά», η κεντρική τράπεζα αξιώνει την επιτάχυνση του αντιλαϊκού βηματισμού, συγκεκριμένα μείωση του εμφανιζόμενου ελλείμματος σωρευτικά κατά 5% του παραγόμενου ΑΕΠ στη διετία 2010-2011 και για τη συνέχεια από 1,5% μέχρι 2% του ΑΕΠ ετησίως και «επί σειρά ετών»... Μια τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται μόνο σε νέους φόρους και τεράστιες περικοπές κρατικών δαπανών ύψους πολλών δισ. ευρώ το χρόνο. Σύμφωνα με το εθνικό παράρτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η δημοσιονομική προσαρμογή «είναι σκόπιμο να προέλθει κατά τα 2/3 από την περικοπή των κρατικών δαπανών και κατά το 1/3 από την πλευρά των εσόδων». Με βάση και το εμφανιζόμενο από τους ίδιους ύψος των ελλειμμάτων για την ερχόμενη διετία (2010-2011) προσανατολίζονται για αντιλαϊκά μέρα ύψους 12 δισ. ευρώ, για τη συνέχεια πάνω από 4 δισ. ευρώ το χρόνο και για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο από τους κεφαλαιοκράτες και την όποια πολιτική διαχείριση των υποθέσεών τους. Στις κεντρικές επιδιώξεις τους είναι η «παραγωγικότητα/ανταγωνιστικότητα» και ειδικότερα η παγίωση των συνθηκών που θα ευνοούν τη «δημιουργία νέων επιχειρήσεων», την «εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων», τη «δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα» με την ενίσχυση της μεγαλοεργοδοσίας με ζεστό κρατικό χρήμα.

Στους άξονες της πολιτικής που αξιώνουν είναι οι παρακάτω:

  • Εργασιακές σχέσεις: «Μείωση για τους νέους των εργοδοτικών εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ». Απαιτούν νέες νόρμες εργασίας και για το δημόσιο τομέα, στον οποίο διαπιστώνουν χαλαρότερες συνθήκες εργασίας («περιορισμένο ωράριο, περιορισμένη σύνδεση των αμοιβών με την παραγωγικότητα») κ.ά.
  • Ασφαλιστικό: Χαρακτηρίζουν «θετικό βήμα» τον τελευταίο (αντι)ασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ, προσθέτοντας ότι «εκκρεμεί το θέμα του επανακαθορισμού» στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επανέρχονται στο αντιλαϊκό τροπάρι για τη γήρανση του πληθυσμού. Υπενθυμίζουν απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ (9/10/2007), σύμφωνα με την οποία οι υποχρεώσεις του ασφαλιστικού συστήματος θα ενσωματωθούν στο δημοσιoνομικό στόχο της κάθε χώρας και θα περιλαμβάνεται στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, αρχής γενομένης από το Δεκέμβρη του 2009...
  • Ανταγωνιστικότητα: Αξιώνουν να δοθεί «μεγάλη έμφαση στην εξάλειψη των εμποδίων που περιορίζουν τη μετακίνηση των κεφαλαίων και της εργασίας από φθίνοντες κλάδους και επιχειρήσεις προς τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία». Στο στόχαστρο βάζουν και τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», ζητώντας την «απελευθέρωσή» τους στη βάση της κοιναγορίτικης Οδηγίας.
  • Φορολογικό: Σε συντονισμό με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κάνουν λόγο για «κατάργηση αδικαιολόγητων φοροαπαλλαγών» (χωρίς να τις διευκρινίζουν), για βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σημειώνοντας ότι η φοροδιαφυγή σημείωσε μεγάλη έξαρση στο τελευταίο 10μηνο.
  • Ενεργειακός κλάδος: Στις προτεραιότητες του «μεταρρυθμιστικού σχεδίου» είναι οι λεγόμενες «πράσινες επενδύσεις» που αποτελούν το νέο ζωτικό χώρο για μερίδες της κεφαλαιοκρατίας.

Βλέπουν την υποχώρηση του ΑΕΠ για το 2009 να ξεπερνάει το 1%, το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει πάνω από 9% και τον επίσημο πληθωρισμό στο 1,1% με 1,3%. Αυξανόμενες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και τα καταχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά. Τα κάθε είδους δάνεια σε καθυστέρηση (Ιούνης 2009) διαμορφώθηκαν σε 6,8% της συνολικής μάζας του τραπεζικού δανεισμού. Εκτιμούν ότι ο ρυθμός αύξησης των δανείων για το 2009 θα διαμορφωθεί σε 4%.

ΚΚΕ
Το κεφάλαιο να πληρώσει το έλλειμμα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών στην ΕΕ

Για τις συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών στην ΕΕ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Ο λαός δεν πρέπει να εξαπατηθεί από τις μεθοδεύσεις ΕΕ - κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που κρύβουν το ουσιαστικό, δηλαδή ποιος θα πληρώσει το έλλειμμα, και εμφανίζουν ως κύριο για το λαό πόση παράταση θα δοθεί για τη μείωση του ελλείμματος και πώς αυτό θα καταγραφεί. Στο ποιος θα πληρώσει δε γίνεται καμιά διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, γιατί, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, συναινεί και προωθεί τις αποφάσεις - κατευθύνσεις της ΕΕ για νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, οι διαπραγματεύσεις γίνονται μέσο εκβιασμού του λαού, να δεχτεί τη νέα λαίλαπα που του ετοιμάζουν.

Ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να πληρώσει τα ελλείμματα, που δημιούργησαν σε βάρος του η φορολογική ελάφρυνση και τα κίνητρα στην πλουτοκρατία. Τα δεινά που θα του φορτώσουν δεν είναι προσωρινά. Θα συνεχιστούν και θα μεγαλώνουν ανεξάρτητα από τη φάση που θα βρίσκεται η καπιταλιστική ανάπτυξη και η πορεία κάλυψης των ελλειμμάτων.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη τους για να πληρώσει άμεσα το μεγάλο κεφάλαιο για τη μείωση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ