ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ
Το ΚΚΕ μού άλλαξε τη ζωή

55 χρόνια από το θάνατο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ

Συμπληρώνονται σήμερα 55 χρόνια από το θάνατο του Αρη Βελουχιώτη, του ανθρώπου που πρωταγωνίστησε στην ίδρυση του ΕΛΑΣ και υπήρξε ο πρωτοκαπετάνιος του, μέλος της τριμερούς ηγεσίας του, δίπλα στον Στ. Σαράφη και στον Αν. Τζήμα - Σαμαρινιώτη. Με τη ζωή και τη δράση του, με τις ηρωικές πράξεις του, ακόμη και με τα λάθη του, έγραψε διδακτικές - και πλούσιες σε περιεχόμενο - σελίδες στην ιστορία του λαϊκού μας κινήματος.

Ο Αρης υπήρξε προσωπικότητα ανήσυχη και προικισμένη με σπουδαία ηγετικά χαρίσματα, πνεύμα ανυπότακτο και δημιουργικό, με πλούσια επαναστατική δράση και στις δεκαετίες του '20 και του '30. Ας δούμε πώς ο Θανάσης Κλάρας (αυτό ήταν το πραγματικό του όνομα) έφτασε να γίνει Αρης Βελουχιώτης.

Το Κόμμα επιδρά στη ζωή του

Ο Θανάσης Κλάρας γεννήθηκε, από εύπορη οικογένεια, στη Λαμία, στις 27 Αυγούστου του 1905. Το επάγγελμα που σπούδασε ήταν γεωπόνος και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα προσπάθησε να το εξασκήσει. Πολύ γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την προσπάθεια, αρνήθηκε να ζήσει εκμεταλλευόμενος την περιουσία του πατέρα του και κατέβηκε στην Αθήνα για να αναζητήσει άλλη τύχη. Τη ζωή του, όμως, την άλλαξε η επαφή με το κομμουνιστικό κίνημα.

Ο ίδιος, μέσα από επιστολή του στο «Ριζοσπάστη» (9/9/1931), λέει: «...Αν στη ζωή μου υπάρχει ένα σημείο που με συγκίνηση και με υπερηφάνεια αφάνταστη από καιρού σε καιρό γυρίζω και βλέπω, είναι ακριβώς η εποχή που μπήκα στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Διαπαιδαγωγήθηκα ταξικά, έμαθα το συμφέρο μου, πέταξα τον κεφαλαιοκρατικό πολιτισμό στα μούτρα της λωποδύτριας μπουρζουαζίας και ρίχτηκα με πίστη, με θέληση, με ηρωισμό στον αγώνα για τις εργαζόμενες μάζες. Εκτοτε δεν έχω στο ενεργητικό μου παρά φυλακίσεις για πάλη επαναστατική. Μιλάν τα γεγονότα, μιλάει αυτή η αλήθεια. Ούτε ΜΙΑ ΚΗΛΙΔΑ. Είναι αυτό σε βάρος μου; Είναι αυτό στοιχείο ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα; ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ότι γλίτωσα απ' τη διαφθορά της συνείδησης, στην οποία με οδηγούσε το ληστρικό αστικό καθεστώς και κόσμησα τον Κλάρα που φερόντανε τροχάδην στον γκρεμό με ΑΓΝΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ στοιχεία και μόνο με τέτοια. Το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαγνίζει και δημιουργεί αγωνιστές αφοσιωμένους στη μεγάλη υπόθεση του προλεταριάτου. Είναι το μόνο κόμμα που οδηγεί τους εκμεταλλευόμενους στον ιστορικό δρόμο: Στην οριστική απελευθέρωση του προλεταριάτου. Στο κόμμα αυτό έδωσα όλη μου τη ζωή και θα συνεχίσω να δίνω όσες δυνάμεις μου απομείναν στον αγώνα του, για το ψωμί των εργαζομένων, κατά των φόρων και των πολέμων, για την επανάσταση».

Στις γραμμές της λαϊκής δράσης

Λίγο μετά την ένταξή του στο Κόμμα, ο Θανάσης Κλάρας κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία κι όπως ήταν φυσικό για την εποχή, επειδή ήταν κομμουνιστής, την υπηρέτησε στο Καλπάκι που ήταν «πειθαρχικός ουλαμός», το χειρότερο στρατιωτικό κάτεργο της εποχής, ένα πραγματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οταν απολύθηκε από το στρατό, γύρισε στην Αθήνα, ξανασυνδέθηκε με το Κόμμα και χρησιμοποιήθηκε σε σοβαρές κομματικές δουλιές, όπως συντάκτης της εφημερίδας της ΟΚΝΕ «ΝΕΟΛΑΙΑ», μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Αθήνας, υπάλληλος στο κομματικό «Σοσιαλιστικό Βιβλιοπωλείο», που είχε διευθυντή τον Γ. Ζέβγο, συντάκτης του «Ριζοσπάστη» κ.ο.κ. Στη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά συλλήφθηκε, φυλακίστηκε στην Αίγινα, απέδρασε κατά τη διάρκεια δίκης του στην Αθήνα, πέρασε στον παράνομο κομματικό μηχανισμό ξανασυλλήφθηκε και στα μέσα του 1939 - πιθανόν τον Ιούνη - τον έστειλαν στις φυλακές της Κέρκυρας. Τον Ιούλη του ίδιου έτους υπέγραψε «δήλωση μετανοίας» και αποφυλακίστηκε. Επρόκειτο για μια πράξη που του τυραννούσε τη συνείδηση σ' όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα

Το Νοέμβρη του 1941, στάλθηκε από την ΚΕ του ΚΚΕ στη Ρούμελη για να εξετάσει τις δυνατότητες ανάπτυξης του αντάρτικου κινήματος. Επέστρεψε το Δεκέμβρη του ίδιου έτους και υπέβαλε σχετική έκθεση στο Κόμμα, η οποία και εγκρίθηκε. Ετσι, το Γενάρη του 1942, βγήκε οριστικά στο βουνό και αρχίζει τη δουλιά της συγκρότησης των ανταρτοομάδων, που, στη συνέχεια, με τη ραγδαία ανάπτυξή τους πανελλαδικά, αποτέλεσαν τον ΕΛΑΣ.

Στα Δεκεμβριανά, ο Αρης δεν πήρε μέρος. Στάλθηκε μαζί με τον Σαράφη και τον κύριο όγκο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ στην Ηπειρο εναντίον του Ζέρβα. Κι όταν υπογράφηκε η Συμφωνία της Βάρκιζας διαφώνησε, αλλά, παρά τις διαφωνίες του, πειθάρχησε στις κομματικές αποφάσεις και υπέγραψε τη διαταγή αποστράτευσης του ΕΛΑΣ. Γρήγορα όμως - και παρά το γεγονός ότι ο ΕΛΑΣ είχε διαλυθεί, οι συνθήκες είχαν αλλάξει και η ανασυγκρότηση του κινήματος απαιτούσε μακρόχρονη μαζική πολιτικοϊδεολογική δουλιά και δράση - αντιτάχθηκε ενεργά στην πολιτική του Κόμματος, ξανάρχισε την αντάρτικη δραστηριότητα και επιχείρησε, όπως αναμφισβήτητα προκύπτει από πλήθος ιστορικών στοιχείων και ντοκουμέντων, να δημιουργήσει το «Νέο ΕΛΑΣ». Το γεγονός αυτό, που δεν ήταν απλά μια οποιαδήποτε απειθαρχία προς στο Κόμμα, αλλά δημιουργούσε τεράστιους κινδύνους για το λαϊκό κίνημα συνολικότερα, υποχρέωσε την ΚΕ του ΚΚΕ, στην 11η Ολομέλειά της, να προχωρήσει στη διαγραφή του.

Η απόφαση της διαγραφής θα δημοσιοποιηθεί τον Ιούνη του 1945, αφού προηγουμένως θα αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες της ηγεσίας του Κόμματος, ώστε ο Αρης να εγκαταλείψει την αντάρτικη δράση.

Ο Αρης έδωσε ο ίδιος τέλος στη ζωή του στις 16/6/1945, έξω από τη Μεσούντα, καταδιωκόμενος από δυνάμεις του εχθρού. Στο θάνατο, τον ακολούθησε και ο πιστός του αντάρτης, ο Τζαβέλας.

Οι δύο νεκροί σύντροφοι θα αποκεφαλιστούν από τους διώκτες τους και τα κεφάλια τους θα τα κρεμάσουν από τις 18 ως τις 20 Ιούνη σ' ένα φανοστάτη στα Τρίκαλα. Η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε με τον κανιβαλισμό και τη θηριωδία του μεταβαρκιζιανού καθεστώτος.


Γιώργος ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ολοταχώς προς απευθείας συνομιλίες

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει όλη την καλή διάθεση για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης.

«Είναι πια αναγκαίο να περάσουμε από τις εκ του σύνεγγυς στις απευθείας συνομιλίες», δήλωσε ο Γλ. Κληρίδης στην εφημερίδα «Turkish Daily News» και πρόσθεσε ότι «όποια και να είναι η μορφή των συνομιλιών, πρέπει να υπάρχει πολιτική θέληση για να υπάρξουν αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα αρχίσουν στη Γενεύη στις 5 Ιούλη, ο Γλ. Κληρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες αυτές θα επιταχύνουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και επισήμανε ότι η κατάσταση της υγείας του δε θα τον εμποδίσει να παραμείνει στη Γενεύη όσο διάστημα χρειαστεί για την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το ψήφισμά του υπ' αριθμ. 1303, καλωσορίζει την έκθεση του ΓΓ της 26/5/2000 (S.2000/496 and Corr.1), για τις επιχειρήσεις του Οργανισμού στην Κύπρο και ιδιαίτερα την επίκλησή του προς τα μέρη να αξιολογήσουν και να συζητήσουν επειγόντως το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Επισημαίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου συμφώνησε πως οι επικρατούσες συνθήκες στο νησί απαιτούν τη διατήρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και μετά τις 15/6/2000. Καλωσορίζει και ενθαρρύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού της δύναμης αναφορικά με την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού HIV/AIDS και άλλων ασθενειών, στο πλαίσιο όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων. Επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα για το Κυπριακό και ειδικότερα τα ψηφίσματα 1251/1999 και 1283/1999 και αποφασίζει την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέχρι τις 15/12/2000.

Καλεί επίσης το ΓΓ να υποβάλλει έκθεση για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος μέχρι την 1/12/2000. Τέλος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει να παρακολουθεί ενεργά το θέμα.

Ικανοποίηση από την κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που εγκρίθηκε προχτές χωρίς την έκδοση της προσθήκης - addendum. Η προσθήκη, λόγω του περιεχομένου της είχε προκαλέσει ως γνωστό αντιδράσεις στη Λευκωσία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου σε δηλώσεις του ανέφερε πως η προσοχή της Λευκωσίας επικεντρώνεται στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και στην ανάγκη να εμφανιστούν και οι δύο πλευρές με διάθεση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ευαρέσκεια της κυπριακής κυβέρνησης για τον τρόπο που χειρίστηκε η διπλωματική υπηρεσία τις εξελίξεις και ιδιαίτερα η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, η οποία σε πλήρη και αγαστή συνεργασία με την ελληνική αντιπροσωπεία και τον Ελληνα πρέσβη, κ. Γούναρη, έδωσαν αυτή τη μάχη συντονισμένα και με μεγάλη επιτυχία.

Στη Λευκωσία ο Αλβάρο ντε Σότο

Στο μεταξύ έφθασε χτες στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, για επαφές ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Γενεύης.

Ο κ. ντε Σότο θα έχει δύο συναντήσεις με τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σήμερα και αύριο και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Το Σάββατο το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη και το απόγευμα της Κυριακής θα αναχωρήσει για την Αθήνα και την Αγκυρα, όπου θα έχει επαφές με αξιωματούχους.

Σήμερα, επίσης, φθάνει στην Κύπρο και ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ζμπίγκνιου Βόσοβιτς, που θα διαδεχτεί τον Τζέιμς Χόλγκερ.

Πυρκαγιές μεγάλων διαστάσεων στην Κύπρο

Δραματικές διαστάσεις προσλαμβάνουν οι πυρκαγιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πολλές περιοχές της ελεύθερης Κύπρου.

Τέσσερα μέτωπα φωτιάς, τρία σε χωριά της Επαρχίας Λάρνακας και ένα σε χωριό της Επαρχίας Λεμεσού, μαίνονται ανεξέλεγκτα από προχτές και αποτεφρώνουν ό,τι βρουν στο πέρασμά τους.

Οι φλόγες έζωσαν και το ιστορικό μοναστήρι του Αγιου Μηνά στον Κάτω Δρυ, ενώ κατοικημένες περιοχές και ζωτικές εγκαταστάσεις βρέθηκαν πολλές φορές σε κίνδυνο.

Στη μάχη της πυρόσβεσης ρίχτηκαν εκατοντάδες άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Τμήματος Δασών, της Υπηρεσίας Θήρας, άνδρες της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και αρκετοί εθελοντές. Δεκάδες τα πυροσβεστικά οχήματα, οι εκσκαφείς και τα βυτιοφόρα που έχουν επιστρατευτεί.

Μάχη με τη φωτιά δίνουν και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη που έφθασαν το πρωί από την Ελλάδα, μεταφέροντας μαζί τους και δεκάδες άνδρες της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του Ισραήλ.

Τις πληγείσες περιοχές επιθεώρησε από αέρος ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ