ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΝΕΩΝ ΕΠΣΜ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Θλιβερή πραγματικότητα με αιτία

Τα φαινόμενα της βίας έχουν την αιτία τους στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό

Motion Team

Τα φαινόμενα της βίας έχουν την αιτία τους στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό
Την ίδια ώρα που οι αρμόδιοι (κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, παράγοντες, επιχειρηματίες κλπ.) υπεραμύνονται του ενδιαφέροντός τους για την καταπολέμηση της βίας στους αγωνιστικούς χώρους και δημιουργούν συνεχώς νέους νόμους με σκοπό την καταστολή και φυσικά όχι την πρόληψη, την ίδια ώρα που επιμελώς αποφεύγουν να αναφερθούν στην ουσία του προβλήματος και τα πραγματικά αίτια, αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι η προστασία του προϊόντος που λέγεται αθλητισμός, έρχεται η πραγματικότητα να τους διαψεύσει και μάλιστα με τον χειρότερο τρόπο. Μια πραγματικότητα που θέλει το στοιχείο του φανατισμού και του χουλιγκανισμού συνώνυμο του επαγγελματικού αθλητισμού, του αθλητισμού των συμφερόντων και του επιχειρηματικού ανταγωνισμού. Εκεί δηλαδή όπου οι οργανωμένοι οπαδοί, παίζοντας το ρόλο του ιδιωτικού στρατού, είναι πάντα χρήσιμοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Και μέσα στην τύφλωση του φανατισμού δε διστάζουν πουθενά και δεν υπολογίζουν τίποτα. Ακόμα και όταν πρόκειται για έναν αγώνα νέων, αφού άλλωστε εκείνο που μετράει είναι μόνο η αφορμή (αν και πολλές φορές δε χρειάζεται και αυτή).

Η βία μπήκε πλέον και στους αγώνες των ομάδων κάτω των 21 ετών, αφού στο χτεσινό ντέρμπι Αρης - ΠΑΟΚ για το Κύπελλο Νέων σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός ανθρώπου του Αρη. Συγκεκριμένα του συμβούλου στα τμήματα υποδομής, Νίκου Πασσιαλή, που δέχθηκε χτύπημα με μαχαίρι στο μηρό και μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ. Μάλιστα, εκείνο που προκαλεί αίσθηση είναι ότι όπως έδειξαν τα γεγονότα η επίθεση ήταν καλά προσχεδιασμένη και καλά συντονισμένη.

Στο ημίχρονο του αγώνα, μια ομάδα με ρόπαλα, κράνη και σιδερογροθιές επιτέθηκε στους φίλους του Αρη που βρισκόντουσαν στο γήπεδο και σε όποιον φορούσε διακριτικά. Οι χούλιγκαν πέταξαν πέτρες και σίδερα που είχαν ξηλώσει νωρίτερα από το γήπεδο. Μετά από 45 λεπτά έφτασαν στο σημείο ένα περιπολικό και δύο ασθενοφόρα με το ένα απ' αυτά να μεταφέρει τον τεχνικό σύμβουλο των τμημάτων υποδομής του Αρη (Νίκος Πασσιαλής). Λίγο πριν σημειωθούν τα επεισόδια στο σημείο είχε φτάσει ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Αθανάσιος Αθανασιάδης, ενώ αποχώρησε στις 17.22 με το ασθενοφόρο που μετέφερε τον Πασσιαλή. Μαζί με τον Αθανασιάδη ήταν και ο αντιπρόεδρος της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, Δημήτρης Σαρρής, ενώ για λογαριασμό του ΠΑΟΚ ήταν στο γήπεδο ο Ζήσης Βρύζας με τον Ποικιλίδη που όμως έφυγαν στο ημίχρονο.

Ας σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που αγώνας νέων γίνεται αφορμή για επεισόδια καθώς τους τελευταίους μήνες ανάλογα περιστατικά είχαν γίνει και σε αντίστοιχο παιχνίδι ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού - Αρη.

  • Ανακοίνωση που καταδικάζει τα όσα έγιναν στο παιχνίδι Νέων Αρη - ΠΑΟΚ έβγαλε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
ΒΟΛΕΪ - Α1
Σημείο τριβής οι ξένοι

Σε μάχη όσον αφορά το θέμα του αριθμού των ξένων που έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει η κάθε ομάδα εξελίχθηκε επί της ουσίας η χτεσινή συνέντευξη Τύπου των δώδεκα προπονητών της Α1 ανδρών ενόψει του νέου πρωταθλήματος για τη σεζόν 2009-10 που αναμένεται να αρχίσει το Σαββατοκύριακο. Οι μισοί προπονητές τάχθηκαν υπέρ των τριών - τεσσάρων αλλοδαπών αθλητών, ενώ, κάποιοι άλλοι ζήτησαν τη μείωσή τους. Παράλληλα, εκ μέρους των παικτών ο Σάκης Ψάρρας που είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΑΚ (συνδεσμος των παικτών) αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο του βόλεϊ για τους Ελληνες παίκτες (οικονομικές υποχρεώσεις, ασφαλιστικό) διευκρινίζοντας ωστόσο πως εάν αυτά λυθούν δεν θα έχουν πρόβλημα στην απελευθέρωση του αριθμού των ξένων. Ολα αυτά προκάλεσαν και την αντίδραση του προέδρου της Ομοσπονδίας Στέλιου Προυσαλίκα. Κατά τα άλλα, οι 12 προπονητές ευχήθηκαν το φετινό πρωτάθλημα να είναι καλύτερο από το προηγούμενο, εξηγώντας ο καθένας από την πλευρά του τους στόχους της ομάδας του. Από πλευράς του πρωταθλητή Ολυμπιακού ο Αντρές Κρίστιανσον διευρκίνισε ότι η ομάδα του χρειάζεται χρόνο, τονίζοντας παράλληλα ότι τον ενδιαφέρει να είναι καλύτερο στο τέλος παρά στην αρχή του πρωταθλήματος. Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού Στέλιος Καζάζης μίλησε για τον μακρύ και δύσκολο δρόμο που περιμένει την ομάδα του ενώ ο Γιάννης Χριστόπουλος της περσινής ευχάριστης έκπληξης του πρωταθλήματος ΕΑΠ μίλησε για το ρόλο που παίζει η διάρκεια σε μια ομάδα. Για τον Ηρακλή, ο νέος προπονητής Χάρι Μπρόκινγκ έκανε λόγο για το δύσκολο έργο της ομάδας του, αφού είναι σε μεταβατική περίοδο επισημαίνοντας όμως ότι οι φιλοδοξίες δε λείπουν. Τους στόχους των ομάδων τους εξήγησαν επίσης οι: Ντραγκίεφ (Φοίνικας Σύρου), Οικονομίδης (Αρης), Ανδρεόπουλος (Λαμία), Μέλκας (ΠΑΟΚ), Δρίκος (Κηφισιά) Περσιανλής (Καλαμαριά), Αρσενιάδης (ΑΕΚ), Οικονομόπουλος (Πανελλήνιος).

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Της έκοψε... τα φτερά η ΦΙΜΠΑ

Το ντέρμπι της 1ης αγωνιστικής στην Β` φάση του Κυπέλλου δε διεξήχθη ποτέ, αφού η ΑΕΚ ουδέποτε κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο του κλειστού της Πυλαίας για να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ. Αιτία η απαγόρευση από την ΦΙΜΠΑ στην Ενωση για τις διεθνείς μεταγραφές παικτών εξαιτίας παλιών χρεών προς τον παίκτη Πάβιτς και τους εκπροσωπούς του (μάνατζερς). Ετσι, προκειμένου η ομάδα να διασυρθεί αφού θα πήγαινε μισή στον αγώνα (οι Αμερικανοί και Κοινοτικοί δεν μπορούσαν να παίξουν) οι «κιτρινόμαυροι» αποφάσισαν να μην κατέβουν καθόλου. Το παιχνίδι κατοχυρώθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό στον ΠΑΟΚ με 20-0 και πέρασε στην επόμενη φάση. Ακόμα και οι προσπάθειες του προέδρου της ΦΙΜΠΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Γιώργου Βασιλακόπουλου δεν απέδωσαν, με τον ίδιο να αφήνει αιχμές κατά της απόφασης της ...μαμάς ΦΙΜΠΑ, ότι πήρε το μέρος των μάνατζερς και των δικηγόρων. Παράλληλα, αποκάλυψε τις άκαρπες προσπάθειες που έγιναν για να διευθετηθεί το πρόβλημα από την Ομοσπονδία (να πληρώσει η ΕΟΚ) όπως είχε συμβεί σε ανάλογη περίπτωση του ΠΑΟΚ πριν δυο χρόνια εξαιτίας των εκλογών, αφού για να συμβεί αυτό χρειάζεται απόφαση υπουργού

Ενα ακόμη περιστατικό έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που έχουν οι περισσότερες ομάδες της Α1. Που από τη μια θέλουν να ονομάζονται ΚΑΕ, ωστόσο όταν οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τις αφήσουν στην μοίρα τους αποχωρώντας (και αφού πρώτα έχουν εξυπηρετηθεί τα συμφέροντά τους) ζητούν την βοήθεια του κρατικού κορβανά με τα χρήματα του λαού να είναι αυτά που δίνουν τη λύση, όπως έγινε σε περιπτώσεις χρεών στο παρελθόν για ΚΑΕ και ΠΑΕ

Κατά τ' άλλα στους αγώνες που έγιναν ξεχωρίζει η νίκη της Νήαρ Ηστ επί του Περιστερίου και των Τρικάλων 2000 στο θεσσαλικό ντέρμπι με την Ολύμπια Λάρισας. Τα αποτελέσματα: Ολύμπια-Τρίκαλα: 57-82, Νήαρ Ηστ-Περιστέρι: 69-63, Λαύριο-Αίας Ευόσμου: 72-59, Ολυμπιάδα Πατρών-Ικαρος/Εσπερος: 100-88, Αμύντας-Καβάλα: 66-69. Σήμερα: (16.00) Ικαροι Σερρών-Κολοσσός Ρόδου.

ΑΕΚ
Αλλαγή ισορροπιών

Αλλαγή στις ισορροπίες όσον αφορά τα διοικητικά της ΑΕΚ είχαμε χτες μετά την απόφαση ενός εκ των μετόχων, του Τάκη Κανελλόπουλου (που το τελευταίο διάστημα παρέμενε ανενεργός) να χαρίσει τις μετοχές του στην Ερασιτεχνική, όπως γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσής του. Ο πρώην αντιπρόεδρος του συλλόγου θέτει δύο όρους, να μη μεταβιβαστούν οι μετοχές αλλού και να προσλάβει η Ερασιτεχνική ΑΕΚ ειδικούς για τη διενέργεια οικονομικού ελέγχου στην ΠΑΕ από το 2004 και μετά, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματά της. Με την εξέλιξη αυτή το μερίδιο της Ερασιτεχνικής αυξάνεται στο 23,89%, καθιστώντας τη δεύτερο μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ πίσω από τον Νίκο Νοτιά και αυξάνοντας το ρόλο στις αποφάσεις της για το μέλλον της ΑΕΚ.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Κερδισμένη η Καλλιθέα

Μόνη πρώτη στη βαθμολογία του Νοτίου Ομίλου της Γ' Εθνικής παρέμεινε η Καλλιθέα, μετά την εκτός έδρας νίκη της 1-0 επί του Παναργειακού. Στο Βορά η Αναγέννηση Επανωμής πέρασε στην πρώτη θέση μετά την εκτός έδρας νίκη επί του Θερμαϊκου. Αναλυτικά τα αποτελέσματα: ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Χερσόνησος - Παναχαϊκή 1 - 3, Αγία Παρασκευή - Ατσαλένιος 2 - 0, ΠΑΟ Ρουφ - Κόρινθος 0 - 1, Ασπρόπυργος - Βύζας Μεγάρων 0 - 1, Πλατανιάς - Αίας Σαλαμίνας 1 - 0, Παναργειακός - Καλλιθέα 0 - 1, Κεραυνός Κερατέας - Χαϊδάρι 1 - 0, Ζάκυνθος - Σαρωνικός Αίγινας 3 - 0.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: Θερμαϊκός Θέρμης - Αναγ. Επανομής 1 - 2, Βέροια - Βισαλτιακός 0 - 0, Κοζάνη - Εθνικός Φιλιππιάδας 0 - 1, Πυρσός Γρεβ. - Μακεδονικός 1 - 0, Τρίκαλα - Δόξα Κρανούλας 0 - 0, ΠΑΟΝΕ - Νίκη Βόλου 0 - 0, Αναγέννηση Σερρών - Φωκικός 1 - 1, Καστοριά - Εορδαϊκός 1 - 3.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Ξεκαθαρίζει για Παπασταθόπουλο

Στη σημερινή προπόνηση θα κριθεί η συμμετοχή του Σωκράτη Παπασταθόπουλου στη σαββατιάτικη αναμέτρηση της Εθνικής με τη Λετονία στο ΟΑΚΑ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αμυντικός της Μπολόνια έχει ενοχλήσεις στους προσαγωγούς και ακολούθησε και στην προπόνηση της Τετάρτης, που έγινε με κλειστές πόρτες στον Αγιο Κοσμά, ατομικό πρόγραμμα. Ο νεαρός στόπερ θα δοκιμάσει να ανεβάσει ρυθμούς την Πέμπτη στην προπόνηση που θα γίνει στο ΟΑΚΑ (19.00, ανοικτή για τα πρώτα 15 λεπτά).

Ο Οτο Ρεχάγκελ θα περιμένει να διαπιστώσει την κατάσταση του Παπασταθόπουλου για να αποφασίσει ποιοι παίκτες θα συνθέσουν το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας. Δεδομένης της απουσίας των τιμωρημένων Σωτήρη Κυργιάκου και Αβραάμ Παπαδόπουλου, ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός δε θα θέλει να έχει μία ακόμη απώλεια στα μετόπισθεν. Οσον αφορά τα άκρα, ο Γερμανός ομοσπονδιακός υπολογίζει στον Γιούρκα Σεϊταρίδη, αλλά είναι άγνωστο αν θα του εμπιστευτεί τη θέση του δεξιού μπακ λόγω της μεγάλης αποχής του από την αγωνιστική δράση.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ