ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οχι άλλη απογοήτευση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τώρα ισχυρό ΚΚΕ!

Στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και συζήτησε με τους εργαζόμενους

Με τους εργαζόμενους στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς στη Λεωφόρο Συγγρού συζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κλείνοντας χτες το πρόγραμμα των κεντρικών προεκλογικών περιοδειών. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε σε δύο μαζικές συγκεντρώσεις, ενώ ακολούθησε πλούσια συζήτηση. Μιλώντας στους εργαζόμενους, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα:

«

Απευθυνόμαστε και σε αυτούς που έχουν αποφασίσει, και σε αυτούς που είναι σίγουροι ότι δε θα ψηφίσουν, και σε αυτούς που το σκέφτονται. Δε θεωρούμε, δηλαδή, ότι πρέπει να ρίξουμε κάποιο δόλωμα στους αναποφάσιστους. Ισα ίσα νομίζουμε ότι πρέπει να σκεφτούν πολύ αυτοί που έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν και ακόμα και αυτοί που είναι αναποφάσιστοι, έχουν πολιτική σκέψη, η μεγάλη πλειοψηφία, ενδεχομένως όχι όλοι, αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία κάτι τους βασανίζει. Επειδή είστε νέοι στην ηλικία θα σας πω το εξής: Δεν πρέπει να ρίξετε μια ψήφο που θα σας φέρει πολύ μεγάλη απογοήτευση, τις πρώτες εκατό μέρες, τον πρώτο μήνα, τους έξι μήνες, τον ένα χρόνο, ανάλογα ο καθένας και η καθεμιά πώς θα εισπράξει αυτά που πρόκειται να γίνουν, ή πότε θα πέσουν στην αντίληψή του ή πότε θα τα δει και στην πλάτη του. Και δε χρησιμοποιώ τυχαία τη λέξη "απογοήτευση", γιατί σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είδαμε κάτι που το ξέραμε μεν, αλλά μπορώ να πω ότι ήταν πιο έντονο. Δηλαδή, ανθρώπους που ήταν δυσαρεστημένοι, όχι μόνο από την κυβέρνηση, αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση, και πολλοί από αυτούς έλεγαν "θα πάω να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ αλλά δεν πιστεύω καθόλου σε αυτό". Πολύ ανάγλυφα στην προεκλογική περίοδο και είναι ίσως και το καινούριο στοιχείο αυτής της εκλογικής μάχης που έχει πολύ μεγάλη διαφορά από τις προηγούμενες εκλογικές μάχες. Αναφέρομαι στα δύο κόμματα, τα οποία διεκδικούν τη διακυβέρνηση. Υπήρχε απογοήτευση για το κυβερνητικό κόμμα και ελπίδα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτή η ελπίδα σήμερα είναι πολύ λίγη, δε φαίνεται.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην Τράπεζα Πειραιώς
Αυτό μας δίνει, θα έλεγα, το δικαίωμα, πέρα από τις πολιτικές μας θέσεις, να σας πούμε αυτό που έλεγα νωρίτερα. Μην ψηφίσετε κανένα από τα δύο κόμματα, γιατί θα νιώσετε μια πολύ βαθιά απογοήτευση. Είμαστε βέβαιοι ότι θα νιώσετε πολύ μεγάλη απογοήτευση, είτε δίνοντας πίστωση χρόνου στη ΝΔ, είτε ελπίζοντας στο ΠΑΣΟΚ. Οχι άλλη απογοήτευση. Γιατί η απογοήτευση είναι τέλμα. Τέλμα είναι να είσαι άνεργος, τέλμα είναι να μη σου φτάνουν τα λεφτά, τέλμα είναι να μην ξέρεις τι θα γίνει με το παιδί σου, να μην ξέρεις αν σε ένα χρόνο θα έχεις δουλειά. Γιατί, κακά τα ψέματα, στον ιδιωτικό τομέα κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Τι κι αν λένε αορίστου χρόνου. Εδώ στο δημόσιο, όλοι οι καινούριοι που προσλαμβάνονται δε θα έχουν τη μονιμότητα που είχαν οι παλιότεροι. Αυτό είναι πρόβλημα. Αλλά το τέλμα έρχεται όταν τα οξυμένα προβλήματα "παντρεύονται" με την απογοήτευση. Εκεί πια χάνεις τον μπούσουλα.

Διακυβεύονται όλες οι εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις

Το ΚΚΕ λέει το εξής: Πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει γίνει κατανοητό ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν διαφορές. Ιστορικά υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Στην πορεία οι διαφορές αυτές εξαλείφθηκαν. Και για να μιλήσω για το αύριο: Από τη Δευτέρα θα τρέχει το πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ για το ξεπέρασμα της κρίσης, και σημειωτέον ότι στην Ελλάδα η κρίση δεν έχει φτάσει ακόμα στο απόγειο, θα οξυνθεί. Και, ταυτόχρονα, "παντρεύεται" αυτή η κρίση με το πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο έχει μια και μοναδική προϋπόθεση, έχει πολλές προϋποθέσεις αλλά η βασικότερη είναι η εξής: Ο,τι κατακτήσεις έμειναν στην Ελλάδα από τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες έγιναν γιατί υπήρχαν ορισμένες αντιστάσεις, κατώτερες των αναγκών αλλά υπήρχαν, και έχουμε και εμείς την ικανοποίηση να πούμε ότι συμβάλαμε και στην αποκάλυψη και στις αντιστάσεις, αυτές οι κατακτήσεις φεύγουν. Και δεν είναι ότι φεύγουν μόνο, δεν είναι υπερβολή να μιλήσουμε για εργασιακό μεσαίωνα.

Υπάρχει ένας κόσμος που λέει θέλω λύση τώρα. Θέλω σιγουριά ότι δε θα χάσω τη δουλειά μου. Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλα διακυβεύονται. Και ιδιαίτερα γι' αυτούς που είναι από 40 και κάτω. Από τη δουλειά, το εισόδημα, την Παιδεία, την Υγεία, όλα. Αυτό είναι η μία πλευρά.

Στο έδαφος του αγώνα μπορούν να υπάρχουν κατακτήσεις

Την ίδια ώρα, επειδή εμείς έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στο ότι μέσα στο λαό υπάρχουν αναξιοποίητες δυνάμεις για να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί και επειδή πιστεύουμε ότι όλη η ιστορία της ανθρωπότητας είναι η ιστορία των λαϊκών παρεμβάσεων και δεν είναι η ιστορία των από πάνω, γιατί τότε θα είχαμε μείνει στην πρωτόγονη κοινωνία, επειδή όλη η ιστορία φτάνει σε μια στιγμή που εμείς οι κάτω ξεσηκωνόμαστε, πιστεύουμε ότι πρέπει μια ώρα αρχύτερα να υπάρχει αντίσταση και αντεπίθεση. Σε αυτό το έδαφος έχουμε δυνατότητα κάτι να ματαιώσουμε, δε θα έρθουν τα πάνω κάτω, αλλά ταυτόχρονα το ΚΚΕ πέρα από καθημερινούς στόχους πάλης που έχει, να μη γίνονται απολύσεις, όταν γίνονται να παλεύεις για την επαναπρόσληψη, να παλεύεις για την καλή επιδότηση της ανεργίας γιατί δεν είναι ηθελημένη. Παλεύουμε για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 και στα 55, παλεύουμε για δωρεάν κοινωνικές παροχές, πρέπει να καταργηθούν οι κρατήσεις στην Υγεία και να είναι ισότιμες οι παροχές Υγείας, δωρεάν Παιδεία, κτλ.

Εμείς θεωρούμε ότι στο έδαφος του αγώνα ό,τι μπορείς να περισώσεις θα περισώσεις και ό,τι μπορείς να κατακτήσεις θα κατακτήσεις. Η εξαθλίωση είναι κακός σύμβουλος και δε θέλουμε εξαθλιωμένους ανθρώπους - και από ανθρωπισμό και από πολιτικό κριτήριο. Σε αυτό το έδαφος πρέπει οι νέοι να σκεφτούν ότι πρέπει να τελειώσουν με το να αλλάζει ένα κόμμα, να έρχεται το άλλο και στην εξουσία να βρίσκεται η ίδια τάξη κάθε φορά, οι επιχειρηματίες, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές κτλ., η αστική τάξη που λέμε εμείς.

Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση

Εδώ πρέπει να υπάρχει μια λαϊκή εξουσία που να ανταποκρίνεται αποκλειστικά και μόνο στα συμφέροντα των εργαζομένων κι όπου, αν θέλετε, ό,τι παράγεται σε αυτή τη γη, είτε σε προϊόντα, είτε σε υπηρεσίες, είτε σε πολιτισμό θα πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία. Μπορεί να μην είναι αυτό που κρίνεται στις 4 Οκτώβρη και να λέτε ότι σας πάω μακριά.

Το λέμε αυτό γιατί εμείς δεν κρύβουμε ότι πάμε πιο πέρα από την αντίσταση και την άμυνα σήμερα. Γιατί και το πιο πέρα που το πάμε εμείς δεν έρχεται χωρίς αντίσταση και άμυνα σήμερα.

Αυτό που λέμε, ότι από τις εκλογές πρέπει να προκύψει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση, στην κάλπη σημαίνει ΚΚΕ, έξω από την κάλπη σημαίνει κίνημα, οργανωμένο, λαϊκό. Σημαίνει ξεπέταμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών που διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι και που το κίνημα που αναπτύσσουν είναι μόνο για να διευκολύνει την εναλλαγή των δύο κομμάτων. Επομένως, εμείς λέμε το εξής πράγμα: Επειδή έρχονται χειρότερα, την κρίση δεν πρέπει να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, να μη δώσουν τίποτα για τα σπασμένα της κρίσης. Αυτό είναι το μείζον ζήτημα. Εμείς έχουμε χαράξει μια βαθιά διαχωριστική γραμμή. Λέμε: Από εδώ ο λαός, από εκεί τα μονοπώλια. Από εδώ ο λαός, από εκεί οι επιλογές των ΝΑΤΟ και ΕΕ. Σε αυτό το μέτωπο μπορούν να δράσουν και όλοι εκείνοι που δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, αλλά αντιλαμβάνονται ότι δε γίνεται με συναίνεση και με ψευτοανανεώσεις και με εθνικισμούς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Οι έως τώρα κυβερνήσεις δε συνάντησαν μια καλά σχεδιασμένη, μαχητική, με σαφείς στόχους λαϊκή αντίσταση. Η γνώμη μας είναι ότι η αντιπολίτευση πρέπει να είναι σε σαφή αντιπαράθεση με την κυρίαρχη πολιτική.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χάσουν από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Εμείς, όποιο κι αν είναι το ποσοστό του ΚΚΕ, θα συνεχίσουμε πιο μαχητικοί. Το ζήτημα είναι τι ανάγκη έχει ο λαός. Οχι άλλη απογοήτευση».

Πού ψηφίζει ο Κ. Καζάκος

Αύριο Κυριακή, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ Κώστας Καζάκος θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 256ο εκλογικό τμήμα του 13ου εκλογικού διαμερίσματος Αθηνών, στο 110ο και 131ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Φωκ. Νέγρη 63) στις 10 το πρωί.

Στη Νέα Ιωνία ψηφίζει η Αλέκα Παπαρήγα

Αύριο, Κυριακή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 1780ό εκλογικό τμήμα, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ιωνίας (Φερτεκίου 1, Πλατεία Τσαλδάρη), στις 11 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ