ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
'Η εμείς ή αυτοί!

Αυτό ήταν και παραμένει το μόνο δίλημμα για κάθε εργάτη που έχει απέναντί του το αφεντικό του και τους πολιτικούς υπαλλήλους του.

Αυτό το πραγματικό δίλημμα προσπαθεί τις τελευταίες ώρες πριν την κάλπη να ενσωματώσει στην εκλογική τακτική του το ΠΑΣΟΚ μετατρέποντάς το σε δίλημμα ή εμείς το ΠΑΣΟΚ ή αυτοί η ΝΔ.

Δεν πρέπει να περάσει αυτή η διαστροφή. Δύσκολο, αλλά δεν πρέπει να περάσει. Μέχρι να κλείσει και η τελευταία κάλπη η μάχη δίνεται άνθρωπο τον άνθρωπο με όρους τάξη ενάντια σε τάξη. Η μάχη, δηλαδή, δίνεται με τους εργάτες, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το κόμμα τους το ΚΚΕ από τη μια και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη.

Τα δύο κόμματα της αστικής τάξης, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν έκαναν καν προσπάθεια να πείσουν ότι έχουν διαφορές στην ουσία των προγραμμάτων τους. Ακόμα και χτες το βράδυ, που έκλεινε η δημόσια προεκλογική συζήτηση, ο καυγάς στα κανάλια ήτανε για το αν ο ένας θα δανειστεί και μετά θα βάλει φόρους ή ο άλλος θα βάλει φόρους και μετά θα δανειστεί. Και οι δυο, όταν η διαχειριστική λογική τους έφτανε στο διά ταύτα, στο ποιος δηλαδή θα πληρώσει, έκαναν πως δεν καταλάβαιναν. Κι όμως, λίγες ώρες πριν οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ (σοσιαλδημοκράτες και νεοφιλελεύθεροι, με την έγκριση των κυβερνήσεών τους, τα διάφορα «ΝΔ» και «ΠΑΣΟΚ» των χωρών της ΕΕ) ομόφωνα συναποφάσισαν ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει την εργατική τάξη με ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, με ακόμα πιο εντατικοποιημένη τη δουλειά στα κάτεργα που ονομάζονται επιχειρήσεις. Αυτή είναι η γραμμή πίσω από την οποία δεν κινούνται ούτε χιλιοστό και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Γι' αυτό δεν πρέπει να περάσει το ψευτοδίλημμα - εκβιασμός, στο οποίο καταφεύγει το ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά του να μετατρέψει λαϊκούς ανθρώπους σε συνένοχους μιας αντεργατικής πολιτικής.

Ηδη η αστική τάξη μέσα από τα έντυπά της κάνει καθαρές και τις λεπτομέρειες της επόμενης μέρας. Βεβαίως, λένε, τα ΝΕΑ, να δοθούν και στους ανέργους κάποια χρήματα, αλλά το κύριο είναι να δοθεί χρήμα στις επιχειρήσεις...

Οχι που δε θα το 'λεγαν, αφού όλος ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα, δηλαδή για το κρατικό χρήμα και μόνο, αυτό δηλαδή που πρέπει να αλλάξει χέρια (επενδύσεις το λένε, καθώς ποτέ μα ποτέ οι ιδιώτες δε βάζουν όλο το χρήμα, με το κράτος πάντα να τους δίνει τα περισσότερα, να πληρώνει, και αυτοί να κερδίζουν).

Το «καλυτερότερο» για την επόμενη μέρα είναι η συζήτηση που άρχισε όχι για το ποιος θα κυβερνήσει, αλλά για το ποιοι θα είναι οι κατάλληλοι υπουργοί. Περνάει έτσι σαν αυτονόητο ότι είναι δεδομένη και η κυβέρνηση και η πολιτική που θα εφαρμοστεί, και το ζήτημα είναι να υπάρξουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι για να την εφαρμόσουν. Κι εκεί ακριβώς καλούνται οι ψηφοφόροι όχι μόνο να είναι οπαδοί ενός κόμματος, αλλά και σταυροφόροι του... καλυτερότερου. Κολοκύθια τούμπανα δηλαδή.

Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι όλοι αυτοί που για λογαριασμό των δύο κομμάτων της αστικής τάξης έχουν ξαμολυθεί στο κυνήγι του σταυρού, στηρίζουν μια ενιαία και αδιαίρετη πολιτική. Αν για κάτι πρέπει να νιώθει ένοχος ο ψηφοφόρος είναι για την επιλογή πολιτικής, παραμένοντας παγερά αδιάφορος για τα φυσικά πρόσωπα. Το σύστημα έχει αρκετούς αντικαταστάτες.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΙΑ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Οι "16" συμφώνησαν ότι η εφαρμογή "στρατηγικών εξόδου" θα πρέπει να συνδυάζεται με περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, βελτίωση της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών και ενίσχυση της παραγωγικότητας» (το θέμα για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Η ΚΑΤΑΝΟΜΗ: «Η Ευρώπη κινείται στην ίδια λογική που υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ επιμένοντας πως πρώτα πρέπει να διασφαλιστεί η ανάπτυξη και μετά να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες (...) ασφαλώς ένα μέρος της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να πάει για τη στήριξη των χαμηλόμισθων. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι τα κεφάλαια που θα πάνε σε επενδύσεις. Αν αυτά δε συμβάλουν στη βελτίωση των υποδομών, την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αν δηλαδή δεν δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, τότε δεν θα έχουμε επιτύχει τίποτα» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΟΙ ΝΤΡΙΜΠΛΕΣ: «Η άλλη "συνταγή" στηρίζεται σε έναν "παραγωγικό κεϊνσιανισμό". Χωρίς να αγνοεί τα χρέη και τα ελλείμματα εκτιμά ότι μια λογική κοινωνικής δικαιοσύνης επιβάλλει μια "έμμεση" αντιμετώπισή τους. Προτάσσει την παραγωγική ενίσχυση με κίνδυνο αυτές οι "παραγωγικές επενδύσεις" να διογκώσουν για ένα μεσοδιάστημα τα χρέη και τα ελλείμματα με παράλληλη όμως και ρεαλιστική καταπολέμηση της δημόσιας σπατάλης ώστε να περιοριστούν η ύφεση και η ανεργία. Να πάρει δηλαδή ανάσα πρώτα η οικονομία και μέσω αυτής σε έναν ευρύτερο χρόνο να ελεγχθούν εν τέλει το έλλειμμα και το χρέος. Αυτό προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό περιέγραψε ο Παπανδρέου στη ΔΕΘ. Δεν είναι καμία περίεργη σοσιαλιστική εφεύρεση. Είναι μια σοβαρή και κοινωνικά δίκαιη για την αντιμετώπιση της κρίσης εθνική επιλογή. Την κάνουν από τον Ομπάμα στην Αμερική μέχρι την Ευρώπη πολλαπλών ιδεολογικών αποχρώσεων ηγέτες: Από τον Σαρκοζί και τον Μπράουν μέχρι τον Θαπατέρο κ.λπ. Εντάσσουν τη δραστική αντιμετώπιση του χρέους και των ελλειμμάτων σε έναν ευρύτερο χρονικό σχεδιασμό, προτάσσοντας τη λελογισμένη παραγωγική αναθέρμανση» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δυνατό ΚΚΕ, δυνατός ταξικός αγώνας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μάχη για τους αναποφάσιστους

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πράσινο τσουνάμι, γαλάζια κατάρρευση

ΤΑ ΝΕΑ: Πάμε μαζί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: «Πάμε μαζι»

ΕΘΝΟΣ: ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ψήφισε η Αθήνα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στόχος μας η νίκη

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΕΦΑΛΙ στο φίνις

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ την Κυριακή, την πόρτα στο μέλλον

Η ΑΥΓΗ: Σταθερά με ΣΥΡΙΖΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Χρήμα υπάρχει

«Ολες οι ευρωπαϊκές χώρες μπαίνουν στη δεύτερη φάση της κρίσης: μετά την ύφεση, η ανεργία. Τα ίδια προφητεύει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη χώρα μας. Τους επόμενους μήνες η ανεργία θα εκτοξευθεί, με όποια "μαϊμουδιά" και αν τη μετρήσει κανείς. Συμπέρασμα; Πολύ απλό. Η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ύφεση και την εκτόξευση της ανεργίας με ένα δημόσιο χρέος που έχει ήδη διαμορφωθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Θεωρητικά, θα μπορούσε να καταφύγει στη φορολόγηση με κίνδυνο να στραγγίξει ακόμη περισσότερο μια αγορά που βυθίζεται ήδη στην ύφεση. Φαύλος κύκλος. Από την άλλη πλευρά, αν καταφύγει στον δανεισμό, κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε χρεοκοπία ή έστω σε μια κατάσταση αντικειμενικής χρεοκοπίας. Ποια κυβέρνηση θα ρισκάρει να σκάσει η βόμβα στα χέρια της;» (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Χειραγώγηση

«Οι πολίτες ρίχνουν το ανάθεμα στους πολιτικούς, κατηγορώντας τους για ανικανότητα, διαφθορά και εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Δεν θα εστιάσουμε στην ισοπεδωτική απαξίωση. Θα εστιάσουμε στο γεγονός ότι η λαϊκή παροιμία "το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι" είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, την οποία σπανίως σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι, είναι η εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Οι πολίτες είναι μέρος του πολιτικού προβλήματος κι όχι παράγοντας επίλυσής του. Τα κριτήρια, με τα οποία επιλέγουν κόμμα και κυρίως υποψήφιους βουλευτές είναι σε μεγάλο βαθμό από αμφιλεγόμενα έως απαράδεκτα. Κατά κανόνα, οι ψηφοφόροι συμπεριφέρονται είτε σαν τηλεθεατές, προτιμώντας τους σταρ του πολιτικού "λάιφ στάιλ" είτε σαν "πελάτες", προτιμώντας τους πιθανούς αυριανούς υπουργούς για να έχουν επαφή με την εξουσία. Πολιτικά στελέχη και από τα δύο μεγάλα κόμματα με ιδεολογία και καθαρές πολιτικές θέσεις, που έχουν διακριθεί για τον ρεαλισμό, τη συνέπεια και την εντιμότητά τους, έχουν κατά καιρούς βρεθεί εκτός Βουλής» (ο Σ. Λυγερός στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ