ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΛΙΧΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σοβαρά προβλήματα υποδομής στα σχολεία

Από περσινές κινητοποιήσεις για τη σχολική στέγη στην Πολίχνη

Motion Team

Από περσινές κινητοποιήσεις για τη σχολική στέγη στην Πολίχνη
Τα σοβαρά προβλήματα υποδομής, που έχουν κινητοποιήσει τους μαθητές του 3ου Λυκείου και του 3ου Γυμνασίου Πολίχνης, καταγράφει ο Δήμος Πολίχνης σε δελτίο Τύπου, και προβάλλει τις διεκδικήσεις του για την κάλυψη των αναγκών. Αιτία των προβλημάτων, η εφαρμοζόμενη ευρωενωσιακή αντιεκπαιδευτική πολιτική σχολικής στέγης των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που ταλανίζει μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη και τις γύρω συνοικίες.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταλάβει, εδώ και μέρες, τα σχολεία τους οι μαθητές του 3ου Λυκείου Πολίχνης, εξαιτίας της διπλοβάρδιας, και οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου, εξαιτίας των ελλείψεων σύγχρονης υποδομής.

Στο δελτίο Τύπου ο Δήμος Πολίχνης σημειώνει ότι στο Δήμο υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα διπλοβάρδιας. Είναι σε διπλοβάρδια το 45% των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 25% των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι σε διπλοβάρδια, επιπλέον και δύο Νηπιαγωγεία! Αλλά προβλήματα υποδομής πέρα από τη διπλοβάρδια έχουν δύο σχολικά συγκροτήματα, τα οποία είναι προκατασκευασμένα από τη ΜΟΜΑ (1974 και 1975) και για να συντηρηθούν στοιχειωδώς ο Δήμος Πολίχνης ξοδεύει αρκετά χρήματα κάθε χρόνο. Σε αυτά φιλοξενούνται τρία Δημοτικά, τρία Νηπιαγωγεία, δύο Γυμνάσια κι ένα Λύκειο. Το πρόβλημα σχολικής στέγης θα οξυνθεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού και της ένταξης 1.000 στρεμμάτων στο σχέδιο πόλης.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου Πολίχνης, καταγράφονται τα ακόλουθα ζητήματα: Τα δύο από τα τρία Λύκεια της Πολίχνης, το 1ο και το 3ο, είναι σε διπλοβάρδια. Το 1ο Λύκειο με το 1ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο με το 4ο Γυμνάσιο λειτουργούν σε εναλλασσόμενη διπλοβάρδια. Για τα σχολεία αυτά είχαν υπογραφεί συμβάσεις με τον ΟΣΚ (μελέτη κατασκευής και χρηματοδότησης σχολείων) από τις 11 Νοέμβρη του 2004, αλλά δεν ακολουθήθηκε το χρονοδιάγραμμα και εντάχθηκε στις ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας. Το 12ο Δημοτικό και το 11ο Νηπιαγωγείο λειτουργούν σε διπλοβάρδια μαζί με το 5ο Δημοτικό και το 5ο Νηπιαγωγείο. Γι' αυτά ο Δήμος Πολίχνης πρόκειται να υπογράψει προγραμματική σύμβαση κατασκευής και χρηματοδότησης του έργου εφόσον προχωρήσουν νομοθετικές ενέργειες μεταξύ του υπουργείου Παιδείας, του ΟΣΚ και των δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης. Για το 1ο ΕΠΑΛ, το 8ο Δημοτικό και το 18ο Νηπιαγωγείο έχουν ζητηθεί από τον ΟΣΚ απαλλοτριώσεις δύο οικοπέδων (ένα για το ΕΠΑΛ κι ένα για τα άλλα δύο) και αναμένεται υπουργική απόφαση έγκρισης της σχετικής σύμβασης. Για το 9ο Δημοτικό σημειώνει ότι εντάχθηκε στον προγραμματισμό της ΝΑΘ η ανέγερση του σχολείου, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του έργου κι αναμένεται η δημοπράτηση ανέγερσής του. Για το 1ο Δημοτικό η αμιαντοκατασκευή, όπου στεγάζεται σήμερα, θα κατεδαφιστεί και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας, ενώ γίνεται προσπάθεια να δημοπρατηθεί η ανέγερσή του από τον ΟΣΚ.

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Μάθημα στο... καπνιστήριο!

Ενα σχολείο, το 4ο Λύκειο Χαλκίδας, που ήταν σχεδιασμένο να δεχτεί 350 μαθητές, έχει αυτή τη στιγμή πάνω από 500 μαθητές που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι - στην κυριολεξία - στις 15 αίθουσες. Για το λόγο αυτό «επιτάχθηκε» ακόμα και ο χώρος που χρησιμοποιούνταν σαν καπνιστήριο, ενώ μάθημα γίνεται και στο χώρο των εργαστηρίων, χρησιμοποιώντας για θρανία τους εργαστηριακούς πάγκους. Η ειρωνεία είναι ότι πρόκειται για ένα σχολείο που μετράει μόλις πέντε χρόνια απ' την κατασκευή του κι όμως, έχει υπερκορεστεί από μαθητές που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κάτω από κακές συνθήκες και μάλιστα, επικίνδυνες για την υγεία τους, αφού στο χώρο των εργαστηρίων υπάρχουν χημικές ουσίες.

Αυτή η κατάσταση δεν εμποδίζει μόνο τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές, που με ανακοίνωση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου, ζητάνε δύο, τουλάχιστον, λυόμενες αίθουσες για τη φετινή χρονιά.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια στην Εύβοια, είναι ακόμα χειρότερη η κατάσταση με την έλλειψη αιθουσών.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ τέθηκε από χτες ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου «Αγιος Ελευθέριος», ο οποίος είχε παραμείνει κλειστός για μεγάλο διάστημα, λόγω εργασιών ανακαίνισης της γραμμής. Στο μεταξύ, από τον ΟΑΣΑ ανακοινώθηκε ότι από μεθαύριο Δευτέρα τροποποιείται η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής «120» (Γλυφάδα - Βάρη - Προαστ. Κορωπίου), λόγω μονοδρόμησης της οδού Ηφαίστου στη βιομηχανική περιοχή του Δήμου Κορωπίου. Ετσι, τα λεωφορεία της συγκεκριμένης γραμμής, με κατεύθυνση προς τον προαστιακό θα διέρχονται από τη λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου και όχι από την οδό Ηφαίστου.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ με πυροβολισμό και δύο ελαφρά τραυματίες σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, έξω από το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας. Ως δράστης φέρεται ένας Λαρισαίος γιατρός, ο οποίος άρπαξε από σταθμευμένο αυτοκίνητο, κυνηγετικό όπλο τύπου καραμπίνας και πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας 52χρονος αστυνομικός και ένας δικηγόρος που βρισκόταν εκείνη την ώρα στην Αστυνομική Διεύθυνση.

ΕΚΡΗΞΗ αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε χτες στις 8.12 το βράδυ, στην οδό Γκυιλφόρδου 6, μέσα σε κάδο απορριμμάτων. Από την έκρηξη προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα και σε τζάμια εισόδου πολυκατοικίας.

«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Κλείνουν ειδικά σχολεία στα Χανιά

Κλείνουν για 7 ημέρες το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο στα Χανιά, στα οποία όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, εντοπίστηκε συρροή περιστατικών γριπώδους συνδρομής. Η απόφαση για το κλείσιμο των δύο ειδικών σχολείων πάρθηκε μετά την εισήγηση του υπουργείου Υγείας στο υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Δύο νέα κρούσματα νέας γρίπης σημειώθηκαν σε μαθητές Λυκείου στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα μαθητή Β' Λυκείου από την περιοχή της Ανω Τούμπας και μία μαθήτρια Γ' Λυκείου από την περιοχή Φλέμιγκ. Οι μαθητές αφού πήγαν στο νοσοκομείο, όπου και επιβεβαιώθηκε ότι πάσχουν από τη νέα γρίπη, νοσηλεύονται στα σπίτια τους, ενώ έχουν ενημερωθεί τα σχολεία στα οποία φοιτούν.

Κλειστά παραμένουν ακόμα το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου και το Λύκειο των Μελισσίων, τα πρώτα σχολεία που έκλεισαν λόγω πολλών περιστατικών «νέας γρίπης» καθώς και το Κολλέγιο Αθηνών στο Ψυχικό και το «Pierce College» στην Αγία Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ