ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΛΑΝΑΡΑ
Αλλες 90 απολύσεις στη ΦΑΝΚΟ

Το ένα μετά το άλλο κλείνει τα εργοστάσια και πετάει στο δρόμο τους εργάτες. Να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα καλούν τους εργαζόμενους οι κομμουνιστές στην ΟΕΚΙΔΕ

Οι εξελίξεις στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Λαναρά δικαιώνουν τις εκτιμήσεις του ταξικού κινήματος, πως η συναίνεση στα σχέδια της εργοδοσίας θα έφερνε μια ώρα αρχύτερα τους εργαζόμενους μπροστά στις απολύσεις και στα λουκέτα εργοστασίων. Μετά το κλείσιμο των βαφείων στα Οινόφυτα, προχτές η εταιρεία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της FANCO στην Κομοτηνή πως περίπου 80 - 90 εργαζόμενοι (δηλαδή το μισό προσωπικό) θα απολυθούν μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι και ικανοποιημένοι διότι θα πάρουν την αποζημίωσή τους.

Το ντόμινο των εξελίξεων αναμένεται να χτυπήσει το επόμενο διάστημα και τους εργαζόμενους των άλλων εργοστασίων σε Εβρο, Κομοτηνή, Νάουσα και Θεσσαλονίκη, όπου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία από τον περασμένο Μάρτη.

Θυμίζουμε πως μήνες τώρα η «ΕΝΚΛΩ» πίεζε τους εργαζόμενους να δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση. Ελεγε πως όσοι αποφασίσουν να φύγουν θα εισπράξουν την αποζημίωση και τα δεδουλευμένα, ενώ όσοι μείνουν θα αρχίσουν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους προς το τέλος του 2009. Παράλληλα, αξιοποιώντας και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, πίεζε τους εργαζόμενους που είχαν μπει σε επίσχεση εργασίας να σταματήσουν την επίσχεση. Την ίδια ώρα, εργοδοσία και εργοδοτικοί συνδικαλιστές έταζαν στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν, προγράμματα απασχόλησης σε Δήμους και Νομαρχίες, εξασφάλιση της σύνταξης και άλλα.

Σήμερα, τα πρώτα θύματα αποτελούν όσοι τους εμπιστεύθηκαν, τους πίστεψαν και δήλωσαν οικειοθελή αποχώρηση.

Κουβέντα δε λένε τώρα οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τα εργασιακά Σωματεία που έσερναν τους εργαζόμενους σε κινητοποιήσεις, για να διεκδικήσουν νέα χρηματοδότηση της «ΕΝΚΛΩ» με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης της εταιρείας.

Θυμίζουμε ότι η «ΕΝΚΛΩ» εξασφάλισε 35 εκ. ευρώ, πολλά από τα οποία έχει ήδη εισπράξει, και άρχισε την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης που προβλέπει εκατοντάδες απολύσεις και λουκέτα εργοστασίων.

Ολα προχωρούν κανονικά για την «ΕΝΚΛΩ», η οποία δεν ξεχνά με κάθε αφορμή να ευχαριστεί όσους τη στήριξαν. Ετσι την ίδια μέρα που ανακοίνωσε τις απολύσεις στη Fanco, έστειλε επιστολή στα εργοστάσια του Εβρου και της Νάουσας, με την οποία ενημερώνει για την πορεία της χρηματοδότησής της και καταλήγει: «Η εταιρεία θέλει να ευχαριστήσει όλους σας για την υπομονή και αμέριστη συμπαράσταση που δείχνετε στον αγώνα για την επιβίωση της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας».

Σε ρόλο «Δούρειου Ιππου» οι εργατοπατέρες

Μπροστά σε αυτές τις δραματικές εξελίξεις, οι κομμουνιστές στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργών Ιματισμού Δέρματος Ελλάδας, σε δήλωσή τους σημειώνουν:

«Ο Ομιλος Λαναρά, αφού χρησιμοποίησε τους εργαζόμενους για πάνω από δέκα μήνες με στημένες κινητοποιήσεις και εξασφάλισε πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ με κρατική εγγύηση, τώρα τους πετάει στο δρόμο σα στυμμένες λεμονόκουπες.

"Δούρειος Ιππος" στα σχέδια του ομίλου στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη ΓΣΕΕ (Παναγόπουλος) και στα σωματεία, στελέχη του Συνασπισμού στη ΓΣΕΕ (Καλύβης) και στο σωματείο Ιματισμού της Θεσσαλονίκης (Ταχταλίδου - Χαραλαμπίδου) και στελέχη της ΝΔ.

Αντίθετα, από την αρχή το ΚΚΕ και το ταξικό κίνημα (ΟΕΚΙΔΕ - ΕΚ Νάουσας) κάλεσαν τους εργαζόμενους να αγωνιστούν, για να πληρώσει ο Λαναράς και να πάρει την ευθύνη η κυβέρνηση για τη λειτουργία των εργοστασίων.

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου να βγάλουν τώρα πολιτικά συμπεράσματα. Στην κάλπη, την Κυριακή 4 Οκτώβρη, να καταψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό/ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Να ψηφίσουν μαζικά το Κόμμα που τους είπε την αλήθεια και προσπάθησε, με όλες του τις δυνάμεις, να οδηγήσει τον αγώνα σε αντίθετη, νικηφόρα κατεύθυνση. Να ψηφίσουν μαζικά ΚΚΕ».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ
Πρώτη και ισχυρή η ΔΑΣ

Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε η ταξική παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» παίρνοντας το 85% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές που έγιναν για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών - Βαφέων. Στις εκλογές ψήφισαν συνολικά 458 εργάτες (έγκυρα τα 431). Η ΔΑΣ πήρε 364 ψήφους και η «Δημοκρατική Αλλαγή» 67. Στις προηγούμενες εκλογές κατέβαινε μόνο μία παράταξη, η ΔΑΣ. Ακόμα, η ΔΑΣ εξέλεξε 9 μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο και από τέσσερις αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την ΠΟΕΜ. Η «Δημοκρατική Αλλαγή» (στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ) εξέλεξε 2 μέλη στο ΔΣ και από έναν αντιπρόσωπο στο Εργατικό Κέντρο και στην ΠΟΕΜ.

Το αποτέλεσμα των εκλογών, παρ' όλες τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο με την ανεργία να ξεπερνάει το 90%, αποδεικνύουν ότι γίνονται σημαντικά βήματα για τη συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο τους, αναγνωρίζοντας την ενεργό δράση αλλά και την αγωνιστική στάση που είχε η ΔΑΣ όλο το προηγούμενο διάστημα. «Οι εργαζόμενοι του κλάδου, μέσα από τις κάλπες - σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης - εξέφρασαν εμπιστοσύνη στην απερχόμενη διοίκηση και έδωσαν εντολή στη νέα να συνεχίσει στο δρόμο του αγώνα». Εδειξαν για μια ακόμα φορά ότι θέλουν σωματείο ισχυρό, ταξικό που θα τους ενώνει στη βάση των προβλημάτων τους και θα δίνει μάχες διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

ΣΕΤΗΠ
Καμιά απόλυση στη «ΒΙΒΟΝΤΙ»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ και δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «ΒΙΒΟΝΤΙ» πραγματοποίησε χθες το πρωί αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία είχαν καταγγείλει τη διοίκηση ότι εκβιάζει 50 εργαζόμενους σε παραίτηση με το «δόλωμα» του «μπόνους» δύο επιπλέον μισθών.

H αντιπροσωπεία του ΣΕΤΗΠ και του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τη διοίκηση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα βρει απέναντί της το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε περίπτωση που προχωρήσει στις απολύσεις. Η διοίκηση της εταιρείας, ωστόσο, διέψευσε το γεγονός και δεσμεύτηκε ότι δε θα κάνει καμιά απόλυση. Στη συνέχεια οι συνδικαλιστές περιόδευσαν στα γραφεία της εταιρείας και μίλησαν με τους εργαζόμενους, καλώντας τους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, να επισκεφτούν το συνδικάτο και να γίνουν μέλη του. Να σημειωθεί ότι μέσα στο Σεπτέμβρη υπογράφτηκε συμφωνία εξαγοράς της «ΒΙΒΟΝΤΙ ΤΕΛΕΚΟΜ» από την «ΟΝ ΤΕΛΕΚΟΜΣ».

Να θυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα η «SIEMENS» ζήτησε την «οικειοθελή αποχώρηση» 200 εργαζομένων μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, επιχειρώντας να τους «δελεάσει» τάζοντάς τους «μπόνους». Οι εργαζόμενοι της εταιρείας απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα της εταιρείας έδωσαν ηχηρή απάντηση.

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δε θα περάσουν οι εργοδοτικοί εκβιασμοί

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την εταιρεία «Ελληνικές Διανομές ΑΕ», θυγατρική των ΚΑΕ, που με ωμό εκβιασμό τρομοκρατεί τους εργαζόμενους να αποδεχθούν την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων και από πλήρους απασχόλησης να υπογράψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Το σωματείο σημειώνει ότι «όσοι εργαζόμενοι αρνούνται την αλλαγή της σύμβασής τους απολύονται». Ενώ η ανακοίνωση συνεχίζει: «Με αυτό τον τρόπο, απέλυσε ήδη τρεις εργαζόμενες (οι δύο μέσα στο καλοκαίρι) από τα καταστήματα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Η εταιρεία στις αρχές του χρόνου έβγαλε εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών, απασχολεί εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και 2-3 χρόνια, ενώ συνεχίζει να προσλαμβάνει εργαζόμενες με τέτοιες συμβάσεις.

Επίσης, ακόμα δεν έχει πληρώσει την προσαύξηση στους εργαζόμενους που εργάστηκαν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, μέρα η οποία για τους εμποροϋπαλλήλους του Νομού Θεσσαλονίκης είναι αργία.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καλεί το υπουργείο Απασχόλησης, ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση στις 5 Οκτώβρη, να πάρει θέση και να μην επιτρέψει να περάσει ο εκβιασμός της εταιρείας. Να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην εργασία με πλήρεις και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Στις 15 Οκτώβρη που θα συζητηθεί στην Επιθεώρηση Εργασίας η εργατική διαφορά, να σταματήσει ο εκβιασμός της εταιρείας και να γυρίσει στην εργασία της η εργαζόμενη με πλήρη απασχόληση».

«Η παρέμβασή μας δε θα σταματήσει εδώ. Δε θα επιτρέψουμε να περάσει ο εκβιασμός. Η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σπάει μόνο με την αλληλεγγύη και την ενεργή ενωμένη αντίσταση των εργαζομένων», σημειώνει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο Οικοδόμων του Νομού Ηλείας. Συνολικά, ψήφισαν 376 οικοδόμοι, εκ των οποίων οι 60 ήταν μετανάστες. Η «Πανοικοδομική Αγωνιστική Ενότητα» (μόνο αυτή συμμετείχε στις εκλογές) καταλαμβάνει όλες τις έδρες της 11μελούς διοίκησης και εκλέγει 16 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Ηλείας και 4 για την Ομοσπονδία Οικοδόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ