ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ
Ετοιμα τα μέτρα και τα χρονοδιαγράμματα...

Ξεκινά από αύριο το «τυπικό» της διαδικασίας που συμφώνησαν με την Κομισιόν. Αντιλαϊκή επέλαση με προϋπολογισμό και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»

Από αύριο, Τετάρτη, δρομολογούνται και επίσημα τα τελικά πλάνα που αφορούν στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων «μόνιμης και σταθερής απόδοσης», που ήδη έχουν αξιώσει η ΕΕ, το ΔΝΤ, κ.ά. Η κλιμάκωση αυτής της πολιτικής ξεκινά αμέσως μετά τις εκλογές και για το σκοπό αυτό τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε «οργασμό» συνεννοήσεων με παράγοντες της Κομισιόν, τους τραπεζίτες και άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας. Κοινό πρόσχημά τους είναι τα εμφανιζόμενα ελλείμματα, οι ...δυνατότητες της οικονομίας και του προϋπολογισμού και πάνω απ' όλα η «ανάγκη» εμπέδωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως αυτή ορίζεται από την ΕΕ και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Το «τυπικό» της συμφωνημένης διαδικασίας εξελίσσεται ως εξής:

  • Αύριο, Τετάρτη, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) αποστέλλει στην κεντρική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) τα στοιχεία για το «έλλειμμα» του 2009, που σύμφωνα με τις πληροφορίες εμφανίζεται στο 6% του παραγόμενου ΑΕΠ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην προσπάθειά τους να στρώσουν το χαλί για τα περαιτέρω, παίζουν το παιχνίδι της κολοκυθιάς ανεβοκατεβάζοντάς το κατά το δοκούν...
  • Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη έρχεται η πρώτη «αξιολόγηση» από την Γιούροστατ.
  • Για το τέλος Οκτώβρη προγραμματίζουν την αποστολή στην ΕΕ του λεγόμενου εθνικού προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Ακόμη, ΕΕ και Κομισιόν περιμένουν απτά δείγματα αντιλαϊκής γραφής με την κατάθεση και δημοσιοποίηση του νέου προϋπολογισμού (έτους 2010). Με βάση αυτό θα συναξιολογήσουν την πολιτική που θα εφαρμόσει είτε η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ. Η πρεμούρα τους έχει να κάνει με το βαθμό κλιμάκωσης των αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία αξιώνουν να ξεκινήσουν «εδώ και τώρα» με ιδιαίτερα σκληρούς ρυθμούς.
  • Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2009, τον προϋπολογισμό για το 2010 και το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ΕΕ θα συναξιολογήσει την όποια κυβέρνηση του «ευρωμονόδρομου». Το «ραπόρτο» της Κομισιόν προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη 2009, δηλαδή μόλις δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Είναι απόλυτα φανερό ότι η αξιολόγηση της ΕΕ δε γίνεται στη βάση της προεκλογικής αψιμαχίας που έχουν στήσει οι δυνάμεις του «ευρωμονόδρομου» αλλά στη βάση του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού που έχουν συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο η «διαμάχη» ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ύψος του εμφανιζόμενου ελλείμματος έρχεται να στρώσει το χαλί στη σχεδιαζόμενη επέλαση σε βάρος των λαϊκών τάξεων, στις οποίες επιδιώκουν να φορτώσουν τα σπασμένα και από την καπιταλιστική κρίση.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Τίτλοι τέλους με ευθύνη ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Τέλος εποχής από σήμερα για την «Ολυμπιακή» και ανώμαλη προσγείωση στα συμφέροντα της MIG

Στο έλεος των ιδιωτών βρίσκονται από σήμερα οι εργαζόμενοι στον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), καθώς και εκατομμύρια επιβάτες, μετά την οριστική «ληξιαρχική πράξη θανάτου» που υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον όμιλο της ΟΑ.

Η διοίκηση των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ) ανακοίνωσε ότι από σήμερα διακόπτονται όλες οι πτήσεις, ενώ τα δρομολόγια των λεγόμενων «άγονων γραμμών» θα τα πραγματοποιεί η «Olympic Air» της MIG, μέχρι την πραγματοποίηση του σχετικού διαγωνισμού για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Hδη oι εργαζόμενοι στην Τεχνική Βάση έχουν ειδοποιηθεί ότι από σήμερα δεν μπορούν να προσέρχονται στους χώρους εργασίας και θα πρέπει να περιμένουν την εφαρμογή των νομοθετικών ρυθμίσεων που τους υποσχέθηκε η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, για μετατάξεις ή συνταξιοδότηση. Την ίδια ειδοποίηση αναμένεται να λάβουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΑ.

Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν φυσικά την πλήρη παράδοση των ελληνικών αερομεταφορών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος απαιτήθηκε μεθοδική, πολύχρονη και καλά συντονισμένη προσπάθεια. Και αυτά εξασφαλίστηκαν χάρη στην αγαστή συνεργασία των ελληνικών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τα επιτελεία της ΕΕ, όπου χαράσσεται η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην πράξη, η εκχώρηση του ομίλου ΟΑ στη MIG του Α. Βγενόπουλου, σημαίνει εκχώρηση μεριδίου αγοράς, με ετήσιο τζίρο άνω του 1,2 δισ. ευρώ. Σημαίνει ακόμα εκχώρηση υποδομών με τον εξοπλισμό τους, με κορυφαίες την Τεχνική Βάση και την επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών («χάντλινγκ»), που απέφεραν στον όμιλο ΟΑ ετήσια έσοδα άνω των 340 εκατ. ευρώ!

Με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Τεχνικών Ολυμπιακής Αεροπλοΐας καταγγέλλουν ότι αναστέλλονται οι εργασίες της Τεχνικής Βάσης, πριν καλά - καλά τεθεί σε εκκαθάριση η εταιρεία, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα εναέρια μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, τα οποία υποστηρίζονται με συμβόλαια συντήρησης και επιθεώρησης που είναι σε ισχύ και δεν μπορούν να καλυφθούν από άλλο φορέα. Για τις «άγονες» γραμμές καταγγέλλουν ότι οι ΟΑ θα εκτελούν τις πτήσεις καταβάλλοντας ενοίκιο στη MIG, έχοντας τα δικά τους αεροπλάνα, δηλαδή την ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, καθηλωμένα και τους τεχνικούς σε αργομισθία. Με άλλα λόγια - επισημαίνουν οι τεχνικοί της Αεροπλοΐας - η MIG αντί της επιδότησης, την οποία αρνήθηκε για λίγους μήνες, θα εισπράττει ενοίκιο από το ελληνικό Δημόσιο.

ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Παράνομοι τρεις όροι συναλλαγών

Να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί τρεις όροι των συναλλαγών της Τράπεζας Πειραιώς, πρότεινε χτες στο Δ' Τμήμα του Αρείου Πάγου η αρεοπαγίτης Δ. Υφαντή, μετά από συζήτηση αίτησης της Ενωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής. Ειδικότερα, η εισηγήτρια πρότεινε να κριθούν παράνομοι και καταχρηστικοί οι εξής όροι:

  • Η προμήθεια 1,40 ευρώ που εισπράττει η Τράπεζα Πειραιώς για κάθε κατάθεση που γίνεται από τρίτο πρόσωπο σε λογαριασμό πελάτη της.
  • Η προμήθεια 0,80 ευρώ για κάθε συναλλαγή που εισπράττει η Τράπεζα κατά την κίνηση λογαριασμού (ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου) που αφορά ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή κατάθεση επιταγής, όταν οι κινήσεις είναι περισσότερες από τέσσερις το μήνα και ο λογαριασμός έχει μέσο μηνιαίο υπόλοιπο 1.500 ευρώ.
  • Η καταβολή τόκου εκ μέρους του δανειολήπτη που επιβάλλει η Τράπεζα στα στεγαστικά δάνεια, όταν γίνεται σταδιακή αποδέσμευση του δανείου. Οπως ανέφερε στην εισήγηση η Δ. Υφαντή, ο τόκος από την πλευρά της Τράπεζας δεν πρέπει να επιβάλλεται στο σύνολο του δανείου, αλλά μόνο στο ποσό το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του δανειολήπτη.
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμα για πολιτική ενιαίας τιμολόγησης

Πρόστιμα σε τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί μέσω κοινής εταιρείας που είχαν συστήσει επέβαλαν ενιαία τιμή αμοιβής εργατοώρας σε συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και δεσμευτικούς όρους ως προς τα τιμολόγια προς πελάτες άλλων εταιρειών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ασφαλιστικές «Εθνική», «Αγροτική», «Ιντεραμέρικαν» και «Groupama Φοίνιξ» τις οποίες κατήγγειλε σχετικά η «Ενωση Φανοποιών και Βαφέων Αυτοκινήτων Νομού Χανίων».

Οπως διαπιστώθηκε οι παραπάνω εταιρείες είχαν συστήσει την εταιρεία με την επωνυμία «Audatex Hellas ΑΕ», μέσω της οποίας επέβαλαν συγκεκριμένα τιμολόγια για τη χρέωση της εργατοώρας, ενώ με ιδιωτικά συμφωνητικά δέσμευαν τα συνεργαζόμενα συνεργεία να μην παρέχουν σε πελάτες άλλων εταιρειών ευνοϊκότερους όρους και τιμές απ' αυτές που παρείχαν στην «Αudatex», ενώ παράλληλα ασκούσαν έλεγχο για την τήρηση της σχετικής συμφωνίας. Για όλα αυτά επιβλήθηκαν τα εξής πρόστιμα: «Εθνική» 13,6 εκατ. ευρώ, «Αγροτική» 5,3 εκατ. ευρώ, «Ιντεραμέρικαν» 8,6 εκατ. ευρώ και «Groupama Φοίνιξ» 5,2 εκατ. ευρώ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις τέσσερις ασφαλιστικές εταιρείες να παύσουν άμεσα τη συγκεκριμένη παράβαση, να διαπραγματεύεται η κάθε μια ξεχωριστά με τα συνεργεία και να καταχωρεί στο σύστημα «Audatex» την τιμή που θα προκύπτει από τη διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο ζητείται να κοινοποιηθεί μέσα σε τρεις μήνες στην Επιτροπή. Για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης με τη σχετική απόφαση προβλέπεται επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ σε κάθε εταιρεία.

Τζάμπα χρήμα στις τράπεζες

Φτηνό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντλούν οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου, προκειμένου στη συνέχεια να το μοσχοπουλήσουν στην πελατεία τους. Η Εθνική Τράπεζα, κάνοντας χρήση των νέων κρατικομονοπωλιακών ρυθμίσεων - μπήκαν σε εφαρμογή μετά την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης - προχωρά στην έκδοση «καλυμμένων ομολογιών» ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για «πακετάρισμα» στεγαστικών δανείων πελατών τους με υψηλή «πιστοληπτική αξιολόγηση». Το πακέτο θα δοθεί ως ενέχυρο στην Κεντρική Τράπεζα με αντάλλαγμα την άντληση ρευστότητας με επιτόκιο μόλις 1%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ