Με τους εργαζόμενους της ΕΛΒΟ στη Θεσσαλονίκη συζήτησαν χτες οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης και Β. Ρέβας
Από παλιότερη συγκέντρωση στο εργοστάσιο της ΕΛΒΟ |
Η ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας, που στην περίπτωση της ΕΛΒΟ ολοκληρώθηκε το 2000 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών (ΓΣΕΕ, ΕΚΘ κλπ), οδήγησε στην προσαρμογή της αμυντικής βιομηχανίας στις ανάγκες των ιδιωτών και στην απώλεια θέσεων εργασίας. Στην περίπτωση της ΕΛΒΟ το 2000 οι εργαζόμενοι ήταν 1.024. Με το πρόσχημα της έλλειψης παραγγελιών και με τη μέθοδο των «οικειοθελών» απολύσεων, το προσωπικό μειώθηκε το 2004 σε 800 και σήμερα έχει μειωθεί στους 600.
Στις 5 συγκεντρώσεις που έγιναν στα τμήματα παραγωγής οι υποψήφιοι βουλευτές μίλησαν με τους εργαζόμενους που για άλλη μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο από το Μάρτη να μείνουν χωρίς παραγωγικό αντικείμενο, αφού οι παραγγελίες που έχουν να εκτελέσουν είναι μικρής διάρκειας και αφορούν οχήματα για τον ΟΑΣΘ και την Πυροσβεστική.
Στη συζήτηση αναγνωρίστηκε η σταθερή και συνεπής στάση του ΚΚΕ που από την αρχή προειδοποίησε για τις εξελίξεις που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, αντιστάθηκε πολύμορφα στην ιδιωτικοποίηση και προσπάθησε να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και του λαού συνολικότερα ενάντια σε αυτή την πολιτική. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους να μη χάσουν την ευκαιρία και στις 4 του Οκτώβρη να γυρίσουν την πλάτη σε όσους υπέγραψαν την ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, να δυναμώσουν το ΚΚΕ.
Καταγγελίες της ΚΟΑ και της ΚΟΒ Αυλώνα του Κόμματος
Την «τραμπούκικη και χαφιεδίστικη» όπως τη χαρακτηρίζει ενέργεια στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Αυλώνα καταγγέλλει η ΚΟΒ Αυλώνα του Κόμματος. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, κάλεσαν την αστυνομία να συλλάβει μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που κολλούσαν αφίσες και επέμενα στη συνέχεια να κληθεί και να παρέμβει εισαγγελέας. Σύμφωνα με την καταγγελία, επικεφαλής της ομάδας των μελών της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ ήταν ο ίδιος ο γραμματέας της Γιώργος Ισαρης. Ηταν αυτός μάλιστα που επέμενε και πίεζε τους αστυνομικούς στο Τμήμα να μην αφήσουν ελεύθερα τα μέλη του Κόμματος, δηλώνοντας ότι «έσκισα τις αφίσες για να πατήσω κάτω το ΚΚΕ».
Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, ο «μπλέ» δημάρχος Αυλώνα Α. Σύρμας, ξήλωσε χτες για ακόμη μια φορά τις αφίσες του ΚΚΕ αφήνωντας τις αφίσες για τα ...πανηγύρια και τα φροντιστήρια. «Μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ χτυπάνε το ΚΚΕ, γιατί φοβούνται τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που προτείνει, γιατί φοβούνται τη λαϊκή πάλη και τους αγώνες» επισημαίνει η ΚΟΒ Αυλώνα. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με ντουντούκες και ανακοινώσεις κατήγγειλαν το γεγονός στο λαό της περιοχής και δήλωσαν ότι καμία ενέργεια δεν πρόκειται να εμποδίσει και να φιμώσει τη φωνή του ΚΚΕ ούτε πρόκειται να τρομοκρατήσει τους κομμουνιστές. Την προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ μια βδομάδα πριν από τις εκλογές εντείνει και ο Δήμος Αθηναίων, καθώς, όπως καταγγέλλει η ΚΟΑ του ΚΚΕ, συνεργεία καθαριότητας του δήμου κατεβάζουν αφίσες και πανό που καλούν στην κεντρική συγκέντρωση του Κόμματος την Τετάρτη.
Αλλά σε ποιους υπόσχεται σπουδές, και μάλιστα υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ο Γ. Παπανδρέου; Στους μικρομεσαίους αγρότες, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου; Αν ναι, μάλλον τους κοροϊδεύει, με αισχρό και ξεδιάντροπο τρόπο. Διότι όλοι ξέρουν ότι δεν είναι οι «καλές αγροτικές σπουδές» αυτό που λείπει από τους μικρομεσαίους αγρότες, σήμερα, αλλά η εξασφάλιση ότι θα έχουν και αύριο τα χωράφια τους και θα μπορούν να τα καλλιεργούν για να ζουν την οικογένειά τους.
Και δεν την έχουν αυτή την εξασφάλιση όχι επειδή δεν είναι «σπουδαγμένοι», αλλά διότι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους σπρώχνει στο ξεκλήρισμα, για να περάσει η γη, η αγροτική παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων, εξ ολοκλήρου και, ει δυνατόν, αποκλειστικά, στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοκαπιταλιστών. Κι αυτή την πολιτική θ' ακολουθήσει και μια νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να ολοκληρώσει το έργο ξεπαστρέματος της αγροτικής μικροϊδιοκτησίας στη χώρα μας και δημιουργίας μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.
Βεβαίως, στην προεκλογική ομιλία του στην «καρδιά» του θεσσαλικού κάμπου - και προκειμένου να υφαρπάσει ψήφους απελπισμένων μικρομεσαίων αγροτών - ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε τα «10 μέτρα άμεσης στήριξης» για ν' αντιμετωπίσει ο αγροτικός κόσμος την οικονομική κρίση. Πρόκειται για τα γνωστά μέτρα - «ασπιρίνες» - μικρή αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, κάλυψη από το ΤΕΜΠΜΕ και των αγροτικών επιχειρήσεων, πάγωμα των δανείων για δύο χρόνια, κ.ά. - τα οποία, όταν, πριν καιρό, παρουσιάστηκαν προκάλεσαν το «πικρό χαμόγελο» του συνόλου των φτωχών αγροτών, καθώς αντιλήφθηκαν ότι, για μια ακόμα φορά, το ΠΑΣΟΚ τους κοροϊδεύει και τους εξαπατά.
Την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, στις 8μ.μ., στην Παλιά Προβλήτα της Αίγινας, θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση της ΚΟ Αίγινας η Διαμάντω Μανωλάκου, υποψήφια βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει η Ολυμπία Κυζίλη, υποψήφια βουλευτής του Κόμματος.