Κορυφώνεται η επιχείρηση δικομματικής πόλωσης πάνω σε τεχνητά κατασκευασμένες «διαφορές» με το ΠΑΣΟΚ
Μόνο ένα ισχυρό ταξικό κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται. Προϋπόθεση για το δυνάμωμά του είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ |
Στην κατεύθυνση αυτή τα ψευτοδιλήμματα γύρω από τη διαχείριση της ίδιας πολιτικής μπαίνουν με ιδιαίτερα κινδυνολογικό και τρομοκρατικό τρόπο, με προφανή στόχο να «θωρακιστεί» ο μονόδρομος της κυρίαρχης πολιτικής. Κοινός παρονομαστής των επιχειρημάτων και διλημμάτων που θέτει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος είναι να ενισχύσει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να υπάρξει τάχα καμία άλλη πολιτική πέρα από αυτή που εφαρμόζεται σήμερα και βέβαια ότι ο καλύτερος διαχειριστής της είναι η ΝΔ.
Τόσο όμως οι υψηλοί φραστικοί τόνοι όσο και τα ζητήματα επιβεβαιώνουν την ανυπαρξία ουσιωδών διαφορών με το ΠΑΣΟΚ. Αυτός είναι ο λόγος που καταφεύγει σε αστεία επιχειρήματα, όπως ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «κρυφή ατζέντα» και σχεδιάζει να επιβάλει καινούριους φόρους, λες και δεν προκύπτει ευθέως από τις εξαγγελίες του, ότι μοιράζει εξωπραγματικές υποσχέσεις και θα κάνει τάχα «παροχές», όπου παροχές οι «αυξήσεις» των 30 λεπτών και τα ψίχουλα κ.ο.κ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χτεσινοβραδινή συνέντευξή του στο «Αλτερ» ο Κ. Καραμανλής, αν και ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των προγραμμάτων των δύο μεγάλων κομμάτων υπάρχουν «τεράστιες διαφορές», ωστόσο δεν μπόρεσε να παρουσιάσει έστω και μία ουσιαστική διαφορά, επικρίνοντας το ΠΑΣΟΚ μόνο για «ασάφεια, αοριστία και παροχολογία».
Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες του προαναγγέλλει ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Μετά την επίθεση στις λαϊκές συνειδήσεις με την «καθαρή πολιτική» και τις «καθαρές κουβέντες», σειρά είχε η «καθαρή συμφωνία», την οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός, προτείνει η κυβέρνηση «για γρήγορη έξοδο από την κρίση». Από την άλλη, σύμφωνα με το αστείο πρωθυπουργικό δίλημμα, βρίσκονται «οι εκθέσεις ιδεών, επιπόλαιες συνταγές, ακάλυπτες πολιτικές επιταγές» του ΠΑΣΟΚ που «συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που οδηγεί μόνο σε περιπέτειες και αδιέξοδα».
Την ίδια στιγμή όμως ο Κ. Καραμανλής δεν αποκλείει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ κατά το γερμανικό πρότυπο. Μάλιστα στην χτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξή του έκανε ένα ακόμα βήμα από την προηγούμενη τοποθέτησή του ότι μόνο θεωρητικά θα μπορούσε να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας αυτή τη φορά ότι απλά το θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο. «Θεωρητικά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανένας. Στην πράξη όμως, πέραν του ότι δεν έχουμε κουλτούρα συνεργασιών, όταν έγινε, δεν έχουμε καλές αναμνήσεις όλοι μας και με αυτή την τεράστια διαφορά προγραμμάτων και νοοτροπίας, το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο», ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας στις εκλογές.
Την ίδια στιγμή η Ρηγίλλης έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια ανατροπής του κλίματος που είχε δημιουργηθεί από τις δημοσκοπήσεις, με τα κορυφαία κομματικά στελέχη να «ορκίζονται» ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τη δημοσιοποίησή τους «η συσπείρωση των νεοδημοκρατών έχει ανέβει κατακόρυφα». Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος στην ίδια τηλεοπτική συνέντευξη υποστήριξε ότι «βεβαίως ήδη ανατρέπεται η όποια δημοσκοπική διαφορά» υπήρχε, ενώ κάλεσε τους ψηφοφόρους της ΝΔ «να βάλουν στην άκρη την όποια δικαιολογημένη ή μη πικρία ή δυσαρέσκεια έχουν και να στηρίξουν και να σταθούν στο πλάι της παράταξής τους».
«Οι αναποφάσιστοι επιστρέφουν στη ΝΔ, έχουμε εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους τις τελευταίες ημέρες και προσωπικά θεωρώ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ανοιχτό», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Λ. Ζαγορίτης. Αναφορικά με την επόμενη μέρα στη ΝΔ ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι «δεν έχει πρόθεση να φύγει», επισυνάπτοντας ωστόσο τις γνωστές προϋποθέσεις ότι δηλαδή «θα νιώθω εγώ χρήσιμος και ότι με θέλουν οι άλλοι».
Ζητάει συναίνεση για να προωθήσει την αντιδραστική πολιτική του και φτιάχνει κλίμα με την προπαγάνδα για τα «άδεια κρατικά ταμεία»
Με τη θεωρία της «καμένης γης» το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να δικαιολογήσει τη νέα περίοδο λιτότητας που έχει ήδη προδιαγράψει για τα λαϊκά στρώματα |
Προτάσσοντας ως εχέγγυο για την εφαρμογή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής το «ολοκληρωμένο σχέδιο» του ΠΑΣΟΚ και απευθύνοντας «προσκλητήριο ενότητας όλων των Ελλήνων», για την επόμενη μέρα των εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου επιδίωξε να εξασφαλίσει τη λαϊκή συγκατάθεση για την προώθηση των νέων ανατροπών που ήδη έχει εξαγγείλει στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, για το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος. Ακριβώς πάνω σ' αυτό το πλαίσιο και επιχειρώντας να εμφανιστεί σαν εκφραστής του συνόλου των λαϊκών στρωμάτων υποστήριξε ότι «θα καλέσει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου σε συνεννόηση για τα αυτονόητα. Αυτά που πρέπει να κάνουμε πράξη». Απηύθυνε κάλεσμα δηλαδή στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και στα ρεφορμιστικά συνδικάτα να προωθήσουν με «διάλογο» και «συναίνεση» τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.
Το στίγμα των «αναγκαίων αλλαγών» και των στόχων του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου είχε φροντίσει να το δώσει - για πολλοστή φορά - αρκετές ώρες πριν το διάγγελμά του, κατά τη διάρκεια περιοδείας του χτες το πρωί στο Περιστέρι. «Χρειάζεται ένας νέος άνεμος αλλαγής για τον επιχειρηματία στη χώρα μας. Να αισθανθεί ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια του, ότι δε χάνει αυτό που επένδυσε και ότι έχει ένα κράτος αξιόπιστο δίπλα του (...). Για να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα στην πράξη, όχι μόνο στα λόγια»!
Αυτό δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Περιστέρι, όπου συνομίλησε με εργαζόμενους, βιοτέχνες και εκπροσώπους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας.
Ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του επίσης υποστήριξε ότι για την «αναθέρμανση της οικονομίας» - δε μίλησε για ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος - χρειάζεται να «στηρίξουμε και τον εργαζόμενο, να προστατεύσουμε τα δικαιώματά του και αυτό θα κάνουμε, απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία, στις εξοντωτικές αμοιβές και ωράρια, στην ομαδική και ανεξέλεγκτη απόλυση, ακόμα και στις άθλιες και πελατειακές πρακτικές των stage». Βέβαια, ο Γ. Παπανδρέου δεν ανέφερε ότι έχει δεσμευτεί για την τήρηση όλων των αντεργατικών νομοθετημάτων του δικομματισμού.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «κακώς τα 28 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν στις τράπεζες και όχι στην αγορά», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι τα χρήματα θα παραμείνουν στις τράπεζες και ότι απλά «χρειάζεται επαναπροσδιορισμός του πακέτου των 28 δισ. ευρώ»...
Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κάλεσε εκ νέου χτες την κυβέρνηση να δώσει τα πραγματικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, συντηρώντας την επιχείρηση που έχει στήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί τα «άδεια κρατικά ταμεία». «Θα πουν πού είναι το έλλειμμα και πού θα κλείσει στο τέλος του χρόνου;», αναρωτήθηκε χτες ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιοπιστίας απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το «έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από 6%».
Ακριβώς σ' αυτό το πλαίσιο με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε: «Η πολιτική της ΝΔ μας οδήγησε στα πρόθυμα της κατάρρευσης. Θα εξηγήσουμε λοιπόν στους εταίρους μας στην ΕΕ πως η πολιτική αυτή απέτυχε και πως πρέπει να τηρήσουμε μια άλλη πολιτική, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να τηρήσουμε μεσοπρόθεσμα τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της ΟΝΕ». Οπως ήδη έχει εξαγγείλει ο Γ. Παπανδρέου, θα προτείνει ένα «τριετές σταθεροποιητικό πρόγραμμα», δηλαδή παράταση της λιτότητας για τρία χρόνια σε συνδυασμό με μια σειρά «διαρθρωτικών αλλαγών».
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέδιο, δήλωσε ότι «οι διαφορές μας είναι γνωστές, όπως γνωστά είναι και τα σημεία κοινού λόγου»... Αναφερόμενος στο άρθρο του Γ. Παπανδρέου στο «Βήμα», το οποίο φιλοξενήθηκε στο χώρο που καταγράφεται η «άποψη» του συγκροτήματος Λαμπράκη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «έχει γράψει πολλά άρθρα» και έσπευσε να προσθέσει ότι «έχει δηλώσει πολύ καθαρά ότι δεν χρωστά σε κανένα, δεν εξαρτάται από κανένα».
-- «Θα στηρίξουμε τον εργαζόμενο απέναντι στην ανασφάλιστη εργασία».
-- «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα του εργαζόμενου απέναντι στις εξοντωτικές αμοιβές και τα ωράρια»...
-- «Θα στηρίξουμε και θα προστατεύσουμε τον εργαζόμενο απέναντι στην ομαδική και ανεξέλεγκτη απόλυση».
Το ΠΑΣΟΚ με τον ίδιο νόμο 2874/2000 (άρθρο 9) διεύρυνε τα επιτρεπόμενα όρια των ομαδικών απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις. Ο νόμος ήταν ιδιαίτερα «ευεργετικός» για τις επιχειρήσεις που απασχολούσαν από 50 - 199 εργαζόμενους (που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό της χώρας). Στον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του νόμου το 57% των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις, με τις μισές από αυτές να απολύουν περισσότερους από 20 εργαζομένους. (Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσης» για το Ινστιτούτο Εργασίας «ΙΝΕ» της ΓΣΕΕ).
-- «Θα στηρίξουμε τον εργαζόμενο απέναντι στις άθλιες πελατειακές πρακτικές των "stage"».
Ο Γ. Παπανδρέου συνεχίζει να εμπαίζει τους εργαζόμενους, αφού επιμελώς κρύβει ότι τα «stage» τα θέσπισε με νόμο (2636/1998) το ΠΑΣΟΚ και κυρίως ότι παρά τις πομπώδεις διακηρύξεις του δεν προτείνει την κατάργηση του απαράδεκτου ανασφάλιστου και χαμηλά αμειβόμενου εργασιακού καθεστώτος, αλλά τη μαζική επέκτασή του στον ιδιωτικό τομέα.
Το 'φερε από δω, το 'φερε από κει, και παρόλο που δυσκολεύτηκε στο χτεσινό «Τσαντίρι» του, τελικά βρήκε τρόπο να ρίξει άτιμο καρφί στο ΚΚΕ, παριστάνοντας τον αφελή, ενώ σίγουρα δεν είναι. Το ΚΚΕ, είπε ο Λαζόπουλος, δε θέλει να κυβερνήσει. Και το λέει, επειδή φοβάται μήπως υπερψηφιστεί από μεγάλο μέρος του λαού και αυξηθούν ...οι υποχρεώσεις του. Από πού προκύπτει το συμπέρασμα; Από μια φράση της Αλέκας Παπαρήγα, την οποία απομόνωσε στη χτεσινή του εκπομπή και την παρουσίασε με τον πλέον άθλιο τρόπο. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε το αυτονόητο. Οτι πρέπει να ενισχυθεί όσο γίνεται το ΚΚΕ στην κάλπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στις 5 του Οκτώβρη θα έρθει η μεγάλη αλλαγή. Και άρχισε ο θαμώνας του Κολωνακίου να προβληματίζεται δήθεν για το τι επιδιώκει το ΚΚΕ. Εκεί έριξε και τον πολύ Ανδρουλάκη να ερμηνεύσει την Αλέκα Παπαρήγα για να συμπληρωθεί η ατιμία σε βάρος του ΚΚΕ. Τι έμεινε από την όλη σκηνοθεσία; Οτι το ΚΚΕ κοροϊδεύει. Αφού δε θέλει να κυβερνήσει, μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Κατά συνέπεια, δε χρειάζεται να το ψηφίσεις κιόλας, αφού ούτε μόνο του υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει, ούτε πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Καλοδουλεμένο το κόλπο, αλλά προβλέψιμο. Οπως και ο εμπνευστής του. Καλό είναι το ταλέντο αλλά το ζήτημα είναι σε ποιανού υπηρεσία το βάζεις. Ο συγκεκριμένος του «τσαντιριού» στον τηλεοπτικό ΑΛΦΑ δίνει εξετάσεις κατ' επανάληψη στ' αφεντικά. Πάει να κάνει τον προστάτη του ψωμιού του λαού, αλλά δουλεύει κάργα για το παντεσπάνι των αφεντικών.