ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
Τι είπε και τι εννοούσε το ΠΑΣΟΚ στο ντιμπέιτ

«Και οι δυο προτείνουν τα ίδια και χειρότερα για σένα» προειδοποιεί το ΚΚΕ. Τα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ και απαντάει η ΝΔ, το επιβεβαιώνουν στο ακέραιο
«Και οι δυο προτείνουν τα ίδια και χειρότερα για σένα» προειδοποιεί το ΚΚΕ. Τα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ και απαντάει η ΝΔ, το επιβεβαιώνουν στο ακέραιο
Παρακολουθώντας κανείς προσεχτικά την προπαγάνδα των συγκροτημάτων του Τύπου, αντιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο ότι η αστική τάξη της χώρας έχει επιλέξει το ΠΑΣΟΚ σαν τον επόμενο διαχειριστή της κυβερνητικής εξουσίας. Η επιλογή αυτή σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ σαν πολιτικός φορέας, διαχρονικά και τη δεδομένη στιγμή, παρά την καταφανέστατη και πανθομολογούμενη στρατηγική του ταύτιση με τη ΝΔ.

Με άλλα λόγια: Τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα στην Ελλάδα, αισθάνονται τη βεβαιότητα ότι κανένα από τα δυο κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε στο ελάχιστο να παρεκκλίνει από τη στρατηγική ρότα που έχουν από κοινού συνδιαμορφώσει στην ΕΕ. Αυτό που τώρα κάνει το ΠΑΣΟΚ τον εκλεκτό τους, είναι η ικανότητα που έχει σε μεγαλύτερο βαθμό από τη ΝΔ να ελίσσεται και να ενσωματώνει τις κλιμακούμενες λαϊκές αντιδράσεις, δημιουργώντας αυταπάτες και καλλιεργώντας φρούδες προσδοκίες, εγκλωβίζοντας συνειδήσεις στη λογική του «μικρότερου κακού». Αλλά και η πυγμή, η αποφασιστικότητά του να χτυπήσει το κίνημα, στις περιπτώσεις εκείνες που δε θα μπορέσει να το ενσωματώσει.

Η ουσία παραμένει και είναι μια: Ανεξάρτητα από τους φραστικούς ελιγμούς, το ΠΑΣΟΚ, όταν και αν κυβερνήσει, θα εφαρμόσει πολιτική ταξική, βάρβαρη για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Θα συνεχίσει και θα βαθύνει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση την πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ. Και καλύτερος μάρτυρας γι' αυτό δεν υπάρχει, από όσα είπε και όσα πραγματικά κρύβονται πίσω από αυτά που προανήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών. Ορισμένα χαρακτηριστικά παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ».

Ανατροπές σε όλα τα μέτωπα

Στο ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών την περασμένη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε:

1. «Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα που έχει δύο πτυχές: Νοικοκύρεμα από τη μία, ανάπτυξη και τόνωση της οικονομίας από την άλλη. Κι αν θέλετε, είναι ακριβώς αυτό το οποίο έχει πει η Κομισιόν, η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια της κρίσης. (...) Με αυτή τη βάση θα πάμε να διαπραγματευτούμε». Πράγματι, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (18-20 Ιούνη 2009). Αυτό που δεν είπε ο Γ. Παπανδρέου είναι ποιες ήταν οι αποφάσεις αυτής της Συνόδου:

  • «Η ευελιξία με ασφάλεια (σ.σ. ευελφάλεια) είναι η σωστή προσέγγιση στην παρούσα κατάσταση, κυρίως μέσω του εκσυχρονισμού και της ενίσχυσης της προσαρμοστικότητας των αγορών εργασίας». Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου δηλαδή αποφάσισε η ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προτείνει πρόγραμμα απασχόλησης που προσφέρει απαλλαγές από μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές για έξι μήνες στους επιχειρηματίες που απασχολούν νέους. Εχει προτείνει ακόμα τη δημιουργία θέσεων «κοινωνικής εργασίας», δηλαδή μερικής απασχόλησης, επέκταση των «stage» (ανασφάλιστη εργασία με ημερομηνία λήξης) στον ιδιωτικό τομέα.
  • Τη επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας με ταυτόχρονη μείωση των μισθών, αποφάσισε η Κομισιόν. Το σχετικό νόμο τον έχει ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998 και ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε από τη ΔΕΘ ότι «δε θα αλλάξει» τους νόμους που καθορίζουν τις εργασιακές σχέσεις.
  • Τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές), συναποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 χρόνων για 4 χρόνια, προκειμένου να προσληφθούν από τις επιχειρήσεις, με απαλλαγή της τάξης του 100%.
  • Τη προώθηση νέων φοροαπαλλαγών και οικονομικών πακέτων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε στην «τηλεμαχία» τις «μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για την παροχή «νέων οικονομικών κινήτρων και επιδοτήσεων» στις επιχειρήσεις μέσου του «νέου μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης». Επίσης προτείνει «φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις που επανεπενδύουν τα κέρδη τους».
  • «Την αυστηρή προσήλωση σε υγιή δημόσια οικονομικά και στο σύμφωνο σταθερότητας» επαναβεβαίωσαν οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ.Για την προώθηση ενός «τριετούς σταθεροποιητικού προγράμματος» δεσμεύεται το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας νέα μακρά περίοδο λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα.

2. «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το ασφαλιστικό και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις»... Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε κατά τη διάρκεια του «ντιμπέιτ» να προχωρήσει σε νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλά απέφυγε να τις γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό. Επί της ουσίας έκρυψε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, όπως παρουσιάζονται μέσα στο πρόγραμμά του για:

  • «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο».Που θα σηματοδοτήσει παραπέρα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ακόμα και αν δεν αυξηθούν τυπικά τα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Είναι γνωστό ότι ο νόμος Ρέππα προβλέπει την «εθελούσια» παραμονή στην εργασία μέχρι τα 67 χρόνια και ο νόμος Πετραλιά αύξησε αυτό το όριο στα 68. Παράλληλα, η γενική τάση είναι να κόβεται με νόμο οποιαδήποτε κατακτημένη δυνατότητα των εργαζόμενων για πρόωρη συνταξιοδότηση, με στόχο τη συνολική άνοδο του χρόνου παραμονής στην εργασία.
  • «Καθιέρωση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις, όπου ανάλογα με τη δουλειά, ανάλογα με τις εισφορές, μπορεί να αυξηθεί η τελική σύνταξη» (όπως την παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ). Η συγκεκριμένη πρόταση ανοίγει το δρόμο για καθιέρωση ενιαίας σύνταξης για όλους, στο πλαίσιο των τριών πυλώνων, το οποίο προβλέπει: α) Εθνική Κατώτατη Σύνταξη, επιδοματικού χαρακτήρα β) Επαγγελματικά - Ανταποδοτικά Ταμεία γ) Ιδιωτική Ασφάλιση.
  • «Αναμόρφωση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων». Που θα πετσοκόψει μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τη συγκεκριμένη κατηγορία, όπως ήδη μεθοδεύει η ΝΔ.
  • «Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές».Που θα σημάνει μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, και μετακύλησή τους στις πλάτες των εργαζομένων.

3. «Δε διεκδίκησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μια μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά τα όρια της σύνταξης των γυναικών στο Δημόσιο (...) Εμείς θα διαπραγματευτούμε για να παραταθεί η μεταβατική περίοδος»... Πίσω από τις ανέξοδες υποσχέσεις αποδέχτηκε πλήρως την απόφαση της ΕΕ για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο από 5 μέχρι 17 χρόνια!!

4. «Εγώ είμαι άνθρωπος της διαβούλευσης, θα σηκώσω τα μανίκια να δουλέψω με όλους, για να λύσουμε το ασφαλιστικό πρόβλημα στη χώρα μας, μέσα από το διάλογο», είπε ο Γ. Παπανδρέου. Πράγματι σ' αυτό το πεδίο το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια εμπειρία αφού αξιοποιώντας τις ξεπουλημένες πράσινες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πέρασε με «κοινωνική συναίνεση» το 2002 το νόμο Ρέππα που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια και μείωσε τις συντάξιμες αποδοχές.

5. «Υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας σήμερα στη χώρα μας. Και εγώ είμαι έτοιμος να πάρουμε μέτρα ελεγκτικά, ώστε να εφαρμόζονται οι νόμοι»... Είναι φανερό ότι αναφέρεται στους αντιδραστικούς εργατοκτόνους νόμους που ψήφισε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε η ΝΔ, όπως:

  • Ο νόμος 2639/98 ενίσχυση της «μερικής απασχόλησης», και νομιμοποίησης των «stage».
  • Ο νόμος 2874/2000, με τον οποίο προχώρησε στη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση» ανοίγοντας το δρόμο για την κατάργηση του οκτάωρου και την αύξηση του ορίου των απολύσεων!
  • Ο νόμος 3174/2003, που εισήγαγε τη μερική απασχόληση σε υπηρεσίες «κοινωνικού χαρακτήρα» στο Δημόσιο.

Λίγο παρακάτω μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αρχικά ισχυριζόταν ότι θα «αναθεωρήσει» το νόμο για την «ενοικίαση των εργαζομένων» (Ν. 2956/2001 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ) ο οποίος νομιμοποίησε τα δουλεμπορικά, παραδέχτηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν μπορεί να αλλάξει ούτε να καταργηθεί ακριβώς επειδή αποτελεί «κοινοτική οδηγία»!

Ισχυρό ΚΚΕ

Ολα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι ίδιο με το αντίστοιχο της ΝΔ. Και σαν τέτοιο πρέπει να απορριφθεί, να καταδικαστεί από τα λαϊκά στρώματα μπροστά και στην κάλπη. Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτούν νέα θύελλα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, στο λαϊκό εισόδημα. Απέναντι στην επερχόμενη επίθεση, οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει έγκαιρα να πάρουν τα μέτρα τους, αξιοποιώντας και το όπλο της κάλπης. Η αποδυνάμωση των δυο, η ενίσχυση του ΚΚΕ στις 4 του Οκτώβρη είναι η πιο ασφαλής εγγύηση ότι η μάχη ενάντια στα μέτρα που έρχονται θα δοθεί από καλύτερες θέσεις και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από την επομένη κιόλας των εκλογών.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ