Από το 7,2% η ανεργία σκαρφάλωσε στο 8,9%, ενώ, μέσα σε προεκλογική περίοδο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται ποιος θα δώσει πιο εύκολα και πιο πολλά φτηνά εργατικά χέρια στο κεφάλαιο
Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ αναδεικνύουν ότι η νέα γενιά και οι γυναίκες βρίσκονται πρώτοι στο στόχαστρο του κεφαλαίου, ώστε η «λύση» της ευέλικτης απασχόλησης να φαίνεται αναπόφευκτη. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, 17,7%, εμφανίζεται στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το συνολικό ποσοστό των γυναικών είναι 12,5%, παραμένει σχεδόν διπλάσιο των αντρών που είναι 6,3%. Μάλιστα, μία στις πέντε νέες γυναίκες είναι άνεργη, ποσοστό 22,6%. Ταυτόχρονα, από το σύνολο των ανέργων το 73,7% αναζητά εργασία με πλήρη απασχόληση.
Το ποσοστό αυτών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας δουλειά ανέρχεται στο 29,3% του συνόλου, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί δηλαδή που ψάχνουν για δουλειά πάνω από 12 μήνες) αποτελούν το 43% του συνόλου των ανέργων.
Στο επίπεδο των περιφερειών σχεδόν όλες παρουσιάζουν αύξηση της ανεργίας με τα μεγαλύτερα ποσοστά να σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία (12,3%) και στο Νότιο Αιγαίο (11,7%). Ακολουθούν οι: Στερεά Ελλάδα (10,5% από 8,3%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (9,9% από 8,4%), Δυτική Ελλάδα (9,8% από 9,3%), Κεντρική Μακεδονία (9,3% από 8,3%), Θεσσαλία (8,2% από 7,1%), Κρήτη (8% από 5,1%), Πελοπόννησος (7,5% από 7,1%) και Βόρειο Αιγαίο (6,4% από 4,2%).
Παρά το ότι όλο και περισσότερες εργατικές οικογένειες πασχίζουν να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ ή τους πενιχρούς μισθούς, τα δυο κόμματα εξουσίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δουλεύουν για να μειωθεί το μισθολογικό (και το μη) «κόστος» - όπως το λένε - στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Πρόσφατα άλλωστε, από το βήμα της ΔΕΘ και στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας, ο πρωθυπουργός πρότεινε μεταξύ άλλων: «Σε κλάδους που αντιμετωπίζουν έκτακτη κρίση ή σε περιοχές με πολύ αυξημένη ανεργία παρέχεται η δυνατότητα για επιμέρους συμφωνίες περιορισμένου χρόνου, κατ' εξαίρεση των προβλεπόμενων στη γενική συλλογική σύμβαση εργασίας». Δηλαδή, πρότεινε εκβιασμό των εργαζομένων, απειλώντας τους ότι, για να μη μείνουν χωρίς μεροκάματο, πρέπει να δεχτούν το κουρέλιασμα των συμβάσεων και των δικαιωμάτων τους και την αμοιβή τους με ό,τι ...έχει ευχαρίστηση ο κάθε επιχειρηματίας.
Ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο πρότεινε από το βήμα της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της ανεργίας μέτρα όπως τα «κίνητρα πρόσληψης νέων, με γενναίο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους, για τέσσερα χρόνια», τάζοντας δηλαδή πάμφθηνο εργατικό δυναμικό στους εργοδότες.
Ανακοίνωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ με αφορμή το θάνατο μετανάστη που δούλευε μέσα στο χώρο της ΔΕΘ. Στον τραυματισμό δύο ακόμα εργατών, οδήγησαν «ατυχήματα» που έγιναν την ίδια μέρα στην Καλαμάτα
Το εργατικό «ατύχημα» που την περασμένη Τρίτη οδήγησε στο θάνατο ενός 51χρονου Βούλγαρου και τον τραυματισμό ενός 50χρονου Γεωργιανού που συμμετείχαν σε εργασίας αποσυναρμολόγησης μέσα στο χώρο της ΔΕΘ καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Την ίδια στιγμή, δύο ακόμα εργάτες που τραυματίστηκαν την ίδια μέρα στην Καλαμάτα έρχονται να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της πολιτικής που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και την εργοδοτική ασυδοσία. Η ανακοίνωση της ΚΟΘ έχει ως εξής:
«Δεν περνά ημέρα που η εργατική τάξη της χώρας μας να μη πληρώνει βαρύ τίμημα στο βωμό του κέρδους και της εκμετάλλευσης του κεφαλαίου. Η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης είναι η ρίζα του κακού. Τεράστιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της ΕΕ, των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, αλλά και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Οι σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται στα πλαίσια της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ στην Κοινωνική Ασφάλιση - αποχαρακτηρισμός βαρέων ανθυγιεινών και επικίνδυνων επαγγελμάτων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων - σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς, σηματοδοτούν την παραπέρα αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
Η εργατική τάξη όλης της χώρας πρέπει να αντιδράσει με ταξική οργή, αγανάκτηση και συνείδηση στο νέο στυγνό έγκλημα που έγινε στη ΔΕΘ.
Το εργατικό κίνημα πρέπει να απαιτήσει και να επιβάλει την τιμωρία της εργοδοσίας, να τιμωρήσει την κυβέρνηση και τους άλλους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς ηθικούς αυτουργούς.
Η εργατική τάξη πρέπει να εμπιστευτεί τη δύναμή της, να βγάλει πολιτικά και ταξικά συμπεράσματα, να ξεκόψει από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που της δένει τα χέρια, ψαλιδίζει τις διεκδικήσεις και υπονομεύει την ταξική συνείδηση και ενότητα. Να αντεπιτεθεί για να επιβάλει το δίκιο της, ανασυντάσσοντας το εργατικό ταξικό κίνημα, τα σωματεία, τα συνδικάτα της. Στις 4 Οκτώβρη να τιμωρήσει, να αποδυναμώσει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της ΕΕ και της πλουτοκρατίας, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ».
Τα νέα «ατυχήματα» ανεβάζουν σε πέντε και έξι, αντίστοιχα, τους εργάτες που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε «ατυχήματα» από τις αρχές του Σεπτέμβρη.
Την περασμένη Τρίτη, Βούλγαρος οικοδόμος που εργαζόταν στα έργα της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) Ρωμανού, σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε από σκαλοπάτι με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο πόδι του. Την Τετάρτη το πρωί χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου Καλαμάτας. Την ίδια μέρα, εργαζόμενος σε εργολάβο της ΔΕΗ στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας τραυματίστηκε όταν καταπλακώθηκε το πόδι του από χώματα κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών. Ο εργαζόμενος χειρουργήθηκε προχθές το βράδυ και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι και τα δύο εργατικά «ατυχήματα» δε δηλώθηκαν στην Επιθεώρηση Εργασίας μέχρι Τετάρτη το πρωί, που έκανε παρέμβαση το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας.
Σε ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί «την εργατική τάξη να μη συμβιβαστεί με την άθλια αυτή κατάσταση. Καλούμε τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, μαζί να απαιτήσουν σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο και να επιβάλουν με την πάλη τους μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας. Να αντιπαλέψουν τις εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς, την εντατικοποίηση και τη διαρκή επιδείνωση των συνθηκών δουλειάς, τη νέα επίθεση που ετοιμάζεται σε βάρος των εργασιακών, ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων». Και μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δυναμώσει τον ίδιο το λαό, να πάρει θάρρος και να αποκτήσει ελπίδα για να βάλει εμπόδια, να καθυστερήσει τα αντιδραστικά τους σχέδια, να δυναμώσει το κίνημά του, που θα αντιστέκεται και θα επιτίθεται με περισσότερες δυνάμεις για την αλλαγή της εξουσίας, για την λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό. Δυνατό ΚΚΕ - δυνατός ο λαός».
Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ) πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης. Η συγκέντρωση έγινε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στο πλευρό τους, συνεπής συμπαραστάτης, βρέθηκε το ΠΑΜΕ που από την αρχή θέτει το ζήτημα επαναφοράς της ΕΥΑΘ κατά 100% κάτω από δημόσιο έλεγχο και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για τη δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Σχολιάστηκε η απουσία στελεχών της ΠΑΣΚΕ από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης που όλο το προηγούμενο διάστημα εξαπέλυαν αγωνιστικές κραυγές ενάντια στο ξεπούλημα, δείχνοντας ως ένοχη την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Γιατί, άραγε, προεκλογικά αποφάσισαν να τα «μαζέψουν»; Οταν, μάλιστα, πριν λίγες μέρες οι υποψήφιοι μνηστήρες που ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφορές για να βάλουν στο χέρι την ΕΥΑΘ, ξεναγούνταν στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη. Γεγονός που αποδεικνύει ότι με όποια κυβέρνηση, ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, το ξεπούλημα θα προχωρήσει.
Καμία εγγύηση δεν αποτελεί για τους εργαζόμενους ούτε η χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής αποκρατικοποιήσεων ότι αναστέλλεται η διενέργεια του νομικού ελέγχου της ΕΥΑΘ από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες, αφού ήδη την έχουν κάνει φύλλο και φτερό.