Με όρους που αποτελούν γελοιοποίηση του διαλόγου καταλήχθηκε να γίνει τη Δευτέρα η τηλεμαχία μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών. Τη διαδικασία καταγγέλλει το ΚΚΕ, οι προτάσεις του οποίου απορρίφθηκαν
Eurokinissi |
Άλλη μια παρωδία «πολιτικού διαλόγου» θα σερβίρουν στο λαό τη Δευτέρα τα τηλεοπτικά ΜΜΕ, με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ |
Τη διαφωνία του με τους όρους και τις διαδικασίες διεξαγωγής της τηλεμαχίας, στις οποίες κατέληξε χτες η διακομματική επιτροπή, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε: «Ολες αυτές τις μέρες κάναμε πολλές προσπάθειες, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις μιας ουσιαστικής αντιπαράθεσης. Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, οι προτάσεις μας απορρίφθηκαν και θα έχουμε μια από τα ίδια. Πρόκειται για γελοιοποίηση του διαλόγου.
Συμμετέχουμε μόνο και μόνο για να μη δώσουμε αφορμή σε αποπροσανατολιστικές συζητήσεις, γιατί υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα μέχρι τις εκλογές. Καλούμε τους εργαζόμενους να κρίνουν τα κόμματα από την πρακτική όλων των προηγουμένων χρόνων και από τη στάση που κράτησαν στα λαϊκά ζητήματα και όχι από ένα ντιμπέιτ. Στο ντιμπέιτ δε θα γίνει κανένας διάλογος, πρόκειται για παρωδία και γελοιοποίηση».
Οπως αποφασίστηκε, η συζήτηση θα γίνει σε δύο κύκλους, οι οποίοι θα έχουν από τρεις ενότητες ο καθένας. Οι ενότητες είναι η οικονομία, το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική, η δημόσια διοίκηση, η παιδεία και η εξωτερική πολιτική. Τις ερωτήσεις θα τις υποβάλλουν έξι δημοσιογράφοι, τρεις στον πρώτο κύκλο και τρεις στον δεύτερο κύκλο. Στο τέλος κάθε κύκλου, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει μια ερώτηση σε όποιο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει την απάντηση, ενώ στο τέλος της συζήτησης ο κάθε αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει έναν καταληκτικό σχολιασμό.
Ο Ε. Αντώναρος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην διακομματική επιτροπή, δήλωσε ότι σε αυτήν υπήρξε ένας συγκερασμός απόψεων και με την τηλεοπτική αναμέτρηση «που αποτελεί κατάκτηση της δημοκρατίας» θα δοθεί η ευκαιρία στον ελληνικό λαό «να ενημερωθεί σε βάθος». Κατά τον Γ. Παπακωνσταντίνου του ΠΑΣΟΚ, το ντιμπέιτ της Δευτέρας είναι «πιο βελτιωμένο και πιο ουσιαστικό» από τα προηγούμενα, ενώ για τον Π. Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ που είπε ότι «όσοι επιδίωκαν τη ματαίωση του ντιμπέιτ επιθυμούσαν επιστροφή στο δικομματικό παρελθόν», είναι καλύτερα να γίνει η αναμέτρηση των έξι κομμάτων παρά να μη γίνει καθόλου. Εκ μέρους των Οικολόγων ο Ν. Χρυσόγελος είπε ότι παρά το ότι δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις τους, το κόμμα του πιστεύει ότι το ντιμπέιτ πρέπει να γίνει.
Σχετικά με τη δικομματική αναμέτρηση Καραμανλή - Παπανδρέου της ερχόμενης Τρίτης, ο Ε. Αντώναρος δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που απομένουν να λυθούν ανάμεσα στα δύο κόμματα ενώ ο Π. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί μια απευθείας συζήτηση μεταξύ των δύο χωρίς διαμεσολάβηση δημοσιογράφων και ανέφερε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να προτιμά μια συζήτηση με ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Στα 9.835.007 άτομα όσοι έχουν δικαίωμα ψήφου, 245.866 οι νέοι ψηφοφόροι
Σε 9.835.007 άτομα, ανέρχονται οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της 4ης Οκτώβρη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, που παρουσίασε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπηρεσιακός υπουργός Σπ. Φλογαΐτης. Από αυτούς τα 5.076.727 είναι γυναίκες και τα 4.758.280 άντρες. Οι νέοι ψηφοφόροι, δηλαδή αυτοί που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, ανέρχονται σε 245.866 άτομα (το 2,5% του εκλογικού σώματος).
Οι ετεροδημότες ανέρχονται στις 116.941 άτομα, τα οποία θα ψηφίσουν βάσει ειδικών καταλόγων σε τμήματα του τόπου διαμονής τους. Από αυτούς 7.521 άτομα δε θα ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους, αλλά θα πρέπει να πάνε στον δήμο ή στην κοινότητα που είναι εγγεγραμμένοι δεδομένου ότι δεν κατέστη δυνατό να συμπεριληφθούν σε εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών. Προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων ως ετεροδημοτών αποτελεί η εγγραφή, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του τόπου διαμονής τους, σαράντα (40) τουλάχιστον ετεροδημοτών προερχομένων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια. Οι εν λόγω ετεροδημότες θα ενημερωθούν σχετικώς με επιστολές και μέσω τηλεφώνου.
Οι διπλοεγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στους 12.475, χαμηλός αριθμός σε σχέση με το σύνολο των εκλογέων. Ο Σπ. Φλογαΐτης δήλωσε πως έχουν ληφθεί μέτρα, ώστε να μη διπλοψηφίσουν.
Στη συνέντευξη, επίσης, παρουσιάστηκε η ενημερωτική καμπάνια του υπουργείου Εσωτερικών, ούτως ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες και να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Η καμπάνια που έχει γενικό τίτλο «Κάθε ψήφος, μια επιλογή για το αύριο» θα ξεκινήσει τις επομένες μέρες με καταχωρήσεις διαφημίσεων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και τις εφημερίδες.
Ακόμη, οι εκλογείς, από την ερχόμενη Δευτέρα, θα μπορούν να ενημερώνονται για το σε ποιο ακριβώς εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, ρωτώντας στο Δήμο ή την κοινότητα στην οποία είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες, μέσω ΚΕΠ, καλώντας στον ειδικό τηλεφωνικό αριθμό 1500 και μέσω Διαδικτύου στη διευθύνσεις: www.ypes.gr και www.ermis.gov.gr.
Στο μεταξύ, χτες, έληξε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τα κόμματα που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εκλογές. Αιτήσεις κατέθεσαν συνολικά 28 κόμματα, τη νομιμότητα της συμμετοχής των οποία θα εξετάσει σε συνεδρίασή του το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου. Θα ακολουθήσει η ανακήρυξη από τον Αρειο Πάγο όσων κομμάτων και συνδυασμών πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις.
Στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών αναφέρθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στους εργαζόμενους της ΕΣΥΕ
Στο ντιμπέιτ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας χτες σε συγκέντρωση εργαζομένων στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία της:
«Επειδή το έμαθα προ ολίγου, επιτρέψτε μου να πω κάτι που το απευθύνω γενικότερα στο λαό. Θέλω να σας ζητήσω συγγνώμη γιατί θα πάρουμε μέρος σε αυτό το ντιμπέιτ. Η συγγνώμη είναι του Κόμματος και προσωπικά δική μου, για τον εξής λόγο: Γιατί πραγματικά ασκήσαμε πίεση αλλά δεν καταφέραμε να γίνει ένας διάλογος που να σέβεται κάπως τον κόσμο. Δεν πιστεύουμε ότι είναι η μάχη των μαχών, ούτε από ένα διάλογο περιμένεις να ακούσεις για την καθημερινότητά σου, για τα προβλήματά σου ή πολύ περισσότερο ότι μέσα σε μια απάντηση 90 δευτερολέπτων κάτι γίνεται...
Αλλά εμείς αισθανόμαστε άσχημα που συμμετέχουμε και γι' αυτό ζητάμε συγγνώμη. Ομως αν δεν πάρουμε μέρος, μέχρι την ημέρα της κάλπης αντί να συζητάμε για τα προβλήματα που συνδέονται με το κριτήριο της ψήφου, θα συζητάγαμε για το αν το ΚΚΕ έκανε σωστά ή όχι που δεν πήγε στο ντιμπέιτ. Ομως εμείς έχουμε μια εμπιστοσύνη σήμερα ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων, γυναικών και ανδρών, έχει καταλάβει ότι εν πάση περιπτώσει υπάρχει η ουσία της πολιτικής και πέρα από τα λόγια υπάρχει η καθημερινότητα που τη ζει. Και επομένως, κριτήριο στην κάλπη είναι η εφ' όλης της ύλης πολιτική».