ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο ορυκτός πλούτος να γίνει λαϊκή περιουσία

Ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα «ατυχήματα» στη ΛΑΡΚΟ και την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησής της

Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ (φωτ.) υπέρ των εργαζομένων προϋποθέτει πολιτική που θα αντιπαλεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ (φωτ.) υπέρ των εργαζομένων προϋποθέτει πολιτική που θα αντιπαλεύει τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Την ανάγκη να γίνει ο ορυκτός πλούτος λαϊκή περιουσία σημειώνει σε ανακοίνωσή της (με την οποία οι κομματικές δυνάμεις εξορμούν στην περιοχή) η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ που με αφορμή τα πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στη ΛΑΡΚΟ και την προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, επισημαίνει:

«Με την εγκατάλειψη των εγκαταστάσεων, προχωρά το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, μέσα από την ιδιωτικοποίησή της. Νεκροί, ανάπηροι εργάτες είναι το αποτέλεσμα της εγκατάλειψης και της απουσίας μέτρων ασφαλείας για τη ζωή και την ακεραιότητα των εργαζομένων.

Μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση για την οικονομία της χώρας μας, πηγή ζωής για εκατοντάδες εργαζόμενους και την περιοχή, που ξαναζωντάνεψε και έζησε με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, οδηγείται στη συρρίκνωση προσαρμόζοντας τη λειτουργία της στους σχεδιασμούς των μονοπωλίων. Αντί να παρθούν μέτρα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν το μέλλον και την προοπτική αυτής της επιχείρησης σε όφελος των εργαζομένων και όλου του λαού, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τη βγάζουν στο σφυρί, τη χαρίζουν στο κεφάλαιο.

Γι' αυτό δε δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων, που είναι απαραίτητη για την ασφάλεια των εργαζομένων και του εργοστασίου. Γι' αυτό σκέφτονται και αφήνουν να διαρρέουν φήμες για απολύσεις, εθελούσιες αποχωρήσεις και μεγαλύτερη διεύρυνση των εργολαβιών. Ακόμα δίνουν για προίκα στο νέο αγοραστή το λιμάνι, χώρο για μονάδα παραγωγής ρεύματος κλπ.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι αποτέλεσμα λάθους ή κακού σχεδιασμού της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ. Είναι ταξική πολιτική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ, των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, που προωθήθηκε με εξαιρετική συνέπεια από τις διορισμένες διοικήσεις της επιχείρησης. Πρόκειται για εξέλιξη που δέχθηκαν και στήριξαν οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι. Το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ δε λύνεται με απανωτές ημερίδες που καλλιεργούν αυταπάτες και δίνουν άλλοθι στις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι εργαζόμενοι και στο χώρο της ΛΑΡΚΟ από την προσωπική τους πείρα και την κοροϊδία όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτούς που τους ξεγέλασαν. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ.

Σε αυτή την εξέλιξη είναι απόλυτα αναγκαίο να αντιδράσουμε. «Μόνιμοι» και εργαζόμενοι στις εργολαβίες από κοινού. Πρέπει να αντισταθούμε ενιαία και αποφασιστικά, ενεργώντας χωρίς καμιά καθυστέρηση. Επιδιώκοντας την ενεργό συμμετοχή κάθε εργαζόμενου και την κοινή δράση με την αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους, τη νέα γενιά και τις γυναίκες της περιοχής, να διεκδικήσουμε αγωνιστικά:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης.
  • Αποκλειστικά δημόσιος, ενιαίος φορέας ορυκτού πλούτου, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με συμμετοχή και της ΛΑΡΚΟ.
  • Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα.
  • Απορρόφηση των εργαζομένων στους εργολάβους από την επιχείρηση.
  • Εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα με τις σύγχρονες ανάγκες. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
  • Προστασία του περιβάλλοντος, σταμάτημα της ρίψης της σκουριάς στον Ευβοϊκό κόλπο και ειδική επεξεργασία για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων.

Πρέπει να γίνεται κατανοητό πως μια τέτοια διεκδίκηση, που βοηθά να αποτρέψουμε σήμερα τα χειρότερα και να αποσπάσουμε κατακτήσεις, ξεπερνά τα όρια της διαχείρισης του συστήματος. Θέτει το ζήτημα μιας άλλης εξουσίας, της Λαϊκής Εξουσίας, όπου ο ορυκτός πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία, που θα εκπληρώνει τις ανάγκες του λαού και την προοπτική ανάπτυξής του, προστατεύοντας παράλληλα το εργασιακό και φυσικό περιβάλλον».

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Σε θέση μάχης καλεί τους εργαζόμενους

Η ΕΕΝΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και απευθύνει το κάλεσμα για σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που έφερε το ναυπηγείο «ένα βήμα πριν τη διάλυση»

Να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των θέσεων εργασίας τους, των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τη λειτουργία του ναυπηγείου, καλούν τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά οι ταξικές δυνάμεις της παράταξης «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΕΕΝΣ).

Με εξόρμηση που έγινε χτες στους χώρους δουλειάς του ναυπηγείου, διαμήνυσαν στους εργαζόμενους, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή τους, ότι: «Σήμερα μία επιλογή υπάρχει. Σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη πολιτική» των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις επιλογές της εργοδοσίας, που έφεραν το ναυπηγείο ένα βήμα πριν τη διάλυση. Καταδίκη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που στήριξαν και στηρίζουν με νύχια και με δόντια την πολιτική αυτή και κάθε αντεργατικό μέτρο στο ναυπηγείο όλα αυτά τα χρόνια. Να γίνει τις επόμενες μέρες γενική συνέλευση όπου να αποφασιστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και διεκδικητικό πλαίσιο που να αφορά την εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και την απρόσκοπτη λειτουργία του ναυπηγείου.

Τα στοιχεία βοούν ότι το ναυπηγείο πάει για «φούντο». Οι περίπου 160 εργαζόμενοι του τμήματος των τρένων παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πάνω από τρεις μήνες. Είναι με το ένα πόδι στην ανεργία και το ίδιο το τμήμα - το οποίο η ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου η γερμανική πολυεθνική Thyssen Kroup το πούλησε σε εταιρεία «φάντασμα» - είναι θέμα χρόνου να κλείσει.

Αμεσα αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλείσιμο και του τμήματος επισκευών. Είναι το ...«τίμημα» που καθόρισε η ΕΕ επειδή δεν έχει καταβληθεί το πρόστιμο των 230 εκατ. ευρώ που επέβαλε στο ναυπηγείο για «παράνομες επιδοτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο».

Επιπλέον, η γερμανική πολυεθνική στο όνομα της προστασίας της κερδοφορίας της «συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις - όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση - για την πώληση του υπόλοιπου ναυπηγείου». «Ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος - τονίζει η ΕΕΝΣ αναφερόμενη στις δραματικές εξελίξεις στο ναυπηγείο - εκεί καταλήγει. Γι' αυτό στηρίζουμε το δικό μας δρόμο ανάπτυξης που ο πλούτος πάει στον παραγωγό του για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων».

Η ΕΕΝΣ καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να σταματήσει ο τεμαχισμός του ναυπηγείου, για καμιά απόλυση εργαζόμενου, επιστροφή των εργαζομένων του τμήματος των τρένων στο υπόλοιπο προσωπικό του ναυπηγείου, «επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας μέσα στα πλαίσια μιας άλλης φιλολαϊκής πολιτικής, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΥΒΟΙΑ: Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή πανευβοϊκή 4ωρη στάση εργασίας και το συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγοράς στη Χαλκίδα καλεί όλους τους εργαζόμενους του νησιού η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και το Σωματείο Λευκού Κρέατος του νομού.

ΠΑΤΡΑ: Τους απεργούς που συμμετείχαν στη χτεσινή παμπατραϊκή απεργία και ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, χαιρετίζει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ. «Μπορούμε να εμποδίσουμε τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα. Αρκεί να συνειδητοποιήσουμε ότι η δύναμή μας βρίσκεται στην ταξική ενότητα» τονίζει σε ανακοίνωσή της. «Αρκεί να εγκαταλείψουμε το πολιτικό και συνδικαλιστικό προσωπικό της πλουτοκρατίας. Να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ», συμπληρώνει, καταγγέλλοντας ότι - επιβεβαιώνοντας τη στήριξη που προσφέρουν στην επίθεση της εργοδοσίας - οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υπονόμευσαν ανοιχτά την απεργία.

«ΕΒΕΛ - Ι. Δημόπουλος»: Το πρόγραμμα εκτεταμένων απολύσεων που σχεδιάζει η διοίκηση της εταιρείας, έχοντας κάνει αρχή ήδη με δύο εργαζόμενους και με πρόσχημα την κρίση (την ώρα που για να καλυφθούν οι ανάγκες της παραγωγής οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπερωρίες) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

ΑΛΙΒΕΡΙ: Κινητοποίηση στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αλιβερίου διοργανώνει η Γραμματεία Νότιας Εύβοιας του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη, ενάντια στην κατάργηση των ΒΑΕ, τις απολύσεις, για την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κλπ. Ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ