ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
Να μη σηκώσουν κεφάλι

Είναι μία από τις ειδήσεις που περνούν στα ψιλά. Αν και η κυβέρνηση επιχείρησε να την παρουσιάσει σαν απόδειξη ότι θέλει να νοικοκυρεψει τα οικονομικά του κράτους. Είναι η προχτεσινή εγκύκλιος προς τις νομαρχίες να περικόψουν τις δαπάνες τους κατά 10%! Κάθε χρόνο έχει την ίδια σύσταση. Το καινούριο κάθε φορά είναι πως χρόνο με το χρόνο οι δαπάνες των νομαρχιών αυξάνουν καθώς σημαντικό μέρος αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης έχει περάσει σ' αυτές. Η περικοπή είναι μπούσουλας για το σύνολο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Οι επιπτώσεις φαίνονται ένα χρόνο μετά όταν διαπιστώνεται στάση πληρωμών. Η εγκύκλιος είναι δηλωτική για την εισοδηματική πολιτική που έρχεται. Και είναι ένα ακόμα από τα στοιχεία πολιτικής στην οποία συμφωνούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική για την οποία δεν καταγράφεται καμία δημόσια αντιπαράθεση των δυο κομμάτων της αστικής τάξης, την ώρα που υποτίθεται πως τα ξίφη τους είναι μόνιμα έξω από τα θηκάρια. Πρόκειται για μια τζούφια αντιπαράθεση.

Το επιβεβαιώνει και η «στροφή» του Παπανδρέου στην οικονομία. Κάθε ανακοίνωση μέτρων που κάνει αντιγράφει τη ΝΔ, όπως ακριβώς πριν η ΝΔ αντέγραφε το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχουν τίποτα να αντιπαραθέσουν ο ένας στον άλλο γι' αυτό και ασκούνται στη μικροπολιτική.

Ισχύει στο αντίστροφο για τη ΝΔ με την κυβέρνησή της να δηλώνει, από τη μια, πως βάζει φρένο στην εκλογολογία και τα στελέχη της, από την άλλη, να φουντώνουν τα σενάρια που μιλούν για πρόωρες εκλογές για να σταματήσει η εκλογολογία. Δεν τους πιάνεις πουθενά. Εκτός κι αν τους γυρίσεις την πλάτη.

Οι «παίχτες» είναι που καθορίζουν το παιχνίδι προς λύπη όσων δε μετέχουν στο παιχνίδι. Τι δεν υπολογίζουν οι παίχτες; Τη δύναμη του λαϊκού παράγοντα όταν πάρει την κατάσταση στα χέρια του. 'Η, επειδή την υπολογίζουν, γι' αυτό παίρνουν τα μέτρα τους έγκαιρα. Γι' αυτό και η πρωινή του συγκροτήματος φροντίζει καθημερινά να απαξιεί τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ, δουλεύοντας την άποψη ότι τίποτα δεν αλλάζει, ότι πρέπει να δεχτούμε τα πράγματα ως έχουν.

Τι είναι αυτό που πρέπει να δεχτούμε ως έχει; Οτι θα βαθύνει κι άλλο η κρίση. Καμιά αντίρρηση ως προς την ανάλυση. Μόνο που εδώ χρησιμοποιείται για να περάσουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις σαν αναγκαίες. Μια άλλη ανάγνωση της ίδιας ανάλυσης μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο καπιταλισμός είναι αγιάτρευτος και άρα τα λαϊκά στρώματα έπρεπε ήδη να συγκεντρώνουν μάχιμες δυνάμεις για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που το ΚΚΕ περιγράφει ως λαϊκή οικονομία και που για την εφαρμογή του απαιτείται το λαϊκό κίνημα να διεκδικήσει για τον εαυτό του την εξουσία. Τέτοια συζήτηση, βέβαια, δεν μπορεί να βρει θέση να αναπτυχθεί στον αστικό Τύπο.

Κι εδώ η «βοήθεια από το Αμέρικα» είναι χρήσιμη. Οσο πέφτουν οι μετοχές του Ομπάμα, τόσο στον Τύπο ασχολούνται με τη φούστα της κυρίας του. Ετσι ισοφαρίζουν σε δημοσιότητα. Κατά το «φάτε μάτια ψάρια» οι άνεργοι πρέπει να αρκεστούν στο χάζι. Ελα όμως που η κοιλιά δε γεμίζει με τα μάτια...

Επιστρέφουμε, λοιπόν, στο διά ταύτα: Δεν είναι θέαμα η ζωή για να γίνεται χαράμι στις επικοινωνιακές ανάγκες του ενός ή του άλλου κόμματος της αστικής τάξης. Οσο τα αδιέξοδα του πολιτικού συστήματος εντείνονται μαζί με το βάθεμα της κρίσης, τόσο περισσότερο το λαϊκό κίνημα πρέπει να παίρνει τα μέτρα του για να μη σηκώσει κεφάλι ο αντίπαλος. Πόλεμος είναι.


ΣΤΟ ΣΒΕΡΚΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ: «Οι κατ' εξοχήν παίχτες αυτήν την περίοδο, αυτοί που λογαριάζουν ότι μπορούν να κρίνουν το παιχνίδι ή απλώς θέλουν να έχουν μια αδιατάρακτη συνέχεια στις δουλειές τους, είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες των ΜΜΕ, από τους οποίους κανείς δεν έχει αποκλειστική ενασχόληση τα ΜΜΕ (...) Συγκρότημα Λαμπράκη, συγκρότημα Μπόμπολα και όμιλοι Αλαφούζου, Βαρδινογιάννη και Κυριακού είναι οι βασικοί παίκτες και οι "βαρόνοι" των ΜΜΕ που θα δώσουν το προεκλογικό στίγμα, με εμφανείς τις διαφοροποιήσεις μεταξύ τους (...) Πάντως παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις υπάρχει ένας μέσος όρος και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι οι "βαρόνοι" των ΜΜΕ κλείνουν πλέον το μάτι στον Γιώργο Παπανδρέου χωρίς όμως να συντάσσονται πλήρως μαζί του (...) Οσοι διαθέτουν Μέσα Ενημέρωσης απολύτως συνδεδεμένα άμεσα ή έμμεσα σε μπίζνες που έχουν εξάρτηση με το γκουβέρνο δεν εγκαταλείπουν ακόμη τον Καραμανλή είτε προσβλέποντας μέχρι και την τελική ώρα να πάρουν υπογραφές για έργα και δουλειές πολλών εκατοντάδων ευρώ είτε επειδή απεργάζονται ή πιστεύουν σε μεταβατικά κυβερνητικά σχήματα - σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας - απολύτως ελεγχόμενα (...) Το ΒΗΜΑ έχει κάνει στροφή (...) Υποστηρίζει πλέον πιο ανοικτά το ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς την αυτοδυναμία αλλά αν αυτή δεν προκύψει έχει κατά νου σενάρια να προτείνει και κυρίως πρόσωπα για να παίξουν τον ρόλο του μεταβατικού πρωθυπουργού, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν» (το θέμα στο ΠΟΝΤΙΚΙ).

ΤΑ ΟΦΙΤΣΙΑ: «Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ διαπιστώνεται ότι η αντιπαράθεση γίνεται πλέον σε επίπεδο προσωπικών στρατηγικών και επιδιώξεων. Κάτι που δίνει αυτοκαταστροφική διάσταση στην κρίση που βιώνει σήμερα ο χώρος αυτός. Οι πολίτες δεν συγχωρούν εκείνους που τη στιγμή της πιο βαθιάς κρίσης που δοκιμάζει την ελληνική κοινωνία εμφανίζονται να τσακώνονται για τις καρέκλες τους και τα οφίτσια που δεν είναι καν κυβερνητικά» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟ ΠΛΑΝΟ: «Εχω πει επανειλημμένα και αυτό καταντάει κουραστικό, ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συναντηθούν τα δύο μεγάλα δημοκρατικά ρεύματα της ελληνικής κοινωνίας: του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού, σε μια συνάντηση ανοιχτή σε όσους θα το επιθυμούσαν και στη βάση της ηθικής και πολιτικής ισοτιμίας σε μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Αν δεν γίνει αυτό, βλέπω δύσκολο το μέλλον της δημοκρατικής μας προοπτικής» (ο Λ. Κύρκος στα ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΕ ΡΟΤΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ με την αντιλαϊκή πολιτική και τους εκφραστές τους

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Κίνημα» για δάνεια - επιταγές

ΕΘΝΟΣ: ΕΜΦΡΑΓΜΑ στις μετεγγραφές ΑΕΙ - ΤΕΙ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΒΑΦΤΙΣΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ το Καστελόριζο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προς βαθιά ύφεση η οικονομία

Η ΑΥΓΗ: Βαθύτερα στην ύφεση

ΤΑ ΝΕΑ: Σε 5 «δόσεις» ο εμβολιασμός για γρίπη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δάσος τσιμέντου κάνετε τον Υμηττό

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: Σε κλοιό βαρόνων Καραμανλής - Παπανδρέου

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πολιτικός καύσωνας

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΦΙΓΓΑ ο Καραμανλής για τις εξελίξεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Το Εφετείο Μονάχου απέρριψε την ένσταση Χριστοφοράκου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: SIEMENS και στην Αριστερά

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μπορεί να μην τραβάει ο Πρόεδρος

«Αδύναμο και αναξιόπιστο. Ετσι βλέπουν σήμερα τον πρόεδρο Ομπάμα κύκλοι της Ουάσιγκτον μετά την ξαφνική υποχώρησή του στο ζήτημα της ριζικής μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας (...) Η αλήθεια είναι πως (...) ο Ομπάμα χαρίζει στην ασφαλιστική βιομηχανία μια τεράστια νίκη, γράφει στο περιοδικό "Νέισον" ο Ουίλιαμ Γκράιντερ (...) "Ο Μπαράκ Ομπάμα το προκάλεσε αυτό μόνος του, για να αποσείσει τη μομφή του σοσιαλιστή", γράφει ο Γκράιντερ. "Εκανε μια άθλια συναλλαγή με τη φαρμακευτική βιομηχανία, στην οποία υποσχέθηκε πως δεν θα χρησιμοποιήσει την κυβερνητική ισχύ για να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων" (...) Υπάρχει και μια άλλη, πολύ πιο κυνική ερμηνεία γι' αυτή στάση του Ομπάμα: πως αυτό ήθελε από την αρχή, πως παρά τα ωραία λόγια ποτέ δεν είχε την πρόθεση να βάλει χέρι στη βιομηχανία της υγείας, πως αυτό που σκόπευε ήταν να κάνει μόνο δευτερεύουσες και ανώδυνες αλλαγές και να τις πουλήσει σαν "μεγάλη νίκη" (...) Δεν χρειάζεται να γίνει κανείς κυνικός για να βρει πειστήρια για όλα αυτά στη γενικότερη στάση του Ομπάμα. Η αντίδρασή του στην οικονομική κρίση αποκάλυψε τη σαφή πρόθεσή του να αποκαταστήσει την ισχύ της Γουόλ Στριτ και όχι να την αλλάξει. Η πολεμική στρατηγική του στο Αφγανιστάν παγιδεύτηκε μέσα στην εξέγερση των Ταλιμπάν. Αυτή η παγίδα μπορεί να κλείσει οριστικά, όταν οι στρατηγοί τού ανακοινώσουν ότι χρειάζονται και άλλα στρατεύματα. Και η πολιτική του στην υγεία υπαγορεύτηκε από την επιθυμία του να αποκρούσει κάθε κατηγορία πως "κοινωνικοποιεί" την περίθαλψη, όπως έκαναν κάποτε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Αλλά έχει ωραίες γάμπες η κυρία του

«Αλλο ένα ενδυματολογικό ταμπού έσπασε η Μισέλ Ομπάμα (...) κατέβηκε τις προάλλες με σορτς από τις σκάλες του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One (...) Καμία πρώτη κυρία δεν είχε αποτολμήσει τέτοια εμφάνιση στην ιστορία των ΗΠΑ. Το "Ηuffington Ρost" οργάνωσε και σχετική δημοσκόπηση, στην οποία οι χρήστες ενέκριναν "πανηγυρικά και ανεπιφύλακτα", με 57%, την απόφαση της Μισέλ (...) βρίσκεται στους αντίποδες του συζύγου της, ο οποίος βλέπει τα ποσοστά δημοτικότητάς του να φθείρονται μέσα στις μυλόπετρες της καθημερινότητας» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ