ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΛΠΕ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Σκοτώθηκε 28χρονος εργάτης

Πρόκειται για τον 7ο νεκρό εργάτη από τις αρχές του μήνα. Σε ανυποχώρητη πάλη ενάντια στην πολιτική που «γεννά» τα εργατικά «ατυχήματα» καλεί η ΚΟ Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Μόλις στα 28 του χρόνια και με ενάμιση χρόνο εργαζόμενος στα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων στον Ασπρόπυργο ο Παναγιώτης Λίγκος έχασε χτες τη ζωή του, λίγη μόνο ώρα αφού είχε πάει για δουλειά. Πρόκειται για τον 7ο νεκρό εργάτη μόνο από τις αρχές του μήνα, ενώ από το Γενάρη του 2009 έχουν καταγραφεί 142 θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα».

Το 28χρονο παλικάρι, χειριστής παραγωγής στις εγκαταστάσεις, είχε ανέβει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πατάρι (στη Μονάδα 210) με βάνες που ανοίγουν και κλείνουν την είσοδο νερού που πηγαίνει για αφαλάτωση. Στις 8.30 το πρωί έχασε τη ζωή του πέφτοντας στο κενό από ύψος περίπου 5 μέτρων από άγνωστη - μέχρι χτες τουλάχιστον - αιτία και βρήκε ακαριαίο θάνατο. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Στο χώρο του δυστυχήματος βρέθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και αστυνομία για να εξετάσουν τα αίτια.

«Τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν ανατραπεί η πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν. Τα κόμματα αυτά (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και οι εκφραστές τους στα σωματεία συντάσσονται με τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και όχι των εργαζομένων. Δική μας υπόθεση είναι η ανατροπή τους» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Πετρελαίων της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ. «Για να διαπιστώσουμε ότι κάτι δεν πάει καλά, δε χρειάζεται να ανατρέξουμε στο 1992 και τους 15 νεκρούς της Πετρόλα. Αρκεί να θυμηθούμε μερικά μόνο περιστατικά τον τελευταίο χρόνο: τον 60χρονο χειριστή πλωτού γερανού που σκοτώθηκε στη νησίδα των ΕΛΠΕ στη Θεσ/κη, τη θραύση του βραχίονα φόρτωσης στο λιμάνι της πρώην Πετρόλα και την επακόλουθη διαρροή καυσίμων, την πρόσκρουση του ρυμουλκού στην προβλήτα νο.2 της Ελευσίνας» τονίζει η ΚΟ.

«Μπορεί η εργοδοσία να μιλάει για "Πολιτική Ασφαλείας" και "Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη", βλέπει όμως τους εργαζόμενους σαν απλούς αριθμούς που θα αυξήσουν την κερδοφορία της. Στο χώρο της εργασίας τα πράγματα δεν είναι ούτε τόσο απλά, ούτε τόσο εύκολα. Εκεί υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς με ατέλειωτα 12ωρα υπερωριών. Επειδή όμως οι κανονικές προσλήψεις κοστίζουν ακριβότερα και οδηγούν στη μείωση των κερδών τους, η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό αντικαθίσταται με το συνεχές πήγαινε έλα απροσδιόριστου αριθμού "φτηνών" εργαζομένων σε εργολάβους που θα προκαλέσουν σίγουρα και νέα εργατικά εγκλήματα» υπογραμμίζει και καλεί τους εργάτες να παλέψουν για κάλυψη όλων των θέσεων με μόνιμο προσωπικό, κατάργηση της εργολαβοποίησης, 5ημερο, 8ωρο, κατάργηση των «12ωρων» κλπ.

Το θανατηφόρο «ατύχημα» καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Η οργάνωση είναι η δύναμη των εργαζομένων

Στην «Hellas on Line» (HOL) περιόδευσε χτες το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚNΕ

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους της HOL
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους της HOL
Περίπου 600 εργαζόμενοι δουλεύουν «χωρίς ανάσα», με μισθούς πείνας, «χτυπούν» υπερωρίες που δεν πληρώνονται ή αναγκάζονται να τις κάνουν ... «εθελοντικά», φοβούνται να πουν έστω κι ένα «γειά σου». Είναι η εικόνα που κυριαρχεί στην «HELLAS ON LINE», στους εργαζόμενους της οποίας βρέθηκε κοντά, στο πλαίσιο χτεσινής περιοδείας, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Γ. Πρωτούλης κάλεσε τους εργαζόμενους «να μην υποκύψουν στο καλλιεργούμενο κλίμα τρομοκρατίας που δυναμώνει και στο χώρο της τηλεπικοινωνίας. Θέλουν να μείνουν οι εργαζόμενοι ασυνδικάλιστοι, ανοργάνωτοι, για να μην ακολουθήσουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το δυνάμωμα του εργατικού συνδικαλιστικού ταξικού κινήματος. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την κατάσταση, που σκόπιμα συνδυάζεται με κλίμα μοιρολατρίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας», υπογράμμισε.

Και επειδή «οι εργοδότες οργανώνονται και μάλιστα "σφιχτά" και ταξικά προσανατολισμένοι», ο Γ. Πρωτούλης ανέδειξε την αναγκαιότητα «να οργανωθείτε. Να δυναμώσετε την αλληλεγγύη σας όχι μόνο στους απολυμένους συνδικαλιστές, αλλά απέναντι συνολικά στους συνάδελφούς σας που πλήττονται είτε με απλήρωτες υπερωρίες, είτε με την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Γιατί εφαρμόζουν την τακτική του Κύκλωπα, που έλεγε στον καθένα από τους συντρόφους του Οδυσσέα ότι θα τους φάει τελευταίους και γλίτωσαν όσοι άρπαξαν το δόρυ και του έβγαλαν το μάτι», είπε χαρακτηριστικά. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν «ποιος με εκφράζει και ποιος όχι. Ποιος με κοροϊδεύει και ποιος είναι δίπλα μου. Να κάνετε πολιτική επιλογή υπέρ του ΚΚΕ. Τους κομμουνιστές τους βλέπετε δίπλα σας, στη δουλειά σας. Να κάνετε πολιτική επιλογή υπέρ του αγώνα σας. Για τις ανάγκες σας, τη ζωή σας, το δικαίωμα στη δουλειά».

ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ανακληθεί τώρα η απόλυση

Μήνυση για συκοφάντηση κατέθεσε στην υπάλληλο που απέλυσε και κατέφυγε στο σωματείο της η διοίκηση των καταστημάτων «FENA»

Tην τρομοκρατική απόλυση της εμποροϋπαλλήλου Αν. Σταυροπούλου, και τις μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας στα καταστήματα της ΦANNY AE (γνωστά ως «FENA») κατήγγειλε με παράσταση διαμαρτυρίας και δυναμική εξόρμηση έξω από το υποκατάστημα στην Καλαμαριά η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ.

Δυνάμεις του σωματείου και του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του «FENA» με πανό και σημαίες, καλώντας τους εμποροϋπαλλήλους να οργανωθούν και να αντισταθούν στην τρομοκρατία. Η τακτική της εργοδοσίας να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους έφτασε μέχρι το σημείο να στείλει εξώδικο στην απολυμένη, προχωρώντας σε μήνυση για συκοφαντία και κατηγορώντας την για διακοπή του διαλόγου με τον εργοδότη μέσω της παρέμβασης του σωματείου. Θυμίζουμε ότι η Αν. Σταυροπούλου απολύθηκε αφού διεκδίκησε τα δικαιώματά της.

«Καλούμε σε αυτόν τον αγώνα όλους τους εργαζόμενους για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας, ανθρώπινο ωράριο, που να εξυπηρετεί τους καταναλωτές αλλά να είναι πραγματικά ανθρώπινο και βολικό για τους εργαζόμενους. Να σταματήσουμε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που μοιράζει στους εργαζόμενους φτώχεια κι ανεργία και μεγάλα κέρδη στις μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις», καλούσε από την ντουντούκα η πρόεδρος του Σωματείου και βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου. Σε εξόρμηση που έγινε μέσα στο κατάστημα μοιράστηκε υλικό με τα αιτήματα για «ανάκληση της απόλυσης, καταβολή του ρεπό και χορήγηση διαλείμματος, εφαρμογή προγράμματος εργασίας (8ωρο), χορήγηση εκκαθαριστικών μισθοδοσίας».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ WIND
Αμείωτη η συμπαράσταση

«Τα προηγούμενα χρόνια οι επιχειρήσεις, όπως η WIND, θησαύρισαν από την εκμετάλλευση των εργαζομένων με τη βοήθεια των νόμων της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, με αφορμή την κρίση που προκάλεσαν, προσπαθούν να χτυπήσουν ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μισθούς, ωράρια, συνδικαλιστικές ελευθερίες». Τα παραπάνω σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσης των δύο συνδικαλιστριών, καθώς μακραίνει καθημερινά η λίστα με τις ανακοινώσεις αλληλεγγύης.

Την ανάγκη να δυναμώσει η ενωμένη πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην τρομοκρατία που κυριαρχεί στους τόπους δουλειάς αναδεικνύει και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Χαρτοποιίας Αττικής, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που στρώνουν το δρόμο στην εργοδοσία για να χτυπά εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες «είναι η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αυτή που δεν ανέχεται εργατικά δικαιώματα, που θέλει εργαζόμενους τρομοκρατημένους για να εντείνει όσο μπορεί περισσότερο την εκμετάλλευσή τους».

«Η προσπάθεια της WIND θα πέσει στο κενό», υπογραμμίζει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, ξεκαθαρίζοντας: «Κάτω τα χέρια από το ταξικό κίνημα». Μήνυμα αλληλεγγύης εξέδωσε μεταξύ άλλων και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Κατατέθηκε η τροπολογία

Την τροπολογία με την οποία προβλέπεται η πρόσληψη 20.000 ανέργων στους δήμους, μέσω ΟΑΕΔ, κατέθεσε χτες το υπουργείο Εσωτερικών, υλοποιώντας σχετικό μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν μέσα στο καλοκαίρι η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ), το υπουργείο Απασχόλησης και ο ΟΑΕΔ. Θυμίζουμε ότι με την εν λόγω τροπολογία, διαιωνίζεται το καθεστώς των εργαζομένων με ημερομηνία λήξης, καθώς προβλέπεται ότι οι άνεργοι που θα προσληφθούν θα απολυθούν σε δύο χρόνια. Με τον τρόπο αυτό «επιτυγχάνεται» και ο διακαής πόθος της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ και της κυβέρνησης να μην υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης από τους εργαζόμενους μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτεί το πρόγραμμα πρόσληψης στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και τα υπόλοιπα χρήματα καταβάλλουν οι δήμοι. Σε κάθε περίπτωση, το πρόγραμμα δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 36 μήνες.

Στους δρόμους με το ΠΑΜΕ

Να λάβουν μαζικά μέρος στο πανεργατικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 5 του Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Συντριβανίου, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καλούν τους εργαζόμενους οι ταξικές δυνάμεις. Την παραμονή, 4 Σεπτέμβρη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει Συνέντευξη Τύπου, στις 12 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ