Παρουσίαση της μεγάλης μάχης του Γράμμου έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην κατασκήνωση
Φωνάζοντας αδιάκοπα συνθήματα κι ανεμίζοντας τις σημαίες τους, άκουσαν τους χαιρετισμούς του Χρήστου Γκοσλιόπουλου, δημάρχου Νεστορίου και του Δημήτρη Παπατολίδη, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (αποσπάσματά τους δημοσιεύτηκαν στο φύλλο της Κυριακής 12/7), καθώς και του Βασίλη Φυτσιλή εκ μέρους της ΠΕΑΕΑ.
Και το «ταξίδι» στις πιο λαμπρές σελίδες της Ιστορίας του λαϊκού κινήματος ξεκίνησε με την παρουσίαση - μέσα από διαφάνειες και χάρτες - της μεγάλης μάχης του Γράμμου, που έγινε το καλοκαίρι του 1948, με μια αναλυτική καταγραφή της γραμμής του μετώπου και των δυνάμεων που αναμετρήθηκαν. «Αυτό το βουνό δε χαρίζεται σε κανέναν. Τούτο το βουνό πριν απ' όλα είναι το βουνό των μαχητών του ΔΣΕ», είπε ο Θ. Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη», παρουσιάζοντας τα γεγονότα. Αναφέρθηκε στον αγώνα του λαού, που, με το όπλο στο χέρι και καθοδηγητή το ΚΚΕ, κέρδισε τη λευτεριά από τους κατακτητές, μα δεν τη χάρηκε ποτέ, γιατί βρέθηκε αντιμέτωπος με τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τις εξορίες, τις δολοφονίες των αγωνιστών από τα όργανα της αστικής τάξης. «Αυτός ο λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με το δίλημμα "υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση", "τις αλυσίδες ή τα όπλα"... Και επέλεξε»!
«Ποτέ τόσο λίγοι άοπλοι και πεινασμένοι δεν πολέμησαν εναντίον τόσων πολλών πάνοπλων, χορτάτων και διασυνδεδεμένων με ποταμούς εφοδίων», υπενθύμισε ο ομιλητής, παρουσιάζοντας τη δυσαναλογία δυνάμεων ανάμεσα στο ΔΣΕ και τον τακτικό στρατό.
Η παρουσίαση των μαχών συνοδευόταν από προβολή με χάρτες της διάταξης των δυνάμεων του ΔΣΕ και του εχθρού, αλλά και φωτογραφίες που βοηθούσαν τους νέους της ΚΝΕ να αντιληφθούν το μέγεθος και τον ηρωισμό αυτής της μάχης. Από την παρουσίαση δεν έλειψαν και οι αναφορές στις σύγχρονες εξορμήσεις του ΚΚΕ στις ίδιες αυτές κορφές, στα πεδία των μαχών, στις γραμμές του μετώπου.
Κάθε γωνιά της κατασκήνωσης κι ένα σύνθημα, ένα αγωνιστικό κάλεσμα...
Το ενδιαφέρον των κατασκηνωτών συγκέντρωσε και η έκθεση με τους χάρτες από τα πεδία των μαχών |
Ο χώρος έτσι διαμορφωμένος, ώστε σε κάθε βήμα οι επισκέπτες να γνωρίζουν και κάποια στοιχεία για τον αγώνα του ΔΣΕ. Μπαίνοντας στο κάμπινγκ, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν την έκθεση με χάρτες από τις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ στις κορφές του Γράμμου. Εκεί παρουσιαζόταν το σχέδιο «ΚΟΡΩΝΙΣ» του μοναρχοφασιστικού στρατού, που στόχο είχε μέσα σε μία, το πολύ δύο βδομάδες να ...ξεμπερδέψει με τους «κομμουνιστοσυμμορίτες». Σε αυτή την επιχείρηση ο ΔΣΕ όχι μόνο κράτησε τον αστικό στρατό καθηλωμένο επί 75 μέρες, αλλά, επιπλέον, το βράδυ 20 προς 21 Αυγούστου 1948, προχώρησε σε έναν εκπληκτικό στρατηγικό ελιγμό, διασπώντας το μέτωπο του εχθρού και προχώρησε στα μετόπισθεν, στο Βίτσι.
Στην κεντρική εξέδρα, το πανό στην «πλάτη» δίνει το στίγμα: «Στα βήματα του ΔΣΕ συνεχίζουμε ...Σοσιαλισμός: Η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα». Και, στον ίδιο χώρο, ένα ακόμη πανό: «Το ΚΚΕ δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό δεν υπογράφει», με τη μορφή του Ν. Μπελογιάννη.
Προχωρώντας στο χώρο, ένα - ένα μικρά ταμπλό δίνουν το στίγμα του Διημέρου. Μια φωτογραφία ενός αντάρτη και η λεζάντα: «Τη γνώμη σου έπραξες... Στους ανθρώπους χαρίστηκες πέρα απ' το μέτρο ...Συνεχίζουμε». Οι νέοι μέσα απ' τα ταμπλό είχαν τη δυνατότητα να βαδίσουν «στα βήματα του ΔΣΕ κόντρα στον ιμπεριαλισμό». Ξεκινώντας απ' το Δεκέμβρη του '44 και την απόπειρα της αστικής τάξης «να τσακίσει κάθε πνεύμα αντίστασης, κάθε προσπάθεια δικαίωσης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα», το λαϊκό κίνημα εκείνων των χρόνων «βρέθηκε μπροστά στο δίλημμα: Υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση».
«Οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ ξεπέρασαν και τα όρια του λαϊκού μύθου. Ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα». Και συνεχίζοντας το μικρό οδοιπορικό, σημειώνεται: «Ο αγώνας του ΔΣΕ ήταν αντιιμπεριαλιστικός και διεθνιστικός». Και καταλήγουμε: «90 χρόνια μετά: Οι αντεπαναστατικές ανατροπές των χρόνων 1989-91 δεν ακυρώνουν το χαρακτήρα της εποχής μας, την εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό»...
Από αυτά τα συνθήματα, τα μηνύματα, από αυτή τη δύναμη γέμιζε και στολιζόταν ο χώρος της κατασκήνωσης του 18ου Αντιιμπεριαλιστικού Διήμερου της ΚΝΕ στο Νεστόριο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, περπατώντας ώρες μέσα απ' τα μονοπάτια των βουνών και μέχρι τη «γυμνή κορφή» (σ.σ.: Γκόλιο σημαίνει γυμνή κορφή), η ομάδα των κομμουνιστών φτάνει στο πιο ψηλό σημείο και τοποθετεί μια μαρμάρινη πλάκα που κοσμείται από το σκίτσο του Μπελογιάννη που είχε φτιάξει ο Π. Πικάσο, στη διάρκεια της δίκης του και γράφει: «Κορυφή Νίκος Μπελογιάννης. Εδώ τραυματίστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης στη μεγάλη μάχη του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948».
Για τέσσερις και πλέον ώρες, το βράδυ του Σαββάτου, τραγουδούσαν και χόρευαν με τις μουσικές από το συγκρότημα του Αγάθωνα. «Τον έχουμε ζήσει πολλές φορές τον παλμό της νεολαίας της ΚΝΕ και στα Φεστιβάλ της αλλά και σ' αυτά τα ωραία ιστορικά μέρη. Είναι ένα κοινό πρόθυμο να διασκεδάσει από το πρώτο τραγούδι...», είπε χαρακτηριστικά ο Αγάθωνας γι' αυτό το μεγάλο γλέντι.
Το μεσημέρι της Κυριακής, οι Οργανώσεις Πελοποννήσου, Βόρειας και Βορειοδυτικής Ελλάδας, μετά την κεντρική εκδήλωση στην πλατεία του Κεφαλοχωρίου (Λυκόραχη), πήραν συντεταγμένα την ανηφόρα για το μνημείο, για να καταθέσουν ένα στεφάνι, λίγα λουλούδια, να υψώσουν και πάλι τις γροθιές, να πουν: Συνεχίζουμε!..
Με τους μαχητές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ, που παραμένουν στη ζωή και στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έσμιξαν το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής οι χιλιάδες νέοι. Αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣΕ ήρθαν στην κατασκήνωση και μετέφεραν τον αγωνιστικό χαιρετισμό των συμμαχητών τους. «Οι μαχητές του Γράμμου δεν λύγισαν ποτέ δόξα και τιμή στο ΔΣΕ», «ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», τους υποδέχθηκαν οι νεολαίοι φωνάζοντας συνθήματα.
Εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απευθύνθηκε στους νεολαίους ο Βασίλης Φυτσιλής, μ' ένα ποίημα που έγραψε ειδικά για τη συνάντηση και το αφιέρωσε στα... «παλικαρόπουλα της ΚΝΕ και της ΕΠΟΝ εγγόνια», όπως αποκάλεσε τα νιάτα της ΚΝΕ.
Από τη δοκιμασία των προκριματικών στους αγώνες μπάσκετ, πέρασαν σχεδόν όλες οι Οργανώσεις. Ο τελικός δόθηκε ανάμεσα στην Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης και την Οργάνωση Πόλης Αθήνας. Η υπεροχή των νικητών ήταν εμφανής σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και η οργάνωση της Θεσσαλονίκης αναγνώρισε τη δίκαιη ήττα της...