ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ E-SHOP
Εργάτες - λάστιχο στις εργοδοτικές αξιώσεις
  • Ακόμα και σε άμεση ενημέρωση για κάθε μεταβολή της προσωπικής τους κατάστασης υποχρεώνει τους εργαζόμενους η εργοδοσία
  • Ενώ οι εργαζόμενοι υπογράφουν ατομικές συμβάσεις ομηρίας, η εταιρεία δηλώνει αύξηση των κερδών της για το 2009 κατά 35%

Εργαζόμενους - ομήρους στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» θέλει το κεφάλαιο
Εργαζόμενους - ομήρους στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» θέλει το κεφάλαιο
Σκλάβους στη δούλεψή της, σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, θέλει τους εργαζόμενους η εργοδοσία της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών «E - shop.gr». Με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας που τους υποχρεώνει να υπογράψουν, «πετά» στο καλάθι των αχρήστων, ακόμα και την υφιστάμενη εργατική νομοθεσία και επιβάλλει καθεστώς άγριας και στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία έχει έδρα στο Χαλάνδρι Αττικής και απασχολεί περισσότερους από 400 εργαζόμενους στα 61 καταστήματα που διατηρεί σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους κατάπτυστους όρους των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η εργοδοσία, πλήρως αποθρασυμένη από την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και τις νέες αντεργατικές μεθοδεύσεις της ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους, ως σύγχρονους δούλους χωρίς δικαιώματα κι ανάγκες, να ελέγχει και να καθορίζει την προσωπική ζωή τους, να τους «δανείζει» σε άλλες εταιρείες, να τους μετακινεί σε άλλες πόλεις, ν' αποφασίζει πόσες ώρες και πότε θα δουλέψουν, όποτε, όπως και όσο αυτή θέλει, χωρίς, μάλιστα, να πληρώνει για την υπερωριακή εργασία, για την εργασία τις νυχτερινές ώρες, τις Κυριακές και τις αργίες.

Στα χνάρια της MIG

Συγκεκριμένα η ατομική σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο εργαζόμενος:

  • «... δεν υπάγεται στις περί χρονικών ορίων διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας (κυρίως υπερωριακή εργασία, εργασία κατά τις νυχτερινές ώρες, εργασία τις Κυριακές και τις αργίες). Για τις εργασίες αυτές, ο εργαζόμενος παραιτείται και ρητά από κάθε τυχόν αξίωση ή αμοιβή». Δηλαδή, αυξάνεται ακόμα περισσότερο ο απλήρωτος χρόνος εργασίας. Η εργοδοσία μπορεί ν' αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες, νύχτες και αργίες τζάμπα και όποτε αυτή θέλει.
  • «... υποχρεούται, επίσης, να προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε θυγατρικές εταιρείες ή εταιρείες που συμμετέχει ή συνεργάζεται η εδώ συμβαλλόμενη εταιρεία εφ' όσον τούτο του υποδειχτεί». Ως σύγχρονοι δούλοι, δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα «δανείζονται» σε οποιαδήποτε εταιρεία, σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, αν το αποφασίσει η εργοδοσία.
  • «...η εταιρεία δικαιούται να μεταθέτει οριστικά ή πρόσκαιρα τον εργαζόμενο σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα ή υπηρεσία εντός του ίδιου νομού ή εκτός αυτού, κατά την κρίσιν της χωρίς τούτο να μπορεί να θεωρηθεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Αρνηση του εργαζόμενου να μετακινηθεί θεωρείται παραβίαση των όρων της παρούσης και των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από αυτήν και συνεπάγεται λύση της παρούσης συμβάσεως υπό υπαιτιότητα του εργαζόμενου (παραίτηση)». Αν ο εργαζόμενος αρνηθεί οποιαδήποτε μετάθεση, η εργοδοσία του επιβάλλει να παραιτηθεί για να φύγει χωρίς αποζημίωση.

Το αποκορύφωμα όμως είναι το εξής: Ο εργαζόμενος «... υποχρεούται να ενημερώνει την εταιρεία για κάθε μεταβολή της προσωπικής του καταστάσεως»! Η εργοδοσία προκλητικά αξιώνει να είναι ενήμερη ακόμα και για κάθε ζήτημα που αφορά την προσωπική ζωή του εργαζόμενου, παραβιάζοντας τις ατομικές ελευθερίες και «κουρελιάζοντας» την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Γιατί; Επειδή «μεταβολές που συνεπάγονται οικονομικές απολαβές δημιουργούν υποχρέωση της εταιρείας μετά την αντίστοιχη γνωστοποίηση της μεταβολής». Για την εργοδοσία π.χ. η δημιουργία οικογένειας, η απόκτηση παιδιών κτλ. συνεπάγεται κόστος. Οπως αντίστοιχα «κόστος» αποτελεί για το κεφάλαιο π.χ. ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να αποκτήσει ο εργαζόμενος, μειώνοντας την αποδοτικότητά του, εμποδίζοντας την εντατικοποίηση που θέλει να επιβάλλει μια εταιρεία κτλ.

Η σύμβαση προβλέπει ότι στο κύριο κομμάτι του μισθού θα περιλαμβάνει επιδόματα όπως αυτά του γάμου, παιδιών, πολυετίας κτλ. και «επιδόματα ή άλλες πρόσθετες παροχές τις οποίες τυχόν δικαιούται ο εργαζόμενος συμψηφίζονται με τις ανώτερες των νομίμων που κάθε φορά καταβάλλονται εις αυτόν (σ.σ. τον εργαζόμενο) και ουδεμία αυτοτελή αξίωση δημιουργούν για τον εργαζόμενο». Διευκρινίζεται ωστόσο ότι «παροχές πέραν των εδώ αναφερόμενων δίδονται εξ ελευθεριότητας και η εταιρεία δικαιούται οποτεδήποτε να σταματήσει ή να τροποποιήσει την αντίστοιχη παροχή μονομερώς». Σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις και αφού κατεδαφίζει εργατικές κατακτήσεις αιώνων, η εργοδοσία εμφανίζεται να δίνει «παραπάνω από τα νόμιμα», τα οποία ωστόσο όποτε θέλει θα παίρνει πίσω.

Η εργοδοσία καυχιέται για την κερδοφορία της

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι εργαζόμενοι βιώνουν καθεστώς εργασιακής γαλέρας, τα κέρδη που αποκομίζει η εργοδοσία από την εκμετάλλευσή τους, αυξάνουν συνεχώς. Μάλιστα, στην επίσημη ιστοσελίδα της η εταιρεία καυχιέται για τα κέρδη που έχει. «Το 2008 η εταιρεία - αναφέρει - πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 112 εκ. ευρώ και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 400 υπαλλήλους. Ο ρυθμός ανάπτυξης του 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έφτασε το +55% ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2009 και εν μέσω οικονομικής κρίσης, αγγίζει το +35%».

Το μυστικό της κερδοφορίας βρίσκεται στην ομηρία των εργαζομένων...

ΠΑΜΕ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ξεκινούν σήμερα οι αγωνιστικές παρεμβάσεις

Με στόχο την ενημέρωση και την οργάνωση της πάλης ενάντια στις πρόσφατες αντεργατικές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ, το ΠΑΜΕ, σε συνεργασία με μαζικούς φορείς, βάζει σε εφαρμογή συγκεκριμένο σχέδιο για το πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και κατοικίας των εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, σήμερα, στις 10 το πρωί, οργανώνονται αγωνιστικές παρεμβάσεις στους εξής χώρους δουλειάς:

  • Σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στην Πατησίων.
  • Σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στην Καλλιθέα.
  • Στα καταστήματα «ΤΖΑΜΠΟ» στις περιοχές Αλίμου και Θηβών.
  • Σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΦΟΥΡ» στους Αμπελόκηπους.
  • Σούπερ μάρκετ «ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ» στον Περισσό.

Επιπλέον, το ΠΑΜΕ και μαζικοί φορείς διοργανώνουν συγκεντρώσεις στο Μαρούσι στις 14 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα (θυμίζουμε ότι με πρόσφατη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο επιχειρεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και, ταυτόχρονα, προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων του δήμου), και στον Ταύρο στις 15 Ιούλη, στις 7 το απόγευμα.

Η προσπάθεια για κατάργηση της αργίας της Κυριακής και της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων αποτελεί πάγιο και διαρκή στόχο του κεφαλαίου για την αύξηση της κερδοφορίας του. Συμμάχους για την υλοποίηση αυτού του στόχου το κεφάλαιο έχει τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, που με τους νόμους έχουν ήδη επιβάλει την απελευθέρωση του ωραρίου και των εργασιακών σχέσεων. Συμμάχους του το κεφάλαιο έχει και τις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, καθώς και τους δημάρχους και τους νομάρχες, στελέχη των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που έβαλαν και βάζουν πλάτη για το παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, διευκολύνοντας στην υλοποίηση των επιδιώξεων του κεφαλαίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Οργανώνουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Πλατιά σύσκεψη οργανώνει την ερχόμενη Τρίτη, 14 Ιούλη, στις 8 το βράδυ (Κάνιγγος 27), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, σε συνεργασία με τα διοικητικά συμβούλια των Ενώσεων της Αθήνας και του Πειραιά. Στη σύσκεψη θα γίνει εκτίμηση των μέχρι σήμερα κινητοποιήσεων του κλάδου και θα αποφασιστεί η παραπέρα πορεία διεκδίκησης με βάση και την πρόταση που θα έχει καταθέσει μέχρι τότε ο ΣΕΒ, όπως δεσμεύτηκε, για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία χαιρετίζει τους λογιστές, τις λογίστριες και τους βοηθούς που πήραν συντονισμένα μέρος στην 24ωρη απεργία του κλάδου στις 8 του μήνα μαζί με τους Οικοδόμους και τους Εργαζόμενους στο Γάλα, στα Τρόφιμα και τα Ποτά. Οπως υπογραμμίζει, δόθηκε μια μαζική και συντονισμένη μάχη για την υπογραφή των ΣΣΕ, ενάντια στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και τη γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ