ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Επιτακτικός ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης

Ειδικό βάρος αποκτά η σύσκεψη στην οποία καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας την επόμενη Τετάρτη

Την επιτακτική ανάγκη για συντονισμό της δράσης της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων, για ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ενιαία επίθεση που δέχονται από το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του, αναδεικνύει η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας. Απευθυνόμενη σε Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, γυναικείες Οργανώσεις, οργανώσεις Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων τούς καλεί σε μεγάλη σύσκεψη για την ανάπτυξης κοινής δράσης ενάντια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση. Η σύσκεψη θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιούλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Μιλώντας σήμερα στον «Ρ», ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και μέλος της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας, εξηγεί τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας και το δρόμο που οι ταξικές δυνάμεις επιδιώκουν να ανοίξουν ώστε, η υπεράσπιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών να αποτελέσει πυρήνα σταθερής και πλούσιας αγωνιστικής δράσης στους τόπους δουλειάς αλλά και τις λαϊκές συνοικίες.

* * *

-- Οι ταξικές δυνάμεις προειδοποιούν εδώ και καιρό για την ένταση της επίθεσης και τις νέες αντεργατικές αποφάσεις που προωθούνται σε Υγεία - Πρόνοια - Ασφάλιση. Σε τι έρχεται να συμβάλει η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων;

Γ. Τ.: Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκφραστές παίρνουν μέτρα, με στόχο να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες ακόμη πιο ευνοϊκές για μεγαλύτερα κέρδη. Οι ταξικές δυνάμεις προειδοποίησαν για την όξυνση της επίθεσης του κεφαλαίου, γιατί γνωρίζουμε ότι το κεφάλαιο θρέφεται από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι ενιαία και αφορά όλες τις πλευρές της ζωής τους. Η απάντηση σ' αυτήν την επίθεση πρέπει να είναι ενιαία. Από όλους τους εργαζόμενους. Απαιτείται συντονισμός της πάλης όλων των τμημάτων της εργατικής τάξης με το πλαίσιο πάλης που θέτει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ο συντονισμός, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκρουστεί η επίθεση, για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, για να περάσει το εργατικό λαϊκό κίνημα στην αντεπίθεση.

Αυτό το στόχο έχει η σύσκεψη που καλεί στις 22 Ιούλη η Ομοσπονδία των Οικοδόμων. Να σχεδιάσουμε τον αγώνα μας, να συντονίσουμε τα βήματά μας, να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

-- Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Υγείας και της Πρόνοιας μαρτυρούν ότι το κεφάλαιο αντιμετωπίζει τομείς κρίσιμους για την ποιότητα ζωής συνολικά της λαϊκής οικογένειας ως τομείς επιχειρηματικής δράσης και κερδοφορίας. Η πρόσκληση απευθύνεται σε σωματεία, αλλά και άλλους μαζικούς φορείς, οργανώσεις επαγγελματιών κτλ.

Γ.Τ.: Οι εργαζόμενοι, τα μικρομεσαία στρώματα, η φτωχή αγροτιά, πλήττονται από την εγκληματική δράση του κεφαλαίου. Ολοι έχουν τον ίδιο αντίπαλο. Τα μονοπώλια, την πολιτική του κεφαλαίου που μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους. Ιδιαίτερα σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης γίνεται ξεκάθαρο, ότι όσο θα εφαρμόζεται η πολιτική που ευνοεί τα μονοπώλια, οι εργαζόμενοι, τα μικρομεσαία στρώματα δεν πρόκειται να δουν άσπρη μέρα.

Εδώ προκύπτουν και τα καθήκοντα του κοινού αγώνα. Η διέξοδος που πρέπει να ακολουθήσουν εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι για να μην πληρώσουν τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Στο προσκήνιο να μπουν η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, η οικοδόμηση άλλου τύπου κοινωνίας και οικονομίας, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Αυτός ο δρόμος θα φέρει αποτελέσματα. Ο,τι κατακτήσεις υπήρξαν ήταν αποτέλεσμα σκληρών ταξικών αγώνων.

-- Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων των ταξικών δυνάμεων σε τόπους δουλειάς αλλά και εργατογειτονιές. Τι πρωτοβουλίες και δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν για την ενημέρωση και οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες;

Γ. Τ.: Οι πρωτοβουλίες και η δράση για την οργάνωση των εργαζομένων, για την κατανόηση της αναγκαιότητας όλο και περισσότεροι να βρεθούν στο δρόμο του αγώνα δίπλα στα ταξικά συνδικάτα, πρέπει να εκφράζονται σε δύο επίπεδα:

Α) Οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, οικοδόμηση σωματειακών επιτροπών που θα ενημερώνουν τους εργαζόμενους για το πλαίσιο πάλης, τις αιτίες των προβλημάτων. Που θα παλεύουν για την επίλυση των προβλημάτων που εκφράζονται στους τόπους δουλειάς, αλλά θα δείχνουν και την προοπτική για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε όλα τα επίπεδα και την εξουσία.

Β) Στην ενημέρωση των εργαζομένων στον τόπο που κατοικούν και στην κινητοποίησή τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα. Στο συντονισμό της πάλης με εργαζόμενους άλλων κλάδων.

Για παράδειγμα, το πρόβλημα της ανεργίας στους οικοδόμους είναι μεγάλο και θα οξυνθεί περισσότερο. Χρειάζεται να γίνει πλατιά ενημέρωση για το πλαίσιο πάλης και κινητοποιήσεις ανέργων και εργαζομένων που θα διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας, ανακούφισης των ανέργων, κόντρα στην πολιτική που χρηματοδοτεί τους εργοδότες με λεφτά των εργαζομένων. Οι μορφές πάλης που θα επιλέξουμε θα ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο του αγώνα και θα βοηθούν να συνειδητοποιείται ότι μόνο ο συλλογικός ταξικός αγώνας μπορεί να φέρει λύσεις.


Α. Μ.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Κρίσιμη αναμέτρηση με τα μονοπώλια

Η νίκη των εργαζομένων του κλάδου θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης τονίζει το ΠΑΜΕ, που καλεί σε έμπρακτη συμπαράσταση στους απεργούς

Μια κρίσιμη απεργιακή μάχη ενάντια στα μονοπώλια δίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιούλη, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2009 με βάση το πλαίσιο διεκδίκησης που προβάλλει η ταξική Ομοσπονδία στον κλάδο. Πρόκειται για μια κρίσιμη αναμέτρηση ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που, με πρόσχημα την κρίση, οι επιχειρηματίες στον κλάδο αλλά και γενικότερα επιδιώκουν καίριο χτύπημα τόσο στις κλαδικές ΣΣΕ όσο και συνολικά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία - μέλη που συσπειρώνονται στη γραμμή της, παλεύουν μέχρι τελευταία στιγμή ώστε το μήνυμα της απεργίας και η σημασία της επιτυχίας της να φτάσει παντού, σε κάθε χώρο δουλειάς σε όλη την χώρα, να γίνει υπόθεση και του τελευταίου εργαζόμενου. Οι καθημερινές εξορμήσεις καταγράφουν ήδη τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, που ενισχύει άλλωστε η επιτυχία και της απεργίας στις 8 Ιούλη. Σ' αυτή τη βάση η κλαδική Ομοσπονδία θα προσέλθει και στη μεθαυριανή συνάντηση που έχει οριστεί με το ΣΕΒ.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, όλο το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία. Να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές φρουρές - όπως έμπρακτα συμμετείχαν και περιφρούρησαν μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου την απεργία στις 8 του Ιούλη - έξω από τις πύλες των εργοστασίων σε όλη την Ελλάδα στις 23 του Ιούλη γιατί, όπως υπογραμμίζει, «η νίκη των εργαζομένων στον κλάδο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων και η υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης Εργασίας είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων της χώρας μας».

Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) με ανακοίνωσή της χαιρετίζει τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ. Δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Οπως υπογραμμίζει, «είναι ανάγκη σήμερα, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων απέναντι στους εργοδότες και το κεφάλαιο, που επιδιώκουν να συνεχίσει η κερδοφορία τους, ρίχνοντας τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους». Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν το μέτωπο της μαχητικής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του κλάδου.

Στη μάχη και οι λογιστές

Την ίδια μέρα η Ομοσπονδία Λογιστών κλιμακώνοντας τον αγώνα της για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ διοργανώνει συλλαλητήριο και καλεί τον κλάδο σε μαζική συμμετοχή. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έχει οριστεί συγκέντρωση στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27) και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ. Θετικά είναι τα μηνύματα για την αγωνιστική κλιμάκωση και διεκδίκηση για την υπογραφή ΣΣΕ με βάση το πλαίσιο της Ομοσπονδίας, που έρχονται από τους χώρους δουλειάς, όπου οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο περιόδευσαν όλη την προηγούμενη βδομάδα. Οι περιοδείες συνεχίζονται και όλες τις επόμενες μέρες μέχρι και την κινητοποίηση του κλάδου.


Γ. Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ