ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Γκανάς)
ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Γκανάς)
ΦΩΤ.

Στις 16 Ιουλίου συμπληρώνονται 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πιστός οπαδός του ΚΚΕ, ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ.

Στην άσβεστη μνήμη του η αδελφή του Μαριγούλα, η γυναίκα του Γιαννίτσα και οι κόρες του: Παναγιώτα και Βασιλική, προσφέρουν, μέσω ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ το ποσό των 200 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ γεννήθηκε στη Μοσιά Κορινθίας. Γόνος μεσαίας αγροτικής οικογένειας. Το 1935 μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων. Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν ανθυπολοχαγός. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο ως διοικητής λόχου. Τραυματίστηκε στο Αργυρόκαστρο. Τιμήθηκε με χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Στη γερμανοϊταλική κατοχή, με το βαθμό υπολοχαγού, συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ Αθήνας. Αργότερα, βγήκε στο αντάρτικο. Τοποθετήθηκε καπετάνιος και εκπαιδευτής στη Σχολή Αξιωματικών. Μετά τη Βάρκιζα, φυλακίστηκε. Καταδικάστηκε σε θάνατο με τον Α.Ν. 375 της Μεταξικής δικτατορίας, για Κατασκοπεία. Κατάφερε να δραπετεύσει. Βγήκε ξανά στο βουνό, στο ΔΣΕ, και τοποθετήθηκε επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ(Κλιμάκιο Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας), του ΔΣΕ. Ονομάστηκε από την Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση του Βουνού, Συνταγματάρχης.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, βρέθηκε στην Τασκένδη, πολιτικός πρόσφυγας. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός. Ο ίδιος, η σύζυγός του και οι κόρες του επέστρεψαν στην πατρίδα επιστήμονες, μέ όλη τη θέληση να προσφέρουν τις γνώσεις τους στο συμφέρον της πατρίδας. Εδώ στην πατρίδα, με όλη του τη θέληση από την πρώτη μέρα που ήρθε, ανέλαβε πρόεδρος του ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων και μέλος του ΚΣ του Συλλόγου, που τότε πάλευε για επαναπατρισμό χωρίς εξαίρεση όλων των πολιτικών προσφύγων. Χρειάστηκε να τρέχει σ' όλη, σχεδόν, την Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την επίλυση των προβλημάτων του ελεύθερου επαναπατρισμού, αλλά και για την εγκατάσταση όσων επέστρεφαν στην πατρίδα, με σκοπό να αποσπάσει κάτι από τους κυβερνώντες που, δυστυχώς, παίζανε και παίζουν το ρόλο του αδιάφορου. Πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις για τη λύση των προβλημάτων των πολιτικών προσφύγων.

ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Αυτές τις μέρες κλείνουν 4 χρόνια που έφυγε από κοντά μας ο σύζυγος, πατέρας και παππούς μας.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του, Σταυρούλα, προσφέρει 60 ευρώ στο ΚΚΕ και 20 ευρώ στο περιοδικό «Εθνική Αντίσταση».

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του ΜΗΤΣΟΥ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΥ(Γκανάς) που στις 20 Ιούλη συμπληρώνονται 4 χρόνια από το θάνατό του, η αδελφή του Χαρικλειώ Δασοπούλου προσφέρει 100 ευρώ στην ΚΟΒ Λιβαδειάς του ΚΚΕ.

***

Στις 31 Ιούλη 2006 έφυγε από τη ζωή ο πολυαγαπημένος μας πατέρας και παππούς ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ - φωτεινό παράδειγμα αντίστασης.

Από 18 χρόνων εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ και στον ΕΛΑΣ πολεμώντας τους ξένους κατακτητές. Οι Πυλαιώτες θυμούνται την πάλη, σώμα με σώμα, κάτω από τα βλέμματά τους, που είχε με ένοπλους, έναν Γερμανό και ένα Μογγόλο, όπου αρχικά τους αφόπλισε και στη συνέχεια τους ξέφυγε, ενώ τον κυνηγούσαν πυροβολώντας τον.

Η ανταμοιβή του για την προσφορά του στον αντιστασιακό αγώνα από το εμφυλιοπολεμικό καθεστώς ήταν διώξεις, καταδίκες, φυλακίσεις και εξορία για πάνω από 17 χρόνια. Ομως δεν λύγισε, θυσιάζοντας τα χρόνια της νιότης του, αλλά υπερασπίστηκε αταλάντευτα με πίστη και συνέπεια τα ιδανικά του. Μέχρι το τέλος της ζωής του έδωσε όλες τις μάχες με ψηλά το κεφάλι, από τις γραμμές του ΚΚΕ και ως παλαίμαχος της Εθνικής Αντίστασης, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικίες. Αυτό που «κέρδισε» από όλους τους αγώνες του, όπως έλεγε ο ίδιος, ήταν η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός.

ΠΕΤΡΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ
Στη μνήμη του τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Πυλαίας, 150 ευρώ για το Κόμμα που είχε στην ψυχή του όλη του τη ζωή και το οποίο τον τίμησε ως τοπικό ήρωα και σύμβολο Αντίστασης και 50 ευρώ για το παράρτημα Εθνικής Αντίστασης.

***

Στη μνήμη του αγαπημένου μου παιδιού ΧΑΡΗ ΠΑΝΤΑΖΗ, που «έφυγε» πριν λίγες μέρες, προσφέρω ένα ποσό για τις ανάγκες του Κόμματος.

Τζένη Πανταζή

***

Στη μνήμη του σ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΕΝΤΟΥΛΗ που έφυγε από κοντά μας στις 11 Ιούνη, σύντροφοι από την ΚΟ Ναυπλίου προσφέρουν 100 ευρώ στη ΝΕ Αργολίδας.

***

ΦΩΤ.

Στις 17 Ιούλη συμπληρώνονται 6 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943 και αξιωματικός του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στα 1925 στο χωριό Κομνηνό Ημαθίας, από γονείς αγρότες. Το 1943 εκλέχτηκε γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού του. Κυνηγήθηκε μετά την απελευθέρωση και κατέφυγε στο συγκρότημα του Καπετάν Μαύρου. Το καλοκαίρι του 1948, στις μεγάλες μάχες του Γράμμου, πολεμώντας ως διοικητής διμοιρίας, τραυματίστηκε βαριά και έχασε το ένα χέρι του. Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, μετά, δούλεψε σε υπεύθυνη δουλειά στην ΚΟ Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων. Επέστρεψε με την οικογένειά του στην πατρίδα στα 1978. Εγκαταστάθηκε στη Βέροια και συνδέθηκε με την τοπική κομματική οργάνωση. Επίσης ήταν μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Βέροιας της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη του, η συντρόφισσά του Βούλα και τα παιδιά του Αλέξανδρος και Νίκος προσφέρουν στο ΚΚΕ 150 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Πασά Κιόσκι Βέροιας, και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

***

ΦΩΤ.

Ο σ/φος Χριστοφής Μιχάλης, μαχητής του ΔΣΕ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και αιχμαλωτιστεί. Ηταν εξόριστος της Μακρονήσου, έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1949 και προσφέρει μέσα από τις γραμμές του μέχρι σήμερα.

ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
ΗΛΙΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
Στη μνήμη της πρόωρα αδικοχαμένης κόρης τους ΚΟΥΛΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ, την οποία έχασε σε τροχαίο δυστύχημα, προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, ως πρώτη δόση, μέσω της ΝΕ Πιερίας.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του σ. ΑΛΕΚΟΥ ΣΠΥΡΟΥ , στελέχους του ΚΚΕ που έφυγε, πρόσφατα, από τη ζωή, ο Κώστας Κολυβάς (Μπερδεμπές) και η γυναίκα του Θεοδώρα προσφέρουν, μέσω ΝΕ Λευκάδας, αντί στεφάνου, 50 ευρώ στον «Ριζοσπάστη» και εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.

***

2 ΦΩΤ.

Ο Απόστολος και η Παναγιώτα Χονδρογιάννη προσφέρουν στο ΚΚΕ 500 ευρώ, στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και μαχητών του ΔΣΕ: ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΝΤΑΓΚΟΥΜΑ, ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΣΟΥΛΑ, ΒΑΣΙΛΗ ΜΙΧΟΥ από το χωριό Φιλιππαίοι.

Και από το χωριό Μεσολούρι: ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (Ντέρου), Κ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (φωτογραφία), ΔΗΜ. ΧΑΤΖΗ (φωτογραφία), ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ, Α. και ΝΙΚΟΥ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΔΗΜΟΥ, ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΙΤΗ, ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΘΑΝ. ΜΥΛΩΝΑ, ΖΗΣΗ ΛΕΤΣΙΟΥ, Θ. ΓΑΚΗ, ΣΩΤ. ΚΑΝΙΑ, ΑΘ. και ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΑΤΣΟΥ, MIX. ΑΙΑΚΟΥ, ΑΛΕΞ. ΤΣΑΝΙΚΑ, ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΠΑΣΙΑ, ΧΑΡ. ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, ΧΡ. ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ, ΑΡ. ΜΠΙΤΗ, Κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ, ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΑΤΖΙΟΥ, ΑΘΑΝ. ΖΑΨΑΛΗ, ΑΘΑΝ. ΜΥΛΩΝΑ, Θ. ΠΑΠΑΘΩΜΑ, ΑΠ. ΓΚΟΥΝΤΙΠΟΥΛΙΟΥ, ΙΩΑΝ. ΤΖΙΒΗ, ΔΗΜ. ΜΠΙΤΗ, καθώς επίσης και στη μνήμη του φίλου τους ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΤΣΙΩΡΑ, κομμουνιστή από τη Θεσσαλονίκη.

***

Την Κυριακή 12 Ιούλη στη Χωριστή Δράμας πραγματοποιήθηκε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΔΡΑΝΟΒΑΛΗ. Ο Αργύρης Δρανοβάλης γεννήθηκε το 1917 στη Χωριστή Δράμας. Δεν γνώρισε τον πατέρα του Παναγιώτη γιατί τον είχαν πάρει όμηρο κατά την Β' Βουλγαρική κατοχή 1916-1918. Τον μεγάλωσε μαζί με τα άλλα έξι αδέλφια του, η μητέρα του Μαρία, αγρότισσα. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ. Παίρνει μέρος στο κορυφαίο για την Αντίσταση κατά του φασισμού, κίνημα των 3 ημερών. Η οικογένειά του υπέφερε πάρα πολλά με αποκορύφωμα την εκτέλεση του αδελφού του Αθανασίου, ΕΑΜίτη ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος σε ενέδρα, πέρασε έκτακτο στρατοδικείο και εκτελέστηκε 1 Ιούνη του 1942 μαζί με άλλους 7 συντρόφους του στη Δράμα. Ο Αργύρης Δρανοβάλης υπήρξε αντάρτης του Δημοκρατικού Στρατού. Συνελήφθη το καλοκαίρι του 1949 και εξορίστηκε στον Αϊ - Στράτη. Από την ένταξή του στο ΚΚΕ και μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του Μ-Λ. Εφυγε πλήρης ημερών στις 7 Ιούνη και το κενό που άφησε ήταν μεγάλο.

ΧΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στη μνήμη του προσφέρουν στην ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ από 100 ευρώ ο καθένας, η σύντροφός του Καλλιόπη και ο γιος του Θεόδωρος με την οικογένειά του.

***

ΦΩΤ.

Η αξία των ανθρώπων φαίνεται μετά θάνατο από την προκαλούμενη έλλειψή τους. Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΜΠΑΚΗ με το θάνατό της το Φεβρουάριο του 2009 δημιούργησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό στους μαθητές της, στο Νομαρχιακό Ωδείο της Φλώρινας όπου δίδασκε στις χορωδίες του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης που διηύθυνε, στο Βαλκανικό Χορωδιακό Φόρουμ που ήταν ενεργό μέλος, όπως και στους πολλούς συνεργάτες και φίλους της. Η έλλειψή της για τη μητέρα της Ροδάμα και τον αδελφό της Βασίλη Κουμπάκη, δυστυχώς, όμως, δεν αναπληρώνεται. Η Αναστασία Κουμπάκη πιστή στην παράδοση της οικογένειάς της, του πατέρα της Νίκου Κουμπάκη, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, του παππού της ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗ που εκτελέστηκε από συνεργάτες των Γερμανών, των θείων της: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ και ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΣΜΑΝΙΔΗ που σκοτώθηκαν στον Εμφύλιο, πάλεψε από τη θέση της ως καθηγήτρια μουσικής και διευθύντρια χορωδιών, για ένα καλύτερο αύριο του εργαζόμενου λαού της πατρίδας, διδάσκοντας τα παιδιά ποιοτική μουσική, εργατικότητα, ήθος. Πήρε μέρος με τις χορωδίες της σε πολλές εκδηλώσεις στη χώρα και το εξωτερικό, λαμβάνοντας αρκετές διακρίσεις, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανύψωση του επιπέδου μουσικής και, ειδικά, της χοροδιακής μουσικής στη χώρα μας.

ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ
Στη μνήμη της κόρη μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΚΟΥΜΠΑΚΗ και του συζύγου μου ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΜΠΑΚΗ προσφέρω 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Τριανδρίας.

Ροδάμα Κουμπάκη

***

ΦΩΤ.

Στις 19 Ιουλίου συμπληρώνονται 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΓΚΡΟΖΟΥΔΗ από τα Βρυσικά Εβρου. Στα 19 του χρόνια έγινε μέλος της ΟΚΝΕ και οργανώνει στον αγώνα τους νέους της περιοχής. Για τη δράση του αυτή προδόθηκε, συνελήφθη και τον βασάνισαν άγρια στην πλατεία του χωριού μας. Σακατεμένο, σωστό κουβάρι, τον πήγαν στην φυλακή και εκεί συνεχίστηκαν τα βασανιστήρια. Το 1941 βγαίνοντας από τις φυλακές έγινε μέλος του ΚΚΕ και πήρε μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση. Μετά την απελευθέρωση εντάχθηκε στις γραμμές του Δημοκρατικού Στρατού και πήρε μέρος σε πολλές μάχες όπου και τραυματίστηκε βαριά στο πόδι. Φιλοξενήθηκε για θεραπεία σε νοσοκομείο στη ΛΔ Βουλγαρίας και, απο 'κει, το 1949, βρέθηκε σε νοσοκομείο της ΣΔ Ρουμανίας και συνέχισε τη ζωή του ως πολιτικός πρόσφυγας. Εργάστηκε στην ΕΒΟΠ και παράληλα φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και πήρε το δίπλωμα από την έδρα της Ιστορίας. Ασχολήθηκε με την λαογραφία. Εγραψε 5 βιβλία και πολλά διηγήματα που δημοσιεύτηκαν και στο «Ριζοσπάστη», μερικά απ' αυτά. Με την επιστροφή του στην πατρίδα εγκαταστάθηκε στο αγαπημένο του χωριό τα Βρυσικά και πρωτοστάτησε στη δημιουργία και στην λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου. Μέχρι το τέλος της ζωής του συνέχισε να αγωνίζεται παραμένοντας πιστός στο Κόμμα του, το ΚΚΕ.

Στη μνήμη του, η σύντροφός του στη ζωή και στον αγώνα, Αγάπη, το παιδί του Πασχάλης και η νύφη του Μαρία καθώς και τα αγαπημένα του εγγόνια: Αλεξάνδρα και Πολυχρόνης προσφέρουν στο ΚΚΕ 100 ευρώ για την στέγαση του πολύτιμου αρχείου του, μέσω της ΚΟΒ Βρυσικών.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
***

ΦΩΤ.

Στις 17 Ιούλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από το θάνατο του ΠΕΤΡΟΥ Ι. ΝΤΟΥΡΟΥ. Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

Τα παιδιά του: Σοφία - Θανάσης

Τα εγγόνια του: Αμαλία - Δημήτρης


ΚΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ
ΚΟΥΛΑ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΚΡΟΖΟΥΔΗΣ
ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΓΚΡΟΖΟΥΔΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΜΠΑΚΗ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΜΠΑΚΗ


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ