ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στις κάλπες για τις προεδρικές εκλογές

Το εκλογικό τους δικαίωμα καλούνται να ασκήσουν την Τετάρτη, 8/7 περίπου 170.000.000 εγγεγραμμένοι Ινδονήσιοι ψηφοφόροι

Προεκλογικές αφίσες και των τριών ζευγών υποψηφίων...
Προεκλογικές αφίσες και των τριών ζευγών υποψηφίων...
Οταν κάποιος πάρει το χρίσμα υποψήφιου προέδρου και αντιπροέδρου στην Ινδονησία υποχρεούται να κάνει μια βόλτα απ' το στρατιωτικό νοσοκομείο Subroto της Τζακάρτα. Ο λόγος; Επιβάλλεται να περάσει από ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, ώστε να πιστοποιηθεί πως είναι σε θέση να αναλάβει την εξουσία. Και φυσικά είναι αδιάφορο για την κυρίαρχη τάξη το αν οι υποψήφιοι πρόεδροι κατηγορούνται για βαρύτατα εγκλήματα όπως σφαγές, βιασμοί, εξαθλίωση, περιστολή βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων κ.λπ.

Συνεπώς, τα τρία ζεύγη υποψήφιων προέδρων και αντιπροέδρων που συμμετέχουν στις εκλογές που διεξάγονται την ερχόμενη Τετάρτη 8/7 στην Ινδονησία πέρασαν άνετα απ' τις ιατρικές - ψυχολογικές εξετάσεις. Εάν όμως έπρεπε να δώσουν εξετάσεις για το ποινικό τους μητρώο, τα πράγματα θα ήταν δύσκολα για αρκετούς εξ αυτών...

Σ' αυτόν τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 170 εκατομμύρια Ινδονήσιων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, υποψήφιοι είναι:

  • Ο 60χρονος απερχόμενος πρόεδρος (και πρώην στρατηγός) Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο που είναι υποψήφιος για πρόεδρος. Ως υποψήφιο αντιπρόεδρο επέλεξε τον 66χρονο νυν διοικητή της Τράπεζας της Ινδονησίας Μποεντιόνο (Boediono).
  • Ο 67χρονος απερχόμενος αντιπρόεδρος Γιουσούφ Κάλλα που έχει θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος και διατηρεί δεσμούς με τις δύο ισχυρότερες και μεγαλύτερες μουσουλμανικές οργανώσεις στην Ινδονησία. Επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο τον 62χρονο ε.α. στρατηγό Γουιράντο (κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για τις σφαγές του λαού στο Ανατολικό Τιμόρ, όταν ήταν αρχηγός του ΓΕΣ το 1999, ενώ νωρίτερα ήταν ένας απ' τους πρωτοκλασάτους στρατηγούς του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο, έως ότου ανατράπηκε απ' το λαϊκό κίνημα το 1998).
  • Η 62χρονη πρώην πρόεδρος (2001 - 2004) Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι (θυγατέρα του πρώτου προέδρου της Ινδονησίας μετά την ανεξαρτησία) που επέλεξε ως υποψήφιο αντιπρόεδρο έναν απ' τους ισχυρότερους πολιτικούς της αντιπάλους: τον 58χρονο βαθύπλουτο νυν επιχειρηματία πρώην στρατηγό (επί δικτατορίας Σουχάρτο και επικεφαλής ειδικής μονάδας εφέδρων του στρατού στο Α. Τιμόρ επί ινδονησιακής κατοχής) Πραντόβο Σουβιάντο που είναι παντρεμένος με την κόρη του πρώην δικτάτορα Σουχάρτο,Τitiek .

Κάθε συνδυασμός, λοιπόν, έχει το ...στρατηγό του! Γι' αυτό και ο διευθυντής του ινδονησιακού «Ιδρύματος Σετάρα για τη Δημοκρατία και την Ειρήνη», Ραφέντι Ντζάμιν, σχολίαζε: «Είναι απίθανο υποψήφιοι πρόεδροι και αντιπρόεδροι που έχουν προβεί σε κατάφωρες παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου να ισχυρίζονται πως είναι σε θέση να επιβάλλουν την προστασία τους...»

Αυτοί, λοιπόν, οι υποψήφιοι για την προεδρία και οι πολιτικές των αστικών κομμάτων ευθύνονται που το 20% των 240.000.000 Ινδονήσιων ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Με την πολιτική αυτή και τους νόμους που έχουν θεσπίσει ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο, ντόπιο και ξένο, που επιδιώκει την υφαρπαγή και εκμετάλλευση του τεράστιου ορυκτού πλούτου της Ινδονησίας σε πετρέλαιο, χρυσό, φυσικό αέριο και ξυλεία...

Δημαγωγία

Μοιραία, λοιπόν, η «πολιτική» ατζέντα των υποψηφίων περιορίζεται σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον αντιπάλων διαχειριστών ή υποσχέσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας (απ' το πουθενά...), εκδημοκρατισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, προστασία των οικονομικά ευάλωτων πληθυσμών απ' το κύμα ακρίβειας που πλήττει τα λίγα τελευταία χρόνια λαϊκά είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης...

Χαρακτηριστική η περίπτωση της πρώην προέδρου της χώρας, και νυν υποψήφιας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι η οποία πρόσφατα υποσχέθηκε ότι θα αναιρέσει αντεργατικό νόμο που προώθησε η κυβέρνησή της το 2003 και ο οποίος επέτρεπε στους εργοδότες την εκχώρηση εργασιών όπως ο καθαρισμός κτιρίων, οι μεταφορές προσωπικού στην επιχείρησή του κ.λπ. σε «ανεξάρτητους» εργολάβους, ώστε να γλιτώσουν υπερωρίες, υψηλότερα μεροκάματα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. Η ίδια η Σουκαρνοπούτρι που απ' το 2001 έως το 2004 ήταν πρόεδρος υπόσχεται ....τώρα ότι θα κάνει επίσημη κρατική αργία την εργατική Πρωτομαγιά και υπογράφει ανούσια «πολιτικά συμβόλαια» με κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας...

Ο πρώην στρατηγός (επί χούντας Σουχάρτο) και νυν απερχόμενος Πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο επαίρεται ότι κυβέρνησε τη χώρα «ικανοποιητικά» μεσούσης της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και υπόσχεται τη δημιουργία θέσεων εργασίας με τους επίσημους δείκτες της ανεργίας να ανέρχονται στο 8,5%. Δίχως να εξηγεί πώς θα τις βρει και τι μισθούς θα παίρνουν οι (συνήθως κακοπληρωμένοι...) «τυχεροί» μελλοντικά εργαζόμενοι...

Ο Γιουσούφ Κάλλα, απερχόμενος αντιπρόεδρος (που έχει από πίσω του το πανίσχυρο κοινοβουλευτικά - πρώην κόμμα του Σουχάρτο Γκολκάρ και τις μουσουλμανικές οργανώσεις), αυτοπροβάλλεται σαν άνθρωπος της δράσης και σαν ειρηνοποιός μιας που πρακτικά συνέβαλε στον τερματισμό του αυτονομιστικού πολέμου στην επαρχία Ατσεχ το 2005. Η επιλογή του να έχει υποψήφιο για την αντιπροεδρία τον ε.α. στρατηγό Γουιράντο (Wirando) εναντίον του οποίου εκκρεμούν κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Α. Τιμόρ δεν τον βοηθά και τόσο.

Οπως και να 'χει, αρκετοί αναλυτές στην Ινδονησία προεξοφλούν ως βέβαιη την επανεκλογή του Σ. Μπ. Γιουντχογιόνο στην προεδρία της χώρας (ως το πιο «ικανό άλογο» για την αστική τάξη). Το μόνο, λένε, που είναι αμφίβολο είναι το εξής; Εάν θα εκλεγεί απ' τον πρώτο γύρο, στις 8/7/09, καταφέροντας να μαζέψει ποσοστό έστω και λίγο πάνω απ' το 50%, ή εάν θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο, στις 8 Σεπτέμβρη.

Το «μεγάλο στοίχημα» για τον ινδονησιακό λαό ωστόσο δεν είναι να διαλέξει καλύτερο διαχειριστή της μιζέριας του, αλλά να πάρει την τύχη στα χέρια του.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

Αστοχοι συνειρμοί

Μια ιδιαίτερου ενδιαφέροντος άτυπη διάσκεψη, όπως ονομάστηκε, του ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ασφαλείας και Συνεργασίας της Ευρώπης) έγινε στις 27-28 Ιούνη στην Κέρκυρα. Τα θέματα που έβαζε η προεδρεύουσα ελληνική πλευρά πολλαπλά, με την αισιοδοξία της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη ότι θα τύχουν εμπεριστατωμένης εξέτασης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τη διασφάλιση της δυνατόν καλύτερης συνοχής του καπιταλιστικού κόσμου και την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών που εκτείνονται από το μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, με κύρια αιχμή την ... Αλ Κάιντα, έως τις λαϊκές ελευθερίες και κινητοποιήσεις. Ιδιαίτερα μάλιστα για τον περιορισμό τους αξιοποιείται ο αντιδραστικός μουσουλμανικός φανατισμός, τον οποίο εξέθρεψαν στο παρελθόν οι ΗΠΑ στο πρόσωπο του Μπιν Λάντεν για να χτυπηθούν η ΕΣΣΔ και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες.

Η αναφορά σ' αυτή την άτυπη διάσκεψη πολύπλευρη με πολλές αναφορές. Αξίζει γι' αυτό ως αρχή να επισημανθεί ένας έμμεσα επιχειρούμενος λαθραίος συμβολισμός. Πρόκειται για την επανειλημμένη αναφορά της Ελληνίδας ΥΠΕΞ ότι το άνοιγμα των θεμάτων έγινε το Δεκέμβρη ως νέα πρωτοβουλία «Ελσίνκι» για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου Ασφαλείας και Συνεργασίας. Αυτή η ονοματολογία κι ο υπαινιγμός παραπέμπει έστω και θολά στις κρίσιμης για την εποχή τους σημασίας διαπραγματεύσεις, συζητήσεις κι αποφάσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ που ονομάστηκαν «Ελσίνκι 1 και 2».

-- Οι συζητήσεις εκείνες γίνονταν μεταξύ δυο αντιπάλων κοινωνικών συστημάτων Καπιταλιστικό - Σοσιαλιστικό. Αντίθετα οι τωρινές του ΟΑΣΕ γίνονται στο εσωτερικό του ίδιου συστήματος μεταξύ λιγότερο ή περισσότερο κυρίαρχων κι υποτελών.

-- Οι συζητήσεις τότε γίνονταν με την ΕΣΣΔ να παλεύει για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Στις τωρινές συζητήσεις προωθούνται οι θεσμοθετημένες κάθε φορά ενέργειες των ισχυρών του καπιταλιστικού στρατοπέδου με την υποτακτική συμμετοχή των ασθενέστερων.

-- Τότε κύριο θέμα των συνομιλιών ήταν ο περιορισμός των πυρηνικών εξοπλισμών. Σήμερα είναι η υποταγή του πλανήτη στις αποκλειστικά κατέχουσες πυρηνικά όπλα ιμπεριαλιστικές χώρες κι ούτε λόγος γίνεται για τον έλεγχό τους.

-- Τότε ο επίσημος τουλάχιστον χαρακτήρας των αντίπαλων συνομιλιών ήταν η ασφάλεια του πλανήτη από ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα. Τώρα το λεγόμενο νέο μοντέλο ασφαλείας μιλά γενικώς για ασύμμετρες απειλές που μέσα τους μπορεί να χωθεί κάθε λογής αντιλαϊκό μέτρο με αιτιολόγηση ...από μικρόβια μέχρι και πυρκαγιές.

Θα μπορούσαν να αναφερθούν κι άλλα πολλά που χαρακτηρίζουν την άσεμνη λαθροχειρία ενός νέου «Ελσίνκι». Για την ώρα η στήλη μένει μόνο σ' ένα. Τότε οι συζητήσεις γίνονταν κάτω από το άγρυπνο μάτι και την πίεση ενός μεγαλειώδους κινήματος ειρήνης που απλωνόταν από την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ κι είχε δίπλα του την ΕΣΣΔ να «σέρνει το χορό της ειρήνης».

Αιδώς, λοιπόν, ΥΠΕΞ, αιδώς!


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ