ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24 ΙΟΥΝΗ
Να φτάσει το κάλεσμα σε κάθε εργοτάξιο και γιαπί

Ξεχωριστή σημασία για το αντιπάλεμα των νέων αντεργατικών σχεδίων αποκτά η κινητοποίηση

Ελληνες και μετανάστες εργάτες καλούνται να δώσουν μαζί τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Ιούνη
Ελληνες και μετανάστες εργάτες καλούνται να δώσουν μαζί τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Ιούνη
Εντείνονται καθημερινά οι ρυθμοί των προετοιμασιών για την επιτυχία της 24ωρης πανοικοδομικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας για τις 24 Ιούνη, προτάσσοντας την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης εργασίας και την ουσιαστική προστασία των ανέργων. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Σήμερα και αύριο, στην Πελοπόννησο θα γίνουν περιοδείες σε όλα τα εργοτάξια του άξονα Πάτρα - Κόρινθος και Κόρινθος - Τρίπολη, ενώ τη Δευτέρα 22/6 θα γίνει περιοδεία στα έργα της ΠΟΤΑ, στην Καλαμάτα. Επίσης, αύριο, περιοδείες θα γίνουν στα εργοτάξια του καινούριου νοσοκομείου στο Αγρίνιο και της παραϊόνιας οδού. Στόχος της Ομοσπονδίας και των ταξικών συνδικάτων του κλάδου είναι η ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση με τους εργάτες για την ένταση της επίθεσης που ήδη προετοιμάζει το κεφάλαιο, αλλά και την ατομική και συλλογική ευθύνη που αναλογεί στον καθέναν τους για την απόκρουση αυτής της επίθεσης.

Καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια του κεφαλαίου για να φορτωθούν οι συνέπειες της κρίσης στις πλάτες της εργατικής τάξης, η απεργία των οικοδόμων αποκτά μεγάλη σημασία, αναδεικνύοντας τη γραμμή με βάση την οποία πρέπει να οργανώσουν την πάλη τους οι εργάτες. Γραμμή υπεράσπισης των δικών τους συμφερόντων, κόντρα σε όσα αξιώνει το κεφάλαιο για να έχει τη μικρότερη δυνατή ζημιά από την κρίση και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του. Γι' αυτό και η επιτυχία της πανοικοδομικής απεργίας αφορά όλους συνολικά τους εργαζόμενους που καλούνται να αντλήσουν και να αξιοποιήσουν την πείρα που καταγράφει η πάλη σε κάθε χώρο και κλάδο δουλειάς.

ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Θέλουν το ΠΑΜΕ έξω απ' τους τόπους δουλειάς

«Στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πιάνουν ούτε οι απαγορεύσεις ούτε η τρομοκρατία. Θα πάρουν την απάντηση και από το δυνάμωμα των αγώνων μας μέσα στους χώρους εργασίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και από την ισχυροποίηση και μαζικοποίηση του ταξικού κλαδικού σωματείου των εμποροϋπαλλήλων, από τους ίδιους τους εργαζόμενους». Αυτό το μήνυμα στέλνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην εργοδοσία των επιχειρήσεων «Τζάμπο» και των σούπερ μάρκετ «Μετρό», που αρνήθηκαν να επιτρέψουν προγραμματισμένες περιοδείες εκπροσώπων του συλλόγου στους παραπάνω χώρους δουλειάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Διευθυντής Ανθρωπίνου Δυναμικού των σούπερ μάρκετ «Μετρό» με την επιστολή του προς το σύλλογο επικαλείται «λειτουργικούς λόγους» και «αυξημένο όγκο εργασιών» για να αρνηθεί την περιοδεία. Ωστόσο, παρακάτω αποκαλύπτει ότι «ανήκουμε στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) και ότι πάντα η πολιτική της εταιρείας ήταν να μη δέχεται επισκέψεις άλλων συνδικαλιστικών οργάνων στις εγκαταστάσεις της εν ώρα εργασίας». Απαντώντας ο Σύλλογος, υπογραμμίζει ότι «η εν λόγω πολυεθνική επιβεβαιώνει τους δεσμούς της με τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό και προφανέστατα τη φοβίζει η επαφή των εργαζομένων με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα». Σε ό,τι αφορά την πολυεθνική «Τζάμπο» ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση, εκτός όλων των άλλων, «έχει στήσει και εργοδοτικό σωματείο για να κοροϊδέψει, παραπλανήσει και αναχαιτίσει την οργή των εργαζομένων».

ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΜΑΡΙΕΡΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
Καταγγελία για προσπάθεια συγκάλυψης

Την παραδειγματική τιμωρία του εργοδότη για το θάνατο της εργαζόμενης - καμαριέρας, μάνας τριών παιδιών, στο ξενοδοχείο «Ραμίρα», ιδιοκτησίας Κ. Μήτση, απαιτεί το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Η καμαριέρα Μιμόζα Καπχιού, 42 ετών, έχασε τη ζωή της προχτές το μεσημέρι όταν το φορτωμένο καρότσι που μετέφερε με το ασανσέρ στη λινοθήκη του ξενοδοχείου μετακινήθηκε με αποτέλεσμα να σφηνωθεί ο λαιμός της ανάμεσα στον τοίχο του ασανσέρ και το καρότσι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που δείχνουν προσπάθεια «κουκουλώματος» του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος», η εργοδοσία δεν ενημέρωσε ούτε την Αστυνομία, ούτε το ΣΕΠΕ, παρά μόνο το ΕΚΑΒ για να μεταφέρει την άτυχη καμαριέρα, η οποία και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο του νησιού. Ενώ από την κλήση προς το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε και η αστυνομία, περίπου μια ώρα μετά το τραγικό συμβάν. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο απαιτεί τον άμεσο έλεγχο και την αυτοψία από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τη διασφάλιση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας όλων των εργαζομένων στην επιχείρηση, τη δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) στο νησί και την άμεση στελέχωση του ΣΕΠΕ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ
Συνεχίζονται κόντρα στα εμπόδια

Να συμμετάσχουν μαζικά στις εκλογές, απαντώντας σε όσους θέλουν να βάλουν εμπόδια στη δράση του Συλλόγου καλούνται τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων. Σύμφωνα με καταγγελία μελών του Συλλόγου, η διοίκηση του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) αρνήθηκε την τοποθέτηση κάλπης στους χώρους του, η οποία όμως θα στηθεί κανονικά σήμερα Πέμπτη στο χώρο του ΕΙΑΑ στους Αγ. Αναργύρους, από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. Προβλήματα στην εκλογική διαδικασία προσπάθησε να δημιουργήσει και η Διεύθυνση στο Ειδικό ΙΕΚ του Αγίου Δημητρίου. Αύριο, κάλπη θα στηθεί από 8.30 π.μ. έως 12 μ. στο συγκρότημα του Ειδικού Σχολείου (Ριζομύλων, Αγία Αικατερίνη) στο Αιγάλεω. Στις κάλπες αυτές μπορούν να ψηφίζουν και γονείς που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, συνεχίζονται κανονικά οι εκλογές στην έδρα του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος) τις καθημερινές 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ., Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιούνη 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και Δευτέρα 22 Ιούνη 9 π.μ. έως 9 μ.μ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Κινητοποίηση σήμερα για τις ελλείψεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και τις δραματικές ελλείψεις στο νοσοκομείο, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό», στις 8.30 π.μ., στο χώρο των Επειγόντων του νοσοκομείου. Η κινητοποίηση γίνεται με πρωτοβουλία της Πενταμελούς Επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) του «Ευαγγελισμού» που σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι σε κάθε γενική εφημερία προσέρχονται για εξέταση 1.800 - 2.000 περιστατικά. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι τα τεράστια κενά επιχειρείται να αντισταθμιστούν με ελάχιστες προσλήψεις εκτάκτων και επικουρικών και ζητούν άμεσα μέτρα ανακούφισης της κατάστασης πριν είναι αργά.

ΣΑΜΟΣ
Εργολαβικές αυθαιρεσίες στη ΔΕΗ

Καταγγελία του ταξικού Εργατικού Κέντρου

Τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη φύλαξη του εργοστασίου της ΔΕΗ (ΑΣΠ Σάμου) στη Σάμο ζητά το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) με υπόμνημα που στέλνει στην Επιχείρηση και κοινοποιεί στο ΣΕΠΕ, καταγγέλλοντας την ένταση της αντεργατικής επίθεσης στην οποία έχει οδηγήσει η ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία.

Οπως καταγγέλλει το ΕΚΣ, την καθημερινότητα των εργαζομένων συνθέτουν η παραβίαση του 5ήμερου - 40ωρου, η εντατικοποίηση, οι απλήρωτες υπερωρίες. Οι ελλείψεις στο προσωπικό οδηγούν ακόμα και σε «συνεχή εργασία 10 ημερών χωρίς ανάπαυση», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως «όταν οι εργαζόμενοι παίρνουν κανονική άδεια ή ασθενείας, δεν υπάρχει αντικαταστάτης, με αποτέλεσμα να δουλεύουν υπερωριακά και χωρίς ανάπαυση».

Το ΕΚΣ ζητά από τη ΔΕΗ να παρέμβει άμεσα καταρχήν για την καταβολή των δεδουλευμένων που ο εργολάβος χρωστά στους εργαζόμενους, για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ενώ επισημαίνει πως η ανάθεση της φύλαξης του εργοστασίου σε δουλεμπορικά γραφεία πρέπει να σταματήσει και οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται απευθείας από τη ΔΕΗ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Νέα παρέμβαση για τη Σύμβαση

Δυναμική παρέμβαση πραγματοποίησαν δεκάδες συνδικαλιστές στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας στο πλαίσιο της χτεσινής στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη προκλητική στάση των εργοδοτών του κλάδου που στις μέχρι σήμερα συναντήσεις για τη σύμβαση προτείνουν, κυριολεκτικά, αυξήσεις - ψίχουλα. Προειδοποίησαν ότι σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων του κλάδου οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων. Η επόμενη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τους εργοδότες θα γίνει στις 29 Ιούνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ