ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Ιούνη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Μεγάλη κατάκτηση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη

Εξασφάλισαν περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους με 25 ένσημα, κόντρα στο Ν. 6355/2008 που τα αυξάνει από 50 σε 100

Συσπειρωμένοι στα Συνδικάτα τους, οι εργαζόμενοι της Ζώνης συνεχίζουν να αποσπούν σημαντικές κατακτήσεις
Συσπειρωμένοι στα Συνδικάτα τους, οι εργαζόμενοι της Ζώνης συνεχίζουν να αποσπούν σημαντικές κατακτήσεις
Νέο θετικό αποτέλεσμα έρχεται να καταγράψει η δυναμική συντονισμένη δράση που αναπτύσσουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα. Επέβαλαν νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, από φέτος έως τις 28 Φλεβάρη του 2013, θα απαιτούνται 25 ένσημα για να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους.

Η κατάκτηση αυτή έρχεται να προστεθεί στα 1.000 ευρώ έκτακτη οικονομική ενίσχυση που απέσπασαν για τους ανέργους του κλάδου και καταβλήθηκε χωρίς προϋποθέσεις, αλλά και στις αυξήσεις στη Συλλογική Σύμβαση του 2009 που ανάγκασαν τους εργοδότες να υπογράψουν, οι οποίες φτάνουν ανάλογα με την ειδικότητα και το 9,5% διαμορφώνοντας το μεροκάματο σε πολλές ειδικότητες ακόμα και στα 99 ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή αποκτά πολλαπλή σημασία, αν προστεθεί στο ότι με τον αντιασφαλιστικό νόμο Πετραλιά 6355/2008 που τέθηκε σε ισχύ την 1/1/2009, τα αναγκαία ένσημα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυξάνονται σταδιακά από τα 50 που ήταν σε 100. Πρόκειται για απτή απόδειξη ότι ακόμα και σε περίοδο κρίσης, όπου υπάρχουν ταξικοί αγώνες υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ενταχθεί σε νομοσχέδιο. Ωστόσο, η θεώρηση των βιβλιαρίων ήδη γίνεται κανονικά από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ με αυτήν την προϋπόθεση, δηλαδή τα 25 ένσημα, με τη διαφορά ότι η ημερομηνία ισχύος είναι μέχρι τις 28 Φλεβάρη του 2010.

Στο σχετικό «σήμα» που έχουν στείλει οι κεντρικές υπηρεσίες του Ταμείου προς τα υποκαταστήματά του, αναφέρεται ότι σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Απασχόλησης με αρ. Φ40021/11638/1177/25 - 5 - 2009, «προωθείται νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και τα μέλη της οικογένειάς τους (...) θα καλυφθούν από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για παροχές ασθενείας σε είδος για την περίοδο από 1/3/09 μέχρι 28/2/2013, εφόσον έχουν συμπληρώσει είκοσι πέντε (25) μέρες ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, αφαιρουμένου του τελευταίου τριμήνου». Και συνεχίζει: «Μέχρι τη δημοσίευση του νόμου στον οποίο θα ενταχθεί η παραπάνω ρύθμιση, η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας θα γίνεται για τη χρονική περίοδο 1/3/09 ως τις 28/2/2010, εφόσον αυτοί συγκεντρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αντίπαλός τους η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Νέα κινητοποίηση σήμερα, στις 8 π.μ., ενάντια στα σχέδια διάλυσης των ναυπηγείων

Στο πόδι βρίσκονται και σήμερα οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, οι οποίοι αγωνίζονται για να προστατεύσουν από τα διαλυτικά σχέδια της γερμανικής ιδιοκτήτριας πολυεθνικής εταιρείας «Thyssen Kroup», τις θέσεις εργασίας, τα εργασιακά τους δικαιώματα και τη λειτουργία του ίδιου του ναυπηγείου. Σήμερα, στις 8 το πρωί, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην πύλη του ναυπηγείου και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, την οποία και θα αποκλείσουν συμβολικά.

Αυτοί που αντιμετωπίζουν άμεσα τον κίνδυνο του διωγμού είναι οι 170 περίπου εργαζόμενοι του τμήματος τροχαίου υλικού (τρένων). Είναι απλήρωτοι επί δύο μήνες, ενώ η «εταιρεία» στην οποία είχε μεταπωλήσει το τμήμα αυτό, η «Thyssen», έχει τεθεί σε διαδικασία πτώχευσης. Η «Thyssen» τώρα έχει βάλει πωλητήριο σε ολόκληρο το ναυπηγείο αναζητώντας «επενδυτή», αφήνοντας στην αγωνία και την ανασφάλεια τους 1.400 εργαζόμενους. Οι εξελίξεις έρχονται να επιβεβαιώσουν πόσο εχθρική για τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι η αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης και να αναδείξει τις τεράστιες ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, οι οποίες έχουν συμβάλει καθοριστικά με τα «έργα» τους, για τα όσα βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου.

Η αγωνιστική παράταξη της «Εργοστασιακής Επιτροπής», με ανακοίνωσή της, απαιτεί να «πληρώσει τώρα η εργοδοσία τους εργαζόμενους των τρένων» και προτείνει «1.500 ευρώ έκτακτο βοήθημα από τον ΟΑΕΔ για όλους τους εργαζόμενους των τρένων, πάγωμα όλων των δανείων (τραπεζικών, καρτών κ.λπ.) για όσο καιρό θα είναι, όχι με δικιά τους ευθύνη, απλήρωτοι». Και συνεχίζει: «Η λύση είναι η επιστροφή όλων των εργαζομένων των τρένων στο υπόλοιπο προσωπικό του Ναυπηγείου! Λύση είναι η επαναφορά του ναυπηγείου κάτω από κρατικό έλεγχο με προοπτική το Δημόσιο Ενιαίο Φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας και όχι η διάλυση που μεθοδεύεται με τη νέα πώληση και με ό,τι αυτό συνεπάγεται (νέα χτυπήματα στα συμφέροντά μας)!».

Κλιμακώνουν οι ναυτεργάτες

Στον καταπέλτη και συσπειρωμένοι στα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ παραμένουν αποφασιστικά εδώ και 10 μέρες οι ναυτεργάτες του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» της εταιρείας ΚΑΛΛΙΣΤΗ του εφοπλιστή Σπανού, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους με επίσχεση εργασίας. Στο μεταξύ χτες ολοκληρώθηκε η διαδικασία της καταβολής των δεδουλευμένων, στα πληρώματα της εταιρείας GA FERRIES του εφοπλιστή Αγούδημου, που επέβαλαν με τον αγώνα τους και οργανωτή τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, οι ίδιοι οι ναυτεργάτες των πληρωμάτων. Σήμερα θα γίνει έλεγχος αν τα ποσά που δόθηκαν στα πληρώματα είναι σύμφωνα με όλα όσα προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας, ώστε να καταβληθούν και οι όποιες διαφορές υπάρχουν για να αποπλεύσουν τελικά τα πλοία.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: Με νέα κατάληψη, χτες, του υποκαταστήματος του ΟΑΕΔ, στη Λάρισα, συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι απολυμένοι των εργοστασίων «Ραπτέξ», «Γκρουπ Φάσιον», και «Τέγος», που ξεκίνησαν τον αγώνα τους πριν τέσσερις βδομάδες, διεκδικώντας να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ύστερα από το κλείσιμο των τριών εργοστασίων.

«ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»: Με συνέχιση των στάσεων εργασίας μέχρι την Παρασκευή 19/11 απαντούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στην εργοδοτική ασυδοσία, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (τελευταίο 15πενθήμερο Απρίλη και μισθός Μάη). Για το ίδιο ζήτημα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση, την Κυριακή 21/6 στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: Την απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων, που σε προχτεσινή συνεδρίασή του αποφάσισε να προτείνει προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο το χαρακτηρισμό του δήμου ως τουριστική περιοχή, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Φθιώτιδας.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΚΤΙΟΥ: Τη διατήρηση της ομηρίας και την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης των συμβασιούχων εργαζομένων της «Ολυμπιακής» στο πολιτικό αεροδρόμιο του Ακτίου προκρίνει η νέα ιδιοκτησία με ατομικές και «ανοικτές» ως προς τον εργάσιμο χρόνο και την αμοιβή συμβάσεις. Οι 55 περίπου συμβασιούχοι, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπέγραφαν εξάμηνες συμβάσεις, εξωθούνται να αποδεχθούν την υπογραφή ανοικτών συμβάσεων με προσωπικές συνεντεύξεις, προκειμένου να εξακολουθούν να δουλεύουν και μετά τις 29 Σεπτέμβρη. Αυτό αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας (ΕΚΛ) στο αεροδρόμιο. Ο Νίκος Σταματέλος, πρόεδρος του ΕΚΛ υπογράμμισε την ανάγκη οργανωμένης δράσης, με τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα.

«ΔΕΠΟΣ»: Κινητοποίηση έξω από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στη Δημόσια Επιχείρηση Πολεοδομίας και Στέγασης (ΔΕΠΟΣ) ΑΕ. Με πανό που έγραφε «Θέλουμε τα λεφτά μας - Φτάνει η κοροϊδία», οι εργαζόμενοι ζητάνε τα δεδουλευμένα, αφού σε ορισμένους δεν έχουν πληρωθεί από το 2006! Επίσης, δεν έχει δοθεί καμιά προβλεπόμενη αποζημίωση για τις μετατάξεις των εργαζομένων στο ΥΠΕΧΩΔΕ, δεν έχει δοθεί καμιά αποζημίωση για τους συνταξιούχους, ενώ δεν έχουν καν εξοφληθεί οι συνταξιούχοι που βγήκαν στη σύνταξη μέχρι και τρία χρόνια πριν.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ: 24ωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ