ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Από αύριο «ραντεβού» στους τόπους δουλειάς

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν δεκάδες μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την προσέλευσή της στο 41ο-42ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στου Γκύζη όπου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα. Με συνθήματα όπως «Εννιά δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Ισχυρό ΚΚΕ - Αντεπίθεση λαέ», θερμά χειροκροτήματα, εκφράσεις αισιοδοξίας για το εκλογικό αποτέλεσμα και προσφέροντάς της ένα μπουκέτο κόκκινα λουλούδια. Ιδιαίτερα συγκινητική η παρουσία ηλικιωμένων συντρόφων που περίμεναν υπομονετικά για να ανταλλάξουν μια κουβέντα με την Αλ. Παπαρήγα και για να της σφίξουν το χέρι.

Αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού της δικαιώματος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την οποία συνόδευσε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τώρα που το όραμα της ΕΕ ξέφτισε και έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ευημερία, κοινωνική πρόνοια, ειρήνη και ασφάλεια στους λαούς, τώρα είναι ευκαιρία να δοκιμάσει ο λαός τη δύναμή του, να στοχεύσει καλά σήμερα, να σημαδεύσει καλά σήμερα, για να μπορεί να ελπίζει στο άμεσο μέλλον. Εμείς θα είμαστε έτοιμοι και ακριβείς στο ραντεβού μας από αύριο στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς, στις επιχειρήσεις, στα γραφεία, στο χωράφι, στους δρόμους με τα μικρομάγαζα. Θα είμαστε συνεπείς».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να σηκώσει πιο ψηλά το κεφάλι ο λαός

Στο σχολικό συγκρότημα της Χωράφας στο Περιστέρι ψήφισε χτες το πρωί ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Σε κλίμα αισιοδοξίας και ενθουσιασμού, με θερμά χειροκροτήματα και μια ανθοδέσμη, υποδέχτηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος χτες το πρωί έξω από το σχολικό συγκρότημα της Χωράφας στο Περιστέρι τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα.

Ο χώρος έξω από τα εκλογικά τμήματα της Χωράφας είχε «στολιστεί» από αφίσες του ΚΚΕ, ενώ τα τραπεζάκια του Κόμματος «έσφιζαν» από ζωή. Πολλοί ήταν οι ψηφοφόροι που με χαμόγελο σταματούσαν στα τραπεζάκια του ΚΚΕ να πάρουν ψηφοδέλτια, ενώ κάποιοι βγαίνοντας, σταματούσαν και δήλωναν: «Δαγκωτό ΚΚΕ», «Το 'ριξα πρώτη φορά στο ΚΚΕ!» κλπ.

Ο Θ. Παφίλης, αφότου ψήφισε, επισκέφτηκε ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα, ενώ δήλωσε: «Σήμερα ο λαός μας έχει τη δυνατότητα να σηκώσει πιο ψηλά το κεφάλι και με ένα υψηλό ποσοστό του ΚΚΕ, τη Δευτέρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία κι αποφασιστικότητα να δυναμώσουν οι λαϊκοί αγώνες για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων».

Τα προβλήματα στην εκλογική διαδικασία

Με προβλήματα ολοκληρώθηκε σε όλη τη χώρα η εκλογική διαδικασία. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών:

Στην Κερατέα έγινε απόπειρα παρεμπόδισης των ψηφοφόρων να εκτελέσουν το εκλογικό τους καθήκον ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη χωματερή (βλέπε ρεπορτάζ στη σελίδα 21). Επίσης, στην Ελάτη Φθιώτιδας υπήρξε καταγγελία για διπλοψηφία, την οποία - πάλι κατά τον υπουργό - εξετάζει ο εκεί έφορος. Στον Πύργο Υπάτης και στο Περιβόλι Φωκίδας οι δικαστικοί αντιπρόσωποι άργησαν να ξυπνήσουν, ενώ στο 291ο εκλογικό τμήμα Σκιάθου ο δικαστικός αντιπρόσωπος έκλεισε το εκλογικό τμήμα από τις 2 έως τις 4 το μεσημέρι. Ακόμη, στο χωριό Αετός Φλώρινας δεν προσήλθε κανένας κάτοικος να ψηφίσει ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ορυχείο της ΔΕΗ.

Στην Αττική, σε τρία εκλογικά τμήματα στο Νέο Κόσμο (935ο, 936ο και 937ο) οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πήραν από το δήμο λάθος κλειδιά, με αποτέλεσμα η εκλογική διαδικασία να ξεκινήσει με καθυστέρηση. Στην Ηλιούπολη, σε τέσσερα εκλογικά τμήματα, δεν παρουσιάστηκαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής. Επίσης, ο δικαστικός αντιπρόσωπος του 155ου εκλογικού τμήματος στα Πατήσια έπεσε θύμα ληστείας νωρίς το πρωί της Κυριακής. Αγνωστος τού άρπαξε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, μαζί με τα κλειδιά της κάλπης, την οποία άνοιξε τελικώς η αστυνομία. Στο Χολαργό στο 2.664ο εκλογικό τμήμα ο δικαστικός αντιπρόσωπος έχασε τη σφραγίδα του και του έφεραν από το Πρωτοδικείο άλλη. Στο Ιλιον στο 1.222ο εκλογικό τμήμα εκλογέας συνελήφθη και κρατείται από την αστυνομία γιατί παρεμπόδιζε την ψηφοφορία με το αιτιολογικό ότι η δικαστική αντιπρόσωπος κάπνιζε. Συνέχισε, μάλιστα, να προκαλεί πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι η δικαστική αντιπρόσωπος έσβησε το τσιγάρο και ζήτησε συγνώμη, με αποτέλεσμα να υπάρξει επέμβαση της αστυνομίας.

Πώς ψήφισαν οι Ελληνες του εξωτερικού

Αναφορικά με την ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, ανακοίνωσε ότι στα 97 εκλογικά τμήματα που λειτουργούν στο εξωτερικό, το Σάββατο ψήφισαν 25.844 Ελληνες του εξωτερικού από τους 36.449 που ήταν εγγεγραμμένοι. Η συμμετοχή ανήλθε στο 70,33%. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές, του 2004, η συμμετοχή είχε φτάσει στο 74,88%.

Με κρασί και μεζέδες

Στο «καθιερωμένο» τραπέζι με κρασί και μεζέδες στον ηλιόλουστο πεζόδρομο απέναντι από την Αρχαία Αγορά βρέθηκαν προχτές, μια μέρα πριν από τις ευρωεκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μαζί με στελέχη του Κόμματος, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Κόμματος και υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

ΑΙΓΙΝΑ
Προβοκατόρικη ενέργεια σε βάρος του ΚΚΕ

Σε νεοκλασικά κτίρια και καταστήματα της Αίγινας, στην οδό Αιακού στην αγορά, ξέσπασαν το αντιΚΚΕ μένος τους προβοκάτορες, οι οποίοι τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο έγραψαν στους τοίχους συνθήματα δήθεν του ΚΚΕ. Προβοκατόρικη ενέργεια καταγγέλλει η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ, διευκρινίζοντας με ανακοίνωσή της πως «το ΚΚΕ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή την πράξη. Εξάλλου το ΚΚΕ και τα μέλη του έχουν αποδείξει επανειλημμένα την ευαισθησία τους και το σεβασμό τους απέναντι στην αισθητική αλλά και στην πολιτιστική παράδοση του νησιού».

«Προφανώς - συνεχίζει η ΚΟΠ - "κάποιοι" έχουν θορυβηθεί έντονα από την αύξηση της επιρροής του ΚΚΕ στο λαό, ανησυχούν και προσπαθούν να το διαβάλουν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο. Τους προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Καλούμε τους Αιγινήτες εργαζόμενους να απομονώσουν αυτά τα στοιχεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ