ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Απρίλη 2009 - Κυριακή 19 Απρίλη 2009
Σελ. /32
«Πογκρόμ» απολύσεων σε ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εργοδότες, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί συμφωνούν και μεθοδεύουν, να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι. Το βαρύτερο τίμημα είναι οι απολύσεις.

Παρά τα «πακέτα βοήθειας» ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και ευρώ, ένα νέο κύμα απολύσεων απειλεί την Ευρώπη και όχι μόνο, με τις απολύσεις διεθνώς από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις να αγγίζουν το μισό εκατομμύριο μόνο φέτος.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε το πρακτορείο Ρόιτερς, από τις αρχές Ιανουαρίου ανακοινώθηκαν 475.806 απολύσεις από μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Μόνο στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους έχουν ανακοινωθεί 137.264 απολύσεις και άλλες 272.000 σε ΗΠΑ, Καναδά. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις απολύσεις αυτές δεν περιλαμβάνονται οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Στα στοιχεία αυτά ήρθε να προστεθεί η πρόβλεψη της οικονομικής συμβούλου του Λευκού Οίκου, Κριστίνα Ρόμερ, η οποία δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «θα συνεχιστεί η καταστροφή θέσεων εργασίας και η μείωση του ΑΕΠ για αρκετούς ακόμη μήνες», προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για νέα δυσάρεστα μαντάτα. Τον Μάρτιο χάθηκαν στις ΗΠΑ 663.000 θέσεις εργασίας και η ανεργία εκτινάχθηκε στο 8,5%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 1983.

Οι προοπτικές όσον αφορά τους εργαζόμενους διεθνώς προδιαγράφονται όλο και πιο δυσοίωνες, καθώς μακραίνει ο κατάλογος των επικείμενων απολύσεων. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε:

Η γερμανική θυγατρική της βρετανικής αλυσίδας Woolworth υπέβαλε χτες και αυτή αίτηση πτώχευσης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν 9.000 θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Η μητρική Woolworth χρεοκόπησε στις 5 Ιανουαρίου με αποτέλεσμα να χαθούν 27.000 θέσεις εργασίας.

Η ελβετική τράπεζα UBS ανακοίνωσε, επίσης, την κατάργηση 240 θέσεων εργασίας, το 3% του εργατικού της δυναμικού στην Ασία. Οι απολύσεις αυτές θεωρούνται προάγγελος νέου εργασιακού πογκρόμ που ετοιμάζει η ελβετική τράπεζα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ελβετικών εφημερίδων, η UBS θα προχωρήσει σε άλλες 5.000 - 10.000 απολύσεις, πέραν των 11.000 απολύσεων που έχει ανακοινώσει για φέτος.

Η ολλανδική βιομηχανία ηλεκτρικών Philips έχει ανακοινώσει 6.000 απολύσεις για το 2009 και εικάζεται ότι ίσως προβεί σε νέες απολύσεις μετά τις ζημιές 57 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο.

Στη Ρωσία, ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε βαθιά ανήσυχος για την καλπάζουσα ανεργία, με 2.400.000 Ρώσους να έχουν χάσει τη δουλειά τους από τον περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, η αντιπολίτευση εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων θα φτάσει στα 10 - 12 εκατ. φέτος. Η ανεργία στη Ρωσία ανέρχεται επισήμως στο 8,5% (6.400.000 άνεργοι). Την προηγούμενη Πέμπτη η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων, που είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Ρωσία, ανακοίνωσε την απόλυση 53.700 εργαζομένων, έχοντας απολύσει ήδη άλλους 19.000.

To τίμημα

Μετά την Ουγγαρία, μια ακόμη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Πολωνία καταφεύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και κυρίως για τη στήριξη του εθνικού της νομίσματος. Στον προθάλαμο του ΔΝΤ βρίσκονται ακόμη η Ρουμανία, η Λετονία και τελευταία η Τσεχία, άλλες τρεις χώρες - μέλη της ΕΕ.

Η Ουγγαρία τον περασμένο Δεκέμβρη υποχρεώθηκε να ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή κρίση, αφού μαζί με το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έβλεπε τις ξένες επιχειρήσεις να εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη τη χώρα, αφήνοντας πίσω τους χιλιάδες ανέργους. Τώρα η κυβέρνηση της Πολωνίας χτυπάει την πόρτα του ΔΝΤ ζητώντας βοήθεια ύψους 20 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις που δέχεται το ζλοτ, στο χείλος της κατάρρευσης.

Το κοινό χαρακτηριστικό αυτών των χωρών είναι ο τρόπος που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ακολουθώντας πιστά τις ντιρεκτίβες είτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ιδιωτικοποίηση των πάντων, κατάργηση των κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων, πλήρης απελευθέρωση των αγορών.

Οι πολυεθνικές εταιρείες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εκμεταλλεύτηκαν τη φθηνή και καλά ειδικευμένη εργατική δύναμη, αλλά και το καθεστώς των «φορολογικών παραδείσων» για τα κέρδη τους.

Φτώχεια, εξαθλίωση, υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου ήταν το τίμημα με το οποίο πλήρωσαν οι εργαζόμενοι την ένταξη των χωρών τους στην ΕΕ.

Τώρα, καλούνται να πληρώσουν και πάλι το κόστος της κρίσης που δημιούργησαν οι πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ, με αφαίρεση και των στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως στην περίπτωση της Ουγγαρίας που υποχρεώθηκε να καταργήσει τον 13ο μισθό των εργαζομένων και άλλα δικαιώματα, για να μπορέσει να πάρει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΑΤΙΤΛΟ

ΗΠΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Πτώση της τάξης του 1,5% εμφάνισε η παραγωγή στα εργοστάσια, στα ορυχεία και στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας των ΗΠΑ το Μάρτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κεντρική τράπεζα της χώρας. Από το Δεκέμβρη του 2008, όταν ξεκίνησε η χρηματοοικονομική κρίση, η βιομηχανική παραγωγή έχει «βυθιστεί» κατά 13,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση από τα τέλη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η παραγωγή στα εργοστάσια της χώρας μειώθηκε το Μάρτιο κατά 1,7%.

ΡΩΣΙΑ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Σημαντική πτώση κατά 13,7% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Ρωσίας το Μάρτη, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει τις σημαντικές επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης στη βιομηχανία της Ρωσίας. Ωστόσο, συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, τα στοιχεία δείχνουν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής κατά 11,1%. Τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει πτώση κατά 14,3%.

ΟΠΕΚ - ΜΕΙΩΣΗ ΖΗΤΗΣΗΣ Σε μείωση των προβλέψεών του - για 8ο συνεχή μήνα - για τα φετινά επίπεδα ζήτησης για πετρέλαιο προέβη ο ΟΠΕΚ, καθώς παρατηρείται επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος. Η εκτίμηση του Οργανισμού για την παγκόσμια ζήτηση το 2009 μειώθηκε κατά 430.000 βαρέλια την ημέρα, στα 84,18 εκ. βαρέλια, ενώ πιστεύεται ότι η ζήτηση συνολικά θα συρρικνωθεί κατά 1,37 εκ. βαρέλια την ημέρα φέτος, ή πτώση 1,6% συγκριτικά με το 2008.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ