ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Τιμούν και προετοιμάζουν την απεργία της 1ης Μάη

Με συσκέψεις, εξορμήσεις και εκδηλώσεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βαδίζουν προς την Πρωτομαγιά

Για νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι οικοδόμοι ενόψει της Πρωτομαγιάς
Για νέες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται οι οικοδόμοι ενόψει της Πρωτομαγιάς
Συνδικαλιστική σύσκεψη για την προετοιμασία του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς διοργανώνει η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ τη Δευτέρα 13 του Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Την ίδια ώρα, Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καταρτίζουν πρόγραμμα εξορμήσεων και άλλων πολύμορφων εκδηλώσεων ενόψει της Πρωτομαγιάς.

Πλατύ κάλεσμα στους οικοδόμους να τιμήσουν αγωνιστικά την 1η Μάη απευθύνουν με ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Η 1η Μάη είναι δική μας μέρα. Συνδέει και συμπυκνώνει με μια αόρατη αλυσίδα τους αγώνες, τις αγωνίες, τα όνειρα, τα οράματα της τάξης μας. Είναι μέρα που η εργατική τάξη με μαχητικές, μαζικές, αποφασιστικές απεργίες ανανεώνει και επιβεβαιώνει την απόφασή της να συνεχίσει τον αγώνα της για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Είναι μέρα αντίστασης στην προσπάθεια που κάνουν το κεφάλαιο, οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί του υπηρέτες, να εξαφανίζουν το ταξικό της περιεχόμενο, την ιστορική διαδρομή της εργατικής τάξης. Είναι μέρα αντίστασης σε όλους αυτούς που προσπαθούν να συκοφαντήσουν και να ενοχοποιήσουν τους αγώνες του λαού για να επιβάλουν με λιγότερες πολιτικές, ιδεολογικές και συνδικαλιστικές απώλειες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου», υπογραμμίζουν.

Παράλληλα, τιμώντας την 1η Μάη και τους νεκρούς της τάξης και του κλάδου τους, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο της Αθήνας πραγματοποιούν εκδήλωση την Τετάρτη 29 του Απρίλη στις 7 μ.μ. στο Θέατρο «Γκλόρια» (Ιπποκράτους 7). Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους 200 ήρωες κομμουνιστές που οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944. Ανάμεσά τους και οι οικοδόμοι, πρωτοπόροι εργάτες, συνδικαλιστές του κλάδου: Δημήτρης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Αναστασιάδης, Ζαφείρης Καραντώνης, Γιώργος Πίττακας, Νίκος Πλακοπίτης και Απόστολος Συνοδινός.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Βγήκαν μαζικά στους δρόμους της Αθήνας

Μαχητική και οργισμένη για μια ακόμη φορά η κινητοποίηση των απόμαχων της δουλειάς, που διεκδικούν συντάξεις και παροχές στο ύψος των πραγματικών αναγκών τους

Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων
Από τη χτεσινή πορεία των συνταξιούχων
Μαζική και με παλμό κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι της Αθήνας, δίνοντας μιαν άμεση και αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση, που με διάφορα επικοινωνιακά παιχνίδια προσπαθεί να εμφανίσει τις αυξήσεις «φτωχοκομείου» ως «πραγματική ενίσχυση» των εισοδημάτων των χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων. Διατράνωσαν σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτουν αυτήν την πολιτική που τους καταδικάζει στην εξαθλίωση και ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν αποφασιστικά. Γιατί, όπως φώναξαν, «πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώνουμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση».

Με τη χτεσινή κινητοποίηση κλείνει ο πρώτος κύκλος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων που διοργάνωσε το συνταξιουχικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Οι συνταξιούχοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν γύρω στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Μ. Ραλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα αναλυτικά στα τεράστια προβλήματα των συνταξιούχων όλων των Ταμείων. Προβλήματα, που, όπως υπογράμμισε, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του δικομματισμού. Μιας πολιτικής, όπως πρόσθεσε, που, από τη μια, ενισχύει με εκατομμύρια το μεγάλο κεφάλαιο και, από την άλλη, αφαιρεί δικαιώματα και κατακτήσεις από την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους και συνολικά το λαό.

Ξεκαθάρισε ότι απέναντι σ' αυτήν την πολιτική «και η απάντησή μας πρέπει να είναι πολιτική. Μπροστά μας έχουμε τις ευρωεκλογές και έχουμε χρέος να ενισχύσουμε εκείνες τις δυνάμεις που αντιστέκονται στη λογική του ευρωμονόδρομου, γιατί έτσι στηρίζουμε τον αγώνα και τα αιτήματά μας».

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από όλες τις Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες και Ενώσεις των Συνταξιούχων, ενώ τον αγωνιστικό χαιρετισμό του ΠΑΜΕ στη συγκέντρωση μετέφεραν με την παρουσία τους ο Δ. Κουμπούρης και ο Χρ. Κατσώτης, μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης, «πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, να μην πληρώσουμε και την κρίση τους. Ενωμένοι εργάτες, συνταξιούχοι, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, πρέπει να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Ο αγώνας συνεχίζεται και πρέπει να δυναμώνει. Να βάλουμε ψηλά τον πήχη με βάση τις δικές μας ανάγκες».

Με τις πικέτες και τα πανό τους, οι συνταξιούχοι, φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα, προχώρησαν σε πορεία διασχίζοντας τις οδούς Αθηνάς, Ευριπίδου, Σταδίου, για να καταλήξουν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Εκεί αντιπροσωπεία των Οργανώσεων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μετά το Πάσχα θα οριστεί συνάντηση των συνταξιούχων με τον υπουργό.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μπήκε μπροστά το πρόγραμμα δράσης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε χτες το Συντονιστικό μαζικών φορέων και σωματείων για τα προβλήματα της Υγείας που συγκροτήθηκε πρόσφατα στην περιοχή Περάματος, Κερατσινίου, Δραπετσώνας και Σαλαμίνας, με πρωτοβουλία των γυναικείων συλλόγων (μελών της ΟΓΕ) των παραπάνω δήμων.

Τα μέλη του Συντονιστικού συναντήθηκαν με τον Γενικού Γραμματέα του υπουργείου και του επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα που θέτουν. Οπως η ενίσχυση και στελέχωση του Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, η υλοποίηση της υπουργικής απόφασης του 1998 για μετατροπή σε Κέντρο Υγείας του Σταθμού Α' Βοηθειών του ΙΚΑ Περάματος, η κατασκευή Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι, η δημιουργία Παιδιατρικού νοσοκομείου στη Δραπετσώνα με παράλληλη απαλλοτρίωση της περιοχής των Λιπασμάτων προς όφελος του λαού, Γενικού νοσοκομείου στη Σαλαμίνα, άμεση αντιμετώπιση όλων των ελλείψεων των υπαρχόντων δομών Υγείας σε προσωπικό και υποδομές, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς και μέτρα για τις γυναίκες, τα νέα ζευγάρια, τους μετανάστες.

Ο Γενικός Γραμματέας αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε θέση και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα στον υπουργό. Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν απλά η αρχή του αγώνα και ήδη προγραμματίζονται νέες μέχρις ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματα.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Συγκέντρωση την Τρίτη

Συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και διαμαρτυρία στα γραφεία των κατασκευαστών διοργανώνει την Τρίτη 14 Απρίλη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, εντείνοντας τη δράση του για την υπογραφή ικανοποιητικής κλαδικής σύμβασης για το 2009. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ.

Τ.Ο. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τιμάει την Πρωτομαγιά

Εκδήλωση - αφιέρωμα στη Πρωτομαγιά διοργανώνει η Τ.Ο. Μεσογείων της ΚΝΕ, σήμερα Σάββατο 11 Απρίλη, στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας, στις 7 μ.μ. με θέμα: «Η συμβολή της ΚΝΕ στους εργατικούς αγώνες». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή βίντεο, απαγγελία χρονικού και έκθεση.

Οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ

Να ενισχύσουν και οικονομικά το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ενόψει της Πρωτομαγιάς καλεί Συνδικάτα και εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, σημειώνοντας την πολιτική και συνδικαλιστική σημασία αυτού του σοβαρού καθήκοντος. «Απαιτούνται και οικονομικά μέσα για να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να θέσουν ως βασικό καθήκον την αποφασιστική ενίσχυση των οικονομικών του ΠΑΜΕ» σημειώνει ανάμεσα σε άλλα το κάλεσμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ