ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
Η Αστυνομία χτύπησε το δίκαιο αγώνα

Οργιο καταστολής με εισαγγελική εντολή και την πλήρη κάλυψη της κυβέρνησης

Ενα χωρίς προηγούμενο όργιο τρομοκρατικών συλλήψεων, καταστολής και αυταρχισμού, σε βάρος των εργαζομένων στα «Βιομηχανικά Σφαγεία Αγρινίου», εκδηλώθηκε κατόπιν εισαγγελικής εντολής από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις χθες το μεσημέρι. Δεκαπέντε περίπου περιπολικά και δυο διμοιρίες των ΜΑΤ κατέφθασαν από το πρωί στην επιχείρηση, παρουσία του αντεισαγγελέα, για να τρομοκρατήσουν, να χτυπήσουν τον πολυήμερο αγώνα των 30 περίπου εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι είναι χωρίς δουλειά από την αρχή του έτους μετά την πώληση των σφαγείων από την «πράσινη» διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου στην εταιρεία «Α. Υφαντής» και προχώρησαν σε κατάληψη από την περασμένη Πέμπτη. Διεκδικούν - αφού ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκσυγχρονισμού - να προσληφθεί όλο το προσωπικό και να εφαρμοστούν οι υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις.

Ο δίκαιος αυτός αγώνας για το δικαίωμα στη δουλειά και την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, κόντρα στις εργοδοτικές αξιώσεις για ατομικές συμβάσεις εργασίας, στους εκβιασμούς για «δουλειά με το κομμάτι ή ανεργία», συνάντησε τη βία και την καταστολή. Με τη λήξη, στις 2 το μεσημέρι, του τελεσίγραφου για διάλυση της κατάληψης, η Αστυνομία ανέλαβε απροκάλυπτα να εκτελέσει την εισαγγελική εντολή για συλλήψεις. Την ίδια εισαγγελική απόφαση, στο πνεύμα της εντολής Σανιδά, επικαλέστηκε και ο γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σε τηλεφωνική παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, μέσα από την οποία ζητούνταν η άμεση απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και να μη γίνουν συλλήψεις.

Με την επί της ουσίας κυβερνητική στήριξη στην εισαγγελική εντολή για συλλήψεις, οι πολυάριθμες αστυνομικές δυνάμεις ανέλαβαν δράση. Εσυραν από το χώμα πεσμένους εργάτες που αντιστέκονταν βάζοντας το σώμα τους στις πύλες της επιχείρησης, ανάμεσα σε φωνές και κλάματα παιδιών. Τελικά, 30 περίπου εργάτες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας.

Στο πλευρό των εργατών βρέθηκε κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοκαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Μωραΐτη, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και του ΠΑΜΕ, που στήριξαν από την πρώτη στιγμή το δίκαιο αγώνα των εργατών. Αργά το βράδυ, οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στο Εισαγγελέα, ο οποίος, βαφτίζοντας θύμα το θύτη, απηύθυνε κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράνομη βία.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ «ΤΖΑΜΠΟ»
Μεγαλώνει η κατακραυγή για τη δικαστική απόφαση

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η καταδίκη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και της προέδρου του, μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εργοδοσία της «Τζάμπο» επιδιώκοντας την ποινικοποίηση του αγώνα που οργάνωσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και απλώθηκε σε όλη τη χώρα, έξω από τα καταστήματά της, ενάντια στην απόλυση του εργαζόμενου Ν. Νικολόπουλου.

Με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών καταγγέλλει ως προκλητική και απαράδεκτη την «απόφαση της "τυφλής δικαιοσύνης"» και ξεκαθαρίζει ότι «πρέπει να γνωρίζουν καλά ότι όσες προσπάθειες και αν κάνουν για ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, όσες δικαστικές αποφάσεις και αν βγάλουν, δεν πρόκειται να αποτρέψουν την όξυνση της ταξικής πάλης».

«Η καταδίκη του σωματείου εμποροϋπαλλήλων και της προέδρου του αποκαλύπτει για μια ακόμα φορά ότι η δικαιοσύνη δεν είναι καθόλου τυφλή όταν πρόκειται να πάρει το μέρος του μεγάλου κεφαλαίου και στη συγκεκριμένη περίπτωση της μεγαλοεργοδοσίας "Τζάμπο"», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, Ντία». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Το δις - και πολλάκις - εξαμαρτείν

Η τακτική της κυβέρνησης με τις αυξήσεις των συντάξεων - που μοιάζει με αντιστροφή της πρακτικής του Χότζα - εφαρμόζεται για πολλοστή φορά. Την τελευταία φορά εφαρμόστηκε με το ιατρικό μισθολόγιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Φλεβάρη.

Τι έκανε τότε η κυβέρνηση;

Πάνω από δυο χρόνια τράβηξε έναν ατέρμονο διάλογο με τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων των νοσοκομειακών γιατρών - που επικαλούνταν και τις κοινοτικές οδηγίες, οι οποίες ανοίγουν την κερκόπορτα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κι ύστερα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος υπόγραψε με την ηγεσία της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών μια κλαδική σύμβαση, την οποία θα έφερνε για κύρωση με νόμο. Ο βασικός μισθός του ειδικευόμενου γιατρού θα αυξανόταν σε 1.052 ευρώ από 842 ευρώ που ήταν το 2008. Οι αυξήσεις στο νέο ιατρικό μισθολόγιο θα είχαν κάποιο αντίκρισμα, αν ο βασικός μισθός του ειδικευόμενου θα έφτανε - τουλάχιστον - τα 1.600 ευρώ, όπως είχε αποφασίσει ακόμα και το συνέδριο της Ομοσπονδίας των Γιατρών.

Και αντί για κύρωση της κλαδικής σύμβασης, το υπουργείο Υγείας έφερε στη Βουλή άλλο νόμο που οι αυξήσεις κουτσουρεύτηκαν σε σχέση με το σχέδιο της σύμβασης (για τον ειδικευόμενο ήταν 1.003 ευρώ). Ακολούθησαν κινητοποιήσεις των γιατρών και η κυβέρνηση διαμόρφωσε το βασικό μισθό του ειδικευόμενου σε 1.027 ευρώ.

Με τις συντάξεις έγιναν τα εξής: Στις 18.3.2009, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου είχε ανακοινώσει για φέτος την καταβολή επιδομάτων, αντί αυξήσεων στους μισθούς του Δημοσίου και στις συντάξεις (αυτό που επικράτησε να λέγεται «εισοδηματική πολιτική») ως εξής:

α) 500 ευρώ για ποσό σύνταξης μέχρι τα 800 ευρώ και

β) 300 ευρώ για τους συνταξιούχους που παίρνουν μεταξύ 801 και 1.100 ευρώ, ενώ δεν προβλεπόταν αύξηση για όσους ...έχουν υψηλότερες συντάξεις. Μάλιστα, τότε ο Γ. Παπαθανασίου είχε ερωτηθεί για το εύρος εφαρμογής αυτών των μέτρων και είχε δηλώσει: «Με βάση το νόμο, ό,τι ισχύει για τους συνταξιούχους του Δημοσίου ισχύει και για τους συνταξιούχους των άλλων Ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης».

Στις 8.4.2009, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομίας και - σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στον Τύπο - εισηγήθηκε τη χορήγηση αυξήσεων, αντί επιδόματος, ως εξής:

α) 2,6% - 3% για τις συντάξεις έως 800 ευρώ και

β) 2% για όσους λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές.

Μετά την κατακραυγή - ήδη οι συνταξιούχοι ήταν σε κινητοποιήσεις - οι Παπαθανασίου και Πετραλιά έκαναν κοινή δήλωση (9.4.2009) στην οποία ανέφεραν: «Οπως προβλέπει ο σχετικός νόμος 2606/1998, η πολιτική συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα είναι η ίδια με την πολιτική συντάξεων στο δημόσιο τομέα. Αυτό, φυσικά και θα ισχύσει. Χαιρόμαστε, όμως, γιατί ακόμα και αυτοί που μιλούσαν για ψίχουλα όταν ανακοινώσαμε την πολιτική συντάξεων, τώρα αναγνωρίζουν ότι ενισχύουμε πραγματικά τους χαμηλοσυνταξιούχους».

Να 'φταναν οι συντάξεις στα 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη για όλα τα Ταμεία - όπως ζητούν οι συνταξιούχοι - θα μπορούσε να πει κανείς ότι υπάρχουν κάποια ψήγματα ουσιαστικής ενίσχυσης. Αυτοί όμως «βγήκαν κι από πάνω». «Το δις εξαμαρτείν επί ταυτώ ουκ ανδρός σοφού» (η διάπραξη του ίδιου σφάλματος για το ίδιο θέμα δεν ταιριάζει σε σοφό άνθρωπο) λέει το αρχαίο ρητό. Και οι υπουργοί της κυβέρνησης μπορεί να προτιμούν τον Χότζα απ' την ανάποδη, προσβάλλοντας την κοινή λογική. Ομως και το «δις - ή το πολλάκις - εξαμαρτείν επί τω δικομματισμώ» δεν ταιριάζει σε κανένα λογικό άνθρωπο. Γι' αυτό και στις ευρωεκλογές μαύρο στο δικομματισμό - και στα συμπληρώματά του - και ΚΚΕ δαγκωτό.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Ενημέρωση από γιατρό Εργασίας

Ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μπορούν να έχουν σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, κάθε Τετάρτη, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα κεντρικά γραφεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (Εμμ. Μπενάκη 28).

ΚΚΕ
Δείχνει τους πολιτικούς ενόχους

Σε ανακοίνωση, σχετικά με την επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις εργαζομένων στα βιομηχανικά σφαγεία Αγρινίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει την τρομοκρατική επέμβαση της Αστυνομίας και τη σύλληψη 30 εργαζομένων που διεκδικούν την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, αρνούμενοι να δεχτούν την κατάργησή της και την εφαρμογή ατομικών συμβάσεων.

Η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αυτή είναι η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται από την ΕΕ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ: Χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων, αυταρχισμός, ιδιωτικοποιήσεις. Αυτός είναι και ο ρόλος της δήθεν ανεξάρτητης Δικαιοσύνης: Να βγάζει παράνομες τις λαϊκές κινητοποιήσεις και να δίνει εντολή στην αστυνομία για επεμβάσεις.

Τις δικές της ευθύνες έχει η διοίκηση της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου, επειδή έδωσε στο ιδιωτικό κεφάλαιο τα σφαγεία, βάζοντας πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν έμπρακτα αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα σφαγεία. Στους εκβιασμούς της εργοδοσίας να υψώσουν το ανάστημά τους. Καμία υποχώρηση από τα δικαιώματά τους. Ταξική ενότητα και αντεπίθεση».

ΠΑΜΕ
Νομική στήριξη στους μετανάστες

Νομικό Τμήμα που ασχολείται με τα προβλήματα των μεταναστών συγκρότησε και λειτουργεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Οι μετανάστες μπορούν να επισκέπτονται τους δικηγόρους κάθε Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28, 1ος όροφος) και να παίρνουν πληροφορίες χρήσιμες για όλες τις υποθέσεις τους. Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ (210.3301.847, 210.3301.842, 210.3833.786) καθημερινά 9 π.μ. - 8 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ