ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Μήλον της έριδος η γνωμοδότηση για τις ταυτότητες

«Αδειασε» τη Νομική της Υπηρεσία η Ιερά Σύνοδος, η οποία με μια σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες διέψευσε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες υπήρξε ομόφωνη γνωμοδότηση της υπηρεσίας να μην προσφύγει η Εκκλησία στα δικαστήρια για το ζήτημα των ταυτοτήτων και πως η υπόθεση αυτή ανήκει αποκλειστικά στην πολιτεία και τα όργανά της.

Η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για «διαρροή κατά τρόπον αντιδεοντολογικόν εν αναφορά προς τας απόψεις τα οποίας διετύπωσαν τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Νομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας». Μάλιστα, φροντίζει να τονίσει ότι η Νομική Υπηρεσία ομόφωνα έκανε δεκτό πως ισχύει ο νόμος που επιβάλλει ως υποχρεωτική την αναγραφή του θρησκεύματος, καθώς και ότι η αντίθετη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αποτελεί σύσταση και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα!

Σε σκληρή «γλώσσα» απάντησε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και μέλος της νομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η «Εκκλησία αρνείται την αλήθεια».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου επισημαίνεται: «1. Κατά την συνεδρίαν, έγινε συζήτησις και ανταλλαγή απόψεων επί νομικών ζητημάτων, σχετιζομένων προς την μη αναγραφήν του θρησκεύματος εις τας ταυτότητας.

2. Αι όποιαι επιστημονικαί γνώμαι διετυπώθησαν, απηχούν αποκλειστικώς και μόνον τας προσωπικάς απόψεις μελών της Επιτροπής, αι οποίαι δε δεσμεύουν τα όργανα της Εκκλησίας.

3. Δεν υπήρξε ομοφωνία, ούτε έγινε ψηφοφορία, ούτε συνετάγη κείμενον υπό τύπον υπομνήματος ή εισηγήσεως προς την Ιεράν Σύνοδον.

4. Απλώς επαναβεβαιώθη, ότι εις τα νομικά ζητήματα χωρούν διαφορετικαί τοποθετήσεις και ερμηνείαι, εκάστη των οποίων διεκδικεί δι' αυτήν το αλάθητον.

5. Ομοφώνως έγινε δεκτόν, κατά την ως άνω συνεδρίαν, ότι: α) ισχύει σήμερον ο Νόμος 1988/1991 ο οποίος επιβάλλει ως υποχρεωτικήν την αναγραφήν του Θρησκεύματος εις τας ταυτότητας και β) η "απόφαση" της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, έχει το χαρακτήρα συστάσεως».

Επιβεβαιώνει ο Χ. Κονιδάρης

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε χτες μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Πλάνετ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης, τοποθετώντας τα όσα δημοσιεύτηκαν στη «σφαίρα της φαντασίας» και παρουσιάζοντας την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ως «αποκατάσταση της αλήθειας».

Ο Χ. Κονιδάρης δεν απέκλεισε την προσφυγή στα δικαστήρια, σημειώνοντας πως η ιεραρχία θα αποφασίσει αν είναι σκόπιμο για το κύρος της Εκκλησίας να προσφύγει στα δικαστήρια.

Η αλήθεια πονάει πολύ

«Δε φανταζόμουν ότι η αλήθεια μπορεί να πονάει τόσο πολύ», με τη φράση αυτή σχολίασε την αντίδραση της Ιεράς Συνόδου ο Αντώνης Ρουπακιώτης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Φλας». Εξέφρασε τη λύπη του που η Ιερά Σύνοδος αρνείται την αλήθεια η οποία είναι, όπως τόνισε, η εξής: «Συστήσαμε στον αρχιεπίσκοπο ότι δεν πρέπει η Εκκλησία να προσφύγει στα δικαστήρια και ότι το ζήτημα της μη αναγραφής του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας είναι ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της πολιτείας». Πρόσθεσε δε με νόημα πως κατά την άποψή του «ουδείς δύναται να αρνηθεί τις συνέπειες αυτής της αυτονόητης παραδοχής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου ο Αντ. Ρουπακιώτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησής του από την επιτροπή, ενώ σημείωσε: «Υπερασπίζομαι με πάθος την αλήθεια, υπερασπίζομαι με πάθος ότι αυτά που δήλωσα έγιναν ακριβώς έτσι».

Δεν είναι απόφαση της Συνόδου

Κριτική στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο άσκησε ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, δηλώνοντας στον ίδιο ραδιοσταθμό ότι «την ανακοίνωση της Συνόδου ανέλαβε την υποχρέωση να εκδώσει ο αρχιεπίσκοπος. Δεν αμφισβητώ τη δυνατότητα, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν είναι απόφαση της Συνόδου». Ζήτησε υπομονή έως την Τρίτη οπότε και συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος και θα αποφανθεί επί του θέματος.

Αναφορικά με την αναγραφή ή μη του θρησκεύματος στις ταυτότητες ο μητροπολίτης υπογράμμισε «δε μου χρειάζεται να μου επιβεβαιώνει ένα όργανο του κράτους τη θρησκευτική μου πεποίθηση», δήλωσε όμως πως θα συμμορφωθεί με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε οριακό σημείο οι εξελίξεις

Η αναδιανομή ρόλων και οι σχέσεις με το φιλικό Τύπο, δύο από τα καυτά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει άμεσα ο Κ. Καραμανλής

Η αναδιανομή ρόλων μέσα στο κόμμα και η αποκατάσταση των σχέσεων με το φιλικό Τύπο, είναι δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που «εξειδικεύεται» η εσωκομματική κρίση στη ΝΔ και στα οποία πιέζεται ασφυκτικά να δώσει, άμεσα, λύσεις ο Κ. Καραμανλής. Ωστόσο, τα προβλήματα αυτά είναι εξαιρετικά ακανθώδη και από τη λύση τους θα εξαρτηθεί και η τροπή των εσωκομματικών εξελίξεων.

Το πρώτο πρόβλημα, της αναδιανομής ρόλων, έχει τεθεί ανοιχτά όχι μόνο από αμφισβητίες και εσωκομματικούς αντιπάλους (π.χ., Ντ. Μπακογιάννη) αλλά και από στελέχη που μέχρι τις εκλογές ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του. Το «πρόβλημα του Αρ. Σπηλιωτόπουλου» είναι μία βασική έκφραση αυτού του θέματος, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό. Ο Κ. Καραμανλής είναι σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αλλά μάλλον δε φαίνεται διατεθειμένος να απομακρύνει άμεσα το στενό συνεργάτη, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που δέχεται και «επίθεση λάσπης», αλλά και βρίσκεται κάτω από την πίεση αρκετών εφημερίδων της παράταξης. Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι η απομάκρυνση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, μπορεί να μην αργήσει. Μάλιστα, θεωρούν ότι πιθανότερη ημερομηνία είναι το διάστημα μετά το έκτακτο συνέδριο που πραγματοποιείται το επόμενο Σαββατοκύριακο. Οσον αφορά τη «φόρμουλα» της απομάκρυνσης, αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει η πρόταση του εκδότη του «Αδέσμευτου» Δ. Ρίζου, ο οποίος υποδεικνύει να παραιτηθεί, με δική του πρωτοβουλία, ο Αρ. Σπηλιωτόπουλος. Στην κατεύθυνση της απομάκρυνσης πιέζει αδιάκοπα ο Γ. Κύρτσος, ο οποίος σε χτεσινό σχόλιό του επισημαίνει ότι οι περισσότερες φιλοΝΔ εφημερίδες (ΕΤ, «Αδέσμευτος» (Ρίζου), «Βραδυνή» και «Απογευματινή») συμφωνούν στην εκτίμηση ότι «η παρουσία του κ. Σπηλιωτόπουλου στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει».

Από την άλλη όμως, υπάρχουν πιέσεις για να μην προχωρήσει σε καμία κίνηση αυτή τη στιγμή ο Κ. Καραμανλής. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μ. Εβερτ, ο οποίος δήλωσε χτες (στον «Αντέννα») ότι έχει πεισμώσει και «θα προτρέψει τον Καραμανλή να μην κάνει καμία κίνηση όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις». Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε ωστόσο ότι ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αποκάλεσε «πεζοδρόμιο» (!) τους δημοσιογράφους που κάθε μέρα οι ίδιοι και οι ίδιοι ασκούν μια επίθεση εναντίον ενός συνεργάτη του προέδρου του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, άλλα στελέχη της ΝΔ (Αλογοσκούφης, Τσιτουρίδης) αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών προσώπων στον επικοινωνιακό τομέα. Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το βράδυ σε κομματικά στελέχη, ζήτησε «επίδειξη της μέγιστης συστράτευσης» απέναντι στην «επίθεση αποδυνάμωσης της ΝΔ», την οποία συνέδεσε με τις αποφάσεις «εξαιρετικού οικονομικού ενδιαφέροντος που εκκολάπτονται» και τόνισε ότι «δε θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση της εξουσίας σε εξωθεσμικά κέντρα».

Χριστόδουλος εναντίον ... Μακάριου!

Συνάδελφοι της εφημερίδας «Χαραυγή» είχαν την καλοσύνη να μας στείλουν χτες από την Κύπρο, με φαξ, ένα αντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας. Οσο κι αν ψάξαμε, στοιχείο με την ένδειξη «θρήσκευμα» δεν υπάρχει στις ταυτότητες που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία. Το σημαντικό είναι άλλο: Οπως μας επιβεβαίωσαν οι ίδιοι συνάδελφοι, δε σημαίνει ότι παλιότερα δεν υπήρχαν ταυτότητες, πάνω στις οποίες αναγραφόταν το θρήσκευμα του κατόχου τους. Υπήρχαν. Παλιότερα. Παλιότερα, στην Κύπρο, το θρήσκευμα καταγραφόταν και ως εκ τούτου ελεγχόταν στις αστυνομικές ταυτότητες. Ηταν τότε που τις ταυτότητες τις εξέδιδαν οι Αγγλοι κατακτητές. Ηταν την περίοδο που τις ταυτότητες τις εξέδιδε το καθεστώς της αγγλοκρατίας...

***

Το καθεστώς της αγγλοκρατίας είχε κάθε λόγο να διαχωρίζει τους πολίτες της Κύπρου σε χριστιανούς και σε μουσουλμάνους. Είχε κάθε λόγο να χωρίζει τους Κύπριους σε Ελληνες και Τούρκους. Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» περνούσε και μέσα από τις ταυτότητες του κυπριακού λαού. Γι' αυτό, από το 1960 και μετά την ανεξαρτησία από τους αποικιοκράτες, με την έναρξη της έκδοσης ταυτοτήτων από την Κυπριακή Δημοκρατία, οι ταυτότητες άλλαξαν. Από το 1960 και μετά, ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν εκείνος που κατάργησε την αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών της Κύπρου. Για να μην υπάρχουν διακρίσεις. Για μην υπάρχουν διαχωρισμοί. Ο αρχιεπίσκοπος, επαναλαμβάνουμε, έβγαλε το θρήσκευμα από τις ταυτότητες...

***

Με δεδομένο ότι ο Μακάριος ποτέ δεν κατηγορήθηκε για «έλλειμμα πίστης» απέναντι στην Ορθοδοξία (εκτός ίσως από το 1972, όταν ο χουντικός αρχιεπίσκοπος Αθήνας Ιερώνυμος, του οποίου αρχιγραμματέας ήταν ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, επιδίωξε την εκθρόνιση του Μακάριου), αλλά και με δεδομένο ότι η προϋπηρεσία του Μακάριου στη Μακρόνησο βεβαιώνει για το είδος των κοσμικών αντιλήψεών του, το ιστορικά καταγεγραμμένο γεγονός της απόφασής του να καταργηθεί η ένδειξη «θρήσκευμα» από τις ταυτότητες, αποδεικνύει το εξής απλό: Οτι η θρησκεία δεν πρέπει να παραχωρείται ως όπλο αξιοποιήσιμο στα χέρια οποιαδήποτε εξουσίας. Κι αυτό επειδή ακριβώς η θρησκεία είναι αξιοποιήσιμη στους σχεδιασμούς εκείνων που παίζουν με τα «πιστεύω» των ανθρώπων. Πράγμα, που τις τελευταίες βδομάδες το ζούμε για μια ακόμα φορά στην Ελλάδα. Για τούτη την «αποκάλυψη» έχουν φροντίσει, άλλωστε, τόσο το κέντρο εξουσίας, του οποίου προΐσταται ο κ. Σημίτης, όσο και το κέντρο εξουσίας, του οποίου προΐσταται ο κ. Χριστόδουλος.


Ν.Μπ.

Θα παρέμβετε για τους αγωνιστές της Κολομβίας;

Σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν  βουλευτές του ΚΚΕ

Οι βίαιες επιθέσεις και δολοφονίες στελεχών του δημοκρατικού κινήματος της Κολομβίας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αποφάσισε την άμεση έγκριση ενός Ειδικού Προγράμματος Προστασίας, το οποίο δε βρίσκει την εφαρμογή του στην Κολομβία. Μαζικές οργανώσεις της Κολομβίας καθώς και διεθνείς Οργανώσεις καλούν για την άμεση εφαρμογή αυτού του Προγράμματος προκειμένου να προστατευτούν στελέχη του δημοκρατικού κινήματος από βίαιες επιθέσεις και δολοφονίες, όπως καταγγέλλει με ανοιχτή επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας».

Ερωτάται ο υπουργός αν η κυβέρνηση πρόκειται να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προς τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Αντρές Παστράνα, σε αυτή την κατεύθυνση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ