ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αμερικανική τορπίλη στο Κυπριακό

Καθώς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη ενός ακόμη γύρου συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, για το Κυπριακό, η Ουάσιγκτον έσπευσε να περιγράψει τις προθέσεις της για την προώθηση μιας διχοτομικής λύσης και μάλιστα στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο.

Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα», ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον την περασμένη Τετάρτη κατά την Ευρωατλαντική (ΗΠΑ-ΕΕ) Σύνοδο Κορυφής, θέλησε να «περάσει» στο Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε, μια διατύπωση η οποία θα συνέδεε την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση, με την «επίλυση» του προβλήματος και την ταυτόχρονη ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα. Η επιθυμία του Αμερικανού Προέδρου, τελικά, δεν ικανοποιήθηκε αυτή τη φορά, καθώς η πορτογαλική προεδρία ήταν υποχρεωμένη να κρατήσει τα προσχήματα και να μην επιτρέψει στους Αμερικανούς ν' αλλάξουν με αυτόν τον τρόπο αποφάσεις συμβουλίων κορυφής της ΕΕ.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η θέση αυτή αποτελεί πάγιο, όχι όμως διακηρυγμένο, στόχο της αμερικανικής διπλωματίας η οποία, πάντως, τον προωθεί με μεθοδικότητα. Την ίδια θέση, εξάλλου, έχουν υιοθετήσει και οι ισχυρές χώρες της ΕΕ, έχοντας «προσφέρει» στην ελληνική κυβέρνηση το άλλοθι κάποιων κοινοτικών αποφάσεων οι οποίες εύκολα μπορεί να υπονομευτούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ομοφωνία για την προώθηση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κοινότητα.

Οι αμερικανικές προθέσεις για την προώθηση μιας διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό, εμφανίστηκαν και στον Καναδά, όταν κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο Καναδός ομόλογός του «μίλησε» για την επικείμενη «λύση» στο Κυπριακό που θα δημιουργήσει συνθήκες «ειρήνης» ανάμεσα στο Βόρειο και το Νότιο τμήμα του νησιού. Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν αυτή την αναφορά του Καναδού Προέδρου ως «τεστ» μέτρησης των αντιδράσεων της ελληνικής πλευράς, ενόψει των συνομιλιών της Ν. Υόρκης για το Κυπριακό.

Προχωρά απρόσκοπτα η ελληνοτουρκική «προσέγγιση»

Στο μεταξύ η αντιπροσωπεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με επικεφαλής το γενικό γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ηλία Πλασκοβίτη, βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στα πλαίσια της συνεργασίας του ελληνικού με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την καλύτερη προετοιμασία της τουρκικής πορείας προς την ΕΕ.

Η διαδικασία αυτή, που είχε αναγγελθεί ήδη από την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου στην Αγκυρα τον περασμένο Γενάρη, έχει ως στόχο τη δημιουργία «ισχυρότερου» κλίματος εμπιστοσύνης, μεταξύ των δύο υπουργείων.

Συζητήθηκε η αγωγή Κατριβάνου κατά Γιαννόπουλου

Συζητήθηκε προχτές το βράδυ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή του υπερνομάρχη Θ. Κατριβάνου κατά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, με την οποία ζητάει ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση το ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο Ε. Γιαννόπουλος σε δηλώσεις του στο βράχο της Ακρόπολης στις 13 Οκτωβρίου 1998 αποκάλεσε τον Θ. Κατριβάνο «Νενέκο» και εξωμότη των ιδανικών της Εθνικής Αντίστασης και του ΕΑΜ, επειδή κατά τις νομαρχιακές εκλογές του 1998 υποστηρίχτηκε και από το κόμμα της ΝΔ.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης γι' αυτές τις δηλώσεις «γλίτωσε» τα ποινικά δικαστήρια, καθώς καλύπτεται από τη βουλευτική ασυλία.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο Ε. Γιαννόπουλος ζήτησε την αναβολή της συζήτησης της αγωγής, με το αιτιολογικό ότι εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις στα ποινικά και τα αστικά δικαστήρια στη διαμάχη του με τον Θ. Κατριβάνο, ενώ το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αγωγής ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε να δικαιολογήσει τους βαρύτατους υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του υπερνομάρχη με τη δικαιολογία ότι εντάσσονταν στα πλαίσια ενός οξύτατου πολιτικού διαλόγου. Βέβαια, ο Ε. Γιαννόπουλος δεν παρέλειψε και τους γνωστούς πλέον ανά το πανελλήνιο χαρακτηρισμούς, όπως «τον κακό σου τον καιρό» κλπ.

Μάρτυρας από την πλευρά του Θ. Κατριβάνου κατέθεσε ο Σ. Σωτηρόπουλος, στέλεχος της ΕΔΑ, ο οποίος είπε ότι η δήλωση Γιαννόπουλου έβλαψε τον υπερνομάρχη στις εκλογές και ότι ο χαρακτηρισμός «Νενέκος» είναι υβριστικός και δεν έχει καμιά σχέση με τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Θ. Κατριβάνο. Από την πλευρά του Ε. Γιαννόπουλου κατέθεσε ο Αθ. Τζούμας, αντιδήμαρχος Περιστερίου.

Σε δηλώσεις του ο Θ. Κατριβάνος επανέλαβε ότι η κάθοδός του στις εκλογές του 1998 με το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο έγινε με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ, ενώ παράλληλα υπενθύμισε τη δράση του Ε. Γιαννόπουλου στην περίοδο της Κατοχής, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που δε διαψεύστηκαν, φέρεται να ήταν στα Τάγματα Ασφαλείας, προήχθη από την τελευταία κατοχική κυβέρνηση των ταγμάτων ασφαλείας, νόθευσε το στρατολογικό μητρώο του και κακώς του καταβλήθηκε σύνταξη.

«Πόλεμος» εκδοτών για την ψηφιακή

«Πόλεμος» για την ψηφιακή, αλλά και «πόλεμος» ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες μεταξύ των μετόχων της εταιρίας «Τηλέτυπος», που συμμετέχει στην ψηφιακή πλατφόρμα της «Multichoice» με το 42%. Η «κόντρα» έχει ξεσπάσει μεταξύ του Χρ. Τεγόπουλου και των εταιριών ΔΟΛ του Χρ. Λαμπράκη και «Πήγασος» του Γ. Μπόμπολα. Ο Χρ. Τεγόπουλος με διαδοχικές ανακοινώσεις του υποστήριζε προχτές ότι συμφώνησε με τον «Τηλέτυπο» ν' αγοράσει το 42% των μετοχών της «Multichoice» και πως περίμενε το ΔΣ της εταιρίας να δώσει και τυπικά την έγκρισή του. Με άλλη ανακοίνωσή του, που δημοσιεύτηκε χτες, υπογράμμιζε ότι το ΔΣ της εταιρίας αποφάσισε να προσφέρει προς πώληση τη συμμετοχή του στη «Multichoice», αντί του ποσού των 50.400.00 δολαρίων και με τον όρο ότι η εταιρία «Τηλέτυπος» θ' αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις της. Σημείωνε μάλιστα ότι οι άλλοι μέτοχοι αποδέχτηκαν την προσφορά. Την ίδια στιγμή, όμως, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Χρ. Τεγόπουλου, η ΔΟΛ και η «Πήγασος» δήλωναν ότι η συμφωνία μεταξύ του «Τηλέτυπου» και του Χρ. Τεγόπουλου δεν «είναι νομικώς δυνατή χωρίς προηγούμενη απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων».

Η διένεξη μέσω ανακοινώσεων συνεχίστηκε και χτες με ανακοίνωση των μετόχων των εταιριών του Χρ. Λαμπράκη και του Γ. Μπόμπολα, που επιχειρούν, όπως ισχυρίζονται, ν' «αποκαταστήσουν την αλήθεια». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη συνεδρίαση του ΔΣ του «Τηλέτυπου», που πραγματοποιήθηκε στις 29 του Μάη, αποφασίστηκε να υποβληθεί πρόταση πώλησης των μετοχών της «Multichoice» προς τη «Netmed» και «Lumiere», υπό όρους και στην τιμή αξίας 50,4 εκατ. δολαρίων. Στην ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρίες επικαλούνται νομικό ζήτημα, που αφορά στην απευθείας αγορά των μετοχών από τον Χρ. Τεγόπουλο.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 14.00 την εκπομπή «Ματιές στον κόσμο» με θέμα: «Ενας χρόνος από τη συμφωνία του Κοσσυφοπεδίου». Η Αννα Μπαλλή φιλοξενεί τον πρεσβευτή - σύμβουλο της γιουγκοσλαβικής πρεσβείας στην Ελλάδα Ντράγκαν Μάρκοβιτς και τον νομικό Κώστα Τουμασάτο.

Η αγωγή για τα «Κοκαλίνος»

Τα 47 σχόλια που δημοσιεύτηκαν στην «Ελευθεροτυπία» με τον τίτλο «Κοκαλίνος», κατά το χρονικό διάστημα από 3 του Απρίλη μέχρι 26 Ιούνη 1998, απασχόλησαν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπου συζητήθηκε αγωγή του Σ. Κόκκαλη κατά του εκδότη της «Ελευθεροτυπίας» Χρ. Τεγόπουλου. Ο Σ. Κόκκαλης ζητάει ως αποζημίωση το ποσό των 5 δισ. για ηθική βλάβη, ενώ ο Χρ. Τεγόπουλος ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για σκωπτικά σχόλια.

Εκδηλώσεις των Επιτροπών Ειρήνης

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι εκδηλώσεις και οι συζητήσεις που διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης στις συνοικίες της Αθήνας. Γι' αυτή τη βδομάδα είναι προγραμματισμένες οι εξής δραστηριότητες:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Γαρδένιας, σήμερα Σάββατο 3 του Ιούνη, στις 6 μ.μ., με ζωγραφική για τα παιδιά και παράσταση Καραγκιόζη. Στις 7.30 μ.μ., στον ίδιο χώρο, θα γίνει ομιλία και θα ακολουθήσει συζήτηση για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX» και το «Σύμφωνο Σταθερότητας».

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου πραγματοποιεί αύριο Κυριακή 4 του Ιούνη, στις 10.30 π.μ., εκλογοαπολογιστική συνέλευση στην αίθουσα του Συλλόγου Εκτελωνιστών, λεωφόρος Ιωνίας 96, Ανω Καλαμάκι, και καλεί όλους τους φίλους της ειρήνης να συμμετάσχουν.

- Οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Πετρούπολης, καθώς και τα σωματεία Οικοδόμων των παραπάνω περιοχών, διοργανώνουν την Τετάρτη 7 του Ιούνη, στις 8 μ.μ. εκδήλωση για την ειρήνη με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο γήπεδο του χάντμπολ, που βρίσκεται στην πλατεία των Αγίων Αναργύρων(δίπλα από την εκκλησία). Της κεντρικής εκδήλωσης θα προηγηθεί πικετοφορία που θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ. από τη συμβολή των δρόμων Φυλής και Μπίμπιζα.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 7 του Ιούνη, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της (Αγ. Βαρβάρας και Δήλου 2) με θέμα: «Βαλκάνια υπό κηδεμονία - πώς οι βαλκανικές χώρες χάνουν την ανεξαρτησία τους. ΝΑΤΟικές ασκήσεις κίνδυνος για την ειρήνη. Ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου πολέμου στα Βαλκάνια».

ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Εληξε με απαλλαγή

Αθωώθηκε χτες από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, που ήταν κατηγορούμενος για συκοφαντική δυσφήμιση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Γιαννόπουλου, σχετικά με το «έγγραφο Σολωμού». Η υπόθεση αφορούσε το έγγραφο που ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ Γρηγόρης Σολωμός, είχε στείλει στις 22/7/1997 στον Ευαγγ. Γιαννόπουλο, με τη σύνθεση του δικαστηρίου το οποίο θα τον δίκαζε την επόμενη μέρα για συκοφαντική δυσφήμιση του βουλευτή της ΝΔ Αναστασόπουλου.

Το δικαστήριο δέχτηκε την άποψη του εισαγγελέα Μιλτ. Ανδριωτέλη, ότι ο κατηγορούμενος δεν τέλεσε το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης σε βάρος του πρώην υπουργού. Επίσης, ότι δεν υπήρξε δόλος από την πλευρά του και ότι, ακόμα και αν θα πρέπει να κριθεί ένοχος για απλή εξύβριση (επειδή ο μηνυτής του εξέλαβε ότι αυτόν εννοούσε με τη φράση «κατελύθη το κράτος δικαίου»), αίρεται ο καταλογισμός και αυτής της πράξης, λόγω δικαιολογημένου ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης για το θέμα αυτό. Πρωτοδίκως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο είχε καταδικάσει το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο σε 7,5 μήνες φυλάκιση.

«ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ»
Συνεδριάζει η ΠΕ Θεσσαλονίκης

Αρχίζει σήμερα Σάββατο και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή η συνεδρίαση της ΠΕ Θεσσαλονίκης της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης». Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις πολιτικές εξελίξεις, στην οργάνωση της αντίδρασης εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την Ολυμπιάδα και τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Επίσης, σήμερα Σάββατο, στις 7μ.μ., στο καφέ «Εναλλάξ» στη Θεσσαλονίκη θα γίνει η παρουσίαση του περιοδικού «Στίγμα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ