ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
Και, όμως, ήταν...

Φανταζόμαστε πως όλοι θα είδατε στις προχτεσινές τηλεοπτικές ειδήσεις τη συμπεριφορά - τρόπος του λέγειν, δηλαδή - του Ευάγγ. Γιαννόπουλου, στη διάρκεια της εκδίκασης της μήνυσής του ενάντια στον δημοσιογράφο Μ. Τριανταφυλλόπουλο και, ιδιαίτερα, όταν ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του μηνυομένου.

Σκεφθήκατε, μήπως, την ώρα που τον βλέπατε, ότι ο άνθρωπος αυτός ήταν, μέχρι πριν λίγο καιρό και για αρκετά χρόνια, υπουργός και, μάλιστα, Δικαιοσύνης; Πολιτικός, δηλαδή, προϊστάμενος και των δικαστών..;

Καλά νέα απ' το Μάαστριχτ!

Γρηγοριάδης Κώστας

Τα προγράμματα ελεύθερης χορήγησης ουσιών - όπως η ηρωίνη - ως μεθόδου αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών απέτυχαν σε όλο τον κόσμο, είπε προχτές ο Ολλανδός καθηγητής της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ M. Dc Vris στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Μάλιστα, ο καθηγητής Κ. Στεφανής ανέφερε ότι στην Ελβετία, όπου εφαρμόστηκε και εκεί το πείραμα αυτό, ορισμένοι έφευγαν απ' το «νόμιμο πρόγραμμα» για να προμηθευτούν την ηρωίνη παράνομα, παρακινούμενοι απ' τον τελετουργικό χαρακτήρα της χρήσης.

Τι έχουν να πουν τώρα ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, που είναι διαπρύσιοι κήρυκες της ελεγχόμενης χορήγησης των ναρκωτικών ουσιών και την παρουσιάζουν ως μεγάλη και ριζοσπαστική αντιμετώπιση του προβλήματος; Κάτι ξέρουν, λοιπόν, και εκείνοι που το εφάρμοσαν και στο κάτω κάτω είναι και οπαδοί των προγραμμάτων υποκατάστασης. Επιτέλους, λοιπόν, και κάποια καλά νέα απ' το Μάαστριχτ!

Οι ... προοδευτικοί εξοπλισμοί

Τι σχέση μπορεί να έχει «η προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα» με πολεμικά εξοπλιστικά προγράμματα; Μη βιαστείτε να πείτε καμία, γιατί θα πέσετε έξω.

Το πρώτο είναι το επίσημο θέμα της συνάντησης του Βερολίνου, που ξεκίνησε χτες με τη συμμετοχή και του Κ. Σημίτη. Το δεύτερο θα είναι το πραγματικό αντικείμενο των σκληρών «παζαριών» - όπως αναφέρει το χτεσινό «Εθνος» - στις επαφές, που θα έχει ο Κ. Σημίτης με τους Σρέντερ και Ζοσπέν, Γερμανό καγκελάριο και Γάλλο πρωθυπουργό αντίστοιχα. Βλέπετε και οι δυο ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν την πώληση εκατοντάδων αρμάτων μάχης και αεροπλάνων 4ης γενιάς, αξίας αρκετών τρισεκατομμυρίων, στην Ελλάδα.

Μα, τι σόι προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να είναι αυτή, όταν συνεχίζει και ενισχύει τους πολεμικούς εξοπλισμούς, ίσως αναρωτηθείτε. Δεν έχετε άδικο. Πίσω από τη βιτρίνα του επίσημου τίτλου της συνάντησης στο Βερολίνο βρίσκεται στην πραγματικότητα η επιδίωξη της ιμπεριαλιστικής «Νέας Τάξης» να υποτάξει τους λαούς. Και μπορεί να δηλώσουν διάφορα εύηχα και ωραία οι 14 ηγέτες στις επίσημες εμφανίσεις τους, ανεπισήμως, όμως, φροντίζουν γι' άλλα...

Παράδεισος για τους λίγους

Συνήθως διαφωνούμε με τις απόψεις του αναπληρωτή διευθυντή του «Βήματος», Ν. Νικολάου, αλλά θα συμφωνήσουμε με όσα σημειώνει στη χτεσινή πρωτοσέλιδη «Γνώμη» της εφημερίδας. Γράφει συγκεκριμένα: «Είναι η Ελλάδα ένας μικρός φορολογικός παράδεισος για όλον αυτόν τον "λαμπερό" κόσμο που φωτογραφίζεται κάθε εβδομάδα ή μήνα στις ιλουστρασιόν σελίδες των "life style" περιοδικών; Και ταυτόχρονα είναι η χώρα που διαθέτει το πιο άδικο σύστημα, αφού μισθωτοί, συνταξιούχοι και μικρομεσαίοι μοιράζονται τα χαμηλά εισοδήματά τους μ' ένα αδηφάγο και σπάταλο κράτος, που βάζει βαθιά το χέρι του στις τσέπες μας;

Αν κρίνουμε από τα στοιχεία που το υπουργείο Οικονομικών έδωσε προχθές στη δημοσιότητα, τότε το φορολογικό μας σύστημα είναι καταπιεστικό για τους πολλούς και σκανδαλώδες διάτρητο υπέρ των ολίγων».

Συμφωνούμε, επίσης και με την εκτίμηση του αρθρογράφου πως τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε πέρσι ο Κ. Σημίτης και επανέλαβε στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν αποτελούν ούτε καν ψευτομπαλώματα του σημερινού, βαθιά αντιλαϊκού και κατάφωρα άδικου φορολογικού συστήματος.

Στο μόνο που διαφωνούμε είναι το εξής: Δεν πρόκειται ποτέ να παρθούν μέτρα «αποκατάστασης της φορολογικής δικαιοσύνης» -όπως σημειώνει - ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση, ούτε και από οποιαδήποτε άλλη, που θα βαδίζει στα πλαίσια των «ευρω-μονόδρομων» και των «νόμων της αγοράς».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η πάλη των τάξεων... ξανακαταργήθηκε!

Πίσω από όποιο ιδεολόγημα κι αν κρυφτούν οι θιασώτες της θεωρίας περί του... «αναπόφευκτου της παγκοσμιοποίησης», δεν μπορούν να αποφύγουν εκείνες τις πολύ ενδιαφέρουσες ομολογίες, που αποκαλύπτουν, τελικά, την πραγματική τους στόχευση. Η τελευταία απόδειξη ήρθε χτες από το Βερολίνο, διά στόματος Κ. Σημίτη. Ο πρωθυπουργός, όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό, προσπάθησε να παρουσιάσει περίπου σαν... «φυσικό φαινόμενο» αυτή τη Νέα Τάξη της βαρβαρότητας που εγκαθιδρύεται στον πλανήτη. Αφού παρέκαμψε αναφορές όπως ότι πρόκειται για καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση της οποίας ηγούνται οι πολυεθνικές και ο διεθνής ιμπεριαλισμός (συνεπώς, από ταξική άποψη, έχουμε να κάνουμε με μια εξαιρετικά προσδιορίσιμη διαδικασία), ο κ. Σημίτης αναρωτήθηκε: «Μπορούμε να βάλουμε φραγμό στην παγκοσμιοποίηση;». «Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας», ήταν η απάντησή του...

Στην προκειμένη περίπτωση το «Γιάννης κερνάει - Γιάννης πίνει» θα ήταν αρκετό σχόλιο για να προσπεράσουμε κάποιους που υποστηρίζουν ότι είμαστε «εκτός πραγματικότητας» όταν ελπίζουμε και παλεύουμε για έναν άλλο κόσμο. Εναν κόσμο στον οποίο ο πλούτος της μισής ανθρωπότητας δε θα είναι ίσος με τα κέρδη τριών και μόνο πολυεθνικών! Εκείνοι που επιβάλλουν την τραγική πραγματικότητα, που λέει ότι 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με ένα δολάριο τη μέρα, αλλά την ίδια ώρα μια χούφτα «δικαιούνται» να σπαταλούν ετησίως 50 δισ. δολάρια για να παίζουν... γκολφ, έχουν κάθε λόγο να μας «ψιθυρίζουν» να μην ενοχλήσουμε την άθλια πραγματικότητά τους.

Αυτό είναι και το ζητούμενο για τον κ. Σημίτη και τους ομοϊδεάτες του: Να μην τους ενοχλήσουμε. Και για να το πετύχουν αυτό, μάς ζητούν να «εκσυγχρονιστούμε»... σε βάθος! Μας ζητούν, δηλαδή, να πάψουμε να ερμηνεύουμε την κοινωνία και την εξέλιξή της με επιστημονικά κριτήρια. Να πάψουμε να θέτουμε ενοχλητικά ερωτήματα όπως «παγκοσμιοποίηση σε όφελος ποιου και σε βάρος ποιου;». Θέλουν, κυρίως, να αποκηρύξουμε ως ερμηνευτικό εργαλείο της κοινωνικής πραγματικότητας, τη διαπιστωμένη αλήθεια ότι η ιστορία της κοινωνικής εξέλιξης, είναι, τελικά, η ιστορία της πάλης των τάξεων. Γιατί γνωρίζουν, και το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι από την πάλη των τάξεων θα εξέλθουν οριστικά και αμετάκλητα χαμένοι. Επομένως έχουν κάθε λόγο να θέλουν να... καταργήσουν την πάλη αυτή.

Σε μια τέτοια... κατάργηση προέβη χτες ο κ. Σημίτης. Ο τελευταίος που το είχε επιχειρήσει στην Ελλάδα, ήταν ο μακαρίτης υπουργός των κυβερνήσεων της ΝΔ, ο Λάσκαρης, ο οποίος και είχε κηρύξει τη δεκαετία του '70 το «τέλος» της πάλης των τάξεων! Ο πρωθυπουργός ζήλωσε τη δόξα εκείνου, λοιπόν, και χτες συνέστησε στους εργαζόμενους - φωτισμένος προφανώς από τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως με τον Κλίντον, τον Σρέντερ κλπ. - να πάψουν να χρησιμοποιούν ως «ερμηνευτικό κανόνα την πάλη των τάξεων» όταν ζητούν λύσεις στα προβλήματα που τους γεννά η παγκοσμιοποιημένη βαρβαρότητα! Οι εργαζόμενοι θα έπρεπε - κατά τον κ. Σημίτη - να επαφίουν τη μοίρα τους στα φιλάνθρωπα αισθήματα εκείνων που βομβαρδίζουν και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους, σε παγκόσμια κλίμακα. Ισως θα έπρεπε να προσεύχονται και να προσκυνούν τους «άρχοντες», μήπως και κερδίσουν μερικά ψίχουλα από τα αποφάγια του Γκέιτς, του Σόρος, του Λάτση.

Ισως. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνουν τα λαϊκά στρώματα, είναι να παίρνουν μέρος στους πολιτικούς και ταξικούς αγώνες. Κάτι τέτοιο θα εξυπηρετούσε περίφημα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Ο κ. Σημίτης ήταν σαφής. Τόσο σαφής που η εργατική τάξη δεν πρέπει να τον αγνοεί. Η εργατική τάξη έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει στους ταξικούς αγώνες, αφού τόσο τους απεύχονται ο κ. Σημίτης και οι «κεντροαριστεροί» ιπποκόμοι του ιμπεριαλισμού.

Σαφέστατη διαπίστωση

Η οποιαδήποτε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ακόμη και για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, είναι μάταιη, αφού δεν υπάρχει καμιά ελπίδα να κερδηθεί. Το Σύνταγμα και οι νόμοι είναι σαφείς και δεν αφήνουν την παραμικρή ασάφεια στο ζήτημα αυτό. Σ' αυτές τις διαπιστώσεις κατέληξε, προχτές, η νομική επιστημονική επιτροπή της Εκκλησίας και, μάλιστα, ομόφωνα.

Το σημειώνουμε για δυο, κύρια, λόγους: Πρώτον, γιατί αποτελεί μια σωστή και σαφέστατη εκτίμηση. Δεύτερον, γιατί εάν η ηγεσία της Εκκλησίας συνεχίσει τον «ανένδοτο» αγώνα της, τότε γίνεται φανερό, πως πίσω απ' όλ' αυτά κρύβεται η εξυπηρέτηση κάποιων άλλων στόχων και σκοπιμοτήτων.

Ολυμπιακά έργα

Δεκαπέντε

εργολάβοι

έχουν θέσεις ήδη

λάβει

κι ακονίζουν

τα πιρούνια

για να φάνε

ως τα μπούνια!

* * *

Του Σεπτέμβρη,

λέει, την πρώτη

αρχινά

το «φαγοπότι»,

πιάτα θα 'ρχονται,

πιατέλες

και θα φαν

μ' οχτώ μασέλες!

* * *

Του σκασμού

θα πέσει μάσα

δίχως «κράτει»

και ανάσα,

και τη «νύφη»

θα πληρώσει

ο λαός κι αυτή

τη δόση!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ