ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Κατάργησε (και αυτός) την πάλη των τάξεων!

Τα βασικά σημεία της παρέμβασής του στη Διάσκεψη της Κεντροαριστεράς, στο Βερολίνο, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Ελληνας πρωθυπουργός

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (του απεσταλμένου μας ΔΑΝΗ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ).-

Την κατάργηση της πάλης των τάξεων ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη των ηγετών της «Κεντροαριστεράς».

«Εχει έρθει το τέλος των δογματισμών, των λύσεων οι οποίες βασίζονται σε μια μόνη ερμηνεία ή σε ένα μόνο ερμηνευτικό κανόνα, όπως η πάλη των τάξεων». Τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της παρέμβασής του στη Διάσκεψη με κεντρικό στοιχείο τον ισχυρισμό ότι η «παγκοσμιοποίηση» είναι μια μη ανατρέψιμη εξέλιξη. Επομένως, ότι και οι συνέπειες είναι αναπότρεπτες και ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι «ο έλεγχος τους». Χαρακτήρισε μάλιστα «απλοϊκή» την άποψη για τον περιορισμό της επέκτασης των αγορών. «Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δούμε πώς μπορούμε να περιορίσουμε τα αρνητικά φαινόμενα ή να δημιουργήσουμε θετικές δυναμικές», είπε ο κ. Σημίτης.

Στο ίδιο ακριβώς πνεύμα θα κινείται και το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα το μεσημέρι από τον «οικοδεσπότη» Γκ. Σρέντερ.

Οι ηγέτες της «Κεντροαριστεράς» θα επιχειρήσουν να εμφανιστούν στο ρόλο των «αθώων περιστερών» αφού για όλα φταίει η «παγκοσμιοποίηση», την οποία ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να ελέγξουν. Αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτή η πολιτική είναι δική τους και ότι οι λαοί είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια ικανοποιητική «γεύση» με την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Θα πρέπει βεβαίως να σημειώσουμε ότι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου έχουν υπόψη τους τις συνέπειες που γεννά η πολιτική τους, όπως γνωρίζουν και τις αντιδράσεις που πολλαπλασιάζονται κατά της «παγκοσμιοποίησης», της οποίας αρνούνται την πατρότητα. Αναζητούν λοιπόν έναν άλλο τρόπο διαχείρισης, όχι δικαιότερο αλλά λιγότερο επικίνδυνο για τους ίδιους και τη σταθερότητα του συστήματος.

Συνέντευξη Σημίτη

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνέντευξης, ο Κ. Σημίτης ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις του αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στην «παγκοσμιοποίηση». Στην απάντησή του διευκρίνισε ότι αυτή δεν αφορά προσωπικά τον αρχιεπίσκοπο, αλλά όλους αυτούς που αντιδρούν. «Είπα, τόνισε ο πρωθυπουργός, και αυτό δεν αφορά τον αρχιεπίσκοπο, αλλά αφορά οποιονδήποτε έχει τη στάση ότι θα βάλουμε φράγμα στην παγκοσμιοποίηση: Αυτό είναι εκτός πραγματικότητας».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις περί εθνικής ταυτότητας, ο πρωθυπουργός απάντησε χαρακτηριστικά: «Φοβούνται - ξεφοβούνται, ισχύει αυτό που είπα πριν».

Υπενθυμίζουμε ότι στη Διάσκεψη του Βερολίνου συμμετέχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ, οι πρωθυπουργοί Γαλλίας Λ. Ζοσπέν, Ιταλίας Ντ' Αμάτο, Ελλάδας Κ. Σημίτης, Ολλανδίας Κοκ, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Γκονιέρες και οι ηγέτες του Καναδά, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Ν. Ζηλανδίας της Ν. Αφρικής, της Χιλής και του Ισραήλ.

Απουσιάζει από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μπλερ και στη θέση του βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρ. Κουκ.

Το θέμα της Διάσκεψης είναι: «Προοδευτική διακυβέρνηση στον 21ο αιώνα». Η Διάσκεψη του Βερολίνου αποτελεί τη συνέχεια της προηγούμενης, που έγινε στη Φλωρεντία το Νοέμβρη του 1999.

ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ
Εδωσε «γραμμή» στην ΕΕ

Η«αποβαλκανοποίηση των Βαλκανίων» και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μέσα σε μια στρατηγική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Αυτά, άλλωστε, υπογράμμισε, απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους συνεταίρους του, σε μια καθοδηγητικού χαραχτήρα ομιλία που εκφώνησε χτες κατά τη διάρκεια της παραλαβής του Βραβείου Καρλομάγνου στο Ααχεν.

«Αν ο στόχος που ακολουθείται με το Σύμφωνο Σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι η πλήρης ενσωμάτωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην (ευρωπαϊκή) ήπειρο, τότε πρέπει να συμπεριληφθεί και η Τουρκία. Χαιρετίζω την απόφαση της ΕΕ να θεωρήσει την Τουρκία ως πραγματικό υποψήφιο μέλος και ελπίζω ότι και οι δυο πλευρές, και η Τουρκία και η ΕΕ, θα προχωρήσουν στα επόμενα βήματα...».

«Αυτό θα είναι καλό για την Τουρκία, καλό για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καλό για μια ταχύτερη συμφιλίωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και για μια λύση στην Κύπρο και καλό για όλο τον κόσμο, στον οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν επίσης και θρησκευτικού χαρακτήρα διαχωριστικές γραμμές...».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε επίσης μεταξύ άλλων τη θέση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία. «Καμία πόρτα δεν πρέπει να είναι κλειστή, ούτε για το ΝΑΤΟ ούτε για την ΕΕ...».

Στο, εκπληκτικό από κάθε άποψη, σκεπτικό της επιτροπής που απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο, υπογραμμιζόταν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιλέχτηκε για τη βράβευση εξαιτίας «της προσφοράς του στη συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες, στη διατήρηση της ειρήνης, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, καθώς και για την υποστήριξή του στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, αποφασιστικό ρόλο για τη βράβευση «έπαιξε η τολμηρή παρέμβαση (σ.σ. του Κλίντον!) στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κόσσοβο» και «η συμβολή του για τη συμφιλίωση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, καθώς και οι προσπάθειές του για την εξεύρεση μιας μόνιμης λύσης στα προβλήματα της Κύπρου και της Βορείου Ιρλανδίας...».

Προειδοποιήσεις Σρέντερ

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, τιμώντας χτες τη συμβολή του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην ευρωπαϊκή ειρήνη, τον προειδοποίησε να μην αναστατώσει την παγκόσμια οπλική ισορροπία με ένα νέο πυραυλικό σύστημα.

Σε ομιλία που εκφώνησε στο Ααχεν πριν απονεμηθεί στον Κλίντον το ετήσιο Βραβείο Καρλομάγνος για την ειρήνη, ο Σρέντερ είπε στον επισκέπτη του ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για μια Εθνική Πυραυλική Αμυνα θα πρέπει να συζητηθούν εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Φυσικά αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των Αμερικανών συμμάχων μας να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θεωρούν κατάλληλες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο Σρέντερ για την Εθνική Πυραυλική Αμυνα, ένα σύστημα για το οποίο η Ουάσιγκτον λέει πως θα καταρρίπτει πυραύλους που πιθανόν να εξαπολύσουν ανεξέλεγκτα πυρηνικά κράτη.

«Καθώς το θέμα αυτό θα έχει επιπτώσεις πολύ πέραν των ΗΠΑ, η συμμαχία έχει την αίσθηση ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσα σε πνεύμα συνεργασίας», δήλωσε ο Σρέντερ, καλωσορίζοντας τις διαβεβαιώσεις του Κλίντον ότι θα λάβει υπόψη τις επιπτώσεις της Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας στις συνθήκες για τον αφοπλισμό.

Η Ρωσία, όπου ο Κλίντον θα έχει συνομιλίες αυτό το Σαββατοκύριακο, προειδοποίησε ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα θα καταστρέψει τα υφιστάμενα σύμφωνα για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο Σρέντερ, ο οποίος δήλωσε ότι το σύστημα θα επηρεάσει «άλλα σημαντικά κράτη», προειδοποίησε χτες τον Κλίντον να μην προκαλέσει ένα «νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών».

Δεν περνά η φίμωση του ΚΚΕ

Μαζικές εξορμήσεις πραγματοποίησαν χτες οι κομμουνιστές στον Πειραιά

Μαζικές εξορμήσεις πραγματοποίησαν χτες οι κομμουνιστές του Πειραιά προκειμένου να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για το αίσχος του αποκλεισμού του ΚΚΕ από τις εκπομπές των λεγόμενων μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Οι εξορμήσεις θα επαναληφθούν σήμερα και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Από νωρίς το πρωί τα μεγάφωνα των κεντρικών γραφείων της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά ενημέρωναν το λαό για τη φίμωση του Κόμματος, της μοναδικής φωνής που αποκαλύπτει τα σχέδια των καπιταλιστών και των υποτελών σε αυτούς, τόσο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και των άλλων καθεστωτικών κομμάτων. Το απόγευμα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος στο χέρι, βρέθηκαν έξω από το σταθμό του τρένου στον Πειραιά οι κομμουνιστές της εργατικής Αχτίδας. Κανείς δεν αρνείται να πάρει την ανακοίνωση, κανείς δε βρίσκεται να δικαιολογήσει τις ενέργειες των καναλαρχών και των αστικών κομμάτων.

«Θέλουν να διαμορφώσουν συνειδήσεις συμβιβασμένες και υποταγμένες. Θέλουν το λαό και τη νεολαία παθητικούς, ανήμπορους να δράσουν. Για να προχωράνε ανενόχλητα οι αντιδραστικές αλλαγές της μετα - ΟΝΕ εποχής σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Για να προωθούνται ανεμπόδιστα τα επικίνδυνα για την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχέδια του ΝΑΤΟ». Το απόσπασμα αυτό από την καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά, αγγίζει κατ' ευθείαν την καρδιά των εργατών.

Την ίδια ώρα που οι σύντροφοι της εργατικής Αχτίδας ενημερώνουν τους εργάτες στον Πειραιά, στην Κοκκινιά κομμουνιστές περιοδεύουν στην Αγία Τριάδα. Αλλά συνεργεία εξορμούν στον Κορυδαλλό για να πληροφορήσουν τους Κορυδαλλιώτες. Σήμερα η σκυτάλη περνά στο Κερατσίνι με την περιοδεία που γίνεται στη λαϊκή αγορά της Ευγένειας.

Τη Δευτέρα στην πλατεία Δαβάκη

Πανεξόρμηση στην πλατεία Δαβάκη, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7 μ.μ., διοργανώνει η ΚΟΒ Καλλιθέας του ΚΚΕ, με την ανακοίνωση - καταγγελία του Κόμματος για τον αποκλεισμό του από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

  • Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ τονίζει σχετικά με τις καταγγελίες κομμάτων για τον αποκλεισμό τους από τα ΜΜΕ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τις καταγγελίες του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ ότι τηλεοπτικοί σταθμοί αποσιωπούν τις θέσεις τους σε ζητήματα της επικαιρότητας, επισημαίνει την ανάγκη να προβάλλονται όλες οι απόψεις για την πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ