ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
Καιρός
KAIΡΟΣ

Στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέχρι θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12-26, στα δυτικά από 14-29, στα υπόλοιπα από 17-27 και στη Θεσσαλονίκη από 16-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά πρόσκαιρα θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17-27 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1875 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ. Την ίδια χρονιά το αριστούργημά του «Κάρμεν» ανέβηκε στη σκηνή, προκαλώντας σκάνδαλο. Ο χρόνος το καταξίωσε όπως και το άλλο έργο του «Αλιείς μαργαριταριών». Είχε γεννηθεί το 1838.

1899 Πεθαίνει ο βιεννέζος συνθέτης βαλς Γιόχαν Στράους, ο νεότερος. Κορυφαίο έργο του ο «Ωραίος Γαλάζιος Δούναβης». Είχε γεννηθεί το 1825.

1924 Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα. Εγραψε τα μυθιστορήματα «Δίκη», «Μεταμόρφωση», «Πύργος» κ.ά. Ασκησε τεράστια επιρροή στα μοντέρνα λογοτεχνικά ρεύματα. Είχε γεννηθεί το 1883.

1934: Πρώτη Πανελλαδική Αντιφασιστική Συνδιάσκεψη

Η πρώτη σελίδα του φύλλου του «Ριζοσπάστη» την Τετάρτη 6 Ιούνη 1934
Η πρώτη σελίδα του φύλλου του «Ριζοσπάστη» την Τετάρτη 6 Ιούνη 1934
Τον Απρίλη και το Μάη του 1934 οργανώθηκε από το ΚΚΕ καμπάνια για τη σύγκληση Πανελλαδικού Αντιφασιστικού Συνεδρίου. Η αστυνομία απαγόρευσε το Συνέδριο. Ομως στις 3 Ιούνη 1934, 1.200 αντιπρόσωποι και χιλιάδες άλλοι αντιφασίστες της Αθήνας και του Πειραιά συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η αστυνομία πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις αντιφασίστες. Τελικά το Αντιφασιστικό Συνέδριο συνήλθε, ύστερα από δυο μέρες στον Κοκκιναρά της Κηφισιάς, σαν Πανελλαδική Αντιφασιστική Συνδιάσκεψη. Η Συνδιάσκεψη αυτή, στην οποία πήραν μέρος κομμουνιστές, σοσιαλιστές, δημοκράτες και άλλοι αντιφασίστες αντιπρόσωποι, ήταν μια από τις πρώτες σοβαρές εκδηλώσεις κατά του φασισμού και του πολέμου στην Ελλάδα. Επειτα από λίγο συνήλθε το Αντιφασιστικό Συνέδριο των Νέων.

Στην αντιφασιστική κίνηση πήραν δραστήρια μέρος και οι προοδευτικοί αντιφασίστες διανοούμενοι Δ. Γληνός, Κ. Βάρναλης, Ν. Καρβούνης, Γαλ. Καζαντζάκη, Ελλη Αλεξίου, κ.ά. Ο Νίκος Καρβούνης μάλιστα μετέφρασε την «Καστανή Βίβλο» στα ελληνικά που είχε σοβαρή απήχηση και στη χώρα μας.

Για να γίνει αντιληπτό μέσα σε ποιες συνθήκες πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Αντιφασιστική Συνδιάσκεψη, δίνουμε έναν απολογισμό που δημοσιεύτηκε στον Τύπο λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιούλη 1934, για την τρομοκρατία κατά του εργατικού και προοδευτικού κινήματος στους 16 μήνες της κυβέρνησης του Λαϊκού Κόμματος υπό τον Τσαλδάρη.

Δολοφονήθηκαν 10 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 3.725, από τους οποίους 785 καταδικάστηκαν σε πολύχρονες φυλακίσεις και εκτοπίσεις. Στάλθηκαν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου 54 φαντάροι, βασανίστηκαν 300 πολίτες, τραυματίστηκαν 305. Απαγορεύτηκαν 160 συγκεντρώσεις, διαλύθηκαν βίαια άλλες 128 και έγιναν 128 επιδρομές σε γραφεία οργανώσεων, σωματείων, τυπογραφεία εφημερίδων κλπ.

Με την ακούραστη δουλιά του ΚΚΕ, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, οι πρώτοι καρποί της πολιτικής για τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Αντιφασιστικού Πανελλαδικού Μετώπου Πάλης ήρθαν τον Οκτώβρη του 1934. Στις 5 του Οκτώβρη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ υπογράφηκε σύμφωνο κοινής δράσης για την αποτροπή του κινδύνου στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας από το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, την Ενωτική ΓΣΕΕ και τα Ανεξάρτητα Εργατικά Συνδικάτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ...

ΚΑΘΩΣολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την έναρξη ενός ακόμη γύρου συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, για το Κυπριακό, η Ουάσιγκτον έσπευσε να περιγράψει τις προθέσεις της για την προώθηση μιας διχοτομικής λύσης και, μάλιστα, στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο(σελίδα 8)

ΜΕΣΑ στο κλίμα των οξυμένων προβλημάτων, που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της Εύβοιας, πραγματοποιείται αύριο Κυριακή 4 Ιούνη το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, όπου 161 αντιπρόσωποι καλούνται να εκλέξουν τη νέα 15μελή διοίκησή του και τους πέντε αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ (σελίδα 10)

ΑΥΞΗΣΗ των υπερπρονομίων του εφοπλιστικού κεφαλαίου ήταν, στην ουσία, το ζητούμενο του συνεδρίου, που έγινε χτες το πρωί, στα πλαίσια της έναρξης της Παγκόσμιας 17ης Ναυτιλιακής Εκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» με θέμα: «Το ρυθμιστικό περιβάλλον της διεθνούς ναυτιλίας» (σελίδα 11)

«ΞΕΚΡΕΜΑΣΤΟΙ» παραμένουν οι 380 εργαζόμενοι της ΕΛΙΤΑ (πρώην ΑΔΕΛΚΑΝ), που εδρεύει στον Αλμυρό Μαγνησίας και οι 700 περίπου ντοματοπαραγωγοί της περιοχής, ύστερα από την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να εξαιρέσει την επιχείρηση από την κατανομή βιομηχανικής ντομάτας(σελίδα 11)

ΘΕΜΑΤΑ, όπως η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ΕΥΡΩ, οι «γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής 2000», η χρηματοδοτική ενίσχυση στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών - μελών της ΕΕ, που θα συνέλθει στη Santa Maria Da Feira της Πορτογαλίας, στις 19 και 20 Ιούνη (σελίδα 12)

Το «σπίρτο» είναι αναμμένο και ολόκληρη η περιοχή του Θριάσιου ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει από ολοκαύτωμα. Μια περιοχή, όπου συγκεντρώνονται αμυντικές βιομηχανίες, διυλιστήρια, βιομηχανίες παραγωγής και αποθήκευσης υγραερίων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, δίπλα από κατοικημένες περιοχές (σελίδα 27)

ΠΡΟΚΛΗΣΗτης Ελληνικής Γραμματείας, είναι το θέμα της Εκθεσης, στο οποίο εξετάστηκαν οι μαθητές της Γ` Λυκείου προχτές, που, πέρα από την πρωτοφανή ιδεολογική χειραγώγηση που προωθεί, έφερε και μία σειρά προβλήματα που γεννούν ερωτήματα για το ίδιο το αδιάβλητο των εξετάσεων (σελίδες 28 - 29)

Η 70ή ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΟΜΗΣ

Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και το Κοινοβούλιο αποδέχονται το σχέδιο που μετέφεραν οι απεσταλμένοι της Ρωσίας και της ΕΕ Τσερνομίρτιν και Αχτισαάρι και το οποίο δεν τέθηκε προς διαπραγμάτευση. Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το ειρηνευτικό σχέδιο με 136 ψήφους υπέρ. Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση Μιλόσεβιτς, θεωρώντας τον υπεύθυνο για σειρά λανθασμένων αποφάσεων. Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τα νέα από το Βελιγράδι με επιφυλακτικότητα. Το ΝΑΤΟ ζητεί έμπρακτες αποδείξεις για να σταματήσει τους βομβαρδισμούς.

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 3 ΤΟΥ ΙΟΥΝΗ

1098 Οι δυνάμεις της Α' Σταυροφορίας κυριεύουν την Αντιόχεια.

1927 Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα.

1932 Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1933 Δημιουργία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας.

1936 Εικοσιτετράωρη απεργία (πανεργατική) στη θεσσαλονίκη, στην οποία παίρνουν μέρος 25.000 εργάτες.

1940 Αρχίζει η επιχείρηση αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Νορβηγία. Διήρκεσε ως τις 7 του Ιούνη.

1945 Η κυβέρνηση της Ελλάδας δηλώνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με την Ιαπωνία.

1979 Στον Κόλπο του Μεξικού και ύστερα από έκρηξη σε γεωτρύπανο, δημιουργείται η πιο επικίνδυνη πετρελαιοκηλίδα στα χρονικά των περιβαλλοντικών καταστροφών.

1992 Με τη συμμετοχή 3.500 αντιπροσώπων από 185 κράτη, αρχίζει στο Ρίο ντε Τζανέιρο η μεγαλύτερη παγκόσμια διάσκεψη για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατέληξε σε αποτυχία εξαιτίας της άρνησης των ΗΠΑ να προσυπογράψουν τη σχετική συνθήκη, με το επιχείρημα ότι θα έπλητταν τη βιομηχανική τους ανάπτυξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ