ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Απολύσεις από τη νέα διοίκηση

Από την 1 Ιούνη ξεκίνησαν απολύσεις με «κίνητρα» για μεγάλους σε ηλικία εργαζόμενους

Σε συρρίκνωση προσωπικού μέσα από πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» μεγάλων σε ηλικία εργαζομένων, προχωρά η νέα διοίκηση του ομίλου ΑΓΕΤ, η αγγλική «BLUE CIRCLE», που πήρε τα ηνία από τους Ιταλούς της «CALCEMENTO».

Δεν πέρασε μήνας από τότε που η Επιτροπή Ανταγωνισμού (δηλαδή η κυβέρνηση) ενέκρινε τη μεταβίβαση (πώληση) του ομίλου της ΑΓΕΤ - «Τσιμέντων Χαλκίδας» και η νέα διοίκηση, με την έναρξη της «καλοκαιρινής σεζόν» δηλαδή από τον Ιούνη, ανακοίνωσε σε όλα τα εργοστάσια παραγωγής και στις θυγατρικές πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» συνοδευόμενων από «κίνητρα» για τους εργαζόμενους ηλικίας 52-58 ετών, «μετά από συζήτηση που είχε με τα σωματεία», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρίας προς τους εργαζόμενους.

Πάντως δημόσια αντίδραση μέχρι τώρα από τα σωματεία δεν υπήρξε, εκτός από το σωματείο της ΑΓΕΤ Αλιβερίου, που με ανακοίνωσή του, που μοιράστηκε στους χώρους δουλιάς, «διορθώνοντας» τη διοίκηση της εταιρίας, κάνει λόγο για «συζήτηση που έγινε μεν, αλλά αφορούσε την ανάπτυξη της επιχείρησης...».

Να σημειωθεί ότι και η προηγούμενη, ιταλική, διοίκηση του ομίλου της ΑΓΕΤ είχε υποσχεθεί οργανόγραμμα βάσει του οποίου θα καθοριζόταν ο αριθμός των θέσεων εργασίας, αλλά ποτέ κάτι τέτοιο δεν έγινε. Αντίθετα εφαρμόστηκε - με τη σιωπηρή συναίνεση των σωματείων, στις πλειοψηφίες των οποίων βρίσκονται συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» - πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων με κίνητρα» (δηλαδή απολύσεις με κάποια οικονομικά οφέλη), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του προσωπικού κατά πολλές εκατοντάδες.

Τώρα οι «νέοι» ιδιοκτήτες επαναλαμβάνουν το ίδιο «βιολί» με θεατές την κυβέρνηση και την Εθνική Τράπεζα που κατέχει ακόμα το 27% της εταιρίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Αναγκαίος ο ταξικός προσανατολισμός

Την Κυριακή το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο, σε αλλαγή των συσχετισμών καλεί η «Ταξική Ενότητα»

Από κινητοποίηση εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ
Από κινητοποίηση εργαζομένων στη ΒΙΟΜΑΓΝ
Μέσα στο κλίμα των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους της Εύβοιας, πραγματοποιείται την Κυριακή 4 Ιούνη το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο τουΕργατικού Κέντρου Εύβοιας (ΕΚΕ), όπου 161 αντιπρόσωποι καλούνται να εκλέξουν τη νέα 15μελή διοίκησή του και τους πέντε αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ.

Στις εκλογές συμμετέχουν τρεις παρατάξεις, η «Ταξική Ενότητα» (ΕΣΑΚ) που κατείχε στην προηγούμενη διοίκηση δύο έδρες, η ΠΑΣΚΕ που είχε εννιά έδρες και η ΔΑΚΕ που είχε τρεις έδρες.

«Οι εκλογές αυτές, αποκτούν ξεχωριστή σημασία, για τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα του νομού μας, γιατί απ' αυτές θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, αν στο ΕΚΕ θα συνεχιστεί η αγωνιστική απραξία και η εκφυλιστική κατάσταση, που επέβαλλαν εδώ και χρόνια οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ή αν θα γυρίσει και θα ανοίξει μια νέα σελίδα αγωνιστικής ανασυγκρότησης της οργάνωσης, ώστε στην πορεία να γίνει μπροστάρης στην πάλη και στη συσπείρωση των εργαζομένων για τη λύση των προβλημάτων τους», τονίζει στη διακήρυξή της η «Ταξική Ενότητα», καλώντας παράλληλα τους αντιπροσώπους του συνεδρίου, σε μαζική και αποφασιστική υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της.

Η κατάσταση είναι άσχημη για τους εργαζόμενους του νομού που βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση από μέρους της κυβέρνησης, του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ που στο όνομα της ΟΝΕ πολλαπλασιάζουν την ανεργία (22.000 άνεργοι στο νομό), συρρικνώνουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, ανατρέπουν εργασιακές σχέσεις και 8ωρο, τη σταθερή και πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα κοινωνικά ασφαλιστικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές - δημοκρατικές ελευθερίες. Επιχειρήσεις κλείνουν (ΒΙΟΜΑΓΝ), ενώ κυριαρχούν ο εργασιακός μεσαίωνας (Ναυπηγεία, «Μιμίκος», «Αλλατίνη» κ.ά.), και η μερική απασχόληση που κάνουν τη ζωή των εργαζομένων αφόρητη.

Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του ΕΚ, πλήρως ταυτισμένη με την αντίστοιχη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όχι μόνο δε συντόνιζε το προηγούμενο διάστημα τους αγώνες των εργαζομένων, αλλά γινόταν ο «ιμάντας» περάσματος της κυβερνητικής πολιτικής, προσπαθώντας να μπει ανάχωμα στις όποιες αγωνιστικές κινητοποιήσεις γίνονταν από τα σωματεία. Η ΔΑΚΕ από την πλευρά της, απλώς σιγοντάριζε τις όποιες επιλογές της φιλοκυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σταθερό μέτωπο απέναντι στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα η «Ταξική Ενότητα» με τους δύο εκπροσώπους της στο ΔΣ. Η στάση αυτή αναγνωρίστηκε από τους εργαζόμενους, που έβλεπαν έναν ταξικό συμπαραστάτη και συναγωνιστή στην πάλη τους. Με τα εφόδια αυτά η «Ταξική Ενότητα» και οι υποψήφιοί της δίνουν με αισιοδοξία τη μάχη των εκλογών, για τον ταξικό προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανασυγκρότησή του για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης.

«Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα, τονίζεται στη διακήρυξη της παράταξης, απαιτούνται συντονισμένοι αγώνες που θα συσπειρώνουν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές και στους εκφραστές τους, ενάντια στις λογικές και πρακτικές της κοινωνικής συναίνεσης και του κοινωνικού διαλόγου».

«Οι εργαζόμενοι, καταλήγει η διακήρυξη, είναι αναγκαίο να δώσουν τη δική τους ταξική απάντηση, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να οικοδομήσουν το δικό τους Μέτωπο Πάλης ενάντια στα Μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για τη ρήξη και ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων, για μια λαϊκή διακυβέρνηση και λαϊκή εξουσία, με επίκεντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του».

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Προς κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Χωρίς κανονισμό προσωπικού και επομένως χωρίς δυνατότητα υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασίας, παραμένουν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ενάμιση χρόνο μετά τη μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία. Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματά τους.

Οπως σημειώνει το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, στο προεδρικό διάταγμα με το οποίο μετατράπηκε ο ΟΣΚ σε ΑΕ, προβλεπόταν ο διορισμός οργάνων διοίκησης, η κατάρτιση κανονισμού λειτουργίας, κανονισμού προσωπικού και στρατηγικών σχεδίων και επίσης η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. «Το μόνο - επισημαίνει - που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος».

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η διατήρηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του ΟΣΚ και η βελτίωση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους. Το σωματείο σημειώνει πως μέχρι τις 10 Ιούνη θα περιμένει να υπάρξουν ξεκάθαρες απαντήσεις, να οριστικοποιηθούν οι κανονισμοί λειτουργίας και προσωπικού και να υπογραφεί η συλλογική σύμβαση εργασίας.

Καταλήγοντας επισημαίνει πως «η οριστικοποίηση και το περιεχόμενο των κανονισμών και της συλλογικής σύμβασης μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα καθορίσει το χρόνο, τη μορφή και τη διάρκεια των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων».

Συγκέντρωση στο ΙΓΜΕ

Συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, πραγματοποιούν τη Δευτέρα 5 του Ιούνη οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου, διεκδικώντας την άμεση και ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Βασικά ζητήματα που τους απασχολούν είναι τα προβλήματα λειτουργίας του ΙΓΜΕ, η απώλεια δικαιωμάτων για όσους μετατάσσονται σε άλλες υπηρεσίες, το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται από τη μείωση του προσωπικού για το εφάπαξ κ.ά.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του συνδικάτου, η συγκέντρωση θα γίνει την ίδια ώρα που πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΓΜΕ, ενώ θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αν η διοίκηση του Ινστιτούτου συνεχίσει την αδιάφορη στάση της.

Εκλογές φαρμακεργατών

Εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και εκπροσώπων στην Ομοσπονδία Φαρμάκου και στο ΕΚΑ, πραγματοποιεί η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακοβιομηχανίας Αττικής, από την Κυριακή 4 του Ιούνη μέχρι και την Τρίτη. Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία του σωματείου (Χαλκοκονδύλη 56, 1ος όροφος) την Κυριακή 4/6 από 10 π.μ. έως 5 μ.μ., Δευτέρα 5/6 από 2 μ.μ. έως 9 μ.μ. και Τρίτη 6/6 από 2 μ.μ. έως 9 μ.μ. Οι εργαζόμενοι για να ψηφίσουν πρέπει να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική ταυτότητα ή άλλο δημόσιο έγγραφο (διαβατήριο, εκλογικό βιβλιάριο, άδεια οδήγησης).

Σύσκεψη της ΕΣΑΚ

Τα «σχέδια της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση - πρόγραμμα δράσης», είναι το αντικείμενο σύσκεψης που διοργανώνει τη Δευτέρα 5 του Ιούνη, το κλαδικό γραφείο κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος Αθήνας της ΕΣΑΚ. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 6.30μμ, στην αίθουσα της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130, 3ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ