ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στις 13 Μάη οι φοιτητικές εκλογές

Αποφασίστηκε τελικά χτες η ημερομηνία των φετινών φοιτητικών εκλογών να είναι η 13η Μάη.

Με σύνθημα «Στην κρίση τους απαντάμε με ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ. Οργάνωση - ρήξη - ανατροπή», οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής ΚΣ θα δώσουν και σε αυτή τη μάχη τον καλύτερό τους εαυτό για να πάρει απάντηση η πολιτική που τσακίζει δικαιώματα και κατακτήσεις του λαού και της νεολαίας, παλεύοντας παράλληλα για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα επισφραγίσει καταληκτικά την εφαρμογή και συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», σχολίασε σε σχετική ανακοίνωσή της η ΔΑΠ, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η κυβερνητική παράταξη θα επιδιώξει για άλλη μια φορά να εμφανίσει τη δύναμή της ως επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Πλασάρει» θέσεις μερικής απασχόλησης για το ΝΑΤΟ

Τη «στρατολόγηση» φοιτητών για εργασία σε υποστηρικτικούς μηχανισμούς και δομές του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει να διακηρύξει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέσα από το Γραφείο Διασύνδεσης του ιδρύματος. Αυτή η νέα προκλητική ΝΑΤΟική προκήρυξη θέσεων εργασίας αφορά, με μεσάζοντα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τέσσερις θέσεις για «εμπειρογνώμονες σε θέματα πολιτικών επικοινωνιών για το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Γραφείου Διασύνδεσης, ως κύριες αρμοδιότητες της εργασίας αναφέρονται «θέματα πολιτικών επικοινωνιών των ευρωπαϊκών χωρών, αρμοδιότητας της διεύθυνσης, πολιτικής σχεδίασης εκτάκτου ανάγκης του ΝΑΤΟ». Ζητούνται φοιτητές για μερική απασχόληση με ειδίκευση σε ηλεκτρονικές επικοινωνίες και υπηρεσίες κοινωνικής πληροφόρησης για την περιοχή της Ευρώπης. Πρόκειται για θέσεις στελέχωσης του ΝΑΤΟ, που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προκηρυχτεί σε όλες τις χώρες - μέλη του και αφορούν τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής σχετικής με τη δράση και λειτουργία του ιμπεριαλιστικού οργανισμού σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (εμπόλεμης κατάστασης ή φυσικών καταστροφών).

Σε αυτή την κατεύθυνση αναζητούνται φοιτητές και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να διαθέσουν τη γνώση τους, το επιστημονικό και ερευνητικό τους έργο στις κάθε λογής απροκάλυπτες πολεμικές ή βαπτιζόμενες «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις της «λυκοσυμμαχίας». Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων πανεπιστημίων, δηλώνει «παρών» στο κάλεσμα αυτό του ΝΑΤΟ και αναλαμβάνει μέσα από το Γραφείο Διασύνδεσης να μεσολαβήσει στο ΝΑΤΟικό κυνήγι επιστημονικής γνώσης και ειδίκευσης που θα υπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Το «αλώνισμα» του ΝΑΤΟ στα πανεπιστήμια δεν είναι ξεκομμένο από την πολιτική που επιδιώκει την υποταγή τους στην ανταγωνιστικότητα - κερδοφορία των επιχειρήσεων. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκεται η παράδοση της επιστήμης και της τεχνογνωσίας στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τους μηχανισμούς.

Προβάλλεται επιτακτικά η ανάγκη καταδίκης από φοιτητές και καθηγητές, συνολικά από την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους εργαζόμενους, κάθε προσπάθειας να συνδεθεί η εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία με τους ληστρικούς και πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και όχι μόνο. Η ανάγκη πάλης και διεκδίκησης ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου, για πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα, για έρευνα και γνώση που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η κατάργηση του ασύλου δε θα περάσει!

Οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αξιοποιούν τυχοδιωκτικές ενέργειες ομάδων ΕΑΑΚ και «αντιεξουσιαστών» για να θέσουν θέμα ασύλου

Κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές να κάνουν δική τους υπόθεση το ζήτημα της περιφρούρησης του ασύλου, να μαζικοποιήσουν τις διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων και να οργανώσουν την πάλη τους, να αλλάξουν την κατάσταση στο φοιτητικό κίνημα και να βάλουν τέρμα στη διάλυση που έχουν επιβάλει τόσα χρόνια οι δυνάμεις του δικομματισμού (ΔΑΠ και ΠΑΣΠ) και οι δυνάμεις του τυχοδιωκτισμού και της ενσωμάτωσης (ΕΑΑΚ, ΣΥΡΙΖΑ, «αντιεξουσιαστές»), απευθύνει η Πανσπουδαστική ΚΣ, με ανακοίνωσή της, με αφορμή και τα χτεσινά γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και την προθυμία των πρυτανικών αρχών να θέσουν θέμα ασύλου. Επιβεβαιώνοντας τις συντονισμένες ενέργειες που γίνονται από ομόκεντρους κύκλους, χτες το απόγευμα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για τις καταλήψεις κτιρίων στη Θεσσαλονίκη. Η διενέργεια της προκαταρκτικής ανατέθηκε στη Διεύθυνση Ασφάλειας.

Μετά τις έντονες προσπάθειες όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου να ξεμπερδεύουν με το ζήτημα του ασύλου, με αλλεπάλληλες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Λ.Α.ΟΣ. για άμεση εφαρμογή του νομικού πλαισίου (νόμος - πλαίσιο), έρχονται με υπερβάλλοντα ζήλο οι Πρυτανικές αρχές - αξιοποιώντας τις τυχοδιωκτικές ενέργειες ομάδων τύπου ΕΑΑΚ και δήθεν «αντιεξουσιαστών» - να θέσουν θέμα ασύλου, καταγγέλλει η Πανσπουδαστική ΚΣ.

Συγκεκριμένα, οι πρυτανικές αρχές όρισαν χτες «Συνεδρίαση της Συγκλήτου» σε αμφιθέατρο του ΑΧΕΠΑ, χωρίς να ενημερώσουν εκπροσώπους των φοιτητών. Μάλιστα, ο εν λόγω «μυστικός δείπνος», που αυτοβαφτίστηκε «Σύγκλητος», εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τα μέλη του Πανεπιστημίου να υπερασπιστούν το άσυλο με «παράσταση αποτροπής της "κατάληψης" την Τρίτη 31 Μάρτη στην είσοδο του κτιρίου Διοίκησης»...

«Πάει πολύ οι φανατικότεροι υποστηρικτές της κατάργησης του ασύλου να παρουσιάζονται σαν προστάτες του. Πάει πολύ να το παίζουν τιμητές του ασύλου αυτοί που έχουν καταργήσει κάθε έννοιά του, έχοντας καταντήσει το Πανεπιστήμιο σε ξέφραγο αμπέλι για τις επιχειρήσεις, που με τις ευλογίες τους στελέχη επιχειρήσεων κάνουν μαθήματα σε φοιτητές, εργολάβοι αλωνίζουν στις σχολές και καταπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα για εκατοντάδες εργαζόμενους. Είναι επικίνδυνη και καιροσκοπική η δράση των δήθεν "αντιεξουσιαστών" και των δυνάμεων της ΕΑΑΚ, που με τις ενέργειές τους προβοκάρουν και συκοφαντούν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Κανένας δεν τους δίνει το δικαίωμα τις ενέργειες που κάνουν οι ίδιοι να τις χρεώνουν στους φοιτητικούς συλλόγους. Προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου, ρίχνουν νερό στο μύλο της πολιτικής της ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου», καταγγέλλει η ΠΚΣ.

«Είναι ξεκάθαρο, σημειώνει, πως στο Πανεπιστήμιο - επιχείρηση που προωθούν η ΕΕ και τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει χώρος για άσυλο. Τα κέρδη των επιχειρηματιών που επενδύουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν πρέπει να διαταράσσονται για κανένα λόγο. Σ' αυτό το Πανεπιστήμιο δεν έχουν θέση οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και των εργαζομένων, του λαού».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
«Οργώνουν» τις σχολές της Αθήνας

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ σε σχολές της Αθήνας, προγραμματίζονται:

Αύριο

-- Σύσκεψη με εργαζόμενους φοιτητές στο εμπόριο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους και Πανεπιστημίου). Θα μιλήσει η Μαρία Τσαγκατάκη, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

Τη Δευτέρα, περιοδείες σε:

-- Πάντειο Πανεπιστήμιο, 9.30 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- ΤΕΙ Αθήνας, 10.30 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Πολυτεχνείο (Ζωγράφου), 10 π.μ., ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- ΤΕΙ Πειραιά, 9.30 π.μ., ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- ΤΕΦΑΑ, 10 π.μ., ο Παναγιώτης Παπαγεωργόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Φιλοσοφική, 9 π.μ., ο Τάσος Γαλανόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και η Ρούλα Σιώτα, γραμματέας της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ.

-- Παιδαγωγικά, 9 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), 1 μ.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ.

-- Ξενόγλωσσα τμήματα Φιλοσοφικής, 10 π.μ., η Σύλβια Καπερνάρου, στέλεχος του Κόμματος.

-- ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, 9.30 π.μ., ο Θανάσης Αργυρίου, στέλεχος του Κόμματος.

Τρίτη 31 Μάρτη

-- Παιδαγωγικά, 9 π.μ., ο Ανδρέας Καργόπουλος, στέλεχος του Κόμματος.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Μια σειρά εκδηλώσεις προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα την επόμενη βδομάδα. Συγκεκριμένα:

Μεθαύριο, Δευτέρα

Στη Λάρισα, στο κτίριο Κατσίγρα της Ιατρικής (πλ. Ταχυδρομείου), στις 7 μ.μ., με θέμα «50 χρόνια από την Κουβανέζικη Επανάσταση», θα μιλήσει ο Κουβανός Πρέσβης Hermes Herrera Hernandez.

Τρίτη 31 Μάρτη

Στο Ρέθυμνο, στην αίθουσα Δ37Α του πανεπιστημίου, στις 2.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Το πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει εκδηλώσεις και αφιερώματα στον Γιάννη Ρίτσο και τον Νίκο Μπελογιάννη. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Σάββατο, 9.30 μ.μ., εκδήλωση για τον Νίκο Μπελογιάννη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει απαγγελίες και ζωντανή μουσική. Αύριο Κυριακή, 9.30 μ.μ., αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου με την παρουσίαση του έργου «Ρωμιοσύνη» από τους «Σημεία των Καιρών». Τη Δευτέρα 30 Μάρτη, 9.30 μ.μ., προβολή ταινίας: «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ