ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ»
Σε αναβρασμό για τα σχέδια του Λαναρά

Αγανακτισμένοι οι εργάτες μ' εκείνους που τους προέτρεπαν να διεκδικήσουν λεφτά για τον εργοδότη τους

Με συντονισμένες δράσεις εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και στελέχη του ομίλου της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπει 250 απολύσεις και λουκέτο του εργοστασίου του ομίλου στον Εβρο («ΟΤΤΟ Εβρος»).

Απέναντι σ' αυτήν την επιχείρηση ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου του Εβρου και απαιτούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι βουλευτές του νομού, δήμαρχοι και νομάρχης, που τόσο καιρό τους καθησύχαζαν ότι η επίθεση της εργοδοσίας δε θα τους αγγίξει. Τώρα, που οι απολύσεις και το λουκέτο είναι προ των πυλών, υποστηρίζουν ότι τους την «έφερε ο Λαναράς».

«Είναι στελέχη του δικομματισμού που χρόνια τώρα στήριζε την εργοδοσία με επιδοτήσεις και τα επιχειρησιακά της σχέδια που πάντα οδηγούσαν σε εκατοντάδες απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων», σημειώνει η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ, και καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τα κέρδη και τα σχέδια των μεγαλοβιομηχάνων και να τους γυρίσουν την πλάτη.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ σημειώνει και τις ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση») αλλά και του Εργατικού Κέντρου Εβρου, που εξακολουθεί να εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά στην εκ νέου χρηματοδότηση του ομίλου για να προχωρήσει στα σχέδιά της για απολύσεις και λουκέτα σε εργοστάσια.

Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από την εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους τη λειτουργία των εργοστασίων, ανεξάρτητα και πέρα από τα σχέδια του Λαναρά ή των τραπεζών. Να απαιτήσουν την άμεση και χωρίς όρους πληρωμή όλων των εργαζομένων χωρίς καμία αλλαγή στα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις. Να μη γίνουν άλλες απολύσεις και να επαναπροσληφθούν όσοι αποχώρησαν.


ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Βήμα βήμα για την υπογραφή ικανοποιητικής Σύμβασης

Μαχητική συγκέντρωση χτες για ουσιαστικές αυξήσεις και την πραγματική προστασία των ανέργων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ικόνιο
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ικόνιο
Με τα συνθήματα «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» να κυριαρχούν, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης «εισέβαλαν» χτες το μεσημέρι στο λιμάνι του Ικονίου και κατέλαβαν για δύο και πλέον ώρες συμβολικά την πύλη του «Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων» (ΣΕΜΠΟ) του ΟΛΠ ΑΕ.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι με παύση εργασιών παντού. Οι εργάτες στις 12.30 συγκεντρώθηκαν στο μόλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι και από εκεί ξεκίνησαν μαχητική πορεία μέχρι την πύλη του ΣΕΜΠΟ. Προμετωπίδα της διαδήλωσης ήταν το πανό με τα αιτήματα των σωματείων για ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, την υπεράσπιση του δικαιώματος στο μεροκάματο, την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ στους ανέργους και μέτρα συνολικά για την πραγματική προστασία των ανέργων. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών, Γιάννης Δεληγιάννης, έκανε σαφές ότι η εργοδοσία και οι εκπρόσωποί της «θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους».

Η χτεσινή μαζική, δυναμική και καλά οργανωμένη κινητοποίηση των εργατοτεχνιτών εντάσσεται στην πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα και την έχουν αποφασίσει συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα. Από σήμερα το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, εντείνοντας τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, ξεκινάει απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ σε απεργιακό αγώνα για την υπογραφή της Σύμβασης βρίσκεται και η Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών.

Την Πέμπτη 2 του Απρίλη ο αγώνας θα κλιμακωθεί με τη συμμετοχή όλων των εργατοτεχνιτών στην πανεργατική 24ωρη απεργία και το «παρών» τους με δικά τους μπλοκ και πανό στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΖΙΝΟΥ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
Απαντούν με νέα απεργία

Αύριο Κυριακή, με απεργιακή συγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. στο παλιό πάρκινγκ (Ζυγός)

Με νέα 24ωρη απεργία, αύριο, Κυριακή, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στο Καζίνο - Ξενοδοχείο και Τελεφερίκ Πάρνηθας, διεκδικώντας την υπογραφή νέας ικανοποιητικής ΣΣΕ για το 2009, το σταμάτημα των απολύσεων και την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν, την άμεση έναρξη οικοδομικών εργασιών ανακατασκευής του κτιρίου. Στο πλαίσιο της απεργίας, το Επιχειρησιακό Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, στις 6.30 το απόγευμα, στο παλιό πάρκιν (Ζυγός).

Οι εργαζόμενοι δίνουν ταυτόχρονα απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που αξιοποιούν, καθώς με αγωγή που κατέθεσε ζητάει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία και η κινητοποίηση στις 13 Μάρτη. Ταυτόχρονα με την αγωγή της, η εκδίκαση της οποίας αναβλήθηκε χτες για τις 7 του Απρίλη, απαιτεί να απαγορευτεί στο σωματείο «η επανάληψη απεργιών στο μέλλον συνοδευόμενων από τις ίδιες παράνομες ενέργειες», εννοώντας τη συγκέντρωση και πορεία που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους, στη Λ. Πάρνηθος.

Σημειώνεται ότι το σωματείο των εργαζομένων είχε ζητήσει τη συμβολή του νομικού τμήματος της ΓΣΕΕ, για την εκδίκαση της αγωγής, την οποία αρνήθηκε προφανώς με εντολή της πλειοψηφίας. Αποδεικνύεται έτσι για ακόμα μια φορά ότι «άλλων» τα συμφέροντα έχει ταχθεί να υπερασπίζει η συγκεκριμένη πλειοψηφία.

Σε ανακοίνωσή του για την απεργία το επιχειρησιακό σωματείο καταγγέλλει ότι στην απαράδεκτη στάση της εταιρείας (υπενθυμίζεται ότι προτείνει αυξήσεις της τάξεως του 1,5% από 1/5/2009) «έρχονται να προστεθούν τα σχέδια για αλλαγές των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση τμημάτων και αντικατάστασή τους με ιδιωτικές εταιρείες (λεωφορεία, καθαριότητα, κ.λπ.)». Καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, ώστε να «απαιτήσουμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας μέσα από ουσιαστική διαπραγμάτευση στη βάση των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων και την κερδοφορία της επιχείρησης».


ΣΥΜΒΑΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Προκλητικοί οι μεγαλοξενοδόχοι

Στο σύνολό της απέρριψε την πρόταση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας για την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η Ενωση Ξενοδόχων στην πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του σωματείου. Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί όλους τους εργαζόμενους να δώσουν μια πρώτη απάντηση στην αδιαλλαξία των ξενοδόχων με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία στις 2 Απρίλη και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Σαρόκο.

Οπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει το σωματείο στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, οι ξενοδόχοι αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν αιτήματα που βάζουν τάξη στην παράνομη και αυθαίρετη συμπεριφορά αρκετών ξενοδόχων, όπως την καθυστέρηση δεδουλευμένων, παραβίαση ωραρίων, κλοπή μισθών, ανασφάλιστη εργασία και τα σκλαβοπάζαρα των αλλοδαπών. «Χαρακτηριστικό στοιχείο - συνεχίζει - του ύφους των ξενοδόχων ήταν η άρνησή τους να γίνει καταγραφή των πρακτικών της συνάντησης και αφού τοποθέτησαν τα μικρά ξενοδοχεία ως ασπίδα προστασίας, υπερασπίστηκαν ουσιαστικά τα συμφέροντα των μεγαλοξενοδόχων που λυμαίνονται το τουριστικό εισόδημα και το μεταφέρουν εκτός νομού».

Και μεταξύ άλλων καταλήγει: «Με την αδιαλλαξία τους οι ξενοδόχοι σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Ως πότε μια χούφτα άνθρωποι θα ληστεύουν τον πλούτο, τον κόπο και τον ιδρώτα του κερκυραϊκού λαού; Δεν πάει άλλο. Ηρθε η ώρα της αντίστασης και της ανατροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ