ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεθοδεύει τη γενίκευση της χρήσης καμερών

Μεθοδικά η κυβέρνηση προσπαθεί να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα διεύρυνσης της χρήσης των καμερών στους δρόμους, αλλά και τη λήψη και άλλων μέτρων. Ετσι, μετά την Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας, μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρώτη Γραμμή», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί σοβαρά το θέμα επαναλειτουργίας των καμερών στους δρόμους της Αθήνας. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν είναι υπέρ των καμερών όπως πρότεινε και η υπουργός Εξωτερικών, απάντησε πως «έτσι όπως είμαστε τώρα, με την πρόκληση την οποία αντιμετωπίζουμε στη δημόσια ασφάλεια, νομίζω ότι την άποψη αυτή πρέπει να τη δούμε πάρα πολύ σοβαρά».

Παράλληλα, επισήμανε πως η δίωξη για εξύβριση αυτεπάγγελτα ισχύει, «αν ο παθών είναι αστυνομικός κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και εξυβρίζεται από κουκουλοφόρο» και πως ενώ γίνεται λόγος για προβοκάτορες που κρύβονται στους κουκουλοφόρους «πώς θα τους βρούμε τους προβοκάτορες, άμα δε βγάλουμε την κουκούλα;».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, υπογράμμισε πως δεν είναι θέμα του υπουργείου του, αλλά «αν πρέπει να το τροποποιήσουμε, αυτό πρέπει να γίνει μετά από μια πολύ σοβαρή κουβέντα που θα ήθελα να την ακούσω».

Αλλά και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash», δήλωσε «οπαδός» της «συνεννόησης». Και κάλεσε τη ΝΔ «να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων και να πει, ξέρετε κάτι, υπάρχουν στην Ελλάδα ορισμένα θέματα που πρέπει να μπούνε στο πολιτικό απυρόβλητο, είτε μας αρέσει είτε δε μας αρέσει. Και αυτή η συζήτηση αφορά και την ασφάλεια, αφορά και την οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε τη γνωστή κινδυνολογία τους, ότι «περνάμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την ασφάλεια. Αυτό απειλεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και την κοινωνική συνοχή και απειλεί και πάρα πολύ τον οικονομικό τομέα». Μα πρόσχημα, δε, τη δράση των κουκουλοφόρων, την κουκούλα την ίδια, ουσιαστικά τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων που ευθέως τρομοκρατούν και στρέφονται ενάντια σε κάθε λαϊκή αγωνιστική διεκδίκηση.

Και νέα μέτρα

Νέα μέσα καταστολής πλάι στους αστυνομικούς σκύλους και στους εκτοξευτές νερού σκέφτεται η κυβέρνηση, όπως άφησε να διαφανεί χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Κάνοντας λόγο για «αίσθηση ανασφάλειας στους πολίτες», προανήγγειλε ουσιαστικά νέα μέτρα ενίσχυσης του αυταρχισμού. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε σε «μέτρα τα οποία λαμβάνονται, είτε είναι μέτρα ταχείας επέμβασης που έχουμε ανακοινώσει εδώ στην Αθήνα, είτε είναι μπλόκα, είτε είναι προμήθεια σκύλων ή αυτοκινήτων που θα ρίχνουν νερό μαζί με ό,τι άλλο έχουμε κατά νου και θα ανακοινωθεί προσεχώς». Πάντως, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι παρόλο αυτό το πλέγμα μέτρων «δεν είναι στις προθέσεις μας η μείωση των ατομικών δικαιωμάτων ή η μείωση της δημοκρατίας»!

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Αντίσταση και αγώνας για να ακυρωθούν οι αντιλαϊκές στοχεύσεις της κυβέρνησης

«Η δημιουργία αστυνομικών δυνάμεων ταχείας επέμβασης, η γενικευμένη και ανεξέλεγκτη παρακολούθηση, η επαναφορά του αυτεπάγγελτου της περιύβρισης αρχής εντάσσονται στο γενικότερο αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο που οικοδομείται μεθοδικά εδώ και χρόνια στην Ελλάδα και την ΕΕ, με το πρόσχημα της δίωξης της "τρομοκρατίας" και του οργανωμένου εγκλήματος». Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλοντας στον ελληνικό λαό όλα αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης για λήψη νέων αντιδημοκρατικών μέτρων με πρόσχημα την καταπολέμηση των βανδαλισμών και της εγκληματικότητας.

Αναφέρει ότι το μέτρο για την «ποινικοποίηση της κουκούλας» θα αποδειχτεί αναποτελεσματικό ως προς τον εξαγγελλόμενο σκοπό του. Εξηγεί ότι, αντίθετα, θα αξιοποιηθεί ενάντια στους λαϊκούς αγώνες γιατί:

  • Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις, ότι οι κυβερνήσεις, τόσο η σημερινή της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, δε θέλουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των βανδαλισμών των κουκουλοφόρων. Αντίθετα, τα αξιοποιούν κάθε φορά για την ένταση της καταστολής σε βάρος του λαϊκού κινήματος.
  • Υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις αλλά και αποδείξεις ότι γνωστές υπηρεσίες δρουν συχνά με προβοκατόρικο τρόπο χρησιμοποιώντας μάλιστα τέτοια μέσα.

Συμπληρώνει ότι, εκτός των άλλων, η ισχύουσα νομοθεσία του ποινικού κώδικα είναι υπέρ το δέον επαρκής για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος. «Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξει ο προσανατολισμός των Σωμάτων Ασφαλείας, που έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά όταν πρόκειται για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων και τη δίωξη των απεργών και των διαδηλωτών. Αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσει η ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων και ο χαρακτηρισμός τους ως εγκλημάτων», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Προειδοποιεί πως, στην πραγματικότητα, έχουμε ένα νέο μπαράζ αντιδημοκρατικών μέτρων, που στόχο έχουν την κατάπνιξη των λαϊκών αγώνων. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι εξαγγέλλονται σε μια περίοδο που οξύνονται οι ταξικές αντιθέσεις στο όνομα της οικονομικής κρίσης και αναμένεται ένταση των εργατικών αγώνων για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και τα "σπασμένα" της ολιγαρχίας», συνεχίζει.

Σε όλα αυτά η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θεωρεί πως μόνο μια απάντηση μπορεί να δοθεί: Αντίσταση και αγώνας για να αποσυρθούν τα μέτρα και να ακυρωθούν οι αντιλαϊκές στοχεύσεις της κυβέρνησης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι κάμερες να ξηλωθούν εδώ και τώρα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις θέσεις κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις κάμερες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του για τις θέσεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις κάμερες σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι χαφιεδοκάμερες τις οποίες εγκατέστησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ συνέχισε τη λειτουργία τους, ήδη καταγράφουν τις διαδηλώσεις, όποτε θέλουν. Αυτό που τώρα επιδιώκει η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων είναι η γενικευμένη και καθολική χρησιμοποίησή τους.

Η θέση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για λειτουργία των καμερών υπό όρους δηλώνει στήριξη και αποδοχή της λειτουργίας τους.

Οι κάμερες πρέπει να ξηλωθούν εδώ και τώρα. Αυτό πρέπει να είναι απαίτηση και στόχος του λαϊκού κινήματος.

Οι μηχανισμοί παρακολούθησης και καταστολής οικοδομούνται ενιαία στις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν είτε δεν έχουν δράση "κουκουλοφόρων". Η λειτουργία των καμερών δεν εμπόδισε πουθενά την αύξηση της εγκληματικότητας. Ο στόχος τους είναι ένας και μοναδικός: Η ενίσχυση του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού που προστατεύει την αντιλαϊκή πολιτική, την εξουσία των μονοπωλίων από την πάλη των λαών».

ΠΑΣΟΚ
«Ναι» στη χρήση των καμερών

Εμμένουμε «στη θέση μας για τη χρήση καμερών» δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη λειτουργία του συστήματος καταγραφής των διαδηλώσεων και των λαϊκών κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ που εγκατέστησε τις κάμερες, ευθυγραμμιζόμενο απόλυτα με τις ευρωενωσιακές εντολές και τις υποδείξεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και σήμερα στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενικευμένη χρησιμοποιήσή τους με πρόσχημα τη «δράση» των κουκουλοφόρων, δηλώνοντας υποκριτικά ότι αρκεί αυτή να γίνει με τους όρους που έχει ζητήσει «η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων»...

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ στήριξε την επιβολή των νέων αντιδραστικών και αντιδημοκρατικών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και αρκέστηκε απλώς να διερωτηθεί: «Τι ακριβώς κάνει η κυβέρνηση, για να μπορέσει να δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία ένα αίσθημα ότι, τα μέτρα αυτά θα μπορέσουν να προωθήσουν την ασφάλεια του πολίτη;»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ