ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Λαϊκή μαζική απάντηση στον αντικομμουνισμό

Δεκαοχτώ κόμματα συνυπογράφουν την ανακοίνωση

Με κοινή ανακοίνωσή τους, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης καταδικάζουν τη νέα αντικομμουνιστική υστερία που κλιμακώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και καλούν τα λαϊκά κινήματα να αντιδράσουν. Αρχικά το κείμενο της ανακοίνωσης (δημοσιεύτηκε χτες στον «Ρ») υπέγραψαν 14 κόμματα, ενώ χτες προστέθηκαν άλλα 4. Η ανακοίνωση των κομμάτων έχει ως εξής:

«Η τσεχική προεδρία της ΕΕ, εν μέσω της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, προχωρά σε μια σειρά αντικομμουνιστικών εκδηλώσεων, για να ξαναφέρει στο προσκήνιο την προσπάθεια εξίσωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό, να ξαναγράψει την Ιστορία και να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις, κυρίως των νέων γενεών. Δε στοχεύει στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον. Η επιδίωξη, που εκδηλώνεται μέσα στην ΕΕ (σε χώρες της οποίας ήδη έχουν τεθεί εκτός νόμου αρκετά ΚΚ), για την αναγόρευση του κομμουνισμού και της ταξικής πάλης σε έγκλημα, δεν έχει στόχο μόνο τους κομμουνιστές. Ούτε αφορά μόνο τις χώρες της ΕΕ.

Η αντικομμουνιστική υστερία, που εκδηλώθηκε πριν λίγα χρόνια με το λεγόμενο μνημόνιο για την "ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων" στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνεχίζεται και σήμερα, έχει στόχο την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Θέλουν να χτυπήσουν την πρωτοπορία του λαϊκού κινήματος, που αναπτύσσεται ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια και στην προσπάθεια να μεταφέρουν τα βάρη της παγκόσμιας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Θέλουν να χτυπήσουν την αμφισβήτηση του εκμεταλλευτικού τους συστήματος, την προοπτική μιας άλλης, δίκαιης κοινωνίας, που εκφράζουν η ιδεολογία και οι αγώνες των κομμουνιστών. Με την αντικομμουνιστική υστερία, με το ψέμα και τις διώξεις, επιχειρούν να πλήξουν τις δυνάμεις της αντίστασης και της λαϊκής αντεπίθεσης. Προαναγγέλλουν νέες επιθέσεις σε βάρος της σοσιαλιστικής Κούβας και των λαών που αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Καταδικάζουμε αυτές τις ενέργειες της προεδρίας της ΕΕ, που πρέπει να τύχουν δυναμικής αντίδρασης και μαζικής καταδίκης από τους λαούς της Ευρώπης».

Τα κόμματα που μέχρι στιγμής υπογράφουν την κοινή ανακοίνωση είναι τα εξής 18:

Κόμμα Εργατών Βελγίου

Κόμμα των Βούλγαρων Κομμουνιστών

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας

Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας

Κόμμα Ιταλών Κομμουνιστών

Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας

ΑΚΕΛ, Κύπρος

Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου

Ουγγαρέζικο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα

Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επανειλημμένα κρούσματα διακρίσεων σε βάρος του ΚΚΕ

Επιστολή διαμαρτυρίας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος

Την έντονη διαμαρτυρία της για τη συστηματική διάκριση στην παρουσίαση των θέσεων και των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, εκφράζει με επιστολή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην επιστολή που απέστειλε χτες, 19.03.2009, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Στην αποδελτίωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σχετικά με τη δραστηριότητα των πολιτικών κομμάτων και των ευρωβουλευτών, δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ, παρότι δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", ενώ από την άλλη υπάρχει πλήρης αναφορά των δραστηριοτήτων των άλλων πολιτικών κομμάτων, που δημοσιεύονται στις εφημερίδες πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας. Παρά τις παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, στους αρμόδιους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τις διαβεβαιώσεις τους, ότι δε θα επαναληφθούν παρόμοιες διακρίσεις σε βάρος του ΚΚΕ, νέο κρούσμα διάκρισης σημειώθηκε στην αποδελτίωση που μας αποστείλατε στις 13 Μαρτίου 2009. Σε αυτή δεν περιλαμβάνεται η τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του KKE, Αλέκας Παπαρήγα, στη συζήτηση που έγινε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 12 Μαρτίου 2009, σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την εξωτερική πολιτική, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης", με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται οι θέσεις του ΚΚΕ, μόνο όπως τις προβάλλει ο αστικός Τύπος, με αποσπασματικό και διαστρεβλωμένο τρόπο.

Το γεγονός δεν είναι τυχαίο, ούτε συμβαίνει για πρώτη φορά. Αντίθετα, οι δραστηριότητες και οι τοποθετήσεις του KKE είτε απουσιάζουν συστηματικά είτε περιλαμβάνονται ελλιπώς στο εν λόγω Δελτίο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γι' αυτή τη διάκριση σε βάρος του KKE, που παίρνει πλέον συστηματικό χαρακτήρα. H ισότιμη παρουσίαση των τοποθετήσεων και δραστηριοτήτων των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και των ευρωβουλευτών τους δεν αποτελεί διακριτική ευχέρεια του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, αλλά υποχρέωσή σας, την οποία απαιτούμε να σεβαστείτε».

Ελληνοαλβανική συμφωνία για υφαλοκρηπίδα

Το πρώτο βήμα για την οριστική διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας - Αλβανίας πραγματοποιήθηκε με τη μονογραφή σχετικής συμφωνίας που υπέγραψαν μετά από διαπραγματεύσεις ετών οι δύο χώρες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, Ελλάδα και Αλβανία μονόγραψαν «συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών, που δικαιούνται βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου «οι Αντιπροσωπείες Ελλάδος και Αλβανίας ολοκλήρωσαν χτες στα Τίρανα τις διαπραγματεύσεις του κειμένου της Συμφωνίας. Το κείμενο μονογραφήθηκε από τους Επικεφαλής των Αντιπροσωπειών. Η συμφωνία βασίζεται πλήρως στις διατάξεις της Συμβάσεως των ΗΕ για το Δίκαιο της Θαλάσσης (1982), την οποία και οι δύο χώρες έχουν επικυρώσει».

ΦΛΩΡΙΝΑ
Για τα παιδιά του Εμφυλίου

Εκδήλωση με θέμα «1946-1949. Ο Εμφύλιος πόλεμος και η αλήθεια για τα παιδιά του Εμφυλίου» διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 22 του Μάρτη, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας. Ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Ιστορίας στο ΑΠΘ, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από «παιδιά του Εμφυλίου» που έζησαν και σπούδασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ, όπου θα κατατεθούν στεφάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ